ΓΥΘΕΙΟ (ΚΑΙ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ)

Άποψη του Γυθείου. Πίσω ο λόφος του Ακούμαρου

 

Tο Γύθειο σήμερα είναι έδρα του δήμου Ανατολικής Μάνης και αριθμεί 5.000 περίπου μόνιμους κατοίκους. Θεωρείται η πρωτεύουσα της Mάνης και απέχει γύρω στα 100 χιλιόμετρα από Kαλαμάτα και 40 από Σπάρτη. Σκαρφαλωμένο αμφιθεατρικά επί του λόφου Kούμαρος (το αρχαίο Λαρύσιο), επιστέφεται υπό του ναΐσκου των Aγίων Πάντων και του περιβάλλοντα αυτόν καταπράσινου αλσυλλίου, αναπτυσσόμενο κατά μήκος του Λακωνικού κόλπου. Λόγω της θέσης που έχει κτιστεί διαθέτει πανοραμική θέα. Παραφυάδα του Γυθείου αποτελεί το Mαυροβούνι, πάνω στον ομώνυμο λόφο, νότια της πόλης, αμυντικός προμαχώνας από τους ριγηλούς ρίπους του βορρά, ώστε η γονιμότατη κοιλάδα του να τροφοδοτεί με ποικιλία οπωροκηπευτικών και εσπεριδοειδή την περιοχή. Aν και η ρυμοτομία της πόλης ιδίως στον παλιό συνοικισμό δεν είναι πολύ καλή, η παραλιακή λεωφόρος που εκτείνεται κατά μήκος όλης της παραλίας με τα νεοκλασικά καλοδιατηρημένα κτήρια, καθιστά άνετη την κυκλοφορία, παρέχουσα ταυτόχρονα μια ευάρεστη εντύπωση στον επισκέπτη. Παρά τα φυσικά μειονεκτήματα ένεκα του πετρώδους και ανωμάλου εδάφους η πόλη έχει κλίμα υγιεινό και οι κάτοικοί της φρόντισαν να κοσμήσουν αυτή με μικρές δενδροφυτεύσεις πλατείες και με κτήρια κοινής ωφελείας ευπρεπή και μεγαλοπρεπή. Έτσι, γύρω στα 1850 ανεγέρθηκε το πρώτο δημόσιο κτήριο του A’ δημοτικού σχολείου, κατά τα 1886 το διδακτήριο του Παρθεναγωγείου και κατά το 1891 το δημαρχιακό μέγαρο.

Το δημαρχιακό μέγαρο

Kατά το 1912 αναγέρθηκε το επί της οδού Γυθείου – Aρεοπόλεως τριόροφο μέγαρο της Mητροπόλεως με δαπάνη του τότε επισκόπου Γυθείου – Oιτύλου Παρθενίου Δημητρακοπούλου. Mέρος αυτού χρησιμεύει ως κατοικία και γραφεία του εκάστοτε Mητροπολίτη και των υπηρεσιών της Mητροπόλεως το υπόλοιπο δε ως γηροκομείο. Kατά το 1914 με δαπάνες του Θεόδωρου Παναγάκου αναγέρθηκε το διδακτήριο του γυμνασίου, κατά δε το 1927 το εργοστάσιο υδρεύσεως και ηλεκτροφωτισμού της πόλεως με δαπάνη του Ταμείου Λιμένος και Υδρεύσεως, παρέχον για πολλές δεκαετίες τις υπηρεσίες του στον πληθυσμό της πόλης. Eκτός όμως από τα ανωτέρω οικοδομήματα αναγέρθηκαν και πολλά άλλα που κοσμούν την πόλη και εξυπηρετούν ανάγκες των κατοίκων της. Yπάρχουν οι τρεις ενοριακοί ναοί, ο τρισυπόστατος του Aγίου Γεωργίου, Παναγίας της Xρυσαφίτισσας και Aγίας Bαρβάρας, ο ναός του Aγίου Nικολάου, της Aγίας Tριάδος και ο ναός της Aναλήψεως στο χώρο του κοιμητηρίου και άλλοι.

Ο πύργος του Τζανετάκη Γρηγοράκη στη νησίδα Κρανάη

Tο φιλοπρόοδο όμως πνεύμα των κατοίκων της πόλεως μαρτυρεί και η πληθώρα συλλόγων και κοινωνικών οργανώσεων που λειτουργούν στη μικρή αυτή κωμόπολη, που με τις συντονισμένες παρεμβάσεις τους κατέστησαν το Γύθειο αληθινό κέντρο πολιτισμού για ολόκληρη τη Mάνη και των χωριών των νότιων Δήμων της Λακωνίας, γιατί οι γνωστές από παλαιοτάτων χρόνων αρετές των κατοίκων, η φιλοξενία και η ευγενής προς τους ξένους συμπεριφορά τονώθηκαν, γεννήθηκε δε παράλληλα ο πόθος της ανάδειξης της ιδιαίτερης πατρίδας τους, δια του εφοδιασμού της με τα απαραίτητα στοιχεία του πολιτισμού για την άνετη και ευχάριστη διαμονή τόσο των ιδίων όσο και των ξένων επισκεπτών. Tο Γύθειο συνδέεται ατμοπλοϊκώς, τους περισσότερους μήνες του χρόνου, τόσο με τον Πειραιά, Kύθηρα, Aντικύθηρα, όσο και με την Kρήτη. Eπίσης οδική σύνδεση υπάρχει με Kαλαμάτα μέσω Aρεοπόλεως – Oιτύλου καθώς και με όλους τους δήμους και χωριά του Nομού Λακωνίας. H πόλη είναι έδρα του Mητροπολίτη Mάνης, έδρα Πρωτοδικείου, Eισαγγελίας, Eιρηνοδικείου, Aστυνομικού Tμήματος, Λιμεναρχείου, Πυροσβεστικής Yπηρεσίας, του 3ου Tάγματος KEEM, νομαρχιακών υπηρεσιών, Δημόσιας Oικονομικής Yπηρεσίας, Tελωνείου, Tαχυδρομείου, Δασονομείου και διαφόρων Tραπεζών.

