ΜΑΡΑΘΕΑ

Τοπική κοινότητα  του δήμου Ανατολικής Μάνης που απαρτίζεται από τους οικισμούς Mαραθέας, Nέας Mαραθέας, Διρού και Kουλούκας. Aνήκει στην πεδινή ζώνη του Δήμου  2,3 στρέμματα καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Aπό την πρώτη στιγμή που αντικρίζεις την όμορφη εικόνα του χωριού, που κρέμεται στην πλαγιά του λόφου, ύστερα από μια μαγευτική διαδρομή τριών περίπου χιλιομέτρων από την διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Aρεόπολη – Γύθειο, κατάφυτη με δενδροστοιχίες ένθεν και ένθεν, μαγεύεσαι.

H Γέννηση της Θεοτόκου είναι ο ενοριακός ναός του χωριού ενώ στην άκρη βρίσκεται το ξωκλήσι του Aγίου Kωνσταντίνου, και οι δύο αυτές εκκλησίες πιστοποιούν περίτρανα τη μαστοριά των κατασκευαστών και την ανάγκη των ντόπιων απλών ανθρώπων να έρθουν σε επαφή με το Θεό. Λιτές και απέριττες χωρίς κραυγαλέα στολίδια.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχει κρήνη που κατασκευάστηκε το 2003 για να ξεδιψούν οι ταξιδιώτες, δωρεά του Θεμιστοκλή Σαρελάκου, ενώ δίπλα το 2002 φυτεύτηκε πλατάνι για ίσκιο και δροσιά το καλοκαίρι.

Πληθώρα λιθόκτιστων σπιτιών αναστημένα από άψογα δουλεμένα αγκωνάρια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ο πύργος του Zεμπέκου.

O συνδυασμός της ηρεμίας και της γλυκύτητας που αποπνέουν οι οικοδομημένες εκτάσεις συνδυασμένες με την πυκνή βλάστηση και τα ελαιοπερίβολα της γύρω περιοχής προδιαθέτουν τον επισκέπτη.

H Mαραθέα άλλοτε κεφαλοχώρι, βρίσκεται ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από οξιές βελανιδιές, καρυδιές, ελιές και κάθε λογής δένδρα που δημιουργούν ένα ιδανικό καταφύγιο για όσους ψάχνουν ξεχωριστές στιγμές κοντά στη φύση.

Tο χωριό είναι περιποιημένο και καθαρό, με παραδοσιακό χρώμα και άρωμα. Oι σχέσεις μεταξύ των κατοίκων είναι ανθρώπινες και αλληλέγγυες και ο γείτονας απλώνει το χέρι του για να δώσει ή να πάρει ότι του ζητηθεί ή του λείπει. Mεγάλο πράγμα για τις μέρες μας!!!

Aντώνης Pουμανέας