ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Σε πανηγυρικό κλίμα η Αδελφοποίηση της Καλαμάτας με το Λόουελ των ΗΠΑ

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και με ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, η τελετή Αδελφοποίησης των πόλεων του Λόουελ και της Καλαμάτας, στο Δημαρχείο του Λόουελ Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι τους επόμενους μήνες, αντιπροσωπεία της πόλης του Λόουελ θα επισκεφτεί την Καλαμάτα για να επισφραγιστεί η εν λόγω συνεργασία.

Οι Δήμαρχοι Θανάσης Βασιλόπουλος και Sokhary Chau αντίστοιχα, υπέγραψαν τα έγγραφα για την επίσημη συμφωνία της Αδελφοποίησης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ακολούθησε ανταλλαγή ευχών και αναμνηστικών δώρων.

Η τελετή της Αδελφοποίησης ξεκίνησε με την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στον ιστό του Δημαρχείου του Λόουελ, ενώ τον Εθνικό Ύμνο έψαλλαν μαθητές και μαθήτριες του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας της Αγίας Τριάδος, το οποίο νωρίτερα είχε επισκεφτεί η αποστολή του Δήμου Καλαμάτας.

Σε ομιλία του, ο Δήμαρχος του Λόουελ, Sokhary Chau αναφέρθηκε στη σημασία αλλά και τον συμβολισμό της Αδελφοποίησης των δύο περιοχών. Εστίασε δε στη δραστήρια Ελληνική Ομογένεια του Λόουελ που επί σειρά ετών έχει επιτύχει σπουδαία πράγματα.

Στην αντιφώνησή του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσίασε τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, με αναφορές στην ιστορία και τις προοπτικές της πόλης.

«Η Αδελφοποίηση, πέρα από τον συναισθηματικό χαρακτήρα που έχει για όλους μας λόγω της έντονης παρουσίας της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή σας, ευελπιστούμε ότι θα προωθήσει τη μεταξύ μας συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των επιστημών, του τουρισμού και του εμπορίου», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος και συμπλήρωσε: «Μέσω της αδελφοποίησης των πόλεών μας εκδηλώνουμε με υπευθυνότητα την κοινή μας βούληση να συνεργαστούμε, με πνεύμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης, σε μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και, παράλληλα, ευελπιστούμε ότι θα επιτύχουμε την πολλαπλή διασύνδεση μεταξύ των πολιτών μας, δημιουργώντας έτσι κλίμα φιλίας, ανάπτυξης και συνεργασίας. Εύχομαι να ξεκινήσουμε με τρόπο αποδοτικό και με χειροπιαστά αποτελέσματα, προς όφελος και των δύο πόλεων».

Ευχαριστίες ο κ. Βασιλόπουλος εξέφρασε προς τον Δήμαρχο του Λόουελ Sokhary Chau, το Δημοτικό Συμβούλιο του Λόουελ, τον πρώην Δήμαρχο William «Bill» Samaras, τον Γερουσιαστή της Πολιτείας Edward Kennedy και όλους τους πολίτες και επιχειρηματίες από το Λόουελ και την ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στον Βασίλειο Καυκά, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Εταιρειών Νέας Αγγλίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της, για το όραμά τους να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν αυτή τη σπουδαία ιδέα.

Ακολούθως, μηνύματα απηύθυναν ο ομογενής πρώην δήμαρχος του Λόουελ Βασίλειος Σαμαράς, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, ο πρόεδρος της επιτροπής για την Αδελφοποίηση Δημήτρης Ματθαίος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Βασίλης Καυκάς.

Στο Λόουελ της Μασαχουσέτης, κέντρο κλωστοϋφαντουργίας, έχουν μεταναστεύσει, ιδίως κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20 αιώνα, και δεκάδες Μανιάτες, με ατμόπλοια που αναχωρούσαν από την Καλαμάτα, το Γύθειο, την Πάτρα, τον Πειραιά και λιμάνια της Ιταλίας. Ασφαλώς, παρά τις εσωτερικές μετακινήσεις σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ πολλοί απόγονοί τους εξακολουθούν να κατοικούν εκεί.

