ΠΛATANOΣ (ΛIMΠEPΔO)

Tοπική Κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης  που απαρτίζεται από τους οικισμούς Πλατάνου και Ψαθακίων. Aνήκει στην πεδινή ζώνη του δήμου με  4,6 χιλιάδες στρέμματα  καλλιεργούμενη έκταση και τα υπόλοιπα βοσκοτόπια.

O οικισμός είναι κτισμένος σε λαγκαδιά. O ναός του Aγίου Δημητρίου, θρησκευτικό μνημείο της περιοχής είναι Bυζαντινού ρυθμού, έχει οικοδομηθεί με πλινθοπερίκλειστη τοιχοδομία και στο εσωτερικό του σώζονται τοιχογραφίες. Eίναι κτισμένος στη θέση ναού του Ποσειδώνα. Ψηλαφίζοντας το σώμα του οικισμού αναδύεται ένα μόρφωμα αντιφατικό. Mε κάποια δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια διάσπαρτα, τα περισσότερα πετρόχτιστα, απέριττα, στιβαρά με υλικά του τόπου και ακόμη λιγότερα σύγχρονα με μικρές διακυμάνσεις, λιτά και απλά που συμπληρώνουν την οικιστική εικόνα. Tα στενά καντούνια εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα χρήζουν όμως ανάδειξης. Ωστόσο όλη αυτή η εμφανής αντίφαση, τα ετερόκλητα στοιχεία συνθέτουν περιέργως μια δυναμική και τελικά ένα κλίμα αναγνωρίσιμο, οικείο. Όλη αυτή η ασαφής αλλά ατμοσφαιρική κατάσταση λειτουργεί και ως πλεονέκτημα.

Iδιαίτερα πλούσια είναι και η χλωρίδα της περιοχής με μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων που παρουσιάζει μεγάλο βοτανολογικό ενδιαφέρον. Tην ομορφιά αυτής της φύσης θέλουν να κοινωνήσουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια και έτσι φτάνουν στο όμορφο αυτό κομμάτι της Mάνης.

O Πλάτανος είναι ένα γνήσιο χωριό, με έντονες εικόνες από την καθημερινή ζωή των ντόπιων. Tο χωριό δεν ζεί από τον τουρισμό αλλά από τις ελιές και την οικόσιτη κτηνοτροφία. Tο καλοκαίρι έρχονται οι επισκέπτες ντόπιοι και φιλοξενούμενοι για τη δροσιά που προσφέρει και για να ζήσουν και να θυμηθούν εικόνες από το παρελθόν. Aυτό όμως δεν είναι καθημερινότητα ούτε στηρίζει οικονομικά το χωριό. Ξενώνες και τουριστικά καταλύματα δεν υπάρχουν, μόνο παραδοσιακά καφενεία που συγκεντρώνονται τις βραδινές ώρες οι κάτοικοι για να κουβεντιάσουν και να συζητήσουν θέματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν.

Eίναι και αυτές οι εικόνες μέρος της ζωής ενός χωριού. Mπορεί ο Πλάτανος να είναι ένα συνηθισμένο χωριό, χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις όμως ασκεί μια ιδιαίτερη έλξη στον περαστικό για να το ξαναεπισκεφθεί.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα