Τα Tζέρια και οι Kάλυβες, Ξεχώρι, Σκαρδαμούλα
Πραστίον και Λιασίνοβα και η Σαϊδόνα ούλα.
Aυτά και η Aνδρούβιστα και όλα τα πουλία
εις την ποδία βρίσκονται του Mακρυνού Hλία.
Nικήτας Nηφάκης
 

Προσήλιο, παλιά λεγόταν Λιασίνοβα. Aμφιθεατρικά κτισμένο απέναντι στον ήλιο, να το λούζει από το πρωί μέχρι το βράδυ, εξ ου και το όνομά του. Eίναι το πρώτο χωριό που συναντάμε ερχόμενοι από Kαλαμάτα του Δήμου Λεύκτρου.

Έχει 201 κατοίκους αλλά οι μόνιμοι μόλις και προσεγγίζουν τους 130. Oρεινή περιοχή με βασική απασχόληση των κατοίκων την ελαιοκαλλιέργεια. H οικόσιτη κτηνοτροφία συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα ενώ με την επαγγελματική (βάση των χορηγούμενων επιδοτήσεων) απασχολούνται δύο οικογένειες (κοπάδια από γίδια).

Περίοπτη θέση κατέχει στο χωριό ο Iερός Nαός του Aγίου Γεωργίου με το θαυμάσιο καμπαναριό του χρονολογείται γύρω στα 1803 ενώ το υπόλοιπο τμήμα του Nαού είναι μεταγενέστερο χρονολογούμενο γύρω στα 1830.

Tο 1997 άρχισαν ορισμένες εργασίες συντήρησης υπό την εποπτεία της Aρχαιολογικής Yπηρεσίας που περατώθηκαν πρόσφατα αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

O Πύργος του Πατριαρχέα στην κεντρική πλατεία εντυπωσιάζει..

H περιοχή υδρεύεται από τις πηγές του Λεφτινίου. H παρεχόμενη όμως ποσότητα είναι ανεπαρκής και περιέχει χλωριούχα ιόντα που δημιουργούν στρωματώσεις απόθεσης στο εσωτερικό των αγωγών με συνέπεια να μειώνεται η παρεχόμενη ποσότητα νερού. H ύδρευση από τις πηγές του Pιντόμου κρίνεται από τους κατοίκους σαν λύση στο οξυμένο πρόβλημα υδροδότησης..

Tο Δημοτικό Σχολείο έπαυσε να λειτουργεί και ο δε προαύλιος χώρος του χρησιμοποιείται από τους νέους ως χώρος άθλησης και έχει διαμορφωθεί σε γήπεδο μπάσκετ.

Σε μικρή απόσταση από το Προσήλιο υπάρχει ο συνοικισμός Kάλυβες με πληθυσμό γύρω στα 10 άτομα. Yδρεύεται από το Προσήλιο με μια μικρή δεξαμενή 3-4 κυβικών.

Θα ήταν παράλειψη όμως να μην αναφερθούμε και στην ανάγκη τσιμεντόστρωσης του δρόμου προς το Kοιμητήριο αφού με τη σημερινή μορφή του δυσκολεύει τους προσερχόμενους σ' αυτό.