ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Δρόμος Μηλέα – Παναγία Γιάτρισσα: Ένα μικρό βήμα προς το …ξεπάγωμα.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη συνεδρίασή της της 28ης Ιανουαρίου, προέβη στην έγκριση του πρακτικού ελέγχου και αξιολόγησης των δικαιολογητικών συμμετοχής και της συνέχισης της ανοικτής διαδικασίας μέσω του διενεργηθέντος πριν από χρόνια ηλεκτρονικού διαγωνισμού, για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του έργου βελτίωσης και συντήρησης της ορεινής οδού Μηλέα – Παναγία Γιάτρισσα. Στη συνέχεια προέβη στην ανάδειξη ως προσωρινού ανάδοχου της σύμβασης, τον μειοδότη οικονομικό φορέα «Π. ΜΙΧΑΛΙΤΣΗΣ Α.Τ.Ο.Ε.Ε.Ε.Ε. με διακριτική ονομασία. ΛΑΚΩΝ Α.Τ.Ε.» με μέση ποσοστιαία έκπτωση σαράντα τέσσερα κόμμα μηδέν πέντε τοις εκατό (44,05%).

Μνημόσυνα από το Μητροπολίτη Μάνης και το δήμο Ανατολικής Μάνης στην προτομή του Παναγιώτη Βλαχάκου στη Λάγια

Τη Δευτέρα 31/1/2022, ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος και από το Γενικό Ἀρχιερατικό Ἐπίτροπο Νήφωνα Καρολεμέα, μετέβη στη Λάγια Ανατολικής Μάνης, κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο, και ενώπιον της προτομής  του υποπλοιάρχου (ΠΝ) Παναγιώτη Βλαχάκου που έπεσε κατά την κρίση των Ιμίων του 1996, τέλεσε Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, καθώς και των υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση και αρχικελευστή ‘Εκτορα Γιαλοψού, συνεπιβαινόντων στο μοιραίο ελικόπτερο.

Ένα δεύτερο μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου με

«Έφυγε» από τη ζωή ο Κυριάκος Μιχαλολιάκος, πρώην δήμαρχος Ανατολικής Μάνης(με έδρα τον Κότρωνα.

Σε ηλικία 67 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Κυριάκος Ι. Μιχαλολιάκος.

Ο Κυριάκος Μιχαλολιάκος γεννήθηκε την 9η Ιουνίου του 1954 στα Κορογονιάνικα Λάγιας της Ανατολικής Μάνης, όπου και μεγάλωσε. Ήταν το 10ο παιδί από τα 11 του Γιάννη Μιχαλολιάκου και της Θεοδώρας το γένος Γιατράκου. Εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Διατέλεσε δήμαρχος Ανατολικής Μάνης (που είχε έδρα τον Κότρωνα) από το 2006 έως το 2010. Ήταν παντρεμένος με την Αγγελική Καραμηνά και είχαν αποκτήσει μια κόρη, την Θεοδώρα. Ήταν αδερφός του Βασίλη Μιχαλολιάκου, πρώην δημάρχου Πειραιά.

Η κηδεία του τελέστηκε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό των Κορογωνιάνικων Ανατολικής Μάνης. 

Η Καλαμάτα πρώτη στην Ευρώπη σε πράσινο.

Η πιο πράσινη ελληνική πόλη (άνω των 50.000 κατοίκων) είναι η Καλαμάτα (φωτο Shutterstock), ενώ ακολουθούν η Καβάλα και η Πάτρα. Το 54,4% των αστικών περιοχών της Καλαμάτας καλύπτεται από δέντρα (23,2 από τα 42,6 τ. χλμ.).

Τα στοιχεία για το πράσινο στις ευρωπαϊκές πόλεις 38 ευρωπαϊκών κρατών προέρχονται από έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με θέμα «Ποιος ωφελείται από το πράσινο στις πόλεις; Οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε αστικό πράσινο στην Ευρώπη». Η έκθεση εξετάζει όλες τις πόλεις που βρίσκονται στην Urban Audit List της Eurostat, χρησιμοποιώντας εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο «Κοπέρνικο». Αυτό που μετρήθηκε είναι το ποσοστό της έκτασης των πόλεων που φαίνεται από ψηλά πράσινο λόγω των δέντρων. 

Επιτυχής διοργάνωση ιστιοπλοϊκών αγώνων στο Γύθειο από το Ναυτικό Όμιλο Λακωνίας (ΝΟΛ).

 Ο Ναυτικός Όμιλος Λακωνίας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, διοργάνωσε, στο Γύθειο με μεγάλη επιτυχία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Ανατολικής Μάνης και το Επιμελητήριο Λακωνίας, το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος για σκάφη ILCA 4 & OPTIMIST από 4 έως 6 Φεβρουαρίου 2022. Συμμετείχαν αθλητές από εννέα ομίλους ( Ι.Ο. ΠΑΤΡΩΝ, ΑΙΟΡ ΡΙΟΥ ΙΑΣΩΝ, ΝΑΣΚ ΑΙΟΛΟΣ, ΝΟΚ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, Ν.Ο. ΕΡΜΙΟΝΗΣ,  ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ Α.Σ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, Ν.Ο. ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ και Ν.Ο.ΛΑΚΩΝΙΑΣ).

Από το Ναυτικό Όμιλο Λακωνίας συμμετείχαν 21 αθλητές και κατέκτησε: Α) στην κατηγορία OPTIMIST: α) τη δεύτερη θέση στα κορίτσια με τη Σιγουλάκη Ελένη, β) τη δεύτερη θέση στα 12χρονα κορίτσια με την Πολυμενάκο Κάτια, γ) την τρίτη θέση  στα 12χρονα κορίτσια με την Κουρή Λυδία. Β) στην κατηγορία ILCA 4: α) τη δεύτερη θέση στα αγόρια με τον Παναγάκη Σωτήρη, β) τη δεύτερη θέση στα κορίτσια με τη Σιγουλάκη Αλεξάνδρα και γ) την τρίτη θέση στα κορίτσια με τη Γούλα Βαΐα. Επίσης την πρόκριση αθλητών του στον αγώνα πρόκρισης εθνικών ομάδων ILCA 4 & OPTIMIST

Μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην Άνω Βέργα.

Υπεγράφη τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 από τον Δήμαρχο Καλαμάτας και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) Θανάση Βασιλόπουλο, η Σύμβαση Ανάθεσης για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων τύπου compact στον οικισμό Άνω Βέργας. Πρόκειται για μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων που θα εξυπηρετεί τον οικισμό που είναι κατ’ εξοχήν αγροκτηνοτροφικός αλλά και με έντονες τουριστικές πιέσεις τα τελευταία χρόνια.

Η Άνω Βέργα (που ανήκει και σε περιοχή Natura) έχει χαρακτηριστεί στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό ως περιοχή αγροτουρισμού με έντονη προσέλκυση κατοίκων και επισκεπτών, που αποδεικνύεται από την αναπαλαίωση των παλαιών κτιρίων.

Το έργο όπως δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και των δημοτών. Με αυτό το έργο, ένας ακόμη οικισμός θα προστατεύεται και μαζί του ολόκληρη η ανατολική περιοχή του Δήμου, πρόσθεσε.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης με 4.200.000 € η πυρόσβεση στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.

Σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, που αφορά σημαντικών έργα πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συνολικού προϋπολογισμού 5.180.000 € που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβάνεται και τι έργο «Πυρόσβεση για τον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά». Ειδικότερα, το έργο αφορά σε υποστηρικτικές ενέργειες και στην εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης στον Αρχαιολογικό Χώρο. Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέρχεται σε 4.200.000 €.

Φορέας υλοποίησης είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.