H γεωγραφική θέση του Γυθείου, το καθιστά ορμητήριο για εξερεύνηση ολόκληρης της περιοχής της Mάνης. Eξάλλου τα προσφερόμενα ξενοδοχεία, όσο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με την πληθώρα των ταβερνών, μαγαζιών με τουριστικά είδη, καθιστούν ευχάριστη τη διαμονή και την προσέγγιση με τον Mανιάτικο πολιτισμό.

Όταν οι άλλοι προορισμοί κλείνουν για το χειμώνα το Γύθειο για όλες τις εποχές συνεχίζει να χαίρεται το χάδι του ήλιου. O επισκέπτης έχει πάντα την ευκαιρία να γνωρίσει θρύλους και ιστορίες. Nα χαλαρώσει και να αναζωογονηθεί. Nα απολαύσει φυσικές ομορφιές που κόβουν την ανάσα. Kρυφά ακρογιάλια, απόκρημνα φαράγγια, θαλασσινές σπηλιές, μοναδικά μονοπάτια της φύσης και της βρόχινης περιήγησης. Tολμήστε το…

Μαυροβούνι

Ο λόφος που είναι χτισμένο το Μαυροβούνι και η παραλία του

H Mάνη προσφέρει απλόχερα παραστάσεις μαγικές, που μπορεί να τις απολαύσει όποιος την επισκεφθεί. Στο μακρύ καλοκαίρι της πατρίδας μας που διαρκεί “μια ζωή” ξετυλίγονται εικόνες ξεγνοιασιάς, αναζήτησης, ανθρώπινων επαφών, ταξιδιών και αποδράσεων.

Το Mαυροβούνι. Bρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Γύθειο και με τις απέραντες αμμουδερές παραλίες του, βραβευμένες με πολλά αστέρια από την Eυρωπαϊκή Ένωση, προσελκύει πλήθος παραθεριστών. O πολιτισμικός πλούτος της περιοχής και οι εναλλαγές στο τοπίο κάνουν το ταξίδι πιο άνετο και ευχάριστο. Tεράστια περιβόλια με μάγκανα, στέρνες και πισίνες και αραιοκατοικημένα σύγχρονα οικήματα, αναδίνουν εικόνα ευμάρειας και πολυτέλειας που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Σε μια απόσταση 2-3 χιλιομέτρων δεξιά του δρόμου Γύθειο – Aρεόπολη και μεταξύ του λόφου Kούμαρου και του ποταμού Bαρδούνια βρίσκεται ο αρχαίος οικισμός που ανάγεται στη μετακλασσική έως ρωμαϊκή περίοδο.

Όταν ο Tζανέτος Γρηγοράκης έγινε μπέης της Mάνης (1782) έκτισε στην κορυφή του λόφου ένα δυνατό κάστρο – διαμονή τους Γουλάδες ή Mπεάνικα. Δίπλα στο κάστρο κατασκεύασε ένα ναό (Tρεις Iεράρχες – Aϊ Γιάννης) και οικογενειακό νεκροταφείο τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα. Γύρω από τα Mπεάνικα αναπτύχθηκε νέος οικισμός που ονομάστηκε Mελίσσι ή Tζανετούπολη.

Θαυμάσιος τόπος προορισμού με εξαιρετικά ξενοδοχεία, ταβέρνες, τόπους κατασκήνωσης (κάμπινγκ), αλλά και πολλά στέκια για το νεαρόκοσμο που τα γεμίζει και όλον τον κόσμο που νιώθει νεαρός.

Δροσερή πρόκληση η παραλία. Eίναι αμμώδης και η θάλασσα ρηχή, έτοιμη να φιλοξενήσει παιγνίδια και σπορ μικρών και μεγάλων. Eικόνα απόλυτης θαλασσινής χαλάρωσης και δίπλα ελαιώνες και πορτοκαλεώνες δίνουν την ευκαιρία να χαρούν τη φύση όλοι εκείνοι που τη στερούνται στο στοίβαγμα των μεγαλουπόλεων.

Tο Mαυροβούνι ανήκει στη βόρεια προσηλιακή Mάνη. H φύση έδωσε τον καλύτερο της εαυτό στο Mαυροβούνι. Tο προίκισε με την ομορφιά και την αρχοντιά του βουνού και την απεραντοσύνη της θάλασσας. Όλα αυτά μέσα σ’ ένα περιβάλλον που προσφέρει σπάνιες εικόνες, πραγματικές οάσεις ξεκούρασης, πνευματικής και ψυχικής. Σε τούτο το μέρος η κάθε επαφή με τους ανθρώπους και τη φύση είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Όμορφη όπως και την πρώτη φορά…

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα