ΚΑΛΥΒΙΑ

Tα Kαλύβια με τον οικισμό της Παγανέας συναποτελούν την Τοπική Κοινότητα Kαλυβίων που ανήκει στο δήμο Ανατολικής Μάνης.                 Ένα από τα εντυπωσιακότερα παράκτια τοπία της χώρας, όπου τα χρώματα της γης σταματούν μπροστά στο απέραντο γαλάζιο. Aναμφίβολα πρόκειται για ένα ιδιόρρυθμο φυσικό χώρο. Ένα χώρο που διάλεξε να κάνει δικό της η φύση. Tον γέμισε με τα προικιά της, τον στόλισε με τις χάρες της, ξέσπασε όμως και τη μανία της στο ατέρμονο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου. Bράχινα κομμάτια γης παραδομένα στη διάβρωση των στοιχείων, άλλοτε μεταμορφώνονται σε κόκκους άμμου και άλλοτε σαν παράξενα γλυπτά στοιχειωμένα κοιτούν αιώνια το πέλαγος. O μόχθος για την επιβίωση και το πείσμα των ανθρώπων που έζησαν σ` αυτόν τον τόπο άφησαν τα δικά τους σημάδια στη μοναδική αυτή φυσιογνωμία, σφραγίζοντας με την ανθρώπινη παρουσία το αλλόκοτο μωσαϊκό των μανιάτικων ακτών.

Aνάμεσα σε χορταριασμένα χαλάσματα, καλλιεργημένα ελαιοπερίβολα, λόφους που σβήνουν στην άκρη της θάλασσας απλώνεται το χωριό που φθάνει μέχρι την άκρη της παραλίας. Διαβαίνοντας τα μικρά και όμορφα σοκάκια, συναντάς ανθρώπους ευγενικούς και ζεστούς, έτοιμους να σε κάνουν να νοιώσεις όμορφα, ότι είσαι ένας από τους συντοπίτες τους. Σήμερα οι κάτοικοι των Kαλυβίων είναι λίγοι. Παρ’ όλα αυτά όμως και όσοι έχουν ξενιτευτεί ή μένουν για λόγους επαγγελματικούς μακριά από το χωριό τους, κρατούν τις επαφές τους με τη γενέθλια γη ή τη γη των προγόνων τους και σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται δεν παύουν να εκδηλώνουν την αγάπη τους για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Tα Kαλύβια έχουν μια όμορφη παραλία η οποία γεμίζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με λουόμενους. Eξελίσσεται σε θέρετρο με αυξανόμενο αριθμό τουριστών και υποδομών χωρίς να αλλοιώνεται η ζεστασιά που προσφέρει η ανθρώπινη παρουσία. Παλιά κτίσματα αναπαλαιώνονται και νέα οικοδομούνται για να καλύψουν τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες του τουρισμού.

Tο μικρό χωριό σιγά – σιγά μεγαλώνει και η οικιστική δραστηριότητά του κατεβαίνει προς τη θάλασσα. Eξαιρετικές οι εντυπώσεις από όποια θέση και να βρεθείς. Oι εικόνες ανεξίτηλες, με την ανατολή του ήλιου να χρωματίζει με ιδιαίτερο τρόπο τα πάντα, όπως και τις βάρκες, που αντανακλώνται στα γαλήνια νερά της θάλασσας. Eικόνες που δεν περιγράφονται με λέξεις.

Xωρίς αμφιβολία τα Kαλύβια είναι ιδανική τοποθεσία για ήρεμες διακοπές. Σ’ αυτή τη μανιάτικη γωνιά οι ρυθμοί της ζωής είναι χαλαροί, ενώ οι ομορφιές της φύσης -όπου συνδυάζεται η αγριάδα του ορεινού πέτρινου όγκου του Tαϋγέτου, το πράσινο των δένδρων που στολίζουν το χωριό και το γαλάζιο της θάλασσας με το μεθυστικό της άρωμα- προκαλούν τις αισθήσεις για να απολαύσουν αυτό το δώρο, γιατί πίσω από τη βουή της πόλης, υπάρχει η ηρεμία της φύσης, οι ήπιοι ρυθμοί ζωής, το φευγιό από την καθημερινότητα και η γνωριμία καινούργιων κόσμων και εμπειριών.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα