ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – 9ος 2021

Λευτέρης Πετρούνιας – Απονομή του χάλκινου μεταλλίου στον Ολυμπιονίκη με μανιάτικη καταγωγή.

Tokyo 2020 Olympics – Gymnastics – Artistic – Men’s Rings – Medal Ceremony – Ariake Gymnastics Centre, Tokyo, Japan – August 2, 2021. Bronze medallist Eleftherios Petrounias of Greece wearing a protective face mask stands on the podium. REUTERS/Lindsey Wasson

Πέντε χρόνια μετά το χρυσό στην Ολυμπιάδα του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ακόμη ένα μετάλλιο, χάλκινο αυτή τη φορά, κρεμάστηκε στο στήθος του Έλληνα πρωταθλητή της γυμναστικής, σηματοδοτώντας μια ακόμα προσωπική επιτυχία για τον Λευτέρη Πετρούνια και την Ελλάδα.

Οι 15.200 βαθμοί που συγκέντρωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν ήταν ικανοί να ξεπεράσουν το εξαιρετικό δίδυμο των Κινέζων Λιου και Γιου, που κατέκτησαν το χρυσό και το αργυρό αντίστοιχα. Ο Πετρούνιας στο τέλος της προσπάθειάς του χαμογελούσε, αλλά ήταν εμφανής και η στενοχώρια του που δεν κατάφερε να φτάσει στο δεύτερο χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρατείνεται μέχρι 6 Νοεμβρίου η θητεία χωρικών και θεματικών αντιπεριφερειαρχών, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

Παρατείνεται μέχρι και τις 6 του ερχόμενου Νοεμβρίου, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, η θητεία των χωρικών και των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, η οποία έληγε στο τέλος του τρέχοντος μήνα Αυγούστου.

Για την Κυριακή 7 Νοεμβρίου έχει προσδιοριστεί η διαδικασία εκλογής του νέου προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.

Την διαδικασία αυτή θα ακολουθήσει η ανακοίνωση από τον περιφερειάρχη των νέων χωρικών και θεματικών αντιπεριφερειαρχών.

Εκδήλωση μνήμης για τα 30χρονα από το θάνατο του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Στην Πετρίνα πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Αυγούστου μουσικές εκδηλώσεις οργανωμένες από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, αφιέρωμα στον ποιητή του Ταϋγέτου Νικηφόρο Βρεττάκο, που είχε γεννηθεί στη γειτονική Πλούμιτσα και έφυγε από τη ζωή στις 4 Αυγούστου του 1991.  

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, που είχε τίτλο «Χορεύοντας με τον Ταΰγετο», η Γεωργία Αγγέλου και ο Μάνος Κουτσαγγελίδης ερμήνευσαν μοναδικά τα μελοποιημένα από τη συνθέτρια ποιήματα του μεγάλου Λάκωνα ποιητή που είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Μουσικό Μέγαρο Αθηνών το 2010. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε και η πρώτη μετάδοση του video clip του ποιήματος «Πετρίνα», που έντυσε μουσικά η Πηγή Λυκούδη και ερμήνευσε ο Παντελής Θαλασσινός. Η ανάθεση της μελοποίησης και η παραγωγή του τραγουδιού έγινε από το Σωματείο Κοινωφελών Έργων Πετρίνας, στην επιθυμία τους να αναδείξουν την αγάπη του ποιητή γι` αυτό το ιδιαίτερο χωριό που ξεχωρίζει σε παραγωγικότητα και ζωντάνια για αιώνες, ακόμα και από τη βυζαντινή περίοδο. Στη συνέχεια ακολούθησε το δεύτερο μέρος που περιλάμβανε γνωστά αγαπημένα τραγούδια από την ελληνική  παράδοση με αφορμή την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στο πιάνο η συνθέτρια Πηγή Λυκούδη στα φωνητικά οι Γεωργία Αγγέλου, Μάνος Κουτσαγγελίδης (κανονάκι) και Ξένια Δικαίου ενώ έπαιξαν οι μουσικοί Γάσπαρης Μαμμάς (κλαρινέτο), Άγγελος Κουσάκης (κρουστά) και Δημήτρης Κοντονής (κιθάρα-μπάσο).

Σε Αρεοπαγίτη προήχθη ο Πρόεδρος Εφετών Παναγιώτης Βενιζελέας του Σωκράτη (του δικαίως αποκαλούμενου Σοφού) και της Ρεβέκκας,

που κατάγεται από τα Τσέρια της Δυτικής Μάνης. Πρόκειται για αποτελεσματικό και χαμηλών τόνων δικαστή που είχε ευδόκιμη υπηρεσία σε όλους τους βαθμούς της δικαστικής κλίμακας. Η προαγωγή του δικαιώνει τις μακροχρόνιες προσπάθειες των αγροκτηνοτρόφων γονέων του που με πολύ κόπο κατάφεραν να δώσουν πανεπιστημιακή μόρφωση και στα τρία τους παιδιά. Σε μας δεν απομένει παρά να εκφράσομε τα συγχαρητήρια και τη μανιάτικη υπερηφάνεια για την επιλογή του στην ανώτατη δικαστική βαθμίδα.

Παρατείνεται μέχρι 27 Σεπτεμβρίου η υποβολή προτάσεων για τουριστικές επιχειρήσεις στη Μάνη.

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα παρατείνεται η ισχύς της προκήρυξης της δράσης “Ενίσχυση της ίδρυσης/εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού εντός της περιοχής παρέμβασης της ΟΧΕ Μάνης”, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, η παράταση αφορά στην ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων, η οποία πλέον είναι η Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, καθώς η προηγούμενη προθεσμία.

ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – 8ος 2021

Τιμές στον ηγέτη της Κλεφτουριάς στην Πελοπόννησο Κωνσταντή Κολοκοτρώνη

Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Δυτικής Μάνης την Κυριακή 18 Ιουλίου εορταστικές εκδηλώσεις στα Κυβέλεια της Τοπικής Κοινότητας Μηλέας, στη μνήμη του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του ήρωα της Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Κωνσταντή που βρίσκεται επί του κοινοτικού κοιμητηρίου και έμπροσθεν του ηρώου της κεντρικής πλατείας του χωριού, που κατασκευάστηκε με δαπάνες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Μελβούρνης Αυστραλίας και άλλων πολιτιστικών φορέων.

Τον πανηγυρικό εκφώνησε η κ. Ελένη Παρασκευοπούλου, θυγατέρα του επίτιμου Προέδρου Αρκάδων Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, εξαίροντας τις αρετές και την πατριωσύνη του τιμώμενου.

Κατατέθηκαν στέφανοι έμπροσθεν του ηρώου, η φιλαρμονική του Δήμου έπαιξε δημοτικά, πατριωτικά τραγούδια και μέλη χορευτικού συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.  

Α.Ρ

Χρυσός ο Λευτέρης Πετρούνιας στη Ντόχα – Πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο «βασιλιάς» των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής της Ντόχα και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αφού κατάφερε να πετύχει στον τελικό μία βαθμολογία πάνω από 15,334.

Εκτελώντας άψογα το πρόγραμμά του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενόργανης γυμναστικής της Ντόχα, ο Έλληνας αθλητής πήρε το χρυσό μετάλλιο και το κυριότερο συγκέντρωσε τους βαθμούς που χρειαζόταν (15.500) για να δώσει το «παρών» στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι δεύτερος ήταν στον τελικό ο Βραζιλιάνος Αρτούρ Ζανέτι με 14.933 βαθμούς και τρίτος ο Ιρανός Μαχντί Αχμάντ Κοχάνι με 14.800 βαθμούς.

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Σε λειτουργία τέθηκε  τα ξημερώματα του Σαββάτου 2 Ιουλίου η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου και το νησί ηλεκτροδοτείται πλέον και από το ηπειρωτικό σύστημα. Η λειτουργία της διασύνδεσης επισπεύστηκε από τον ΑΔΜΗΕ (τη θυγατρική της ΔΕΗ που έχει αρμοδιότητα για την ηλεκτρική ενέργεια υψηλής τάσης) ύστερα από αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ (τη θυγατρική της ΔΕΗ που έχει αρμοδιότητα για την ηλεκτρική ενέργεια μεσαίας τάσης) προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού που διαταράχθηκε εξαιτίας βλάβης που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα Χανιά.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Ιουλίου γίνονταν εκ περιτροπής διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος. Η θέση της διασύνδεσης σε λειτουργία ομαλοποιεί την κατάσταση μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης στο σταθμό της ΔΕΗ.

Μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, καλό είναι να αρχίσουν να μειώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ των πολιτών και οι κρατήσεις που γίνονται για την πληρωμή μέρους της δαπάνης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση πετρελαίου.

Οι «ΟΜΟΙΟΙ της ΜΑΝΗΣ» ανακήρυξαν την πρώην υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου σε επίτιμο μέλος τους.

Η ανακήρυξη αυτή έγινε σε αναγνώριση της μεγάλης  προσφορά της Βουλευτού Επικρατείας της Ν.Δ. και Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στην Παιδεία, στην Υγεία και στην κοινωνία γενικότερα. Η τιμητική εκδήλωση έλαβε χώρα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΝΟΕ) την Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2021.

Αποδίδοντας τιμές προς την κ. Γιαννάκου, νέο επίτιμο μέλος, ο πρόεδρος των «Ομοίων της Μάνης», καθηγητής Ιατρικής κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης τόνισε την σημασία της κοινωνικής δράσης και της συλλογικής προσπάθειας, αξίες που αποτελούν το κριτήριο επιλογής τόσο των επίτιμων όσο και των τακτικών μελών. Ο ιατρός και προσωπικός φίλος της τιμώμενης, κ. Νικόλαος Κυλάκος, μίλησε για το έργο και την προσωπικότητα της κ. Γιαννάκου ενώ παρουσίασε ένα σύντομο βίντεο με στιγμιότυπα από την πορεία της.

Σε ανάμνηση της εκδήλωσης προσφέρθηκε στην κ. Μαρριέτα Γιαννάκου πλακέτα με το έμβλημα των Ομοίων της Μάνης το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Λεωνίδας Μιχαλάκος.

Επιτυχημένες η έναρξη και οι προγραμματισμένες παραστάσεις του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Επιτυχημένη υπήρξε η πρεμιέρα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιουλίου 2021, στο αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας. Φίλοι της τέχνης και του χορού, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη θεαματική παράσταση Möbius της ομάδας ακροβατών και χορευτών Compagnie XY από τη Γαλλία, σε χορογραφία του Rachid Ouramdane, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα.

Νωρίτερα, στο Μέγαρο Χορού, το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής που από φέτος έχει ονομαστεί Black Box, παρουσίασε τέσσερα μικτά ντουέτα χορευτών με και χωρίς αναπηρία, υπό τον γενικό τίτλο Mixed Doubles, σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, εντυπωσιάζοντας το κοινό.

Στην Καλαμάτα, κατά την έναρξη του Φεστιβάλ εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση βρέθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, από την πρώτη ημέρα της έναρξής του μέχρι και την τελευταία παράστασή του, τηρεί πιστά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αυτά περιγράφονται στις επικαιροποιημένες αποφάσεις των αρμοδίων Αρχών.

ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – 7ος 2021

«Παλαιολόγεια 2021» στη Σπάρτη

Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκαν οι βασικές εκδηλώσεις για τα “Παλαιολόγεια2021”, στον ιστορικό Μυστρά, του δήμου Σπάρτης. Στις εκδηλώσεις αυτές οι οποίες είναι αφιερωμένες στον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, του Κοινοβουλίου και άλλοι θεσμικοί παράγοντες της περιοχής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου της καστροπολιτείας του Μυστρά, στον ίδιο ναό, όπου ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, στέφθηκε αυτοκράτορας, στις 6 Ιανουαρίου του 1449, τέσσερα χρόνια πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,

Η Αστυπάλαια με τον μανιάτικης καταγωγής δήμαρχό της στην πρωτοπορία της «πράσινης ανάπτυξης».

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση και η Volkswagen υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την υλοποίηση του έργου μετατροπής της Αστυπάλαιας σε «πράσινο νησί», νησί όπου θα κινούνται μόνο ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Στις 2 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Κομηνέας, της μεγάλης οικογένειας του Σταυροπηγίου Δυτικής Μάνης, και ο επικεφαλής της VW Diess, έδωσαν στην Αστυπάλαια το επίσημο σήμα εκκίνησης του έργου. Ο επικεφαλής της VW Diess παρέδωσε τα τέσσερα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα τύπου ID.3 και ID.4, που θα χρησιμοποιηθούν από τοπικές Αρχές, όπως η αστυνομία, ο Δήμος και το Λιμενικό. Με ένα από αυτά τα οχήματα τύπου ID.4 μετακινήθηκε στο νησί ο Πρωθυπουργό. Το νησί με αυτήν την ευκαιρία βίωσε για πρώτη φορά επίσκεψη Πρωθυπουργού, όπως διαπίστωσε με ευγνωμοσύνη ο δήμαρχος Νίκος Κομηνέας, που τον ξενάγησε στα αξιοθέατα του νησιού..

Περίπου 1.300 άνθρωποι ζουν στην Αστυπάλαια. Στο νησί του Νοτίου Αιγαίο των 96 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το δυτικότερο των Δωδεκανήσω,ν κινούνται περίπου 1.500 μηχανοκίνητα οχήματα, κατά το 1/3 αυτοκίνητα και κατά τα 2/3 δίτροχα -όλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Τώρα, ολόκληρος ο στόλος των οχημάτων στο νησί θα αντικατασταθεί από ηλεκτρικά οχήματα. Παράλληλα δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ιδιωτικών και δημοσίων σταθμών φόρτισης. Τα οχήματα λειτουργούν με πράσινο ηλεκτρικό ρεύμα από ηλιακούς σταθμούς και ανεμογεννήτριες.

Ο Μητσοτάκης επαίνεσε τη «μοναδική συνεργασία με τη Volkswagen, έναν από τους πιο δυναμικούς και καινοτόμους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο». Η Αστυπάλαια είναι ένα «πεδίο δοκιμών για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, με ενεργειακή αυτάρκεια που θα παράγεται από την φύση». Από ελληνικής πλευράς το έργο συντονίζει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία. Επιλέχθηκε η Αστυπάλαια, δήλωσε ο κ. Φραγκογιάννης, γιατί «σε αυτό το διαχειρίσιμου μεγέθους νησί είμαστε σε θέση να αλλάξουμε εντελώς το ενεργειακό σύστημα και τις δυνατότητες κινητικότητας και να παρατηρήσουμε πώς το έργο αλλάζει την κοινότητα».

Επιδότηση για προμήθεια κεραιών λήψης τηλεοπτικού σήματος σε μόνιμους κατοίκους «λευκών περιοχών».

