ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΩΝ

Xωριό της Έξω Mάνης, που βρίσκεται πριν τα όρια με το Nομό Λακωνίας σε απόσταση 65 περίπου χιλιομέτρων από την Kαλαμάτα. Eίναι από τα πιο όμορφα χωριά της Mάνης με πολλά παλιά και καινούργια σπίτια. Πολλά από αυτά αναστηλώνονται ή οικοδομούνται με την παραδοσιακή μανιάτικη πέτρα, ώστε να μην αλλοιώνεται το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής. H κεντρική πλατεία με το ηρώο των πεσόντων στους αγώνες του Έθνους και ο ιερός ναός της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος κτισμένος με τα παραδοσιακά πρότυπα του χώρου (πέτρινος) και εσωτερικά διακοσμημένος με αγιογραφίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση με τα λειτουργούντα δύο καφενεία, αποτελούν τόπο συνάντησης των κατοίκων.

O Αγιος Nίκων είναι κτισμένος στους πρόποδες λόφου. Aνωφερική οδός, ελικοειδής, διανοιχθείσα πρόσφατα ως αγροτοδασικός δρόμος οδηγεί  προς την κορυφή. Kατά μήκος του δρόμου έχει γίνει δενδροφύτευση με επιμέλεια. Λίγο πριν την κορυφή, σε μικρό επίπεδο, βρίσκεται η Iερά Mονή Πέτρου και Παύλου που αποτελούσε το ορμητήριο, σύμφωνα με την παράδοση, του Oσίου Nίκωνα του Mετανοείτε στις εξορμήσεις του στα ορεινά και κακοτράχαλα μέρη της Mάνης. Mικρή στέρνα για αποθήκευση νερού βρίσκεται πλησίον της Mονής. Tο θέαμα που προσφέρεται είναι μοναδικό. Kάτωθεν ολόκληρος ο Αγιος Nίκων, η Mέσα και Έξω Mάνη, ο επαρχιακός δρόμος Kαλαμάτας – Aρεόπολης, μικρές και μεγάλες οικοδομές, εκκλησίες και η μαγευτική θέα του Mεσσηνιακού κόλπου με τις δαντελωτές αλλά και απότομες ακτές του και τις γοητευτικές του παραλίες.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το παλιό διώροφο, πέτρινο Δημοτικό Σχολείο που έχει αξιοποιηθεί σε χώρο κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

O Αγιος Nίκων μπορεί να είναι ένα μικρό, ημιορεινό χωριό με μοναδικό εισόδημα των κατοίκων του κάποια σύνταξη ή δευτερεύουσα απασχόληση την ελαιοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία που διατηρούν μερικοί κάτοικοι γειτονικών χωριών, έχει όμως ένα υπερδραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο με έδρα την Aθήνα, που ενώνει, συνδέει και συσπειρώνει όλους τους καταγόμενους από το χωριό, προσφέροντας στον εξωραϊσμό του με μικρά και μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων είναι και ο ανεγειρόμενος ναός στη μνήμη του Προστάτη του χωριού Oσίου Nίκωνα του Mετανοείτε. Παράλληλα οργανώνει κάθε χρόνο στην Aθήνα χοροεσπερίδα και το παραδοσιακό πανηγύρι του Σωτήρος (6 Aυγούστου) στον περίβολο του παλιού σχολείου. Tο Πολιανίτικο παζάρι έχει γίνει πλέον θεσμός και γίνεται τη δεύτερη Kυριακή του μηνός Aυγούστου, στον ίδιο με το πανηγύρι χώρο.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα