ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Ιούνιος 2020

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή πεζοδρομίων μπροστά από το Γυμνάσιο – Λύκειο Καρδαμύλης

Ολοκληρώθηκε το μικρό έργο κατασκευής πεζοδρομίων, σε τμήμα της 1ης Επαρχιακής Οδού Μεσσηνίας που συνδέει την Καλαμάτα με την Καρδαμύλη και στη συνέχεια με την Αρεόπολη, από το κτιριακό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Καρδαμύλης μέχρι τη γέφυρα του χειμάρρου Δυρού που εκβάλλει στη θάλασσα. Κατασκευάστηκαν υπερυψωμένα πεζοδρόμια και στις δύο πλευρές του δρόμου και κατάλληλη σήμανση επί της ασφάλτου, ώστε οι μαθητές να μπορούν να βαδίζουν ασφαλείς κατά την προσέλευση ή την αποχώρησή τους από το Σχολείο, ή κατά την παραμονή τους στις στάσεις αναμονής των λεωφορείων και στις δύο κατευθύνσεις.

Α.Ρ.

Περιβαλλοντική έγκριση για το σχεδιαζόμενο Ορειβατικό Καταφύγιο στο Δυτικό Ταΰγετο.

Έγκριση περιβαλλοντικών όρων έλαβε το Ορειβατικό Καταφύγιο, δυναμικότητας 40 κλινών, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας στη θέση Βοϊδόλακκα – Άγιος Δημήτριος στη Δυτική Μάνη (εδαφική περιοχή Εξωχωρίου). Πρόκειται για εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής σε γήπεδο έκτασης 15.780,44 m2 (που μεγάλο μέρος του παραχωρήθηκε από την οικογένεια Ηλία Ζερβέα) σε μέσο υψόμετρο: ~1.500m.

Η πρόσβαση, στο γήπεδο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το έργο, εξασφαλίζεται από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο (χωμάτινη οδό μεταβλητού πλάτους, με ελάχιστο πλάτος τα 3 m, που συνδέει τον Προφήτη Ηλία της ψηλότερης κορυφής του Ταϋγέτου με τους οικισμούς Σαϊδόνας και Εξωχωρίου, καθώς και δίκτυο μονοπατιών.

Το καταφύγιο θα αποτελείται από έναν κτιριακό όγκο, θα είναι διώροφο, με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τετράκλιτη στέγη. Στον περιβάλλοντα χώρο θα διαμορφωθούν 5 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης οχημάτων, ενώ προβλέπεται η καθαίρεση παλαιών υφιστάμενων κτισμάτων. Η υδροδότηση του κτιρίου θα γίνεται μέσω μεταφοράς νερού από γειτονική πηγή και αποθήκευσής του σε στεγανή δεξαμενή χωρητικότητας 40 κυβικών μέτρων.

Δημοπρατείται το  τεχνικό έργο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ  ΣΚΑΛΑ-ΓΥΘΕΙΟ».

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε πρόσφατη συνεδρίασή της ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης του έργου: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ 27ης ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ  ΛΑΚΩΝΙΑΣ: ΣΚΑΛΑ-ΓΥΘΕΙΟ», προϋπολογισμού 200.000 €.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση θα εκτελεσθούν τα παρακάτω είδη εργασιών : 1. Χωματουργικές εργασίες – Διαμόρφωση τάφρων ή ερεισμάτων  – Καθαρισμοί υφιστάμενων σωληνωτών και πλακοσκεπών οχετών 2. Κατασκευή τεχνικών – Ρείθρων από σκυρόδεμα για την απορροή των ομβρίων υδάτων στα σημεία που θα καθοριστούν 3. Ανακατασκευή του οδοστρώματος – Εκσκαφή και εν συνεχεία κατασκευή στρώσης στράγγισης από επίλεκτα υλικά – Εργασίες οδοστρωσίας (βάση μεταβλητού πάχους σε δύο στρώσεις, μέσου πάχους στρώσης 0,10μ.)  4. Ασφαλτικές Εργασίες – Εκσκαφή – φρεζάρισμα κατεστραμμένων ταπήτων κυκλοφορίας – Ασφαλτική προεπάλειψη και ασφαλτική συγκολλητική επάλειψη – Ασφαλτική ισοπεδωτική στρώση μεταβλητού πάχους – συμπιεσμένου μέσου πάχους ~2,5εκ. – Αποκατάσταση ταπήτων κυκλοφορίας πάχους 5 εκ. με χρήση κοινής ασφάλτου 5. Εργασίες Σήμανσης – Ασφάλειας – Τοποθέτηση πλευρικών στηθαίων ασφαλείας (~80μ.) – Τοποθέτηση οριοδεικτών, πινακίδων επικίνδυνων θέσεων και πληροφοριακών  – Διαγράμμιση του οδοστρώματος με ανακλαστική βαφή στα βελτιωμένα τμήματα της επαρχιακής οδού και όπου καθοριστεί λόγω φθοράς (~ 5 χλμ).

Ο προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 12 μήνες από την εγκατάσταση του αναδόχου του έργου που θα αναδειχθεί κατά τη δημοπράτηση.

Στις επανενάρξεις πτήσεων της  Aegean και το δρομολόγιο Καλαμάτα – Θεσσαλονίκη.

Από 1η Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις που συνδέουν την Καλαμάτα με τη Θεσσαλονίκη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ηλεκτρονικά εισιτήριο από την ιστοσελίδα της Aegean. Η Εταιρία γνωστοποίησε ότι από τις 18 Μαΐου θα προχωρήσει σε ένα πρώτο βήμα ενίσχυσης συχνοτήτων δρομολογίων από Αθήνα προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και κατόπιν από 25 Μαΐου προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπόλοιπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού. Επίσης, σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα προχωρήσει και στην επανέναρξη διασύνδεσης με αεροδρόμια του εξωτερικού.

Κέντρο Υγείας Γυθείου:

προς δημοπράτηση το έργο εκσυγχρονισμού και λειτουργικής αναβάθμισης του με προϋπολογισμό 191.800 ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ 2014-20.

Ελαττώνονται οι παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες στη Μάνη – 3 μόνο για φέτος.

Ανακοινώθηκαν οι παραλίες της χώρας (συνολικά 497) στις οποίες απονεμήθηκαν Γαλάζιες Σημαίες. Σ` αυτές περιλαμβάνονται μόνο τρεις σε παραλίες της Μάνης, δύο στη Δυτική Μάνη – ανά μία στις παραλίες Αλμυρού και Μικρής Μαντίνειας που έχουν ενταχθεί διοικητικά στο δήμο Καλαμάτας- και μία στο Σκουτάρι της Ανατολικής Μάνης.

Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987, σε ακτές που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους – απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων. Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές. Σε αυτά περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Η μείωση του αριθμού των παραλιών με Γαλάζιες Σημαίες στη Μάνη αποτελεί «καμπανάκι κινδύνου», απευθυνόμενο κυρίως στους αιρετούς εκπροσώπους, ιδιαίτερα των παραλιακών περιοχών και της κεντρικής διοίκησης των δήμων. Οι παραλίες απαιτούν ποιοτικού χαρακτήρα έργα ουσίας, ώστε το περιβάλλον, χερσαίο και υδάτινο, να παραμένει στη φυσική του κατάσταση. Οι επιπόλαιες και επιφανειακές παρεμβάσεις δεν αποτελούν ριζική λύση που να οδηγεί σε μόνιμη ποιοτικά κατάσταση.