Εκδήλωση τιμής και μνήμης  στο ηρωικό 9ο Σύνταγμα Πεζικού που εδρεύει στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 2017.

Τελετή μνήμης και τιμής για την προσφορά του 9ου Συντάγματος Πεζικού στους Εθνικούς Αγώνες, κατά την οποία διατρανώθηκε η βούληση όλων των Μεσσηνίων να εξακολουθήσει τη λειτουργία της αυτή η ιστορική μονάδα του Ελληνικού Στρατού στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα (νεότερο) της Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας στο χώρο της ανασυσταθείσας πύλης του ιστορικού στρατοπέδου Παπαφλέσσα (συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη και Ιλάρχου Κουρκουτά).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το βράδυ του Σαββάτου 24 Ιουνίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος προέστη του τρισαγίου για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων κατά τους Εθνικούς Αγώνες αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του 9ου Συντάγματος Πεζικού, που κατάγονταν από τη Μεσσηνία και τη Μάνη, καθώς και των τεθνεώτων σε ειρηνική περίοδο στελεχών και οπλιτών της μονάδας.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Καλαμάτας απηύθυνε χαιρετισμό, στο πλαίσιο του οποίου ανέφερε και τα εξής:

«Ως Δήμος Καλαμάτας, πράξαμε το ελάχιστο καθήκον μας με την ανασύσταση της βόρειας πύλης του στρατοπέδου Παπαφλέσσα, εντός του οποίου λειτουργούσε το 9ο Σύνταγμα Πεζικού για 100 σχεδόν χρόνια, με τη μεταφορά και την προβολή της προτομής του ηρωικού Διοικητή του, Βενετσάνου Κετσέα και με τη σμίλευση της ιστορίας του 9ου Συντάγματος σε μαρμάρινες επιφάνειες.

Ο χώρος βορειανατολικά αυτής της πύλης προσφέρεται από το Δήμο για τη χωροθέτηση προτομών ηρωικώς πεσόντων στους Εθνικούς Αγώνες ή μνημείων με πατριωτική και εθνική αναφορά. Και όλα αυτά, για να περνά από ΄δώ ο επισκέπτης, να διαβάζει την ιστορία του ηρωικού Συντάγματος, την ιστορία που έγραψε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, να θυμάται τους χιλιάδες Μεσσήνιους νεκρούς των Εθνικών Αγώνων – μόνο στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο  423 έπεσαν υπέρ πατρίδος  κάτω από τη σημαία του 9ου Συντάγματος ή άλλων στρατιωτικών σχημάτων».