ΓΕΩΡΓΙΟΣ Η. ΒΕΝΙΖΕΛΕΑΣ

Είναι άχαρο και οδυνηρό να νεκρολογείς νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα όταν έχεις συνεργαστεί και συναναστραφεί μαζί τους.

Αναφέρομαι στο Γιώργο Η. Βενιζελέα, που έφυγε από κοντά μας πριν λίγες ημέρες. Ο Γιώργος καταγόταν από τα Τσέρια της Δυτικής Μάνης και εργαζόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Σύζυγός του η Ευαγγελία, το γένος Σκοπετέα, με την οποία απέκτησαν δύο αξιόλογες κόρες, τη Μαρία (ιστορικό μουσειολόγο, που επιμελήθηκε τη λαογραφική συλλογή της Μάνης που στεγάστηκε στο χώρο του παλαιού Γυμνασίου Πλάτσας) και τη Γεωργία (που σπούδασε στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και ασχολείται με εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών).

Η δραστηριότητά του ήταν πολυποίκιλη. Άρθρα και φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνεργάστηκε με πολιτιστικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, όπως το Τουριστικό Πανόραμα καιτα Ταινάρια, στους δήμους Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Αθηναίων, Πειραιά, Χολαργού καθώς και σε πολλά χωριά της Μάνης με τη βοήθεια πολιτιστικών και περιβαλλοντικών φορέων, αναδεικνύοντας τα Μανιάτικα ήθη και έθιμα.

Εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν οι πνευματικές δημιουργίες του από τις εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη» του Γιώργου Δημακόγιαννη: το 2003 ο «Ταξιδιωτικός και Πολιτιστικός Οδηγός της Μάνης», το 2011 το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο Γενίτσαρος Μανιάτης». Το 2008 δημιούργησε δύο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εκκλησίες με Ιστορία» που αφορούσαν 1.800 εκκλησιαστικά μνημεία της Μάνης καθώς και το διπλό ντοκιμαντέρ «Βυζαντινή Μάνη». Έργο ζωντανό, που οδηγεί τον αναγνώστη στις πολυπληθείς σελίδες του, μέσω των οποίων ζει περιπλανήσεις σε χωριά, καλντερίμια, γεφύρια, φαράγγια, σπήλαια, κάστρα και εκκλησίες.

Η αγάπη του για τον τόπο μας, τον τόπο της Μάνης, φώλιαζε στην ψυχή του, ώστε να γίνεται ακράτητο πάθος.

Φεύγοντας από κοντά μας άφησε πόνο και θλίψη. Εμείς όμως μέσα από το έργο του θα τον φέρνομε στη μνήμη μας, ενθυμούμενοι τις όμορφες στιγμές των συναναστροφών μας.

Θα λείψει από όλους μας, ως τρυφερός σύζυγος, στοργικός πατέρας, αγαπημένος αδελφός και φίλος. Έφυγε από κοντά μας αλλά τον αγκάλιασε η αιωνιότητα.

Θα τον θυμόμαστε πάντα σαν φίλο και στυλοβάτη της Μανιάτικης Ιδέας.

Αντώνης Ρουμανέας