ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ

Γέννημα-θρέμμα του Ελαιοχωρίου (Ίζνας) της Δυτικής Μάνης ο Παναγιώτης, σταδιοδρόμησε στο δήμο Καλαμάτας, κυρίως ως φροντιστής της λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου της Καλαμάτας που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών στο αμφιθέατρο, στο εκθετήριο έργων τέχνης  και στις βιβλιοθήκες του (Λαϊκή και Δημόσια). Εκεί τον συναντούσα για πολλά χρόνια, κατά τις επισκέψεις μου σ`  αυτούς τους χώρους. Ανταλλάσσαμε εγκάρδιους χαιρετισμούς και αναφορές στην κοινή μας πατρίδα και στη μεγάλη οικογένεια της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, τόσο με τον ίδιο όσο και με τη σύζυγό του Μαρία Κουράκλ,η που παλιότερα είχαν υπάρξει και οι δύο μαθητές μου σε διαφορετικά σχολεία κατά τα πρώτα βήματά μου στην εκπαίδευση τη δεκαετία του 1970.

Κατά τα τελευταία χρόνια είχε δραστηριοποιηθεί και στο Σύλλογο Μανιατών Μεσσηνίας και αποτελούσε, ως αντιπρόεδρός του, την ψυχή των ετήσιων συναντήσεων, που διοργανώνονταν για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και συγκέντρωναν μεγάλο αριθμό Μανιατών εγκατεστημένων στην Καλαμάτα.

Ο πρόωρος θάνατός του προκάλεσε θλίψη τόσο σε μένα όσο και σε όσους τον είχαν γνωρίσει, δεδομένου ότι το πλατύ του χαμόγελο αποτελούσε και την εσωτερική του έκφραση που δε δημιουργούσε αντιπαλότητες.

Νίκος Ευστρ. Μαραμπέας