ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ – ΤΟΠΙΚΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

BY BABIS ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΓΕΩΡΓΙΛΑ Στη Λαγκάδα

Ένας χώρος παραδοσιακός, που σε προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε ως ταβέρνα, μετατράπηκε σ’ ένα «θεματικό κατάστημα» ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο Χαράλαμπος Γεωργιλάς, με διαχειρίστρια τη μεγαλύτερη κόρη του, την Παναγιώτα (15 ετών) δραστήρια και πρόθυμη στην εξυπηρέτηση του πελάτη, αλλά και άριστη στους λογαριασμούς (πηγαίνει στην Α’ Λυκείου).

Με εγγυημένη τη γνώση και τη φροντίδα, με τους θησαυρούς της ελληνικής παράδοσης καλά κρατημένους, ο Μπάμπης δημιούργησε μια ποικιλία παραδοσιακών μανιάτικων προϊόντων, τοπικής προέλευσης, που διατίθενται σε ντόπιους και περαστικούς από το χωριό. (Η Λαγκάδα είναι επί του επαρχιακού δρόμου Καλαμάτας – Αρεόπολης και υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός διερχομένων που κατευθύνονται στη Μέσα Μάνη, προκειμένου να γνωρίσουν τις ομορφιές της και να περιηγηθούν τους παραδοσιακούς οικισμούς της).

Λάδι (άριστης ποιότητας), τόσο από ελιές κορωνέικες όσο και από αγριλιές (τόσο σπάνιο αλλά θεραπευτικό), ελιές Καλαμών, μέλι, κηρήθρες, μαρμελάδες, σαπούνι χωριάτικο, θεραπευτικά βότανα, αγαπημένα μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας, όπως δυόσμος, θυμάρι, ρίγανη και άλλα που έχουν μετατραπεί σε σκόνη. Κάποιες φορές ανακαλύπτουμε τυχαία προϊόντα που αποδεικνύονται τόσο χρήσιμα και ωφέλιμα, ώστε να αναρωτιόμαστε πως και γιατί δεν τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Η προσπάθεια προώθησης παραδοσιακών προϊόντων ξεκίνησε ως ιδέα με σκοπό να γίνει γνωστό το Μανιάτικο στοιχείο και έχει ευνοϊκή πορεία σ’ ένα ευρύ καταναλωτικό κοινό. ( 2  φωτο).

Αντώνης Ρουμανέας