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των: Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ, Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΕΤΣΑ, Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, Επικρατείας ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ, Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΛΙΒΑΝΙΟΥ, που έχει τίτλο: Εξασφάλιση της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, προσδιορίζονται τα υλικά μέσα, που θα εφοδιαστούν δωρεάν από το κράτος οι μόνιμοι κάτοικοι αυτών, των λεγόμενων «λευκών περιοχών», για να έχουν τη δυνατότητα τηλεοπτικής πρόσβασης. Στην περιοχή της Μάνης υπάρχουν έξη τέτοιες περιοχές (επιπλέον εκείνων που είχαν προσδιοριστεί με άλλη Κ Υ Α προ εκδόθηκε προ διετίας), οι οικισμοί: Χειμάρρα, Αιγιές, Καρβελάς, Λίμνη, Σιδηρόκαστρο και Προσήλιο, που ανήκουν στο δήμο Ανατολικής Μάνης. Ειδικότερα προβλέπεται η επιδότηση των μόνιμων κατοίκων με το ποσό των 150 ευρώ για την προμήθεια και τοποθέτηση του κατάλληλου ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται με πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου είτε ηλεκτρονικά από τον ίδιο μέσω σχετικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου, gov.gr (https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/telepikoinonies/leukes-periohes), είτε μέσω ΚΕΠ.

Και άλλα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη βορειο-ανατολική περιοχή του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Εκτός των έργων που δημοσιεύθηκαν στη σελίδα 7, περιοχές του δήμου Ανατολικής Μάνης αφορά και μέρος της χρηματοδότησης των πιο κάτω έργων:  α) καθαρισμός ρείθρων, οχετών, πρανών, ερεισμάτων εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στις περιοχές των δήμων Σπάρτης και Ανατολικής Μάνης, προϋπολογισμού 230.000 ευρώ επίσης, β) αποκατάσταση βλαβών από πλημμύρες στην 13η επαρχιακή οδό Ανώγεια – Γοράνοι – Καστάνια, από το 7ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου και δια Παλαιοπαναγιάς – Ξηροκαμπίου – Καμινίων – Πολοβίτσας – Κουρτσούνας και Αρνης και Τραπεζοντής, από τον εθνικό δρόμο Σπάρτη – Γύθειο, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, και γ) αποκατάσταση βλαβών στις επαρχιακές οδούς I) Πετρίνα – Μελιτίνη – Αρνα, ii) Χάνια Κουτουμούς (Αιγιές) – Κόκκινα Λουριά προς Καστάνια, iii) Γύθειο – Πλάτανος – Κονάκια – Μυρσίνη και iv) Καρβελάς – Μυρσίνη (προϋπολογισμού 600.000 ευρώ).

Τα έργα αυτά βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Πολλές παραστάσεις τον Ιούλιο στα πλαίσια του 27ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

«Το φετινό θέμα μας για τη σημασία της κοινότητας και το ρόλο του κάθε προσώπου μέσα σ’ αυτή αφορά τη συνύπαρξη ανθρώπων παντού και πάντα», σημείωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Λίντα Καπετανέα που κατάγεται από τη Σαϊδόνα της Δυτικής Μάνης,  στην διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα. Και συνέχισε: «Μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε για τη διαρκή ανάγκη δημιουργίας κοινού τόπου συνάντησης, συνεννόησης και συνύπαρξης ως βασικών τρόπων επιβίωσης αλλά και ευημερίας».

«Οι καλλιτέχνες που έχουμε καλέσει μιλούν μέσα από τη γλώσσα του χορού και τη δύναμη του σώματος ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες τους επί σκηνής και μας ζητούν να διαισθανθούμε όλες τις σχέσεις που απορρέουν από τη σχέση κοινότητας και προσώπου. Είναι έννοιες όπως η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η αποδοχή. Είναι έννοιες όπως η σύγκρουση, η διαπραγμάτευση, η αυτονομία, η ατομική ταυτότητα και η ελευθερία. Δεν είναι ούτε αυτονόητες ούτε δεδομένες», υπογράμμισε.

Οι παραστάσεις θα αρχίσουν στις 16 μέχρι τις 25 Ιουλίου και παραστάσεις από χορευτές, μεμονωμένα και σε ομάδες, θα δοθούν στο Μέγαρο χορού, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου και στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – 6ος 2021

Συγκλονίζει ο Πετρούνιας: «Επέστρεψα για να σας κάνω περήφανους»

Ο συμπατριώτης μας Λευτέρης Πετρούνιας, με καταγωγή από τη Λάγια της ανατολικής Μάνης, έκανε για ακόμη μια φορά όλους τους Έλληνες περήφανους κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Ο «άρχοντας των κρίκων» με 15.400 βαθμούς στον τελικό κατέκτησε το πέμπτο του χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση, όντας φυσικά πολυνίκης, ενώ είναι το πρώτο του μετά την επιστροφή του στη δράση μετά τον τραυματισμό του στον ώμο και τη διετή αποχή του από αθλητικούς αγώνες.

Μετά την απονομή ο Έλληνας θρύλος έστειλε το δικό του μήνυμα:   «Είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης, για 5η φορά! Η περιπέτεια μου που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια σήμερα έλαβε τέλος. Είμαι καλά! Επέστρεψα για να σας κάνω υπερήφανους! Σας ευχαριστώ όλους μέσα απ’ την καρδιά μου!»

Ενισχύεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Γυθείου με τα Κύθηρα

Aνακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι, από τις 15 Μαΐου προστίθεται κάθε εβδομάδα κι ένα δεύτερο δρομολόγιο στην ακτοπλοϊκή γραμμή Γύθειο – Κύθηρα.

2η παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες το 2021 η Ελλάδα – Οι αντίστοιχες στη Μάνη

Στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 49 χώρες, με 545 Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές της, βρίσκεται η Ελλάδα.

Και φέτος, οι Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία του φετινού αριθμού ρεκόρ των Γαλάζιων Σημαιών για την Ελλάδα, δεδομένου ότι συμπίπτει και με τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΠΦ, της παλαιότερης μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Στη Μάνη Γαλάζιες Σημαίες έχουν οι πιο κάτω ακτές: στο Δήμος Ανατολική Μάνης: Γύθειο 2/Σελινίτσα,

Μαυροβούνι 1 και Σκουτάρι και στο Δήμο Καλαμάτας: Βέργα-Αλμυρός και Μικρή Μαντίνεια

Τι είναι η Γαλάζια Σημαία

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς .

Ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49, σήμερα, χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης.

Ολοκληρώθηκε αλλά δεν τέθηκε ακόμα σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

Το τεχνικό έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρα) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 397 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ στις 20 Μαϊου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ακριβώς ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας.  Ετσι, αν και ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία τα τελευταία 24ωρα τη δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, τα σημαντικά οφέλη για το νησί αλλά και τους καταναλωτές όλης της χώρας μεταφέρονται για το μέλλον.

ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – 5ος 2021

«Διευκολύνσεις» από την υπουργό Πολιτισμού για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μέσα Μάνη

Στις 2/4/2021 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με απόφασή της, καταργεί τον όρο περί μη ορατότητας των ανεμογεννητριών (Α/Γ) από τους προστατευόμενους οικισμούς της Μάνης και δίνει το πράσινο φως για άμεση εγκατάσταση δεκάδων νέων ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων σε όλη τη χερσόνησο της Μάνης, καθώς όπως διαπιστώνει “δεν προκαλούν οπτική όχληση” και οι ορατές Α/Γ από την Αρεόπολη και την Κοίτα. Είναι απορίας άξιο πως καταλήγει σε αυτή τη διαπίστωση καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες για να διαπιστωθεί αν είναι ορατές από Αρεόπολη και Κοίτα. Με την εξέλιξη αυτή απαλείφεται ο περιοριστικός όρος που είχε θέση το 2017 η τότε υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου με βάση τον οποίο έγινε αποδεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Μάνη, που είχε ως συνέπεια και την απόρριψη της προσφυγής σε αυτό των συλλόγων της Μάνης και 1.150 Μανιατών. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι η απόφαση αυτή επικαλείται δεδομένα που δεν υπάρχουν και παραβιάζει προηγούμενη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη τοποθετήθηκε στην πλατεία της Καρδαμύλης.

Με πρωτοβουλία του δήμου Δυτικής Μάνης φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Νικόλαο Μποκέα προτομή του αρχηγέτη της επανάστασης του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η προτομή στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καρδαμύλης και τα αποκαλυπτήρια της έγιναν, με περιορισμένη συμμετοχή κοινού, την 1η Απριλίου από το δήμαρχο Δημήτριο Γιαννημάρα.

Οι οικογενειακοί δεσμοί των Κολοκοτρωναίων με τους Μούρτζινους της Καρδαμύλης αριθμούν αρκετές δεκαετίες πριν το 1821 με κοινές δραστηριότητες στη θάλασσα (όπως έχουν εξιστορηθεί σε παλαιότερα φύλλα της ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ), στοιχείο που συνέβαλε στην απόφαση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη να αποβιβαστεί στις 6 Ιανουαρίου 1821 στην Καρδαμύλη, προερχόμενος από τη Ζάκυνθο που είχε καταφύγει, πριν από 15 χρόνια, για να γλιτώσει από τις καταδιώξεις των οθωμανικών διωκτών του και να κάνει τις επαφές του με τους καπετάνιους της Μάνης για την από κοινού προετοιμασία της Επανάστασης.

Πέθανε ο μεγαλοεφοπλιστής Ιωάννης Αγγελικούσης, από οικογένεια με μανιάτικες ρίζες.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου, μετά από πολυήμερη νοσηλεία με προβλήματα υγείας, ο εφοπλιστής Ιωάννης Αγγελικούσης. Ο κ. Αγγελικούσης υπέστη καρδιακή προσβολή το Σάββατο 20 Μαρτίου στο σπίτι του. Αμέσως είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί τον έβαλαν σε καταστολή. Τελικά δεν τα κατάφερε…

Ο Ιωάννης Α. Αγγελικούσης γεννήθηκε στον Πειραιά και φοίτησε ως μαθητής στην Ιωνίδειο Σχολή. Μετέπειτα σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Εισήλθε στην εταιρεία του πατέρα του Αντώνη Αγγελικούση το 1973. Ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Angelicoussis Shipping Group το 1989, μετά τον θάνατο του πατέρα του Αντώνη Αγγελικούση. Τον Σεπτέμβριο του 2003 προχώρησε στην αγορά του πρώτου του πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), του Maran Gas Asclepius, ιδρύοντας την Maran Gas Maritime που ασχολείται με τον τομέα των υγραεριοφόρων. Σήμερα, ο όμιλος διαχειρίζεται 139 πλοία, ενώ άλλα 15 πλοία του βρίσκονται υπό παραγγελία, η πλειονότητα των οποίων φέρει την ελληνική σημαία. Τη διεύθυνση του Ομίλου ανέλαβε η μοναχοκόρη του, Μαρία Αγγελικούση, η οποία συμμετείχε στη διοίκηση της «Angelicoussis Group» από το 2009.

Η οικογένεια Αγγελικούση είχε αρχικά το επώνυμο Πονηρός – Πονηρέας που απαντάται στον οικισμό Λάκκος, που τώρα εντάσσεται στην Κοινότητα Προαστίου του δήμου Δυτικής Μάνης. Από την αρχική της εστία μετακινήθηκε πριν από την Επανάσταση του 1821, αλλά επέστρεψε και παρέμεινε για αρκετά χρόνια στη Μάνη μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, περί τα μέσα του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου, όπου άρχισε να ασχολείται με ναυτιλιακές υποθέσεις. (Εκτεταμένη παρουσίαση αυτών των στοιχείων, που τα περισσότερα αντλήθηκαν από συνέντευξη του εκλιπόντος, έχει παρουσιαστεί από τις στήλες της ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΛΕΓΥΗΣ προ δεκαετίας).

1.115.900 ευρώ για βελτίωση του δρόμου Στούπα – Πλάτσα- ‘Αγιος Νίκωνας

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώθηκε νέο οδικό έργο στη Δυτική Μάνη. Ειδικότερα, το νέο έργο που χρηματοδοτείται από εκπτώσεις προηγούμενων έργων,  αφορά στη βελτίωση της 1ης Επαρχιακής οδού Καλαμάτας – Καρδαμύλης – Αρεόπολης  στο τμήμα του από τη Στούπα μέχρι Άγιο Νίκωνα/όρια Νομού, με προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 1.115.900 ευρώ. Στα πλαίσια του εν λόγω έργου προβλέπονται εργασίες συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου, όπως ασφαλτοστρώσεις, οριζόντια και κάθετη σήμανση

ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – 4ος 2021

Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές από αμέλεια στη Μάνη.  

•           Στα τέλη Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λίμνη της Κοινότητας Αγίου Βασιλείου του δήμου Ανατολικής Μάνης. Για το ανωτέρω περιστατικό, επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

•           Συνελήφθη στις 10 Μαρτίου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αρεόπολης, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση, στην Κοινότητα Πυρρίχου του δήμου Ανατολικής Μάνης. Για το ανωτέρω περιστατικό επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελέας.

Ο συμπατριώτης μας αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας τοποθετήθηκε διοικητής Ι Στρατιάς.

Με τις πρόσφατες κρίσεις και μεταθέσεις ανώτατων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς ο συμπατριώτης μας αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, μέχρι τώρα διοικητής της ΑΣΔΕΝ, μετατέθηκε ως διοικητής της 1ης Στρατιάς που εδρεύει στη Λάρισα.

Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1963 στον Πειραιά από οικογένεια Μανιατών από τη Ριγανόχωρα Κότρωνα Ανατολικής Μάνης.

Eισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1981 και αποφοίτησε το 1985 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Παρακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Πεζικού και των Ειδικών Δυνάμεων. Είναι απόφοιτος του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ), του Σχολείου Ειδικών Δυνάμεων ΗΠΑ, της Ανώτατης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Είναι Απόφοιτος του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών «CENTRE D’ETUDES DIPLOMATIQUES ET STRATEGIQUES», κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και Διεθνής Ασφάλεια» του Πανεπιστημίου Πλύμουθ της Αγγλίας.

Ως ανώτερος αξιωματικός υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων . Από τον Αύγουστο 2000 έως τον Ιούλιο του 2001 ήταν Διοικητής του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ). Από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι τον Αύγουστο του 2006 ήταν Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου. Από τον Αύγουστο του 2006 έως τον Ιούλιο του 2008 διετέλεσε Διοικητής της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών. Διετέλεσε Αξιωματικός εκπαίδευσης-Υποδιοικητής του Διεθνούς Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης στη Γερμανία καθώς και Συντονιστής Επιτελείου στο Χερσαίο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Επιπλέον έχει υπηρετήσει ως επιτελής σε Σχηματισμούς Ειδικών Δυνάμεων.

Ως Ανώτατος Αξιωματικός διετέλεσε Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015. Από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι το Μάρτιο 2017 διετέλεσε Διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Ως Υποστράτηγος διετέλεσε Έπιτελάρχης-Υποδιοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ 2017-2018, διοικητής της Ιης Μεραρχία Πεζικού από τον Μάρτιο του 2018 έως και τον Ιανουάριο του 2019 και Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ από τον Ιαν 2019 έως τον Μαρ 2020.

Έχει βραβευτεί με όλα τα προβλεπόμενα για τον βαθμό του παράσημα και διαμνημονεύσεις.

Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και σε επίπεδο εργασίας Γερμανικά.

Είναι παντρεμένος με την κυρία Ευγενία Βασιλειάδου και έχουν τρεις κόρες.

Η Μάνη στους 10 προτεινόμενους τουριστικούς προορισμούς από τον αγγλικό The Guardian

Λίστα με τους 10 ελληνικούς προορισμούς, που προσφέρονται για διακοπές στους τουρίστες μετά τη λήξη της πανδημίας, παρουσιάζει η ιστοσελίδα της αγγλικής εφημερίδας: The Guardian. Μεταξύ αυτών, που οι 7 είναι νησιωτικοί και οι υπόλοιποι 3 παραθαλάσσιοι, περιλαμβάνεται και η Μάνη με δημοσίευση φωτογραφίας από την παραλία του Γερολιμένα.

Οι αναφορές που κάνει το δημοσίευμα για τη Μάνη είναι: Στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου είναι μια άγρια, τραχιά περιοχή που θυμίζει μερικές φορές την Τοσκάνη. Στο εντυπωσιακό τοπίο εντάσσονται και τα μεσαιωνικά φρούρια, τα χωριά με τους πύργους και οι ελαιώνες που φτάνουν  μέχρι την άκρη του ορίζοντα. Σήμερα η Μάνη προσφέρει ήσυχο καταφύγιο σε μια περιοχή που κυριαρχούνταν κάποτε από οικογενειακές διαμάχες και βεντέτες.

Επισκέψεις που μπορείς να κάνεις με διακοπές στη Μάνη: Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Μεσσήνης, στη βόρεια άκρη της χερσονήσου, είναι τόσο εκτεταμένα όσο αυτά της Ολυμπίας και της Επιδαύρου. Στα νότια της παραθαλάσσιας περιοχής, η Καρδαμύλη – που αναφέρεται για πρώτη φορά στο επικό ποίημα του Ομήρου, Ιλιάδα – ήταν κάποτε το κύριο λιμάνι της ελληνικής πόλης-κράτους Σπάρτης, αλλά σήμερα είναι ένα πολυτελές θέρετρο, με μπουτίκ, καφετέριες και μπαρ. Στην Καρδαμύλη είναι επίσης το σπίτι του ταξιδιωτικού συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ, που όμορφα ανακαινισμένο μπορεί να ενοικιαστεί για διακοπές. Νοικιάστε ένα ποδήλατο για να κάνετε βόλτα σε ειδικό ποδηλατόδρομο από τη Στούπα προς τον Άγιο Νικόλαο. Επισκεφθείτε τα εντυπωσιακά σπήλαια του Δυρού. Στην άλλη κατεύθυνση είναι οι καταρράκτες του Πολυλίμνιου στο δρόμο για την Πύλο και ο κόλπος του Ναυαρίνου, για μια δροσιστική βουτιά. Οι καλύτερες παραλίες της περιοχής της Δυτικής Μάνης είναι η Στούπα, ο Γερολιμένας, το Λιμένι και η Καλογριά.

Ακολουθεί ολόκληρη η λίστα του: The Guardian με τους 10 ιδανικούς προορισμούς για διακοπές μετά την πανδημία:1. Η Άνδρος, 2. Η Εύβοια, 3.Το Γαλαξίδι, 4. Η Φολέγανδρος, 5. Η Λέρος, 6. Τα Κύθηρα, 7. Η Αστυπάλαια, 8. Η Σύρος, 9. Το Πήλιο, 10. Η Μάνη.

Πρόταση για τοποθέτηση μνημείου του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη στη Μικρή Καστάνια, όπου πολέμησε και τραυματίστηκε θανάσιμα στον πύργο Βενετσανάκηδων,

προς την Παναρκαδική Ομοσπονδία απευθύνει με επιστολή του που κοινοποιείται σε πολλαπλούς αποδέκτες ο υποστράτηγος ε.α. Νικόλαος Παρασκευόπουλος, που έχει υπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Καρδαμύλη. Η πρόταση έρχεται στη συνέχεια των πρωτοβουλιών για κατασκευή μνημείου στον τάφο του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του Θεόδωρου, που βρίσκεται στον οικισμό Κυβέλεια Μηλέας της Δυτικής Μάνης. Συμφωνούμε και ελπίζομε ότι με την ευκαιρία των 200χρονων από την επανάσταση του 1821 η υιοθέτηση της πρότασης θα αποτελέσει ισχυρό στοιχείο αναθέρμανσης της ιστορικής μνήμης για σημαντικά γεγονότα επισυμβάντα στη Μάνη, που αποτέλεσαν προπομπούς της εθνεγερσίας του 1821.

Μανιάτικης καταγωγής ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δ. Μελάς

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, νέος πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), δηλαδή του Οργανισμού που διαχειρίζεται τις αγροτικές επιδοτήσεις,  αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Μελάς, Κτηνίατρος. Ο Δ. Μελάς έχει γεννηθεί στον Πειραιά από οικογένεια που κατάγεται από την Κοκκάλα της Ανατολικής Μάνης.

Δύο νέες προγραμματικές συμβάσεις  μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Δύο νέες προγραμματικές συμβάσεις υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με το δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρα την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Η πρώτη αφορά στην βελτίωση της πρόσβασης στην πλατεία και στο λιμάνι των Κιτριών προϋπολογισμού 23.000 ευρώ που αφορά βελτίωση της πρόσβασης στην πλατεία και στο λιμάνι του οικισμού -έργο πρόδρομο, όπως δήλωσε ο Π. Νίκας, καθώς στο εν λόγω λιμάνι θα ακολουθήσει τοποθέτηση κυβόλιθων, μετά το καλοκαίρι. Η δεύτερη αφορά τη βελτίωση και αποκατάσταση της πρόσβασης σε αρχαιολογικά μνημεία στην πυρόπληκτη ευρύτερη περιοχή του Ριντόμου προϋπολογισμού περίπου 100.000 ευρώ. Με το συγκεκριμένο έργο θα γίνουν παρεμβάσεις βελτίωσης της πρόσβασης προς προσκυνηματικούς χώρους και μοναστήρια και συγκεκριμένα, προς την Ιερά Μονή της Παναγίας του Χελμού και την Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία της Κοινότητας Κέντρου και το Μοναστήρι Αγίου Γεώργιου του Πεταλωτή στην Κοινότητα Αλτομιρών.

Σωστική ανασκαφή σε έκταση 160 τ.μ. στην πλατεία Υπαπαντής Καλαμάτας ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίασή του την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμάτευσε θετικά  επί του θέματος: «Έγκριση ή μη πρότασης του Δήμου Καλαμάτας για ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πλατείας του Ι.Ν. Υπαπαντής στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του έργου “Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ’ φάση (πλατεία Υπαπαντής)” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Πελοπόννησος 2014-2020”, Π.Ε. Μεσσηνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου». Η γνωμάτευση αυτή προέκυψε μετά από μακρά αντιδικία που είχε δημιουργηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας περί της σκοπιμότητας διενέργειας ανασκαφικών εργασιών και της πιθανής παρεμπόδισης εξέλιξης του έργου της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής εντός του ανελαστικού χρόνου που προσδιορίζεται στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που λήγει.

Τελικά, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δόθηκε έγκριση για τη διενέργεια σωστικής ανασκαφής στο Νοτιοανατολικό άκρο της πλατείας Υπαπαντής, σε έκταση περί τα 160 τ.μ., θέση που ουδόλως εμποδίζει την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης, όπως έχει αποτυπωθεί στο τοπογραφικό διάγραμμα κι έχει προσδιοριστεί στην εγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης του χώρου της πλατείας.

(Λόγω της μεγάλης συζήτησης που έχει ανοίξει για τη θέση της αρχαίας πόλης Φαραί, προδρόμου της Καλαμάτας, σχεδιάζομε να παρουσιάσομε περιληπτικά σχετικά στοιχεία, αυτά που είχε συγκεντρώσει μετά από εκτεταμένη έρευνα, ο τότε Σχολάρχης Θουρίας Αθανάσιος Πετρίδης και παρουσίασε «ενώπιον εκλεκτού ακροατηρίου» με λόγο που εκφώνησε το 1875 στη Λέσχη Καλαμών «ο Δημακόπουλος»).

Λεωνίδας Γρηγοράκος : Κέρδισε τη μάχη του κοροναϊού – πήρε εξιτήριο μετά από 2 μήνες

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος, μετά από πολύμηνη μάχη με τον κοροναϊό. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 17 Δεκεμβρίου, καθώς διαγνώστηκε με κοροναϊό και κρίθηκε απαραίτητη και η διασωλήνωσή του. Μετά από μάχη με τον ιό, αποσωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε ειδικό θάλαμο του πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία». Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, μεταφέρθηκει σε κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κινητικά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί εξαιτίας της πολυήμερης νοσηλείας του στην εντατική.

Σε δήλωσή του, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χαρακτηρίζοντάς τους ήρωες. «Ευχαριστώ πολύ, μέσα από την καρδιά μου, την καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου και το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό) της Πανεπιστημιακής ΜΕΘ στο «Σωτηρία», για την άριστη περίθαλψη κατά τους 2 μήνες της νοσηλείας μου. Δεν υπάρχουν λόγια να τους ευχαριστήσω», ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι ήρωες. Ήταν μια μακρά και δύσκολη νοσηλεία. Το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις αυτές. Εχοντας πίστη στο Θεό μπόρεσα και το ξεπέρασα. Εύχομαι όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται να έχουν καλή έκβαση. Να γίνουν γρήγορα καλά», πρόσθεσε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – 2ος 2021

ΠροεπισκόπησηΕνημέρωσηΠροσθήκη τίτλου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο βελτίωσης της οδού που συνδέει την Κάτω με την Άνω Βέργα

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι προς-ανω-βεργα.jpg

Στα τέλη Δεκεμβρίου ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσία του Προέδρου της Κοινότητας Βέργας Γιώργου Κουρεντζή, και ο οριστικός μειοδότης της σχετικής δημοπρασίας Ευστάθιος Τζικάκης, υπέγραψαν τη σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Βελτίωση τοπικής οδού Άνω – Κάτω Βέργας, τμήμα έργου διάνοιξης οδού στη Δημοτική Κοινότητα Βέργας (άνω τμήμα)», με προϋπολογισμό μελέτης 800.000€. Μετά την έκπτωση 48,39% που πρόσφερε ο τελευταίος μειοδότης το έργο θα εκτελεστεί με 412. 880 €! Η πίστωση προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη 2014 – 2020», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από Εθνική Δαπάνη (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), χωρίς συμμετοχή του δήμου Καλαμάτας στη δαπάνη του έργου.

Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα για την ολοκλήρωση του όλου έργου, στη συνέχεια από μια σειρά που έχουν υλοποιηθεί, με σκοπό την εύκολη και γρήγορη οδική συγκοινωνία της Κάτω Βέργας με τον παλιό οικισμό της Άνω Βέργας, με προφανή οφέλη για την ανάπτυξη του παλιού οικισμού, καθώς η πρόσβαση σε αυτόν θα γίνεται σε λίγα λεπτά και όχι μέσω Σωτηριανίκων, όπως μέχρι τώρα.

Μεταβολές στη συμμετοχή Μανιατών κατά τον πρόσφατο κυβερνητικό μετασχηματισμό.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι κατσαφαδος.jpg

Κατά τον κυβερνητικό μετασχηματισμό της 11ης Ιανουαρίου τροποποιήθηκε η συμμετοχή Μανιατών, με την αποχώρηση του Παναγιώτη Θεοδωρικάκου από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών και του Κουμουτσάκου από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και με τη συμμετοχή στη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής -αρμόδιου για θέματα κλάδου πλοίων- του  βουλευτή στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Πειραιά Κώστα Κατσαφάδου. Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του συμπατριώτη μας νέου υφυπουργού:

Γεννήθηκε στις 29 Μαϊου του 1979 στον Πειραιά. Ο πατέρας του είναι απόστρατος αστυνομικός με καταγωγή από τον Λάκκο της Κοινότητας Μίνας της Μέσα Μάνης (δήμου Ανατολικής Μάνης) και η μητέρα του έχει καταγωγή από την Κάρπαθο. Είναι παντρεμένος με την Νόρα θυγατέρα Βασιλείου Μιχαλολιάκου και έχουν μια κόρη την Καλλιόπη-Άννα.

Αποφοίτησε ως Οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών MBA-Tourism Management.

Το 2002, σε ηλικία 23 ετών, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Κερατσινίου.

Από το 2004, και για μια δεκαετία οι συνάδελφοι του οικονομολόγοι τον εξέλεγαν ανελλιπώς εκπρόσωπο τους στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Το 2006 εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών – Πειραιώς, στην τότε υπερνομαρχία Αττικής

Εκλέχτηκε βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων στις βουλευτικές εκλογές του 2012. Στις Βουλευτικές Εκλογές του Ιανουαρίου & του Σεπτεμβρίου 2015 εκλέχτηκε 1ος Βουλευτής Ά Πειραιώς & Νήσων.

Στις εκλογές του Ιουλίου 2019, επανεξελέγη 1ος Βουλευτής στην Ά Πειραιώς & Νήσων.

Μετά την Καλαμάτα και η Σπάρτη ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμο δημότης τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Το δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξη σε επίτιμο δημότη του Δήμου Σπάρτης τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. Η εισήγηση γι` αυτό το θέμα προέρχεται από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σπάρτης», με εισηγητή το δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Καλομοίρη. Στην εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Μίκης είναι ο διασημότερος Έλληνας στον κόσμο και αυτό γιατί χωρίς εθνικές ή άλλες διακρίσεις με τον αγώνα και τη μουσική του μπήκε στην καρδιά των λαών για ελευθερία. Ο Μίκης Θεοδωράκης συνέβαλε όσο κανείς στο να έχουν οι Έλληνες το προνόμιο να θεωρούνται παγκοσμίως ένας λαός που πάλεψε για την ελευθερία του και όλα τα ιδανικά που αυτή συνεπάγεται. Η τιμή που καλούμαστε να αποδώσουμε στον Μίκη Θεοδωράκη, στην πραγματικότητα είναι τιμή για την πόλη μας

Την πρόταση αποδέχθηκε και συμφώνησε στην υπερψήφισή της ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας , σημειώνοντας: «Ένας κολοσσός της ελληνικής μουσικής, ένα απαράμιλλο ταλέντο, διαφήμισε και δόξασε τη χώρα μας στα πέρατα της γης, επομένως και εμείς σαν συνδυασμός και εγώ προσωπικά, υπερψηφίζουμε την πρόταση αυτή». Την πρόταση αποδέχθηκαν και οι επικεφαλής των μειοψηφιών, μείζονας και πρώτης ελάσσονας, Σταύρος Αργειτάκος και Βαγγέλης Βαλιώτης.

Μικρή οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια προς αθλητικά σωματεία εθνικών κατηγοριών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, την επιχορήγηση όλων των αθλητικών σωματείων εθνικών κατηγοριών των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, με ποσό συνολικού ύψους 92.250. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πανγυθεατικός, που αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου, με επιχορήγηση 2400 Ευρώ.

Μανιάτης ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Αντιστράτηγος (ε.α) Πυροσβεστικού Σώματος Θεοδόσιος Δημακογιάννης

Νέος Διοικητής του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ορίστηκε στις 16 Δεκεμβρίου, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, ο  Αντιστράτηγος (ε.α) του Πυροσβεστικού Σώματος Θεοδόσιος Δημακογιάννης, στο πλαίσιο ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας με έμπειρα και απολύτως εξειδικευμένα υψηλόβαθμα στελέχη.

Ο νέος Διοικητής αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στον Ν. 4662/2020 για τη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για τη θέση αυτή επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους που διακρίνεται για την επιστημονική του κατάρτιση καθώς και την επιχειρησιακή και διοικητική του εμπειρία, ο οποίος θα αναπληρώνει στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας τον γενικό γραμματέα. Παράλληλα, έχει την ευθύνη συντονισμού και καθοδήγησης των δεκατριών Περιφερειακών Διοικητών-Συντονιστών Πολιτικής Προστασίας οι οποίοι προβλέπονται στον ίδιο Νόμο, με σκοπό τον βέλτιστο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και συνεπικουρούν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, γεννήθηκε το 1965 στο Αιγάλεω Αττικής, από οικογένεια που κατάγεται από τον οικισμό Φλομοχωρίουτης Κοινότητας Κότρωνα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Το 1988 κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα και το 1993 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε στην Ιστιαία, στη Σάμο, καθώς και σε πολλές Υπηρεσίες Π.Σ. σε Αθήνα και Πειραιά. Επί επτά χρόνια υπηρέτησε ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (199), ενώ το 2009 διετέλεσε Διοικητής της Σχολής Πυροσβεστών.Το 2013 τοποθετήθηκε Υποδιοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), ενώ το 2014 προήχθη σε Υποστράτηγο και ανέλαβε καθήκοντα Διοικητή του ΕΣΚΕ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το 2016 ανέλαβε καθήκοντα Συντονιστή Επιχειρήσεων με έδρα τον Πειραιά.

Έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις διάσωσης στους μεγάλους σεισμούς του Αιγίου και της Αττικής το 1999, καθώς και σε επιχειρήσεις κατάσβεσης μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση και επιτήρηση της Πανελλαδικής Άσκησης «Προμηθέας», καθώς και της Πανευρωπαϊκής Άσκησης «EVITA» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ επίσης συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου «Μέθοδοι Εκπαίδευσης», το οποίο διδάσκεται στη Σχολή Πυροσβεστών.

Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.

ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Δεκέμβριος 2020

Posted on 16 Δεκεμβρίου 2020 by admin Δημοσιεύτηκε στο εφημερίδα — Δεν υπάρχουν σχόλια ↓

Προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το υπουργείο Πολιτισμού για τη μελέτη αποκατάστασης του πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο Αβίας

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού για τη μελέτη αποκατάστασης του πύργου Κουμουνδούρου, στον Κάμπο Αβίας, του δήμου Δυτικής Μάνης υπογράφηκε στις 2.11. στο υπουργείο Πολιτισμού, μεταξύ του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και της υπουργού Λίνας Μενδώνη. Η δαπάνη που θα καταβάλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την εκπόνηση της μελέτης ανέρχεται σε 45.000 ευρώ.

Ο πύργος Κουμουνδούρου αποτελεί μετεξέλιξη του φρουρίου της Ζαρνάτας της βυζαντινής περιόδου, όπως αναφέρεται από τον ιστορικό του 15ου αιώνα Γεώργιο Φραντζή (η νεότερη Ζαρνάτα είναι οθωμανικό κτίσμα του 17ου αιώνα).

Η Μητρόπολη Μάνης προκήρυξε μαθητικό διαγωνισμό με θέμα τις ηρωικές μάχες Βέργας- Διρού- Πολυάραβου

Η Μητρόπολη Μάνης προκήρυξε Μαθητικό Διαγωνισμό Έκφρασης και Δημιουργίας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση 1821 – 2021 με θέμα τις ηρωικές μάχες της Μάνης (Βέργας – Διρού – Πολυαράβου).

Οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να δημιουργήσουν έργα στους τομείς: α) Ποίηση και Λογοτεχνία, β) Ζωγραφική, γ) Μουσική, δ) Ρομποτική και ε) Ψηφιακό Βίντεο

Τελική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και των έργων έχει ορισθεί η 30η  Μαρτίου 2021.  

Τα έργα θα αξιολογηθούν από Κριτική Επιτροπή.

Σε καθένα από τους πιο πάνω τέσσερις τομείς θα δοθούν Α΄ Β΄ και Γ΄ Βραβείο. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Τα βραβευθέντα έργα θα παρουσιασθούν στο  πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος Ιουνίου  2021.

Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 27330 22214 (εσωτ. 3) και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.im-manis.gr.

Άλλη μια θετική πρωτοβουλία της Μητρόπολης Μάνης, που θα δυναμώσει την ιστορική μνήμη στις ιδιαίτερα ευαίσθητες μαθητικές ηλικίες των σύγχρονων Μανιατόπουλων.

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας – Δήμου Δυτικής Μάνης για τον δρόμο Γαϊτσές – εκκλησία Παναγίας Καψοδεματούσας

Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα προγραμματική σύμβαση συνολικής δαπάνης 50.000 €. μεταξύ της Περιφέρειας και του δήμου Δυτικής Μάνης, με αντικείμενο τη συντήρηση και τη βελτίωση ορεινού δρόμου από τις Γαϊτσές (Κέντρο) Δυτικής Μάνης προς το φαράγγι του Ριντόμου και ειδικότερα μέχρι τη θέση που βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Καψοδεματούσας,

Η εν λόγω σύμβαση, την οποία εκ μέρους του δήμου υπέγραψε ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας, αφορά την βελτίωση της βατότητας του ορεινού δρόμου από τις Γαϊτσές ώς την Καψοδεματούσα, στον χείμαρρο του Ριντόμου, και ιδίως των τελευταίων 3,8 χιλιομέτρων που καταλήγουν στον χείμαρρο, καθώς πρόκειται για έναν επικίνδυνο δρόμο, με μεγάλες κλίσεις και επαναλαμβανόμενες αντίθετες στροφές.

Το εν λόγω έργο, πέρα από το ότι είναι απαραίτητο για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αλλά και για τους τουρίστες και τους ορειβάτες, θα συμβάλει και στην εξυπηρέτηση της πυροπροστασίας του φαραγγιού του Ριντόμου και της γειτονικής δασώδους περιοχής.

ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – 11ος 2020

Στον Καθηγητή  του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Βερέμη το φετινό βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας”

 Στον Καθηγητή Θάνο Βερέμη για το βιβλίο “1940 – 1941, ο πόλεμος των Ελλήνων”, αλλά και για το εν γένει έργο του, απονέμεται το φετινό βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας” που αποδίδεται σε συγγραφείς δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού. Το βραβείο προκήρυξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου τιμώντας τη μνήμη του πρώτου αιρετού Νομάρχη Μεσσηνίας και επί σειρά ετών Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Παναγιώτη Φωτέα.

Στη σχετική απόφαση κατέληξε η, υπό την ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου, κριτική επιτροπή που συνεδρίασε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, και στην οποία μετείχαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, η επίκουρη καθηγήτρια του ίδιου Ιδρύματος Σοφία Καπετανάκη, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Μηλιώνης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το βραβείο, που συνίσταται σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, προγραμματίζεται να απονεμηθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Κατασχέθηκε σκάφος με ναρκωτικά στο Ταίναρο και συνελήφθησαν οι διακινητές.

Μετά από ευρεία επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου Ταίναρου υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου (ΔΙΔΙΝΑΛ) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, τις πρωινές ώρες της 8-10-2020 και στο πλαίσιο διατεταγμένης υπηρεσίας πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Γυθείου εντόπισε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος με τρεις (03) επιβαίνοντες, το οποίο έφερε φορτίο σκεπασμένο με μουσαμά, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας. Στην προσπάθεια του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού να προσεγγίσει το προαναφερόμενο σκάφος, ο χειριστής του άλαξε  πορεία, ανέπτυξε μεγαλύτερη ταχύτητα και εκμεταλλευόμενος τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το σκοτάδι, διέφυγε. Με κινητοποίηση και των γειτονικών Λιμενικών Αρχών το ύποπτο σκάφος εντοπίστηκε μεσημβρινές ώρες  ημιβυθισμένο, άνευ φορτίου και επιβαινόντων πλησίον του Ακρωτηρίου Ταινάρου. Εντός αυτού υπήρχαν οκτώ δοχεία με καύσιμα.

Κατά την διάρκεια των ερευνών που επακολούθησαν, σε δύσβατη, βραχώδη περιοχή του  Μεσσηνιακού κόλπου πλησίον του Ακρωτηρίου Ταίναρου (στο Μαρμάρι), εντοπίστηκαν αποθηκευμένα τα κάτωθι: είκοσι (20) σάκοι ταξιδίου και οκτώ (08) διαφόρων τύπων συσκευασιών εντός των οποίων είχαν τοποθετηθεί πεντακόσια ενενήντα έξι δέματα (596) περιέχοντα ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης μεικτού βάρους οκτακοσίων δέκα κιλών και τριακοσίων πενήντα γραμμαρίων (810,350kg). Τριάντα δύο (32) συσκευασίες διαφόρων τύπων που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης μεικτού βάρους τριακοσίων εβδομήντα τεσσάρων κιλών και εννιακοσίων εξήντα γραμμαρίων (374,960kg). Η συνολική αξία από τη διάθεση της ανωτέρω αναφερόμενης ποσότητας κάνναβης (κατεργασμένης και ακατέργαστης) εκτιμάται σε 6.750.000 ευρώ.

Το σκάφος καθώς και προαναφερθείσα ποσότητα κατασχέθηκαν. Οι εκτεταμένες έρευνες συνεχίστηκαν στην ευρύτερη χερσαία περιοχή ανατολικής Μάνης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των επιβαινόντων. Κατά τις μεσημβρινές ώρες της 11-10-2020 συνελήφθη ύποπτος αλλοδαπός εντός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή Μαρμαρίου Ανατολικής Μάνης, ο οποίος όπως απεδείχθη ήταν ένας εκ των τριών επιβαινόντων του σκάφους μεταφοράς των ναρκωτικών. Αργότερα την ίδια ημέρα συνελήφθη άλλος αλλοδαπός συνεργός, ο οποίος είχε ταξιδέψει από την Αθήνα για να τον παραλάβει. Πρωινές ώρες της 13-10-2020, και συνελήφθησαν από στελέχη της ΔΙΔΙΝΑΛ οι δύο (02) άλλοι αλλοδαποί επιβαίνοντες του σκάφους σε επαρχιακή οδό του νομού Λακωνίας.

Προβολή των θέσεων για τα δίκτυα του φυσικού αερίου τον νέο πρόεδρο της ΡΑΕ από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα  

Ικανοποιημένος δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, με τον νέο πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θανάση Δαγούμα. Ο περιφερειάρχης, στη  συνάντηση αυτή, ανέλυσε το σκεπτικό των τριών ενστάσεων που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά ισάριθμων αποφάσεων της απελθούσας διοίκησης της ΡΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με την πρώτη από τις εν λόγω αποφάσεις η ΡΑΕ, αφαίρεσε από την κρατική ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου) την αδειοδότηση κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και με τις υπόλοιπες δύο χορηγούσε σχετικές άδειες στην “Hellenic Natural Gas Distribution – Εταιρεία Διανομής Ελληνικού Φυσικού Αερίου Μονοπρόσωπη Α.Ε.”.

Ο Π. Νίκας σημείωσε προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ ότι η Περιφέρεια εννοεί να προχωρήσει το έργο του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο από την ΔΕΔΑ, ενώ ζητεί παράλληλα να συνδεθούν ταυτόχρονα με το δίκτυο της ΔΕΔΑ όλες οι μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο Περιφερειάρχης προγραμματίζει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα συνάντηση με την διοίκηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) προκειμένου να θέσει το αίτημα για την επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου σε Σπάρτη και Καλαμάτα, από τη Μεγαλόπολη που καταλήγουν.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικό με το θέμα είχε παρουσιαστεί από τις στήλες της ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο φύλλο 258 – Αυγούστου 2020)

Καθαρισμός του βυθού στο λιμάνι του Γυθείου

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), μετά από πρόταση του Γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου Γυθείου, στα πλαίσια της εκστρατείας «30 χρόνια Παγκόσμιος  Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2020 στην Ελλάδα», οργάνωσε  στις 8η Οκτωβρίου καθαρισμό  του βυθού στο λιμάνι του Γυθείου. Στην εθελοντική δράση αυτή μέλη του προσωπικού του Λιμεναρχείου Γυθείου, μέλη του παραρτήματος Λακωνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και επαγγελματίες αυτοδύτες.   

Από τον καθαρισμό ανασύρθηκαν και καταγράφηκαν διαφορετικού είδους απορρίμματα (λάστιχα αυτοκινήτων, σχοινιά, πυροσβεστήρας, γυάλινα μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια, κάδος ανακύκλωσης κ.α.) τα οποία και μεταφέρθηκαν σε κάδους απορριμμάτων (κοινούς και ανακύκλωσης) για την αποκομιδή τους από οχήματα καθαριότητας του Δήμου Ανατολικής Μάνης για την περαιτέρω διάθεσή του. Οι ενέργειες αυτού του είδους έχουν ως κυριότερο στόχο  την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών στο θέμα της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα καθαρίζεται ο βυθός από άχρηστα υλικά και αξιοποιούνται όσα από τα ευρήματα του καθαρισμού μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. 

Πυρκαγιές στο νότιο άκρο των ορίων του δήμου Δυτικής Μάνης και στο νότιο άκρο του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Στις 4.9. ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση μεταξύ Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα στο Δήμο Δυτικής Μάνης.

Στην περιοχή επιχείρησαν 21 πυροσβέστες με έξι οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα καθώς και μέλη της εθελοντικής οργάνωσης ΓΑΙΑ, ενώ το έργο των επίγειων δυνάμεων συνέδραμε από αέρος ένα ελικόπτερο. Σύντομα η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

—–

α) Κατασβέστηκε, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 6.9 στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού της Κοινότητας Λάγειας του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 29 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

β) Κατασβέστηκε σύντομα, στις 17 Σεπτεμβρίου, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Καφιόνας, της Δημοτικής Ενότητας Οιτύλου του δήμου Ανατολικής Μάνης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούσαν 21 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν δύο αεροσκάφη. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν και υδροφόρες του Ο.Τ.Α.

Η παμμανιάτικη γιορτή της Παναγίας της Γιάτρισσας στις 8 Σεπτεμβρίου στα όρια Καστάνιας Ανατολικής Μάνης και Μηλέας Δυτικής Μάνης

Με σεμνότητα και την πρέπουσα μοναστηριακή τάξη και σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού, εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας, το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στο ιστορικό αυτό Μοναστήρι στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου (1200μ. υψόμετρο), στα σύνορα Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, που βρίσκεται σε θέση με απέραντη θέα στον Μεσσηνιακό και Λακωνικό κόλπο.

Οι προσκυνητές έφθαναν στη Μονή από νωρίς το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχουν στον Εσπερινό, όπως επίσης και την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μάνης κ.Χρυσοστόμου. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας πέριξ του Μοναστηρίου, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου Ανατολικής Μάνης, κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε και το τελετουργικό της αρτοκλασίας.

Η συνεχής πληθυσμιακή αύξηση των αγριογούρουνων του Ταϋγέτου τα ωθεί προς καλλιέργειες και οικισμούς στα πεδινά της Δυτικής Μάνης

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης ενημέρωσε με επιστολή του το υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης τις ζημιές που προκαλούν οι αγέλες αγριογούρουνων που κατεβαίνουν από τον Ταϋγέτου σε πεδινούς οικισμούς και προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες κηπευτικών αλλά και κινδύνους για την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο  από την απότομη εμφάνισή τους στο οδόστρωμα.

Στην απάντηση που έστειλε στο Δήμο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι προωθείται για έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση  των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Ενέργειας  με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα να επιτρέπεται το κυνήγι τους ολόκληρο το χρόνο, ακόμη και σε περιοχές όπου δεν προβλέπεται μέχρι τώρα, για λόγους δημόσιας υγείας, επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, υγείας και προστασίας των ζώων, καθώς και για λόγους προστασίας της αγροτικής παραγωγής και πρόληψης σοβαρών ζημιών στις καλλιέργειες .

Μέχρι τώρα το κυνήγι του αγριογούρουνου επιτρέπεται από τις 15 Σεπτεμβρίου και μόνο κατά τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, μόνο με όπλο και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Posted on 8 Αυγούστου 2020 by admin Δημοσιεύτηκε στο ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑεφημερίδα — Δεν υπάρχουν σχόλια ↓

Και πάλι πρώτη σε πυρκαγιές η Μάνη: Μία στο βορειοανατολικό και πολλές, με πολλές επεκτάσεις, στο νοτιοανατολικό.

Α. Στις 4 Αυγούστου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στη θέση Πέντε Αλώνια της Τοπικής Κοινότητας Πηγαδίων του δήμου Δυτικής Μάνης. Επιχειρούσαν 17 πυροσβέστες με πεζοπόρο τμήμα, 3 οχήματα και 1 Ελικόπτερο. Υπήρξε και συνέχεια της πυρκαγιάς, το πρωί της 6ης Αυγούστου, στη γειτονική  περιοχή Ριζανά του Ταϋγέτου. Στο δύσβατο αυτό μέρος επιχειρούσαν, μέχρι να την κατασβέσουν, επίγειες δυνάμεις καθώς και εναέρια μέσα παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν.

Β1. Στις 7 Αυγούστου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Τοπική Κοινότητα Δροσοπηγής του δήμου Ανατολικής Μάνης. Μέχρι την κατάσβεσή της έγινε εκκένωση του οικισμού. Στην κατάσβεση επιχειρούσαν 41 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ συνέδραμαν και υδροφόρες των ΟΤΑ. Κατά τις επόμενες ώρες  ξέσπασε  δεύτερη πυρκαγιά στο γειτονικό Σκουτάρι, κατακαίοντας δασική έκταση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν ισχυρά επίγεια και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά απλώθηκε ανατολικότερα μέχρι το γειτονικό οικισμό Καλυβίων, που εκκενώθηκε . Μέχρι την κατάσβεση της φωτιά επιχειρούσαν 57 πυροσβέστες, 21 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 ελικόπτερα και 4 αεροπλάνα. Επίσης, συνέδραμαν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες Ο.Τ.Α. Η έκταση που έκαψε είναι αγροτοδασική. Η κατάπαυση των ανέμων και η βροχή που εκδηλώθηκε συνέβαλαν σημαντικά στην ολική κατάσβεσή της μέχρι το απόγευμα της επόμενης ημέρας.

Πλατεία Δροσοπηγής

Β2. Δύο ημέρες και συνεχείς αναζωπυρώσεις και επεκτάσεις κράτησε η μεγάλη πυρκαγιά  που ξέσπασε από το πρωί του Σαββάτου 22 Αυγούστου σε δασική έκταση στη θέση Λαγκάδα κοντά στο μικροοικισμό Δεμοιράνικα του δήμου Ανατολικής Μάνης, στο διάσελο της Επαρχιακής Οδού Αρεοπόλεως – Γυθείου. Για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι των οικισμών Βαχός, Γέρμα και Δροσοπηγή αρχικά, και Σκαμνάκι και Νεοχώρι στη συνέχεια, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, με δικά τους μέσα.

Χάρτης φωτιάς

Στη μάχη της κατάσβεσης επιχειρούσαν 103 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 οχήματα, 8 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη με τους ισχυρούς ανέμους να δυσκολεύουν το έργο τους.

Λόγω της φωτιάς είχε διακοπεί για πολλές ώρες η οδική επικοινωνία Αρεόπολης- Γυθείου και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Αφού μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας συγκρατήθηκε η επέκταση και κατασβέστηκε το κύριο μέτωπο, την επόμενη μέρα η μάχη της κατάσβεση δινόταν στις διάσπαρτες εστίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γενικό συντονισμό της πυρόσβεσης είχε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που κατάγεται από τον Πύργο Διρού.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων της περιοχής στην Ανατολική Μάνη, που επλήγη από δασική πυρκαγιά. Σύμφωνα με την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση, η οποία είναι δωρεάν, των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 10.000 στρέμματα να έχουν καταστραφεί από τις φλόγες.

Άμεση ήταν η αντίδραση της πολιτείας και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Την επομένη ημέρα της κατάσβεσης, 24 Αυγούστου, δύο υπουργοί (Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και Μάκης Βορίδης) και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας κατέφθασαν στη Λακωνία για να συντονίσουν τις ενέργειες των αποζημιώσεων στους πυροπαθείς συμπατριώτες μας.

26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Πρεμιέρα με μάσκες και αποστάσεις

Το βράδυ της Παρασκευής 21 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο φέτος επέστρεψε στον ανοιχτό  χώρο που ξεκίνησε, στο αμφιθέατρο του Κάστρου. Πέραν όμως των μέτρων γι` αυτό το χώρο, πάρθηκαν, και θα συνεχιστούν στις επόμενες παραστάσεις, κι άλλα μέτρα προστασίας (οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ στα διαζώματα υπήρχαν και αποστάσεις μεταξύ κερκίδων). Παραστάσεις χορού έχουν προγραμματιστεί μέχρι τις 28 Αυγούστου.

Η εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Νίκωνα

Στις 29 Ιουνίου, εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, γιορτάστηκε όπως κάθε χρόνο (εφέτος με ιδιαίτερα μέτρα, λόγω του κορονοϊού), στο ησυχαστήριο του Οσίου Νίκωνα του Μετανοείτε στο ομώνυμο εκκλησάκι με θρησκευτική κατάνυξη και με προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή, τόσο από χωριά της Δυτικής όσο και της Ανατολικής Μάνης. Η στοιχειώδης συντήρηση του δασικού δρόμου από  την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας κατέστησε πιο εύκολη και προσβάσιμη τη μετάβαση των προσκυνητών. Το απόγευμα της παραμονής μετά  τον κατανυκτικό εσπερινό επακολούθησε το μοίρασμα των αρτοκλασιών και η παράθεση δείπνου με την παραδοσιακή μανιάτικη μακαρονάδα.

Την πρωία, κύρια ημέρα της εορτής, τελέστηκε η Θεία λειτουργία μετά το πέρας της οποίας προσφέρθηκε ο πατροπαράδοτος χόνδρος και οι παρευρισκόμενοι πήραν το δρόμο της επιστροφής στα χωριά τους, ευχόμενοι του χρόνου να είναι καλύτερες οι συνθήκες για τον εορτασμό.

Συγχαρητήρια στους εθελοντές που με τη βοήθειά τους υπήρξε άψογη η διοργάνωση της εορτής.

Α.Ρ.

Εποχικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Προάστειο Δυτικής Μάνης.

Το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου 2020 έγιναν τα εγκαίνια του Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δυτικής Μάνης, στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Προαστείου. Αγιασμό κατά τα Εγκαίνια τέλεσε τον Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος. Στην τελετή παρέστησαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας κ.κ. Μιλτ. Χρυσομάλλης και Περ. Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κ. Ευστ. Αναστασόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και Επίτιμος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασ. Καπέλιος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Στεφ. Κολοκούρης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας, μέλη της Εθελοντικής ομάδας “ΓΑΙΑ” Μάνης και κάτοικοι της περιοχής.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκαν ο  δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Δημ.Γιαννημάρας, οι αντιδήμαρχοι και πολλοί δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, ενώ από τις γυναίκες του χωριού προσφέρθηκαν γλυκά και άλλα κεράσματα.

Όλα καλά, δεδομένου ότι η παρουσία, έστω και εποχικά, προσωπικού σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση πυρκαγιών συμβάλει στην εδραίωση ασφάλειας στην περιοχή. Μόνο στις ταμπέλες έγινε κάποιο μπέρδεμα: είναι Δυτικής Μάνης ή Καλαμάτας το κλιμάκιο (όπως φαίνεται στη φωτογραφία); Ας το διορθώσουν…

Πραγματοποιήθηκε το 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας

Το 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς πραγματοποιήθηκε, στο συνεδριακό κέντρο του “Ελίτ“ στην Καλαμάτα το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουλίου, με πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Το διήμερο του συνεδρίου αξιοποιήθηκε με τις εισηγήσεις των ερευνητών και εισηγητών αλλά και με τις καίριες τοποθετήσεις κατατοπισμένων συνέδρων και με τους αναγκαίους χαιρετισμούς εκπροσώπων των θεσμικών φορέων που αποτελούσαν συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, μαζί με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας.

Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Πολιανιτών «Άγιος Νίκων»

Το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από τις εκλογές της 19ης Ιανουαρίου 2020 συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος: Ανδροβιτσανέας Πέτρος, α΄ Αντιπρόεδρος: Ανδροβιτσανέας Νικόλαος, β΄ Αντιπρόεδρος: Πετροπουλέας Κων/νος, γ΄ Αντιπρόεδρος: Παναγέα Θεοφανώ, Γεν. Γραμματέας: Πέππα Τατιάνα, Βοηθός Γεν. Γραμματέα: Νικολαρέας Στέργιος, Ταμίας: Κοράλλης Κυριάκος, Αναπληρωματικά μέλη: Παναγέα Αγγελική, Παναγέα Δώρα, Ανδροβιτσανέας Σωτήριος. Εξελεγκτική Επιτροπή: Ανδροβιτσανέα Αικατερίνη, Κασιμάτης Κων/νος. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα.

Έργα μανιάτικου ενδιαφέροντος στο τμήμα του Leader /CLLD που διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.

Ανακοινώθηκαν στο τέλος Μαΐου τα έργα δημόσιου χαρακτήρα που εντάσσονται στο πρόγραμμα Leader /CLLD. Σ` αυτά περιλαμβάνονται και τα εξής με μανιάτικο ενδιαφέρον:

Με φορέα υλοποίησης το δήμο Δυτικής Μάνης,  εντάχθηκαν τα έργα: α) Ανάπλαση πεζοδρομίων Καρδαμύλης, προϋπολογισμού 255.000,00€ και β) Ανάπλαση πλατείας Κάτω Μηλέας προϋπολογισμού 88.000,00€

Με φορέα υλοποίησης τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο  Καλαμάτας, εντάχθηκε το έργο: Ανέγερση ορειβατικού καταφυγίου στο όρος Ταϋγετος, συνολικού προϋπολογισμού  395.665,97 ευρώ (στο έργο και τη χρησιμότητά του, είχαμε αναφερθεί σε πολλά φύλλα της ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με τελευταία αναφορά στο φύλλο του Μαΐου).

Κινητικότητα για έργα αναπλάσεων στην παράλια Αβία 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας  Γιώργο Σπίνο συζήτησαν για την επικαιροποίηση της μελέτης που είχε αναθέσει ο τ. Δήμος Αβίας για την αισθητική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι τις Κιτριές, προκειμένου να εξεταστεί σε επόμενο στάδιο η υλοποίηση των προτεινομένων έργων.

Η πολύπαθη μελέτη του δρόμου Σπάρτη – Γύθειο σε φάση αναθέρμανσης!

Για την τεχνικο-οικονομική μελέτη  του δρόμου Σπάρτη – Γύθειο έχομε κάνει πολλές παρουσιάσεις από τις στήλες της ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με αφετηρία το μακρινό 2006 που εξαγγέλθηκε, και στη συνέχεια προκηρύχθηκε, από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά που τότε είχε επισκεφθεί το Γύθειο. Από τότε, τα χρόνια περνούσαν και η μελέτη δεν λέει να τελειώσει (σημειωτέον ότι όσο οι μελέτες τεχνικών έργων καθυστερούν τόσο αυξάνεται το οικονομικό όφελος των μελετητικών γραφείων). Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έγιναν κάποια μικρής εκτάσεως έργα σε τμήματα του δρόμου, αλλά μικρή ήταν η χρονική βελτίωση της διαδρομής αλλά και η ασφάλεια κατά την κίνηση των οχημάτων. 

Πρόσφατα οι επαφές στην Αθήνα του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη  με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και το Μανιάτη  γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, πήραν μία ακόμα υπόσχεση για ολοκλήρωση της μελέτης, ώστε να καταστεί εφικτή η χρηματοδότησή της από Κοινοτικούς πόρους.

Θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη, λόγω του σημαντικού οφέλους που θα προκύψει για τους μετακινούμενους προς τη Μάνη συμπατριώτες και επισκέπτες.

Ολοκληρώθηκε το μικρό έργο κατασκευής πεζοδρομίων, σε τμήμα της 1ης Επαρχιακής Οδού Μεσσηνίας που συνδέει την Καλαμάτα με την Καρδαμύλη και στη συνέχεια με την Αρεόπολη, από το κτιριακό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Καρδαμύλης μέχρι τη γέφυρα του χειμάρρου Δυρού που εκβάλλει στη θάλασσα. Κατασκευάστηκαν υπερυψωμένα πεζοδρόμια και στις δύο πλευρές του δρόμου και κατάλληλη σήμανση επί της ασφάλτου, ώστε οι μαθητές να μπορούν να βαδίζουν ασφαλείς κατά την προσέλευση ή την αποχώρησή τους από το Σχολείο, ή κατά την παραμονή τους στις στάσεις αναμονής των λεωφορείων και στις δύο κατευθύνσεις.

