ΣΩΤΗΡΙΑΝΙΚΑ

Τα Σωτηριάνικα, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Δυτικής Μάνης, ανήκει στην ορεινή ζώνη. Κτισμένα στους πρόποδες βουνοπλαγιάς του Ταϋγέτου, με πυκνή βλάστηση και ξεχωριστή ομορφιά, βρίσκονται έξω από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Για να φτάσει κάποιος εκεί ακολουθεί τη διασταύρωση που βρίσκεται στο 12ο (περίπου) χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Καλαμάτας – Αρεόπολη.

Στο ανωτέρω Τοπική κοινότητα ανήκουν και οι οικισμοί Χαραυγής και Τρικότσοβας.

Ο εσωτερικός χώρος του πύργου Καπετανάκη στην Τρικότσοβα

Πληθυσμός – Απασχόληση: Βασική απασχόληση των κατοίκων του είναι η ελαιοκαλλιέργεια και η μετακινούμενη κτηνοτροφία (κοπάδια από πρόβατα και γίδια). Το οικογενειακό εισόδημα συμπληρώνεται από την οικόσιτη κτηνοτροφία και την παραγωγή οπωροκηπευτικών προοριζόμενων για ίδια χρήση.

Ιστορία – Μνημεία: Ο οικισμός διαθέτει ζωή πολλών χρόνων αφού στην περιοχή «Χρυσά» βρέθηκαν Μυκηναϊκά ευρήματα, μεγάλης ιστορικής αξίας .

Ο μικρός ναός της Αγίας Κυριακής

Σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού βρίσκεται η Μαρβινίτσα. Πρόκειται για παλιά πόλη (όπως λέει η παράδοση) που κατά την περίοδο της ακμής της αριθμούσε 3-4.000 κατοίκους. Σήμερα διασώζονται ερείπια εκκλησιών αλλά μόνο του Αγίου Νικολάου διατηρείται σε κάπως καλή κατάσταση. Στο χώρο αυτό γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του καλοκαιριού κατά την εορτή του Αγίου Παντελεήμονα. Δεξαμενές αποθήκευσης νερού, παροχές με κεραμιδένιο αυλάκι, κατάλοιπα παλιού λιτριβείου συμπληρώνουν την εικόνα της γύρω περιοχής που έχει κηρυχτεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στο περίφημο λιθόστρωμα καλντερίμι που ξεκινούσε από το Εξωχώρι έφτανε στα Τσέρια συνέχιζε στο Κέντρο και από κει στα Σωτηριάνικα για να καταλήξει πριν την Καλαμάτα. Σήμερα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση που με κάποιες μικροεπεμβάσεις θα αναδειχθεί σε αξιόλογο μνημείο τέχνης και πολιτισμού.

Ο Πύργος του Καπετανάκη προβάλλει εντυπωσιακά, με τα υπέροχα οχυρά του. Λίγο μακρύτερα βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Κυριακής, δημιούργημα των πρώτων χρόνων του εκχριστιανισμού της Μάνης. Έχει συντηρηθεί και αναπαλαιωθεί σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εποχής που κατασκευάστηκε. Η Ζωοδόχος Πηγή στο κέντρο του χωριού, ρυθμού Βασιλικής, ανακαινίστηκε πρόσφατα εσωτερικά και εξωτερικά.

Συγκοινωνία – Αγροτικοί δρόμοι: Η συγκοινωνία προς και από την Καλαμάτα καθώς και με τα υπόλοιπα διαμερίσματα των Δήμων Αβίας και Λεύκτρου γίνεται από το υπεραστικό ΚΤΕΛ του Ν. Μεσσηνίας. Οι αγροτικοί δρόμοι εξυπηρετούν το 90% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Έχει τσιμεντοστρωθεί μεγάλο μέρος ιδίως στα σημεία που λόγω μεγάλης κλίσης έχουν προκληθεί διαβρώσεις από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα, ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια έχουν χαλικοστρωθεί.

Ύδρευση: Η περιοχή υδρεύεται από πηγές που βρίσκονται σε περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Κέντρου με ενίσχυση όμως από επαρκείς ποσότητες νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τις πηγές των Αλτομιρών, προκειμένου να καλύπτονται οι αυξανόμενες ανάγκες κατανάλωσης της θερινής περιόδου.

Ελαιουργικός Συνεταιρισμός: Λειτουργεί Ελαιουργικός Συνεταιρισμός με εργοστάσιο έκθλιψης ελαιοκάρπου. Απαρτίζεται από 100-110 συνεταιρισμένους αγρότες.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα