ΜΑΪΟΣ 2022

Έφυγε από τη ζωή ο Πέτρος Τζ. Τζωρτζάκης, πρώην δήμαρχος τού (καποδιστριακού) Δήμου Γυθείου 

Μετά από πολύχρονη ασθένεια έφυγε από τη ζωή στο τέλος Μαρτίου, ο πρώην δήμαρχος Γυθείου (2003 -2007) Πέτρος Τζωρτζάκης

Ο Πέτρος Τζωρτζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Ήταν γιος τού αειμνήστου (παλαιού δημάρχου Γυθείου) Τζώρτζη Τζωρτζάκη και της Γραμματικής, το γένος Φουρίδη. Περάτωσε τις στοιχειώδεις Γυμνασιακές και Λυκειακές σπουδές του στο Γύθειο. Συνέχισε σε Πανεπιστημιακό επίπεδο τις σπουδές του στο Roosevelt University στο Chicago Illinois των Η.Π.Α. Μετά το πέρας των τετραετών σπουδών του το 1988 πήρε το πτυχίο των Πολιτικών Επιστημών. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης.

Μετά την απόλυσή του από το στρατό επέστρεψε στο Μαυροβούνι Γυθείου όπου έζησε μόνιμα ασχολούμενος με την αγροτική περιουσία τής οικογενείας του. Ο ίδιος πάντα αγαπούσε και μελετούσε την ιστορία της Μάνης κυρίως από πρωτογενές οικογενειακό αρχειακό υλικό. 

Ήταν νυμφευμένος με τη φιλόλογο Άννα Γερολυμάτου και απέκτησαν δυο παιδιά, τον Τζώρτζη και τον Σπύρο.

Υπεγράφη η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας

Υπεγράφη η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου στην Καλαμάτα από τον αρμόδιο Υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο. Με την εξέλιξη αυτή, δρομολογείται άμεσα η διαδικασία παραχώρησης του χώρου για την λειτουργία του υδατοδρομίου. Σημειώνεται ότι , στη συνέχεια, την άδεια λειτουργίαςέχει υποχρέωση να την εκδώσει ο επενδυτής.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε με τον Υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη της υπογραφής της άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου στην Καλαμάτα. Αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή, ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε: «Τις επόμενες ημέρες θα τρέξει η διαδικασία παραχώρησης χώρου για να τοποθετηθεί η πλωτή εξέδρα αλλά και το isobox που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες. Ο ίδιος ο ιδιώτης που θα αναλάβει να λειτουργεί το Υδατοδρόμιο θα έχει την υποχρέωση να εκδώσει και την άδεια λειτουργίας. Ελπίζουμε να δοθούν και άλλες άδειες υδατοδρομίων στη χώρα μας για να δημιουργηθεί ένα ικανό δίκτυο, ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία των υδροπλάνων και να εξυπηρετείται η πόλη μας αποκτώντας ένα ακόμη μεταφορικό μέσο. Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, εμείς είμαστε έτοιμοι, έχω ενημερώσει από το πρωί τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και θα τρέξουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες».

Ένα ακόμα μικρό βήμα στη μακρά πορεία μέχρι τη συμβασιοποίηση για το έργο: Μηλέα – Παναγία Γιάτρισσα.

Σχετικά με την εξέλιξη του πολύπαθου έργου η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε πρόσφατη συνεδρίασή της αποφάσισε:

1. Να θεωρηθούν ως επαρκή τα μέτρα που περιγράφονται και τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίσθηκαν από τον οικονομικό φορέα «Π. ΜΙΧΑΛΙΤΣΗΣ Α.Τ.Ο.Ε.Ε.Ε.Ε. διακριτική ονομασία ΛΑΚΩΝ Α.Τ.Ε.», για την απόδειξη της αξιοπιστίας του,

2. Να αποσταλεί το σχέδιο απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής στη Γνωμοδοτική Επιτροπή της παρ. 9 του άρθρου 73 του Ν.4412/2016 για την διαπίστωση επάρκειας ή μη των μέτρων και των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίσθηκαν από τον οικονομικό φορέα «Π. ΜΙΧΑΛΙΤΣΗΣ Α.Τ.Ο.Ε.Ε.Ε.Ε. διακριτική ονομασία ΛΑΚΩΝ Α.Τ.Ε.» για την απόδειξη της αξιοπιστίας του, ως προσωρινού αναδόχου του έργου: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΟΔΟΥ ΜΗΛΕΑ-ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ», προϋπολογισμού 3.545.000,00 με ΦΠΑ 24%, με προσφερόμενη έκπτωση 44,05 % επί των τιμών του προϋπολογισμού δημοπράτησης..

3. Να κατακυρωθεί η εν λόγω σύμβαση στον οικονομικό φορέα «Π. ΜΙΧΑΛΙΤΣΗΣ Α.Τ.Ο.Ε.Ε.Ε.Ε. διακριτική ονομασία ΛΑΚΩΝ Α.Τ.Ε.».

Ας ελπίσομε ότι η επόμενη είδηση που θα δημοσιεύσομε θα είναι η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη κατασκευαστικών εργασιών, δέκα χρόνια μετά τη χρηματοδότηση του έργου!

Συμβασιοποιήθηκε το έργο πρόσβασης σε τρία μοναστήρια στις Κοινότητες Κέντρου και Αλτομιρών Δυτικής Μάνης.

Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Ε.Νίκα και του εκπροσώπου του οικονομικού φορέα «ΓΛΕΖΟΣ ΚΥΡ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ανάδοχου του έργου «Αποκατάσταση και βελτίωση πρόσβασης σε αρχαιολογικά μνημεία στην πυρόπληκτη περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης», με προϋπολογισμό 99.839,46 ευρώ, που στο σχετικό διαγωνισμό πρόσφερε μέση έκπτωση. 5,99% επί του τιμολογίου της μελέτης του έργου. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι τρεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο εκτελείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Δυτικής Μάνης δεδομένου ότι οι εργασίες θα εκτελεστούν σε δημοτικό οδικό δίκτυο. Με την υλοποίηση του ανωτέρω έργου αποσκοπείται η βελτίωση της πρόσβασης προς προσκυνηματικούς χώρους και μοναστήρια και συγκεκριμένα, προς την Ιερά Μονή της Παναγίας του Χελμού και την Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία της Κοινότητας Κέντρου και το Μοναστήρι Αγίου Γεώργιου του Πεταλωτή στην Κοινότητα Αλτομιρών Δυτικής Μάνης.Η βελτίωση της προσβασιμότητας στα εν λόγω μνημεία θα συμβάλλει στην ανάδειξη τους, με άμεσες θετικές συνέπειες για το σύνολο των δημοτών και επισκεπτών του Δήμου.