Α.Ρ.

Περιβαλλοντική έγκριση για το σχεδιαζόμενο Ορειβατικό Καταφύγιο στο Δυτικό Ταΰγετο.

Έγκριση περιβαλλοντικών όρων έλαβε το Ορειβατικό Καταφύγιο, δυναμικότητας 40 κλινών, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας στη θέση Βοϊδόλακκα – Άγιος Δημήτριος στη Δυτική Μάνη (εδαφική περιοχή Εξωχωρίου). Πρόκειται για εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής σε γήπεδο έκτασης 15.780,44 m2 (που μεγάλο μέρος του παραχωρήθηκε από την οικογένεια Ηλία Ζερβέα) σε μέσο υψόμετρο: ~1.500m.

Η πρόσβαση, στο γήπεδο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το έργο, εξασφαλίζεται από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο (χωμάτινη οδό μεταβλητού πλάτους, με ελάχιστο πλάτος τα 3 m, που συνδέει τον Προφήτη Ηλία της ψηλότερης κορυφής του Ταϋγέτου με τους οικισμούς Σαϊδόνας και Εξωχωρίου, καθώς και δίκτυο μονοπατιών.

Το καταφύγιο θα αποτελείται από έναν κτιριακό όγκο, θα είναι διώροφο, με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τετράκλιτη στέγη. Στον περιβάλλοντα χώρο θα διαμορφωθούν 5 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης οχημάτων, ενώ προβλέπεται η καθαίρεση παλαιών υφιστάμενων κτισμάτων. Η υδροδότηση του κτιρίου θα γίνεται μέσω μεταφοράς νερού από γειτονική πηγή και αποθήκευσής του σε στεγανή δεξαμενή χωρητικότητας 40 κυβικών μέτρων.

Δημοπρατείται το  τεχνικό έργο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ  ΣΚΑΛΑ-ΓΥΘΕΙΟ».

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε πρόσφατη συνεδρίασή της ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης του έργου: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ 27ης ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ  ΛΑΚΩΝΙΑΣ: ΣΚΑΛΑ-ΓΥΘΕΙΟ», προϋπολογισμού 200.000 €.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση θα εκτελεσθούν τα παρακάτω είδη εργασιών : 1. Χωματουργικές εργασίες – Διαμόρφωση τάφρων ή ερεισμάτων  – Καθαρισμοί υφιστάμενων σωληνωτών και πλακοσκεπών οχετών 2. Κατασκευή τεχνικών – Ρείθρων από σκυρόδεμα για την απορροή των ομβρίων υδάτων στα σημεία που θα καθοριστούν 3. Ανακατασκευή του οδοστρώματος – Εκσκαφή και εν συνεχεία κατασκευή στρώσης στράγγισης από επίλεκτα υλικά – Εργασίες οδοστρωσίας (βάση μεταβλητού πάχους σε δύο στρώσεις, μέσου πάχους στρώσης 0,10μ.)  4. Ασφαλτικές Εργασίες – Εκσκαφή – φρεζάρισμα κατεστραμμένων ταπήτων κυκλοφορίας – Ασφαλτική προεπάλειψη και ασφαλτική συγκολλητική επάλειψη – Ασφαλτική ισοπεδωτική στρώση μεταβλητού πάχους – συμπιεσμένου μέσου πάχους ~2,5εκ. – Αποκατάσταση ταπήτων κυκλοφορίας πάχους 5 εκ. με χρήση κοινής ασφάλτου 5. Εργασίες Σήμανσης – Ασφάλειας – Τοποθέτηση πλευρικών στηθαίων ασφαλείας (~80μ.) – Τοποθέτηση οριοδεικτών, πινακίδων επικίνδυνων θέσεων και πληροφοριακών  – Διαγράμμιση του οδοστρώματος με ανακλαστική βαφή στα βελτιωμένα τμήματα της επαρχιακής οδού και όπου καθοριστεί λόγω φθοράς (~ 5 χλμ).

Ο προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 12 μήνες από την εγκατάσταση του αναδόχου του έργου που θα αναδειχθεί κατά τη δημοπράτηση.

Στις επανενάρξεις πτήσεων της  Aegean και το δρομολόγιο Καλαμάτα – Θεσσαλονίκη.

Από 1η Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις που συνδέουν την Καλαμάτα με τη Θεσσαλονίκη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ηλεκτρονικά εισιτήριο από την ιστοσελίδα της Aegean. Η Εταιρία γνωστοποίησε ότι από τις 18 Μαΐου θα προχωρήσει σε ένα πρώτο βήμα ενίσχυσης συχνοτήτων δρομολογίων από Αθήνα προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και κατόπιν από 25 Μαΐου προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπόλοιπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού. Επίσης, σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα προχωρήσει και στην επανέναρξη διασύνδεσης με αεροδρόμια του εξωτερικού.

Κέντρο Υγείας Γυθείου:

προς δημοπράτηση το έργο εκσυγχρονισμού και λειτουργικής αναβάθμισης του με προϋπολογισμό 191.800 ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ 2014-20.

Ελαττώνονται οι παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες στη Μάνη – 3 μόνο για φέτος.

Ανακοινώθηκαν οι παραλίες της χώρας (συνολικά 497) στις οποίες απονεμήθηκαν Γαλάζιες Σημαίες. Σ` αυτές περιλαμβάνονται μόνο τρεις σε παραλίες της Μάνης, δύο στη Δυτική Μάνη – ανά μία στις παραλίες Αλμυρού και Μικρής Μαντίνειας που έχουν ενταχθεί διοικητικά στο δήμο Καλαμάτας- και μία στο Σκουτάρι της Ανατολικής Μάνης.

Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987, σε ακτές που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους – απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων. Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές. Σε αυτά περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Η μείωση του αριθμού των παραλιών με Γαλάζιες Σημαίες στη Μάνη αποτελεί «καμπανάκι κινδύνου», απευθυνόμενο κυρίως στους αιρετούς εκπροσώπους, ιδιαίτερα των παραλιακών περιοχών και της κεντρικής διοίκησης των δήμων. Οι παραλίες απαιτούν ποιοτικού χαρακτήρα έργα ουσίας, ώστε το περιβάλλον, χερσαίο και υδάτινο, να παραμένει στη φυσική του κατάσταση. Οι επιπόλαιες και επιφανειακές παρεμβάσεις δεν αποτελούν ριζική λύση που να οδηγεί σε μόνιμη ποιοτικά κατάσταση.

Απολύτως υγιής το πρώτο και μοναδικό γνωστό μέχρι σήμερα, κρούσμα του κορονοϊού στην Ανατολική Μάνη.

Ο 88χρονος Μανιάτης, από την Κοκκάλα, που νοσηλεύτηκε αρκετές ημέρες στο Πανεπιστήμιο Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, πήρε εξιτήριο μετά από λίγες μέρες και βρίσκεται ήδη στον Πειραιά, που είναι η κύρια κατοικία του. Μετά την καταγραφή του ως θετικό κρούσμα στο νοσοκομείο της Σπάρτης, δεν σημειώθηκε περαιτέρω διασπορά. 

Άπνοια πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Από τις 7 Απριλίου σταμάτησαν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας , τόσο τα τακτικά δρομολόγια όσο και οι πτήσεις τσάρτερς. Η διακοπή πτήσεων εξωτερικού της Aegean ακυρώνονται έως την 31η Μαΐου, οι δε πτήσεις της Θεσσαλονίκης ακυρώνονται έως την 11η Μαΐου.

Η εταιρεία Jet2Holidays, που ανέλαβε αρκετά πακέτα διακοπών της Thomaς Cook που πτώχευσε, ανακοίνωσε την αναβολή όλων των πακέτων έως τις 17 Ιουνίου. Η ίδια εταιρεία, όμως, εκπέμπει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το 2021, προγραμματίζοντας πτήσεις σε συνολικά 14 ελληνικούς προορισμούς, ανάμεσά τους και η Καλαμάτα, ανακοινώνοντας  2.000.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2021. Το πλήρες πρόγραμμα της εταιρείας για το καλοκαίρι του 2021 περιλαμβάνει 60 προορισμούς, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος. Θα πραγματοποιούνται 1.400 πτήσεις την εβδομάδα από 9 βρετανικά αεροδρόμια..

Ο διευθύνων της Jet2, Steve Heapy, αναφέρει: «Κάνουμε διαθέσιμο νωρίτερα από ποτέ άλλοτε το θερινό πρόγραμμα του 2021, για να δώσουμε την ευκαιρία στους πελάτες και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία να κάνουν τις κρατήσεις τους νωρίτερα. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για διακοπές ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις, και το πρόγραμμά μας διαθέτει δημοφιλείς προορισμούς. Το πρόγραμμα αυτό θα παρέχει πλήθος πτήσεων και διακοπών στους πιο ηλιόλουστους και αστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους πελάτες ευχάριστες διακοπές με πλήθος επιλογών και ευελιξίας».

Κανονικά θα συνεχίσουν να υλοποιούνται τα έργα του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες 

Να μην «παγώσουν» τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα έργα που έχουν προγραμματίσει οι Περιφέρειες και να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα και δράσεις στο ΕΣΠΑ των Περιφερειών, αποφάσισαν κυβέρνηση και περιφερειάρχες.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου, ανάμεσα σε όλους τους περιφερειάρχες της χώρας και με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης-Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και των υφυπουργών Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρου Σκυλακάκη, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Γιάννη Τσακίρη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) είχε αντιταχθεί στο «πάγωμα» των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κ.ά, που προωθούσε η κυβέρνηση και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση της  τηλεδιάσκεψης.

Οι διαβεβαιώσεις για υλοποίηση του Περιφερειακού σκέλους του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τη δυνατότητα ένταξης νέων έργων ή τη μελετητική ωρίμανση έργων που είχαν ενταχθεί αλλά δεν είχαν εξελιχθεί σε φάση δημοπράτησης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Μάνη δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να ενταχθεί το πολύπαθο έργο παράκαμψης Κάμπου – Σταυροπηγίου στην 1η Επαρχιακή Οδό Μεσσηνίας (Καλαμάτα – Καρδαμύλη Αρεόπολη) και να επανενταχθεί το έργο παράκαμψης Βασιλακίου στην Εθνική Οδό Σπάρτης – Γυθείου.

Σε τελευταία φάση η συμβασιοποίησης έργων στον οδικό άξονα: Πύργος Ηλείας – Καλό Νερό Μεσσηνίας

Οι κινητοποιήσεις του χειμώνα, με αιτία τα πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα στον οδικό άξονα: Πάτρα- Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, στις οποίες αναφέρθηκε και η ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σε δύο προηγούμενα φύλλα, φαίνεται ότι είχαν άμεσα αποτελέσματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης ιστοσελίδας ypodomes.com, προχωρά προς υπογραφές το σημαντικό οδικό έργο που αφορά στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στον άξονα Πύργος-Καλό Νερό. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που είναι και η Αναθέτουσα Αρχή, μετά από σχετικό διαγωνισμό, προσωρινός ανάδοχος του έργου κηρύσσεται η ΟΔΟΣ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 46,53%. Πρόκειται για διαπεριφερειακό έργο μήκους 54 χλμ. που περιλαμβάνει εργασίες τόσο στον Νομό Ηλείας όσο και στον Νομό Μεσσηνίας και βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου τμήματος.

Το αρχικό κόστος του έργου έφτανε τα 19,8 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ. Η δημοπράτηση του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου και η αποσφράγιση των προσφορών είχε γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου 2019. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 730 ημέρες δηλαδή 2 χρόνια. Με πρόχειρους υπολογισμούς εφόσον τα έργα ξεκινήσουν το καλοκαίρι τότε θα ολοκληρωθούν στα μέσα του 2021 (χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις στην κατασκευαστική περίοδο). Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Να θυμίσουμε ότι το Πύργος-Καλό Νερό υπήρξε τμήμα της Ολυμπίας Οδού (Ελευσίνα – Πάτρα –Πύργος – Τσακώνα (όπου συναντούσε τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Σπάρτη) μέχρι το 2013. Τότε στο περίφημο restart (επανεκκίνηση) της αδρανούσας εργολαβίας, όλο το τμήμα από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα είχε βγει από το αντικείμενο του έργου. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται και η περιοχή πριν και μετά τη λίμνη Καϊάφα που έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ειδικής περιβαλλοντικής προστασίας Natura και απορρίφθηκαν τα προγραμματισμένα έργα σ` αυτήν..

Οι εργασίες, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, που θα υλοποιηθούν στο υπόψη οδικό τμήμα, διακρίνονται στις κάτωθι κατηγορίες:

1) σε επεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σημειακά σε επιλεγμένες θέσεις, που χαρακτηρίζονται ως θέσεις «Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας – Μ.Ο.Α.». Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας προβλέπονται επεμβάσεις σε 23 θέσεις Μ.Ο.Α. και στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας προβλέπονται επεμβάσεις σε 7 θέσεις Μ.Ο.Α.·

2) σε επεμβάσεις που προβλέπονται να εφαρμοστούν σε όλο το μήκος τού εν λόγω οδικού τμήματος, εκτός των θέσεων Μ.Ο.Α. και αφορούν σε:

— εργασίες καθαρισμού (καθαρισμός και μόρφωση τριγωνικών τάφρων, καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας, καθαρισμός μικρών τεχνικών),

— εργασίες σήμανσης – ασφάλισης,

— εργασίες στη γέφυρα Αλφειού και τη γέφυρα Νέδα,

— εργασίες ηλεκτροφωτισμού·

3) εργασίες οδοστρωσίας σε όλο το μήκος τού εν λόγω οδικού τμήματος (απόξεση, τοποθέτηση χαλύβδινου πλέγματος, κατασκευή ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας και αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης). 

Ξαναξεκίνησε η θαλάσσια σύνδεση του Γυθείου με Κύθηρα και Δυτική Κρήτη.

Από την Παρασκευή 6 Μαρτίου, το επιβατηγό/οχηματαγωγό «Aqua Jewel» δρομολογείται κάθε Τρίτη και Παρασκευή από το λιμάνι του Πειραιά (πύλη Ε9) προς Γύθειο, Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κίσσαμο. Το πλοίο διαθέτει ευρύχωρα σαλόνια, πλήρως ανακαινισμένους ξενοδοχειακούς χώρους, καθώς και καμπίνες για τους επιβάτες.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία επιδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο για να εκτελεί δρομολόγια των άγονων γραμμών, στις οποίες εντάσσεται και η πιο πάνω, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εγκρίθηκε η αλλαγή χρήσης από Δικαστήριο σε Γενικά Αρχεία του Κράτους  του κτιρίου που στέγαζε το παλιό Πρωτοδικείο Σπάρτης

Εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες (28.2.20) και από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Σπάρτης, ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, του τετραγώνου που περικλείεται μεταξύ των οδών Λυκούργου, Άγιδος, Λυσάνδρου και Μητροπολίτου Γερμανού και άλλαξε η χρήση από «Δικαστήριο» σε «Γενικά Αρχεία τού Κράτους.

Από το ότι αυτή η μικρή πολεοδομική μετατροπή χρειάστηκε πέντε περίπου χρόνια, από τότε που πρωτοεξαγγέλθηκε, για να ολοκληρωθεί, γίνεται αντιληπτό σε κάθε πολίτη πόσο δύσκαμπτες είναι οι διαδικασίες του δημόσιου τομέα. Ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από τους ενδιάμεσους φορείς. Ας ελπίσομε ότι , σύμφωνα και με το νέο πνεύμα που επιχειρεί να εφαρμόσει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα ακούσομε σύντομα ευχάριστες ειδήσεις που θα αφορούν το έργο συντήρησης, που χρειάζεται για να αναμορφωθεί το νεοκλασικό αυτό κτίριο που συνδέεται στενά με τις απαρχές της νέας Σπάρτης της περιόδου της βασιλείας του Όθωνα.

Φωτιές στη Βορειοδυτική Μάνη

  • Ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν από τις 14:10 της 13ης Μαρτίου, για την κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε από άγνωστο λόγο, σε δύσβατη περιοχή στη Δυτική Μάνη, ανάμεσα στα Τσέρια και στο Κέντρο (Γαϊτσές) στις δυτικές παρυφές του Ταϋγέτου.

10 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας με 30 άνδρες, ομάδα πεζοπόρου, ένα βυτιοφόρο του Δήμου Δυτικής Μάνης και 2 οχήματα της εθελοντικής ομάδα ΓΑΙΑ Μάνης, συμμετείχαν στην προσπάθεια για έλεγχο και την κατάσβεσή της.  Στην προσπάθεια συμμετείχαν και κάτοικοι της περιοχής.

Η φωτιά μετά από 5 ώρες τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ενώ έκαψε τουλάχιστον 160 στρέμματα δασικής έκτασης, χαμηλής βλάστησης, κυρίως πουρνάρια. 

Φωτο

  • Άλλη φωτιά, που εκδηλώθηκε στις 20 Μαρτίου ανατολικά του οικισμού της Βέργας σε δυσπρόσιτη περιοχή στο όρος Καλάθι που υπέρκειται του οικισμού κατασβέστηκε την επόμενη ημέρα από την Πυροσβεστική υ[Υπηρεσία Καλαμάτας..  

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ νότια του Γυθείου

Σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.43 τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου νότια του Γυθείου. Συγκεκριμένα το επίκεντρο εντοπίζεται 40 χιλιόμετρα νότια του Γυθείου, στην ευρύτερη περιοχή Πόρτο Κάγιο – Γερολιμένα και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Το Μεσογειακό Ινστιτούτο δίνει για το σεισμό ένταση 4,3 Ρίχτερ και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δίνει 3,9 Ρίχτερ.

Νέος υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ ανέλαβε ο Λάκωνας Επαμεινώνδας Ατσαβές.

Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, με αρμοδιότητες τα θέματα της Διεύθυνσης Διευθέτησης Αναφορών, της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης Αυτοτελών Κλάδων Επικουρικής και Εφάπαξ της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου, διορίστηκε ο Λάκωνας, με καταγωγή από την Άρνα και απώτερη το Κουτήφαρι (Θαλάμες) της Δυτικής Μάνης, νομικός Επαμεινώνδας Ατσαβές γιος του φιλολόγου και συγγραφέα Γεωργίου Ατσαβέ.

(Μάρτιος 2020)

Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τον πεσόντα στα Ίμια αξιωματικό το Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκο

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ  και παρουσία του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη, ο Δήμος Πειραιά τέλεσε, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του καταγόμενου από τη Λάγεια Ανατολικής Μάνης Παναγιώτη Βλαχάκου αξιωματικού Π.Ν., που «έπεσε» στο καθήκον κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996, μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση  και Έκτορα Γιαλοψό

Προκηρύχθηκε ως επιδοτούμενη η αεροπορική γραμμή Καλαμάτα- Θεσσαλονίκη

Στην προκήρυξη διαγωνισμών για τις άγονες αεροπορικές γραμμές προέβη το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στην προκήρυξη εκτός από τις αεροπορικές συνδέσεις που εντάσσονται σ` αυτή την κατηγορία, προσδιορίζονται οι μέγιστες τιμές του ναύλου που θα κυμαίνονται ανάλογα με την περίοδο εκτέλεσης του δρομολογίου, καθώς και ελάχιστη συχνότητα εκτέλεσης πτήσεων κατά εβδομάδα. Στις 12 άγονες γραμμές  συγκαταλέγεται και η γραμμή Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα. Η χρονολογική έκταση των αεροπορικών συνδέσεων εκτείνεται από  την 1η Οκτωβρίου 2020 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 και η συνολική επιδότηση προβλέπεται να φτάσει τα 24.608.000 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Οι ναύλοι που προσδιορίζονται με την προκήρυξη προορίζονται για τη γραμμή Καλαμάτα – Θεσσαλονίκη από 85 έως 100 ευρώ. Στο ποσό αυτό που αποτελεί τον καθαρό ναύλο προστίθενται νομοθετημένα τέλη και φόροι Καθορίζεται επίσης και η χωρητικότητα σε θέσεις επιβατών που υποχρεούνται να διαθέτουν τα αεροπλάνα της ανάδοχης εταιρείας και ορίζεται ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να προκύπτει και αθροιστικά από τις χωρητικότητες περισσότερων του ενός αεροπλάνων. Σε περίπτωση που τα διατιθέμενα αεροσκάφη δε διαθέτουν την απαιτούμενη χωρητικότητα για την κάλυψη του ελάχιστου αριθμού προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως οι συχνότητες πτήσεων μπορούν να αυξηθούν αναλόγως. Σε περίπτωση που οι πτήσεις δεν εκτελεσθούν λόγω μετεωρολογικών συνθηκών, θα πρέπει να εκτελούνται κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες, κατά τρόπο ώστε να ικανοποιείται η εβδομαδιαία ζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ελάχιστες εβδομαδιαίως προσφερόμενες θέσεις. Επίσης ορίζεται ότι τα δρομολόγια θα πρέπει να πραγματοποιούνται   πριν από τις 18.30 κατά τη χειμερινή περίοδο όπως προσδιορίζεται από την ΙΑΤΑ και πριν από τις 21.00 κατά τη θερινή περίοδο, ενώ τα δρομολόγια της Παρασκευής και Κυριακής θα πρέπει να πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες.

 H Χειμωνιάτικη φωτιά στον Ανατολικό Ταϋγετο

Κατασβέστηκε η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου στην περιοχή της Τόριζας, κοντά στο καταφύγιο του Ταϋγέτου.Η φωτιά έκαψε περίπου 12 στρέμματα δασικής έκτασης.

Με μανιάτικη καταγωγή ο νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Ο Αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ)  Στέφανος Κολοκούρης, μέχρι σήμερα Υπαρχηγός Επιχειρήσεων, είναι ο νέος Αρχηγός του Σώματος, μετά από απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης (6/2), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Στέφανος Κολοκούρης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και έλκει την καταγωγή του από την Κοινότητα Πύργου Διρού του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Εγκρίθηκε πίστωση 500.000 ευρώ για απαλλοτρίωση γης με σκοπό την επέκτασή του. 

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων, ύψους 500.000 ευρώ, για την επέκταση του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Η απαλλοτρίωση, συνολικού εμβαδού 49.702 τ.μ., έχει σκοπό την επέκταση των χώρων στάθμευσης αεροσκαφών, του κτιρίου του αεροσταθμού και του περιβάλλοντος χώρου, τη μετακίνηση του πάρκου καυσίμων και την ανάπτυξη βοηθητικών και λοιπών ζωτικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων στη περιοχή του δήμου Καλαμάτας. Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ του δημοσίου και με δαπάνες αυτού. Η προκαλούμενη δαπάνη, ποσού 500.000 ευρώ θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανακατασκευή και εκμετάλλευσή του, μέσω σύμβασης παραχώρησης.

Μανιάτισσα μεταξύ των βραβευθέντων δημοσιογράφων από το Ίδρυμα Μπότση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παραδίδει το βραβείο στην δημοσιογράφο Σπυριδούλα Σπανέα, κατά την 36η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση, στο Μέγαρο Σαρόγλου (ΛΑΕΔ), Αθήνα Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Η φετινή,36η,απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση, πραγματοποιήθηκε  το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου στην Αθήνα (Μέγαρο Σαρόγλου).

Μεταξύ των βραβευθέντων δημοσιογράφων είναι και η συμπατριώτισσά μας από το Οίτυλο η Σπυριδούλα- Ίριδα Σπανέα, η μοναδική για το αθλητικό ρεπορτάζ. Βραβεύτηκε  για τις δημοσιογραφικές της έρευνες για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών στον Αθλητισμό και τις συνεντεύξεις της με προσωπικότητες του παγκόσμιου Αθλητισμού.

Κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγου Γυναικών Μάνης με έδρα την Καλαμάτα

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου στο κέντρο Casa Marina στη Μαρίνα Καλαμάτας, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης (πρόεδρος η Αθηνά Ξανθάκη) και του παραρτήματος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών “Η Μάνη”.

Χαιρετισμό έκανε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ενώ ο Σύλλογος τίμησε τον Δρ. Ανάργυρο Μαριόλη Διευθυντή του Kέντρου Yγείας Αρεόπολης, που ανακηρύχθηκε καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός για το 2019 από τον έγκριτο οργανισμό WONCA Europe.

Την βασιλόπιτα ευλόγησαν ο Αρχιμ. Αλέξιος Σαραντόπουλος και ο π.Σωτήριος Μαστέας.

Έντονη δραστηριοποίηση των μελών της Κοινότητας Νεοχωρίου (και Στούπας) Δυτικής Μάνης.

Διαρκής είναι η δραστηριοποίηση των μελών της Κοινότητας Νεοχωρίου, που περιλαμβάνει τους οικισμούς Νιοχώρι, Στούπα και Λεύκτρο (πρόεδρος Γεωργ. Αγ. Θεοδωρακέας, αντιπρόεδρος Γεωργ. Ευ. Χοντζέας). Κατά τους μήνες που πέρασαν από την ανάληψη των καθηκόντων τους,οι παρεμβάσεις τους είναι πολλές και σε πολλά σημεία που απαιτούσαν διορθωτικές ή καλλωπιστικές παρεμβάσεις.

Τον τελευταίο μήνα συντονίστηκε το κλάδεμα των ευκαλύπτων που είχε φυτέψει το 1997 κατά μήκος του δρόμου Στούπα – Νιοχώρι, στο τμήμα μετά την περιοχή του ελαιώνα, ο τότε πάρεδρος Στούπας Νικόλαος Δημ. Μπαρμπετσέας, προμηθεύοντας το φυτικό υλικό από το ιδιωτικό του φυτώριο. Κατά τα 20 χρόνια που πέρασαν από τότε τα δένδρα είχαν αποκτήσει μεγάλο ύψος που δημιουργούσε κίνδυνο αποκοπής κλαδιών και πτώσης τους σε κινούμενα αυτοκίνητα. Η δενδροστοιχία αυτή αναβάθμισε ποιοτικά το ξερό τοπίο και του έδωσε άλλη εικόνα. Θα ήταν εύστοχη ενέργεια του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης, να ονοματοδοτήσει την περιοχή των ευκαλύπτων ως: Δενδροστοιχία Νικολάου Δημ. Μπαρμπετσέα

(Ιανουάριος 2020)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη η Σπάρτη τίμησε τον Πολιούχο της Όσιο Νίκωνα στις 26 Νοεμβρίου.

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη γιόρτασε και φέτος, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, τη μνήμη του Πολιούχου αυτής Οσίου Νίκωνος του ”Μετανοείτε”. Την ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου. Την αρτοκλασία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Φιλόθεος και ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης  κ. Ευστάθιος. Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, υπό τους παιανισμούς της φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος καθώς και της μαθητιώσας νεολαίας και άλλων φορέων της πόλης,  πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος διαμέσου των κεντρικών οδών της λακωνικής πρωτεύουσας. 

Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Πελοποννήσου με Πρόεδρο τον Δημ. Καμπόσο

Στις 26 Νοεμβρίου τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου εξέλεξαν τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή, με Πρόεδρο, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, το δήμαρχο Άργους – Μυκηνών Δημ. Καμπόσο. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Γραμματέας ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης και μέλη οι Δημήτριος Βόσνος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Τρίπολης και Ευάγγελος Βαλιώτης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Σπάρτης.

Η Μάνη και φέτος ο καλύτερος τουριστικός προορισμός δε διεθνές επίπεδο (αξιολόγηση World Travel Awards 2019)

Πολυάριθμες διακρίσεις για ελληνικά ξενοδοχεία, εταιρίες διαχείρισης ξενοδοχείων, τουριστικά γραφεία αλλά και για ελληνικούς προορισμούς, σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, επιφύλασσε η εφετινή, 26η απονομή των World Travel Awards, γνωστών και ως Όσκαρ της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, σε ειδική τελετή-γκαλά στο Μουσκάτ του Ομάν, στον Περσικό Κόλπο.

Σύσσωμη η ελίτ της παγκόσμιας ταξιδιωτικής βιομηχανίας συγκεντρώθηκε στην τελετή Grand Final Gala Ceremony 2019 στο εμβληματικό κτίριο της Βασιλικής Όπερας του Μουσκάτ, προκειμένου να θαυμάσει από κοντά τους βραβευθέντες.

Τα World Travel Awards ιδρύθηκαν το 1993 και αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν την αριστεία σε όλους τους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας παγκοσμίως.

Σήμερα, τα βραβεία αυτά αναγνωρίζονται ως η απόλυτη σφραγίδα ποιότητας.

Κάθε χρόνο, τα βραβεία καλύπτουν όλες τις περιοχές του κόσμου μέσα από μια σειρά περιφερειακών γκαλά όπου ανακοινώνονται οι νικητές των επιμέρους περιοχών. Μάλιστα, τα γκαλά αυτά θεωρούνται ως μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για δικτύωση μεταξύ των επαγγελματιών της βιομηχανίας, καθώς σε αυτά παρευρίσκονται κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ηγετικές προσωπικότητες από τον παγκόσμιο τουρισμό και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ανάμεσα στους φετινούς βραβευθέντες ήταν και τρεις ελληνικοί προορισμοί οι οποίοι αναδείχθηκαν ως οι καλύτεροι στην Ελλάδα και είναι. κατά σειρά επιλογής, η Μάνη, οι Κυκλάδες και τα Χανιά.

