ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ 9ος 2020

Και πάλι πρώτη σε πυρκαγιές η Μάνη: Μία στο βορειοανατολικό και πολλές, με πολλές επεκτάσεις, στο νοτιοανατολικό.

Α. Στις 4 Αυγούστου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στη θέση Πέντε Αλώνια της Τοπικής Κοινότητας Πηγαδίων του δήμου Δυτικής Μάνης. Επιχειρούσαν 17 πυροσβέστες με πεζοπόρο τμήμα, 3 οχήματα και 1 Ελικόπτερο. Υπήρξε και συνέχεια της πυρκαγιάς, το πρωί της 6ης Αυγούστου, στη γειτονική  περιοχή Ριζανά του Ταϋγέτου. Στο δύσβατο αυτό μέρος επιχειρούσαν, μέχρι να την κατασβέσουν, επίγειες δυνάμεις καθώς και εναέρια μέσα παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν.

Β1. Στις 7 Αυγούστου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Τοπική Κοινότητα Δροσοπηγής του δήμου Ανατολικής Μάνης. Μέχρι την κατάσβεσή της έγινε εκκένωση του οικισμού. Στην κατάσβεση επιχειρούσαν 41 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ συνέδραμαν και υδροφόρες των ΟΤΑ. Κατά τις επόμενες ώρες  ξέσπασε  δεύτερη πυρκαγιά στο γειτονικό Σκουτάρι, κατακαίοντας δασική έκταση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν ισχυρά επίγεια και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά απλώθηκε ανατολικότερα μέχρι το γειτονικό οικισμό Καλυβίων, που εκκενώθηκε . Μέχρι την κατάσβεση της φωτιά επιχειρούσαν 57 πυροσβέστες, 21 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 ελικόπτερα και 4 αεροπλάνα. Επίσης, συνέδραμαν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες Ο.Τ.Α. Η έκταση που έκαψε είναι αγροτοδασική. Η κατάπαυση των ανέμων και η βροχή που εκδηλώθηκε συνέβαλαν σημαντικά στην ολική κατάσβεσή της μέχρι το απόγευμα της επόμενης ημέρας.

Β2. Δύο ημέρες και συνεχείς αναζωπυρώσεις και επεκτάσεις κράτησε η μεγάλη πυρκαγιά  που ξέσπασε από το πρωί του Σαββάτου 22 Αυγούστου σε δασική έκταση στη θέση Λαγκάδα κοντά στο μικροοικισμό Δεμοιράνικα του δήμου Ανατολικής Μάνης, στο διάσελο της Επαρχιακής Οδού Αρεοπόλεως – Γυθείου. Για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι των οικισμών Βαχός, Γέρμα και Δροσοπηγή αρχικά, και Σκαμνάκι και Νεοχώρι στη συνέχεια, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, με δικά τους μέσα.

Πλατεία Δροσοπηγής

Στη μάχη της κατάσβεσης επιχειρούσαν 103 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 οχήματα, 8 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη με τους ισχυρούς ανέμους να δυσκολεύουν το έργο τους.

Λόγω της φωτιάς είχε διακοπεί για πολλές ώρες η οδική επικοινωνία Αρεόπολης- Γυθείου και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Χάρτης φωτιάς

Αφού μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας συγκρατήθηκε η επέκταση και κατασβέστηκε το κύριο μέτωπο, την επόμενη μέρα η μάχη της κατάσβεση δινόταν στις διάσπαρτες εστίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γενικό συντονισμό της πυρόσβεσης είχε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που κατάγεται από τον Πύργο Διρού.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων της περιοχής στην Ανατολική Μάνη, που επλήγη από δασική πυρκαγιά. Σύμφωνα με την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση, η οποία είναι δωρεάν, των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 10.000 στρέμματα να έχουν καταστραφεί από τις φλόγες.

Άμεση ήταν η αντίδραση της πολιτείας και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Την επομένη ημέρα της κατάσβεσης, 24 Αυγούστου, δύο υπουργοί (Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και Μάκης Βορίδης) και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας κατέφθασαν στη Λακωνία για να συντονίσουν τις ενέργειες των αποζημιώσεων στους πυροπαθείς συμπατριώτες μας.

26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Πρεμιέρα με μάσκες και αποστάσεις

Το βράδυ της Παρασκευής 21 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο φέτος επέστρεψε στον ανοιχτό  χώρο που ξεκίνησε, στο αμφιθέατρο του Κάστρου. Πέραν όμως των μέτρων γι` αυτό το χώρο, πάρθηκαν, και θα συνεχιστούν στις επόμενες παραστάσεις, κι άλλα μέτρα προστασίας (οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ στα διαζώματα υπήρχαν και αποστάσεις μεταξύ κερκίδων). Παραστάσεις χορού έχουν προγραμματιστεί μέχρι τις 28 Αυγούστου.