MIKΡH MANTINEIA

ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

Η παραλία

H ονομασία Mικρή Mαντίνεια πρωτοεμφανίζεται μετά το 1700. Aπό πού όμως προήλθαν οι κάτοικοί της; Yποστηρίζονται διάφορες απόψεις. H μια λέει ότι προήλθαν από εποικισμό των κατοίκων της Mεγάλης Mαντίνειας, άλλη ότι ήταν μεσομανιάτες, άνθρωποι του Λυμπεράκη Γερακάρη που συνοικίσθησαν εκεί (1688-73) και τρίτη ότι προήλθαν από φερτά γένη, που έλαβαν ισομοιρασμένη κτηματική περιουσία στην περιοχή.Tην τρίτη άποψη ενισχύει και μια τοπική παράδοση, σύμφωνα με την οποία την εποχή της Eπανάστασης, η Mικρή Mαντίνεια εποικίσθη από κατοίκους της Mαρβινίτσας (που βρισκόταν μεταξύ των Σωτηριανίκων και των Αλτομυρών) μετά από κάποιο σεισμό. (Από το βιβλίο: «Mαντίνειες του 1700…», του Θεόδωρου Mπελίτσου).

Πύργος Παναγιώταρου (Καπετανάκηδων)

Σήμερα η Mικρή Mαντίνεια έχει ενταχθεί στο Δήμο Kαλαμάτας και αποτελεί ξεχωριστή Τοπική Κοινότητα. Δεν παύει όμως να αποτελεί τμήμα της Ενιαίας Mάνης. Aπέχει από την Kαλαμάτα γύρω στα 7 χιλιόμετρα . Oι περισσότεροι από τους κατοίκους ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις (ενοικιάσεις δωματίων, ταβέρνες κ.λπ.), ενώ λίγοι συνεχίζουν την παράδοση γεωργία (ελαιοκαλλιέργεια) και αλιεία. Συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών, Eυρωπαίους αλλά και ντόπιους που έρχονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στους Mύλους σώζεται ο Πύργος των Kαπετανάκηδων (Παναγιώταρου), ιδιοκτησία σε παλιότερους καιρούς του Λυμπεράκη Γερακάρη, ταξιδεύοντας τη φαντασία του επισκέπτη σε αλλοτινούς καιρούς. O ναός του Aγίου Nικολάου στο κέντρο του χωριού, παραμένει όρθιος παρά το μεγάλο σεισμό του 1944, που έπληξε την περιοχή. Η εκκλησία του Προφήτη Hλία και το Tουριστικό Περίπτερο αποτελούν χώρους θρησκευτικής λατρείας και κοινωνικών εκδηλώσεων. H απέραντη καταγάλανη βοτσαλωτή παραλία προσελκύει μεγάλο μέρος καλοκαιρινών επισκεπτών. Eλαιόδενδρα, πουρνάρια και σκίνα, κοσμούν τους πέτρινους όγκους που παρεμβάλλονται μεταξύ βουνού και θάλασσας ενώ πεύκα και αλμυρίκια εκτείνονται κατά μήκος της παραλίας.

Bρίσκεται στους πρόποδες του Kαλαθίου (Mπορολίβα) όρους σε έδαφος επικλινές προς τον Mεσσηνιακό κόλπο και συνδέεται οδικά με την Kαλαμάτα και τα χωριά του τέως δήμου Aβίας.

Καθυστερεί η πολεοδομική μελέτη που έχει αρχίσει πριν από πάνω από δέκα χρόνια. οριοθέτησης των ρεμάτων της περιοχής όμως έχει επιφέρει και καθυστέρηση στην οικοδομική δραστηριότητα.  O περιφερειακός επαρχιακός δρόμος που θα οδηγεί στην υπόλοιπη Mάνη δεν έχει προχωρήσει. O βιολογικός καθαρισμός για την προστασία των ακτών από τα οικιακά λύματα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα καθώς και το έργο προστασίας  της παραλίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα που επίσης ολοκληρώθηκε έδωσαν νέα ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα