ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Μάρτιος 2021

Σωστική ανασκαφή σε έκταση 160 τ.μ. στην πλατεία Υπαπαντής Καλαμάτας ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίασή του την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμάτευσε θετικά  επί του θέματος: «Έγκριση ή μη πρότασης του Δήμου Καλαμάτας για ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πλατείας του Ι.Ν. Υπαπαντής στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του έργου “Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ’ φάση (πλατεία Υπαπαντής)” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Πελοπόννησος 2014-2020”, Π.Ε. Μεσσηνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου». Η γνωμάτευση αυτή προέκυψε μετά από μακρά αντιδικία που είχε δημιουργηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας περί της σκοπιμότητας διενέργειας ανασκαφικών εργασιών και της πιθανής παρεμπόδισης εξέλιξης του έργου της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής εντός του ανελαστικού χρόνου που προσδιορίζεται στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που λήγει.

Τελικά, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δόθηκε έγκριση για τη διενέργεια σωστικής ανασκαφής στο Νοτιοανατολικό άκρο της πλατείας Υπαπαντής, σε έκταση περί τα 160 τ.μ., θέση που ουδόλως εμποδίζει την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης, όπως έχει αποτυπωθεί στο τοπογραφικό διάγραμμα κι έχει προσδιοριστεί στην εγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης του χώρου της πλατείας.

(Λόγω της μεγάλης συζήτησης που έχει ανοίξει για τη θέση της αρχαίας πόλης Φαραί, προδρόμου της Καλαμάτας, σχεδιάζομε να παρουσιάσομε περιληπτικά σχετικά στοιχεία, αυτά που είχε συγκεντρώσει μετά από εκτεταμένη έρευνα, ο τότε Σχολάρχης Θουρίας Αθανάσιος Πετρίδης και παρουσίασε «ενώπιον εκλεκτού ακροατηρίου» με λόγο που εκφώνησε το 1875 στη Λέσχη Καλαμών «ο Δημακόπουλος»).

Λεωνίδας Γρηγοράκος : Κέρδισε τη μάχη του κοροναϊού – πήρε εξιτήριο μετά από 2 μήνες

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος, μετά από πολύμηνη μάχη με τον κοροναϊό. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 17 Δεκεμβρίου, καθώς διαγνώστηκε με κοροναϊό και κρίθηκε απαραίτητη και η διασωλήνωσή του. Μετά από μάχη με τον ιό, αποσωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε ειδικό θάλαμο του πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία». Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, μεταφέρθηκει σε κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κινητικά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί εξαιτίας της πολυήμερης νοσηλείας του στην εντατική.

Σε δήλωσή του, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χαρακτηρίζοντάς τους ήρωες. «Ευχαριστώ πολύ, μέσα από την καρδιά μου, την καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου και το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό) της Πανεπιστημιακής ΜΕΘ στο «Σωτηρία», για την άριστη περίθαλψη κατά τους 2 μήνες της νοσηλείας μου. Δεν υπάρχουν λόγια να τους ευχαριστήσω», ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι ήρωες. Ήταν μια μακρά και δύσκολη νοσηλεία. Το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις αυτές. Εχοντας πίστη στο Θεό μπόρεσα και το ξεπέρασα. Εύχομαι όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται να έχουν καλή έκβαση. Να γίνουν γρήγορα καλά», πρόσθεσε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.