ΒΙΒΛΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΑΝΤΙΚΕΣ -Στην Καρδαμύλη

Μια νέα εστία πολιτισμού δημιουργήθηκε πριν μερικές εβδομάδες στην Καρδαμύλη, έδρα του Δήμου Δυτικής Μάνης. Η ονομασία της EQUINOX από την λατινική λέξη, που σημαίνει ισημερία 21 Μαρτίου η εαρινή (παγκόσμια ημέρα ποίησης) και 23 Σεπτεμβρίου η φθινοπωρινή.

Βρίσκεται επί του κεντρικού δρόμου της Καρδαμύλης σ’ ένα χώρο (ισόγειο και ανώγειο) διακοσμημένο και φωτισμένο με ειδικό τρόπο, ώστε ο εισερχόμενος να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε τόπο ιδιαίτερης μυσταγωγίας.

Φιλοδοξία των ιδιοκτητών είναι να καλύψει όχι μόνο το κενό βιβλιοπωλείου, αλλά να δημιουργήσει παράλληλα πυρήνα πολιτισμού φιλοξενώντας εκθέσεις ζωγραφικής, διαλέξεις για θέματα πολιτισμού και τέχνης αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων λογοτεχνίας και ποίησης από τους ίδιους τους δημιουργούς. Στο εγγύς μέλλον ετοιμάζονται πολλές εκπλήξεις.

Βιβλία ιστορικά, λογοτεχνικά ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, ποιητικές συλλογές και δοκίμια, παιδικά, πίνακες ζωγραφικής, παιχνίδια, διάφορα είδη δώρων και πολλά άλλα αντικείμενα που φιλοξενούνται σε παρόμοια καταστήματα.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρούν μια ιδιάζουσα προσπάθεια σύνδεσης και γεφύρωσης της θεωρίας με την πράξη. Θεωρία και πράξη συνομιλούν και συνδυάζονται με εύστοχο τρόπο που θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε σύμπλευση της θεωρίας με την πράξη, κατάργηση των τειχών ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη.

Αντώνης Ρουμανέας