ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Νοέμβριος 2020

Στον Καθηγητή  του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Βερέμη το φετινό βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας”

Στον Καθηγητή Θάνο Βερέμη για το βιβλίο “1940 – 1941, ο πόλεμος των Ελλήνων”, αλλά και για το εν γένει έργο του, απονέμεται το φετινό βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας” που αποδίδεται σε συγγραφείς δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού. Το βραβείο προκήρυξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου τιμώντας τη μνήμη του πρώτου αιρετού Νομάρχη Μεσσηνίας και επί σειρά ετών Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Παναγιώτη Φωτέα.

Στη σχετική απόφαση κατέληξε η, υπό την ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου, κριτική επιτροπή που συνεδρίασε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, και στην οποία μετείχαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, η επίκουρη καθηγήτρια του ίδιου Ιδρύματος Σοφία Καπετανάκη, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Μηλιώνης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το βραβείο, που συνίσταται σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, προγραμματίζεται να απονεμηθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Κατασχέθηκε σκάφος με ναρκωτικά στο Ταίναρο και συνελήφθησαν οι διακινητές.

Μετά από ευρεία επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου Ταίναρου υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου (ΔΙΔΙΝΑΛ) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, τις πρωινές ώρες της 8-10-2020 και στο πλαίσιο διατεταγμένης υπηρεσίας πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Γυθείου εντόπισε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος με τρεις (03) επιβαίνοντες, το οποίο έφερε φορτίο σκεπασμένο με μουσαμά, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας. Στην προσπάθεια του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού να προσεγγίσει το προαναφερόμενο σκάφος, ο χειριστής του άλαξε  πορεία, ανέπτυξε μεγαλύτερη ταχύτητα και εκμεταλλευόμενος τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το σκοτάδι, διέφυγε. Με κινητοποίηση και των γειτονικών Λιμενικών Αρχών το ύποπτο σκάφος εντοπίστηκε μεσημβρινές ώρες  ημιβυθισμένο, άνευ φορτίου και επιβαινόντων πλησίον του Ακρωτηρίου Ταινάρου. Εντός αυτού υπήρχαν οκτώ δοχεία με καύσιμα.

Κατά την διάρκεια των ερευνών που επακολούθησαν, σε δύσβατη, βραχώδη περιοχή του  Μεσσηνιακού κόλπου πλησίον του Ακρωτηρίου Ταίναρου (στο Μαρμάρι), εντοπίστηκαν αποθηκευμένα τα κάτωθι: είκοσι (20) σάκοι ταξιδίου και οκτώ (08) διαφόρων τύπων συσκευασιών εντός των οποίων είχαν τοποθετηθεί πεντακόσια ενενήντα έξι δέματα (596) περιέχοντα ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης μεικτού βάρους οκτακοσίων δέκα κιλών και τριακοσίων πενήντα γραμμαρίων (810,350kg). Τριάντα δύο (32) συσκευασίες διαφόρων τύπων που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης μεικτού βάρους τριακοσίων εβδομήντα τεσσάρων κιλών και εννιακοσίων εξήντα γραμμαρίων (374,960kg). Η συνολική αξία από τη διάθεση της ανωτέρω αναφερόμενης ποσότητας κάνναβης (κατεργασμένης και ακατέργαστης) εκτιμάται σε 6.750.000 ευρώ.

Το σκάφος καθώς και προαναφερθείσα ποσότητα κατασχέθηκαν. Οι εκτεταμένες έρευνες συνεχίστηκαν στην ευρύτερη χερσαία περιοχή ανατολικής Μάνης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των επιβαινόντων. Κατά τις μεσημβρινές ώρες της 11-10-2020 συνελήφθη ύποπτος αλλοδαπός εντός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή Μαρμαρίου Ανατολικής Μάνης, ο οποίος όπως απεδείχθη ήταν ένας εκ των τριών επιβαινόντων του σκάφους μεταφοράς των ναρκωτικών. Αργότερα την ίδια ημέρα συνελήφθη άλλος αλλοδαπός συνεργός, ο οποίος είχε ταξιδέψει από την Αθήνα για να τον παραλάβει. Πρωινές ώρες της 13-10-2020, και συνελήφθησαν από στελέχη της ΔΙΔΙΝΑΛ οι δύο (02) άλλοι αλλοδαποί επιβαίνοντες του σκάφους σε επαρχιακή οδό του νομού Λακωνίας.

Προβολή των θέσεων για τα δίκτυα του φυσικού αερίου τον νέο πρόεδρο της ΡΑΕ από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα  

Ικανοποιημένος δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, με τον νέο πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θανάση Δαγούμα. Ο περιφερειάρχης, στη  συνάντηση αυτή, ανέλυσε το σκεπτικό των τριών ενστάσεων που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά ισάριθμων αποφάσεων της απελθούσας διοίκησης της ΡΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με την πρώτη από τις εν λόγω αποφάσεις η ΡΑΕ, αφαίρεσε από την κρατική ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου) την αδειοδότηση κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και με τις υπόλοιπες δύο χορηγούσε σχετικές άδειες στην “Hellenic Natural Gas Distribution – Εταιρεία Διανομής Ελληνικού Φυσικού Αερίου Μονοπρόσωπη Α.Ε.”.

Ο Π. Νίκας σημείωσε προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ ότι η Περιφέρεια εννοεί να προχωρήσει το έργο του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο από την ΔΕΔΑ, ενώ ζητεί παράλληλα να συνδεθούν ταυτόχρονα με το δίκτυο της ΔΕΔΑ όλες οι μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο Περιφερειάρχης προγραμματίζει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα συνάντηση με την διοίκηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) προκειμένου να θέσει το αίτημα για την επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου σε Σπάρτη και Καλαμάτα, από τη Μεγαλόπολη που καταλήγουν.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικό με το θέμα είχε παρουσιαστεί από τις στήλες της ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο φύλλο 258 – Αυγούστου 2020)

Καθαρισμός του βυθού στο λιμάνι του Γυθείου

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), μετά από πρόταση του Γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου Γυθείου, στα πλαίσια της εκστρατείας «30 χρόνια Παγκόσμιος  Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2020 στην Ελλάδα», οργάνωσε  στις 8η Οκτωβρίου καθαρισμό  του βυθού στο λιμάνι του Γυθείου. Στην εθελοντική δράση αυτή μέλη του προσωπικού του Λιμεναρχείου Γυθείου, μέλη του παραρτήματος Λακωνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και επαγγελματίες αυτοδύτες.   

Από τον καθαρισμό ανασύρθηκαν και καταγράφηκαν διαφορετικού είδους απορρίμματα (λάστιχα αυτοκινήτων, σχοινιά, πυροσβεστήρας, γυάλινα μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια, κάδος ανακύκλωσης κ.α.) τα οποία και μεταφέρθηκαν σε κάδους απορριμμάτων (κοινούς και ανακύκλωσης) για την αποκομιδή τους από οχήματα καθαριότητας του Δήμου Ανατολικής Μάνης για την περαιτέρω διάθεσή του. Οι ενέργειες αυτού του είδους έχουν ως κυριότερο στόχο  την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών στο θέμα της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα καθαρίζεται ο βυθός από άχρηστα υλικά και αξιοποιούνται όσα από τα ευρήματα του καθαρισμού μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.