ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Τοπική Κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης που απαρτίζεται από τους οικισμούς του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Ευστρατίου και της Μοναχής Συκιάς. Ανήκει στην πεδινή ζώνη του Δήμου με  2,9 στρέμματα καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Όλοι όσοι έλκονται από τη γοητεία της φύσης δεν πρόκειται να απογοητευτούν φθάνοντας μέχρι εδώ. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μιας και η απόσταση από το γραφικότατο Γύθειο είναι μικρή, θα βρεθούν σε ένα καταπράσινο τοπίο, μακριά από τις μουντές εικόνες των τσιμεντένιων πόλεων. Η περιπλάνηση στα σοκάκια του χωριού και στα μονοπάτια γύρω από αυτό προσφέρει μια ξεχωριστή ευεξία και πληρότητα που μόνο η επαφή με τη φύση μπορεί να δώσει.

Ο επισκέπτης δεν θα έρθει εδώ για να ανακαλύψει αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μοναστήρια ή κάποιο μουσείο, αλλά για την απλή ευχαρίστηση της επαφής με τη φύση, για μια ανάσα δροσιάς, για ένα σύντομο διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς της ζωής στην πόλη.

Η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου είναι ο ενοριακός ναός του χωριού, που η κατασκευή του άρχισε μερικά χρόνια πριν η Αγία Κυριακή, η Παναγίτσα και ο Αι Γιάννης είναι μερικά από τα εξωκλήσια της περιοχής. Άγιος Ιωάννης λέγεται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού που διοργανώνει στις 28 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιωάννου, το ετήσιο πανηγύρι του. Είναι η περίοδος του καλοκαιριού όταν κατακλύζεται το χωριό από τους θερινούς επισκέπτες του, που έρχονται στη γενέτειρα για τις ολιγοήμερες διακοπές τους.

Ο Άγιος Βασίλειος και οι οικισμοί του είναι χωριά γραφικά και διατηρούν ακόμη το τοπικό οικιστικό τους χρώμα. Τετράριχτες κεραμοσκεπές, τοίχοι πέτρινοι και άλλοι σοβαντισμένοι, σπίτια όμορφα, με τις ολάνθιστες γωνιές τους δίνουν μια όψη νοικοκυροσύνης. Από το σκηνικό δεν λείπει και η γέρικη κληματαριά με το δασύ φύλλωμα. Η αυλή των σπιτιών είναι το δροσερό απάγκιο της οικογένειας στους καλοκαιρινούς θερμούς μήνες. Ασπρισμένα πεζούλια, πολύχρωμες γλάστρες, με βασιλικό, δυόσμο, τριανταφυλλιές και νυχτολούλουδα. Το περιβόλι περιποιημένο και φροντισμένο με ιδιαίτερη επιμέλεια θα προσφέρει τα πεντανόστιμα αγνά λαχανικά. Το νερό της ύδρευσης προέρχεται από τις πηγές της Αγίας Μαρίνας και η βασική απασχόληση των κατοίκων είναι η ελαιοκαλλιέργεια και η οικόσιτη κτηνοτροφία.

Μέρος των κατοίκων είναι επαγγελματίες που ασκούν στην πόλη του Γυθείου τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Οι νέοι άνθρωποι που παρέμειναν στην πατρική γη παλεύουν με πείσμα για να εξοικονομήσουν τον επιούσιο, χωρίς να παύουν να αναζητούν νέους τρόπους επαναπροσδιορισμού της σχέσης τους με τον τόπο τους.

Ο Άγιος Βασίλειος δεν είναι τόπος τουριστικού προορισμού. Δεν διαθέτει ξενώνες, καφετέριες, ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης. Διαθέτει όμως σε αφθονία και σαγηνεύει τον επισκέπτη η φυσική παρθενική του ομορφιά.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα