ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Ιούνιος 2021

Συγκλονίζει ο Πετρούνιας: «Επέστρεψα για να σας κάνω περήφανους»

Ο συμπατριώτης μας Λευτέρης Πετρούνιας, με καταγωγή από τη Λάγια της ανατολικής Μάνης, έκανε για ακόμη μια φορά όλους τους Έλληνες περήφανους κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Ο «άρχοντας των κρίκων» με 15.400 βαθμούς στον τελικό κατέκτησε το πέμπτο του χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση, όντας φυσικά πολυνίκης, ενώ είναι το πρώτο του μετά την επιστροφή του στη δράση μετά τον τραυματισμό του στον ώμο και τη διετή αποχή του από αθλητικούς αγώνες.

Μετά την απονομή ο Έλληνας θρύλος έστειλε το δικό του μήνυμα:   «Είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης, για 5η φορά! Η περιπέτεια μου που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια σήμερα έλαβε τέλος. Είμαι καλά! Επέστρεψα για να σας κάνω υπερήφανους! Σας ευχαριστώ όλους μέσα απ’ την καρδιά μου!»

Ενισχύεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Γυθείου με τα Κύθηρα

Aνακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι, από τις 15 Μαΐου προστίθεται κάθε εβδομάδα κι ένα δεύτερο δρομολόγιο στην ακτοπλοϊκή γραμμή Γύθειο – Κύθηρα.

2η παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες το 2021 η Ελλάδα – Οι αντίστοιχες στη Μάνη

Στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 49 χώρες, με 545 Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές της, βρίσκεται η Ελλάδα.

Και φέτος, οι Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία του φετινού αριθμού ρεκόρ των Γαλάζιων Σημαιών για την Ελλάδα, δεδομένου ότι συμπίπτει και με τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΠΦ, της παλαιότερης μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Στη Μάνη Γαλάζιες Σημαίες έχουν οι πιο κάτω ακτές: στο Δήμος Ανατολική Μάνης: Γύθειο 2/Σελινίτσα,

Μαυροβούνι 1 και Σκουτάρι και στο Δήμο Καλαμάτας: Βέργα-Αλμυρός και Μικρή Μαντίνεια

Τι είναι η Γαλάζια Σημαία

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς .

Ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49, σήμερα, χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης.

Ολοκληρώθηκε αλλά δεν τέθηκε ακόμα σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

Το τεχνικό έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρα) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 397 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ στις 20 Μαϊου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ακριβώς ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας.  Ετσι, αν και ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία τα τελευταία 24ωρα τη δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, τα σημαντικά οφέλη για το νησί αλλά και τους καταναλωτές όλης της χώρας μεταφέρονται για το μέλλον.