8ος 2020 ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ

Η εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Νίκωνα

Στις 29 Ιουνίου, εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, γιορτάστηκε όπως κάθε χρόνο (εφέτος με ιδιαίτερα μέτρα, λόγω του κορονοϊού), στο ησυχαστήριο του Οσίου Νίκωνα του Μετανοείτε στο ομώνυμο εκκλησάκι με θρησκευτική κατάνυξη και με προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή, τόσο από χωριά της Δυτικής όσο και της Ανατολικής Μάνης. Η στοιχειώδης συντήρηση του δασικού δρόμου από  την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας κατέστησε πιο εύκολη και προσβάσιμη τη μετάβαση των προσκυνητών. Το απόγευμα της παραμονής μετά  τον κατανυκτικό εσπερινό επακολούθησε το μοίρασμα των αρτοκλασιών και η παράθεση δείπνου με την παραδοσιακή μανιάτικη μακαρονάδα.

Την πρωία, κύρια ημέρα της εορτής, τελέστηκε η Θεία λειτουργία μετά το πέρας της οποίας προσφέρθηκε ο πατροπαράδοτος χόνδρος και οι παρευρισκόμενοι πήραν το δρόμο της επιστροφής στα χωριά τους, ευχόμενοι του χρόνου να είναι καλύτερες οι συνθήκες για τον εορτασμό.

Συγχαρητήρια στους εθελοντές που με τη βοήθειά τους υπήρξε άψογη η διοργάνωση της εορτής.

Α.Ρ.

Εποχικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Προάστειο Δυτικής Μάνης.

Το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου 2020 έγιναν τα εγκαίνια του Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δυτικής Μάνης, στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Προαστείου. Αγιασμό κατά τα Εγκαίνια τέλεσε τον Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος. Στην τελετή παρέστησαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας κ.κ. Μιλτ. Χρυσομάλλης και Περ. Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κ. Ευστ. Αναστασόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και Επίτιμος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασ. Καπέλιος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Στεφ. Κολοκούρης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας, μέλη της Εθελοντικής ομάδας “ΓΑΙΑ” Μάνης και κάτοικοι της περιοχής.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκαν ο  δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Δημ.Γιαννημάρας, οι αντιδήμαρχοι και πολλοί δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, ενώ από τις γυναίκες του χωριού προσφέρθηκαν γλυκά και άλλα κεράσματα.

Όλα καλά, δεδομένου ότι η παρουσία, έστω και εποχικά, προσωπικού σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση πυρκαγιών συμβάλει στην εδραίωση ασφάλειας στην περιοχή. Μόνο στις ταμπέλες έγινε κάποιο μπέρδεμα: είναι Δυτικής Μάνης ή Καλαμάτας το κλιμάκιο (όπως φαίνεται στη φωτογραφία); Ας το διορθώσουν…

Πραγματοποιήθηκε το 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας

Το 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς πραγματοποιήθηκε, στο συνεδριακό κέντρο του “Ελίτ“ στην Καλαμάτα το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουλίου, με πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Το διήμερο του συνεδρίου αξιοποιήθηκε με τις εισηγήσεις των ερευνητών και εισηγητών αλλά και με τις καίριες τοποθετήσεις κατατοπισμένων συνέδρων και με τους αναγκαίους χαιρετισμούς εκπροσώπων των θεσμικών φορέων που αποτελούσαν συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, μαζί με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας.