Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος στη Μάνη (στον Άγιο Νικόλαο και την Αρεόπολη).

 

Μετά από τέσσερις ημέρες παραμονής στο Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) συνέχισαν το ταξίδι τους με προορισμό τη νότια Πελοπόννησο, πραγματοποιώντας δύο στάσεις, στον Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια την Αρεόπολη.

Συγκεκριμένα, οι ΚΙΜ προσέφεραν δωρεάν ιατρική φροντίδα στους κατοίκους του Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης και στη γύρω περιοχή για τρεις ημέρες, από το Σάββατο 2 έως την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, και στην Αρεόπολη, από την Τετάρτη 6 έως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης των ΚΙΜ, οι κάτοικοι του Άγιου Νικολάου, της Αρεόπολης και των ευρύτερων περιοχών είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων (ακτινολόγου, παθολόγου, γενικού χειρουργού, γυναικολόγου, καρδιολόγου, νευρολόγου, οδοντίατρου, ορθοπαιδικού, οφθαλμίατρου, παιδίατρου, ωτορινολαρυγγολόγου, διαιτολόγου, ψυχολόγου και μαζί με τις επισκέπτριες Υγείας και τους νοσηλευτές) και να υποβληθούν σε μία σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων, όπως υπέρηχους, μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ, ηλεκτροκαρδιογραφήματα και μετρήσεις πυκνότητας οστών. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1383 εξετάσεις σε 1018 κατοίκους. Επιπλέον, στην Αρεόπολη παιδιά και ενήλικες παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως παιχνίδια μπάσκετ και ξιφασκίας, που συντονίστηκαν από την Ομάδα του Sports Excellence. Προπονητές του Προγράμματος Sports Excellence προσέφεραν επίσης συμβουλές στους συμμετέχοντες σχετικά με την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). Σε κάθε αποστολή τους σε νησιά της άγονης γραμμής και σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες συνοδεύονται από επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται, μεταξύ άλλων, από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, καταρτισμένο νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και φοιτητές της ιατρικής σχολής.