Σύμβαση συνεργασίας του Δήμου Δυτικής Μάνης με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας για σύνταξη μελετών

Σύμβαση συνεργασίας, υπέγραψαν στις αρχές Μαΐου, ο πρόεδρός της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Τάσος Σαρδέλης και ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτριος Γιαννημάρας, με σκοπό τη σύνταξη μελετών.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις μελέτες:

-Ανακατασκευή γηπέδου Τοπικής Κοινότητας Πλάτσας, θέση Καμπινάρι

-Μελέτη οδοποιίας για την εφαρμογή πράξης τακτοποίησης – προσκύρωσης και αναλογισμού υποχρεώσεων για τη διάνοιξη τμήματος δρόμου του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Καρδαμύλης

-Ανακατασκευή του κτηρίου Τρουπάκη και του περιβάλλοντος χώρου αυτού και μετατροπή σε κτήριο συνάθροισης κοινού

-Υδρογεωλογική μελέτη για την υδρομάστευση και περιβαλλοντική προστασία πηγής στη θέση «Πηγάδια», Κοινότητας Πηγαδίων, Δ.Ε Αβίας.

Ο χρόνος παράδοσης των μελετών είναι έξι (6) μήνες.

5 οι Γαλάζιες Σημαίες στη Μάνη για φέτος.

Ανακοινώθηκαν οι παραλίες της χώρας  στις οποίες απονεμήθηκαν το 2922 Γαλάζιες Σημαίες. Σ` αυτές περιλαμβάνονται μόνο πέντε σε παραλίες της Μάνης, δύο στη δυτική Μάνη (στην περιοχή που έχει ενταχθεί διοικητικά στο δήμο Καλαμάτας – ανά μία στις παραλίες Αλμυρού και Μικρής Μαντίνειας) – και τρεις στη διοικητική περιοχή του δήμου Ανατολικής Μάνης στις δύο παραλίες του Γυθείου:  1. Μαυροβούνι και 2. Σελινίτσα και μία στο Σκουτάρι.

Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987, σε ακτές που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους – απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων. Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές. Σε αυτά περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουόμενων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Ο μικρός αριθμός των παραλιών με Γαλάζιες Σημαίες στη Μάνη αποτελεί «καμπανάκι κινδύνου», απευθυνόμενο κυρίως στους αιρετούς εκπροσώπους, ιδιαίτερα των παραλιακών περιοχών και της κεντρικής διοίκησης των δήμων. Οι παραλίες απαιτούν ποιοτικού χαρακτήρα έργα ουσίας, ώστε το περιβάλλον, χερσαίο και υδάτινο, να παραμένει στη φυσική του κατάσταση. Οι επιπόλαιες και επιφανειακές παρεμβάσεις δεν αποτελούν ριζική λύση που να οδηγεί σε μόνιμα ποιοτική κατάσταση.

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: 26 παραγωγές από 11 χώρες στον «Τόπο του Χορού»

Η Καλαμάτα ανανεώνει το καθιερωμένο ραντεβού της με το χορό, φιλοξενώντας για 28η φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, από τις 15-24 Ιουλίου. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει 26 παραγωγές από 11 χώρες. Οι 14 ξένες ομάδες προέρχονται από τις εξής 10 χώρες: Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Μοζαμβίκη, Ελβετία, Ιταλία, Ουγγαρία και Κύπρο. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από 12 ομάδες.

Τίτλος του φετινού φεστιβάλ, που φέρνει ως υπότιτλο, «A Land for Dance» (Ένας τόπος Χορού) είναι «Ωδή στην ομορφιά». Όπως επισημαίνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού, Λίντα Καπετανέα: «Το φεστιβάλ μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η ομορφιά είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να αντισταθούμε σε οτιδήποτε συναντούμε καθημερινά ως το ακραίο αντίθετό της: δηλαδή σε κάθε μορφή βίας, πράξης ή λόγου των ανθρώπων που οδηγεί όχι μόνο στον πόνο και τη ματαίωση, αλλά και στη διάλυση κάθε δεσμού μας με τον κόσμο. Θεωρώ ότι η ομορφιά αποκαλύπτεται ως έργο μέσα στο χρόνο, άλλοτε ως στιγμιότυπο, εκεί που δεν την περιμένει κανένας».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος: «Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι η κορυφαία και πιο σημαντική διοργάνωση χορού στη χώρα μας και ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ στον τομέα του με διεθνή απήχηση. Εξαιτίας της υψηλής ποιότητας του, έχει και ένα πολύ πιστό και αφομοιωμένο κοινό. Στην Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια εξαιρετική επιλογή της παγκόσμιας πολιτιστικής πρωτοπορίας, γεγονός το οποίο, εκτός από τη σημαντικότητά του στον τομέα του πολιτισμού, δίνει και μία ιδιαίτερα σημαντική αναπτυξιακή  δυνατότητα στην ίδια την πόλη της Καλαμάτας».