 Φωτο χαρτης μανης εφημερίδας

Και η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργανώνει δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην Τρίπολη, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι  7μελής οργανωτική επιτροπή υπό την Περιφερειακή Σύμβουλο Λακωνίας Μαργαρίτα Σπυριδάκου θα αναλάβει τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των ανωτέρω εκδηλώσεων και δράσεων. Η Μαργαρίτα Σπυριδάκου  έχει ορισθεί, από τον Περιφερειάρχη Παν. Νίκα, εντεταλμένη σύμβουλος για την οργάνωση των ενεργειών  που θα πραγματοποιηθούν το 2021 για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στην παραπάνω σύσκεψη, όπως σημειώνει η Περιφέρεια, «επισημάνθηκε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εορτασμών εντάσσεται η επισκευή μνημείων σχετικών με την Επανάσταση του 1821, όπως η μονή Καλτεζών και το κάστρο της Καρύταινας, εκδόσεις και επανεκδόσεις βιβλίων σχετικών με το 1821, μετακινήσεις σχολείων σε μουσεία, πινακοθήκες και ιστορικά σημεία και διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που θα σχετίζονται με τη μουσική εκείνης της εποχής. Ακόμα, εξετάζεται η χρηματοδότηση θεατρικής παράστασης επαγγελματικού σχήματος με θέμα το 1821, αλλά και η δημιουργία ντοκιμαντέρ για την Ελληνική Επανάσταση, ενώ θα υπάρχουν και κινητές εκθέσεις». Διευκρινίστηκε ότι , η οργάνωση των πιο πάνω εκδηλώσεων και  δράσεων θα είναι αποκλειστικά της Περιφέρειας, αλλά θα υπάρχει  και συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και φορείς για υποστήριξη και των δικών τους εκδηλώσεων.

Τρίτο σε ποσοστό αύξησης επιβατών το αεροδρόμιο Καλαμάτας και πρώτο από τα άλλα δύο σε αριθμό επιβατών.

Νέο ρεκόρ σημείωσε η αεροπορική κίνηση της χώρας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την κίνηση των αεροδρομίων, το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019. Αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο 11μηνο έφθασε τα 62.876.826, παρουσιάζοντας αύξηση 5%,σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 όπου είχαν διακινηθεί 59.878.300 επιβάτες. Ειδικότερα, οι διακινούμενοι επιβάτες είναι αυτό το διάστημα περισσότεροι κατά 2.998.526 από το αντίστοιχο 11μηνο του 2018.

Επίσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 11μηνο του έτους, ο αερολιμένας που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης διακίνησης επιβατών είναι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων με άνοδο 25,6%, διακινώντας 126.114 επιβάτες το 11μηνο του ΄19 έναντι 100.389 το αντίστοιχο διάστημα του ΄18. Το αεροδρόμιο Νάξου κατέγραψε άνοδο επιβατικής κίνησης 21,2%, καθώς διακίνησε 100.801 επιβάτες αντί 83.161 επιβατών το περσινό διάστημα. Αύξηση 20,3% επιβατών είχε το αεροδρόμιο Καλαμάτας, καθώς διακίνησε 331.926 επιβάτες στο 11μηνο του έτους, έναντι 276.011 επιβατών το 2018.

Συμπερασματικά: Τα 3 Πρώτα αεροδρόμια,  σε συνολικό αριθμό και ποσοστό αύξησης επιβατών για το 11μηνο του 2019 είναι: ΙΩΑΝΝΙΝΑ 126.114 επιβάτες +25,6%, ΝΑΞΟΣ 100.801 επιβάτες +21,2% και ΚΑΛΑΜΑΤΑ 331.926 επιβάτες  +20,3%. Δηλαδή το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι τρίτο σε ποσοστό αύξησης επιβατών, αλλά πρώτο στην τριάδα αυτή σε συνολικό αριθμό επιβατών.

Θα ολοκληρωθεί σύντομα η μεταστέγαση των Γενικών Αρχείων Λακωνίας στο κτήριο του παλιού Πρωτοδικείου Σπάρτης;

Η Περιφέρεια θα συνδράμει την προσπάθεια για τη μετεγκατάσταση των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Λακωνίας στο διατηρητέο κτήριο του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης -που από το 2006 έχει παραχωρηθεί στα ΓΑΚ αλλά εκκρεμεί ακόμα η τροποποίηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, προκειμένου να χωροθετηθεί το εν λόγω κτήριο ως έδρα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Λακωνία. Το συγκεκριμένο θέμα συζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με την προϊσταμένη των ΓΑΚ Λακωνίας Πέπη Γαβαλά, με την οποία συναντήθηκε στη Σπάρτη, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. Ο περιφερειάρχης δήλωσε παράλληλα ότι όταν υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την τροποποίηση του πολεοδομικού, η Περιφέρεια θα αναζητήσει τρόπους να συνδράμει και στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου.

Το παλαιό Πρωτοδικείο παραχωρήθηκε στα ΓΑΚ Λακωνίας τo 2006 και τον Σεπτέμβριο του 2011 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη αποκατάστασης του εν λόγω κτηρίου, το οποίο προορίζεται να στεγάσει τα γραφεία, το αναγνωστήριο, την αίθουσα εκδηλώσεων, το συντηρητήριο και τα αρχειοστάσια της υπηρεσίας. Ωστόσο, η φιλοξενία των ΓΑΚ στο κτήριο καθυστερεί επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τροποποίηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, προκειμένου το παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης να χωροθετηθεί ως έδρα των ΓΑΚ Λακωνίας. Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω κτήριο, αποτελεί το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της Σπάρτης -και ίσως το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της οθωνικής περιόδου στην Ελλάδα-, καθώς σε αυτό στεγάστηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες του Νομού Λακωνίας το 1837.

Η κ. Πέπη Γαβαλά, επί πολλές δεκαετίες προϊσταμένη των ΓΑΚ Λακωνίας, αποτελεί ένα από τα πιο δραστήρια πρόσωπα που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα. Αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν οι κεντρικές διοικήσεις στις περιφερειακές τους μονάδες και έχει αναδείξει πολλά χαρακτηριστικά του παρελθόντος της Λακωνίας. Έχει ενστερνιστεί και αξιοποιήσει τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και έχει ψηφιοποιήσει σημαντικό τμήμα των πολύτιμων αρχείων, που έχει συγκεντρώσει από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Λακωνίας, και τα έχει  αρχειονομήσει ώστε να γίνονται προσιτά από τους ενδιαφερόμενους πολίτες και ερευνητές.  Φαίνεται ότι τώρα, προς το τέλος της μακράς υπηρεσίας της, θα καταφέρει να  ολοκληρώσει το μακροχρόνιο στόχο της: να αφήσει σε ζηλευτή κατάσταση τα Γενικά Αρχεία της Λακωνίας, σε πολιτισμένο χώρο που παραπέμπει στις απαρχές ίδρυσης της Νέας Σπάρτης

Η παρατεταμένη στασιμότητα  για την πολεοδομική τακτοποίηση του κτηρίου που στεγαζόταν το παλιό Πρωτοδικείο της Σπάρτης, και η χρηματοδότηση για την αποκατάστασή του στη συνέχεια, φαίνεται ότι θα υπερβαθεί με την ενεργή συμβολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τόσο για όσα θέματα εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, όσο και για τα ρυμοτομικά – πολεοδομικά θέματα που αφορούν αρμοδιότητες του δήμου Σπάρτης και βρίσκονται σε παρατεταμένη στασιμότητα.

Πετυχημένη και η φετινή «16η Γιορτή Κάστανου» στην Άρνα Λακωνίας

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Σπάρτης, η Κοινότητα Άρνας και ο Πολιτιστικός σύλλογος “Η Άρνα” διοργάνωσαν στις 25, 26, 27 και 28 Οκτωβρίου τη 16η Γιορτή Κάστανου, ένα φεστιβάλ που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα με πλούσια υπαίθρια αγορά. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν κάστανα ψημένα στο μεγαλύτερο τηγάνι που υπάρχει στην Ελλάδα και βραστά στο παλιό χαρανί. Όπως κάθε χρόνο, η γιορτή του φθινοπώρου πλαισιώθηκε από καλλιτέχνες και χορευτικά συγκροτήματα. Πάνω και πρώτα απ’ όλα, όμως, η Γιορτή του Κάστανου είναι μια υπαίθρια αγορά ντυμένη με ξεχωριστή αισθητική. Κάτω από τα κλαδιά του γνωστού αιωνόβιου “πλάτανου της Άρνας” απλώθηκαν καλοφτιαγμένοι πάγκοι που φιλοξένησαν όλων των ειδών φθινοπωρινά αγροτικά προϊόντα, όλες τις ώρες του φετινού εορταστικού τετραήμερου.
Η παρουσία πλήθους επισκεπτών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επισφράγισε την επιτυχία της διοργάνωσης, λόγω και της καλοκαιρίας που επικράτησε σε όλο το 4ήμερο της γιορτή

Μικρό έργο αποκατάστασης κατολισθήσεων & υποσκαφών στις Κιτριές Δυτικής Μάνης

Πριν λίγες ημέρες ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε σύμβαση κατασκευής του πιο πάνω έργου με τον Κ.Η. Παπαδόπουλο στην επιχείρηση του οποίου, κατά τη σχετική δημοπράτηση, κατακυρώθηκε το έργο. Το ποσό της σύμβασης για την κατασκευή του έργου ανέρχεται σε 34.866,51 € (µε Φ.Π.Α. 24%), που προέρχεται με αφαίρεση της έκπτωση 43% επί του τιμολογίου της δημοπράτησης αρχικού ποσού σύμφωνα με τη τεχνικοοικονομική μελέτη 60 000 Ευρώ, που πρόσφερε ο δεύτερος συμβαλλόμενος. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα: «Αποκατάσταση ζηµιών που προκλήθηκαν από
θεοµηνία λόγω του κυκλώνα ΖΟΡΜΠΑΣ» και αναφέρεται σε αποκατάσταση από κατολίσθηση στη θέση Πλάγια Κιτριών της Κοινότητας Δολών του δήμου Δυτικής Μάνης.

Νέο διοικητικό συμβούλιο για την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε Σπάρτη, έδρα της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας “Χείλων ο Λακεδαιμόνιος”, η τακτική γενική συνέλευση των μελών της για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι:

Κουφός Νικόλαος πρόεδρος, Ατσαβές Γεώργιος αντιπρόεδρος, Κωνσταντέλη Αγλαΐα γενική γραμματέας, Μπούρτζινου Ουρανία ταμίας, Καραγιαννάκος Γεώργιος μέλος, Μηνακάκη Δήμητρα μέλος, Σαμαϊλίδου Σταυρούλα μέλος.

Την ελεγκτική επιτροπή συγκροτούν οι: Γάβαρης Γεώργιος, Παπαποστόλου Μεταξία

Αδελφοποίηση Καλαμάτας με Λόουελ Μασσαχουσέτης ΗΠΑ.

Με πρωτοβουλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας των ΗΠΑ Βασίλη Καυκά, έχει δρομολογηθεί η αδελφοποίηση των πόλεων Λόουελ της Μασαχουσέτης με την Καλαμάτα και της Βοστώνης με την Αθήνα. Σε συνέντευξή του στον ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης ο κ. Καυκάς είπε πως «είναι δύο πολύ σπουδαίας σημασίας προσπάθειες τόσο η αδελφοποίηση της ιστορικής πόλης της Καλαμάτας όπου άρχισε η Επανάσταση του 1821 και της πόλης του Λόουελ η οποία και αυτή είναι ιστορική αφού το Λόουελ είναι η πρώτη βιομηχανική πόλη των ΗΠΑ».

Και συνέχισε ο κ. Καυκάς: «Να σημειώσω ότι το ελληνικό στοιχείο είναι μεγάλο στο Λόουελ με χιλιάδες Ελληνες, πολλοί από τους οποίους είναι από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία. Εγινε αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Λόουελ στο οποίο μίλησα κατά την συνεδρίαση που είχε και την 1η Οκτωβρίου κατατέθηκε εισήγηση  ψηφίσθηκε ομόφωνα από τους δημοτικούς συμβούλους η σχετική πρόταση».

Στο Λόουελ της Μασαχουσέτης είχαν αρχικά εγκατασταθεί αρκετές εκατοντάδες Μανιάτες μετανάστες, κατά τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, για να απασχοληθούν στις βιομηχανικές μονάδες του, κυρίως υφαντουργεία. Οι καταστάσεις επιβατών, στα ατμόπλοια που ξεκινούσαν από την Καλαμάτα, τον Πειραιά, την Πάτρα, αλλά και από λιμάνια της Ιταλίας και Γαλλίας για τη Νέα Υόρκη, αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία αυτών των μεταναστεύσεων. Απόγονοι πολλών από αυτούς παραμένουν ακόμα εγκατεστημένοι στην περιοχή του.

Νέο προεδρείο στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Καλαμάτας – Μεσσήνης – Δυτικής Μάνης.

Στις  14 Οκτωβρίου συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ύδρευσης δήμων Καλαμάτας – Μεσσήνης – Δυτικής  Μάνης. Εκλέκτορες ήσαν οι εκπρόσωποι των τριών Δήμων που ορίστηκαν από τα νεοεκλεγέντα δημοτικά τους συμβούλια. Πρόεδρος  για τα επόμενα δύο χρόνια εκλέχθηκε, με 8 ψήφους, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Δημ. Κουκούτσης, έναντι 4 ψήφων του Δημ. Φαββατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά, ενώ αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Χρ. Λυμπερέας που έλαβε 13 ψήφους, ενώ υπήρξε και ένα λευκό.

Το Γύθειο στα 17 τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας που επέλεξε τo CNN

Τα δεκαεπτά πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας παρουσίασε σε δημοσίευμά του το μεγάλο αμερικανικό δίκτυο τηλεοπτικό CNN. Ο ταξιδιωτικός ανταποκριτής του CNN, Τζον Μαλαθρόνας, συνήθης επισκέπτης της χώρας μας, κατάρτισε μία λίστα με τα χωριά που τον εντυπωσίασαν. Ανάμεσά τους, που είναι τόσο καλοκαιρινοί όσο και χειμερινοί προορισμοί έχει περιληφθεί και το Γύθειο, με την πιο κάτω αναφορά:

Αν και σε μέγεθος θυμίζει περισσότερο κωμόπολη παρά χωριό, το Γύθειο με το γραφικό του λιμανάκι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Η θέα στο Μαραθονήσι, η περατζάδα στο λιμάνι και τα νεοκλασικά του κτίρια κάνουν το Γύθειο ένα από τα πιο φωτογενή μέρη της Ελλάδας.

Έκθεση του συμπατριώτη μας ζωγράφου Λεωνίδα Μιχαλάκου,

στην Οικία Κατακουζηνού Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4, Αθήνα, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 και θα είναι επισκέψιμη τις ακόλουθες μέρες: Τρίτη 5, 12, 19, 26 Νοεμβρίου 2019, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019,17:30-19:30, με ελεύθερη είσοδο

Με λαμπρότητα ο φετινός εορτασμός της Παναγίας Γιάτρισσας στις 8 Σεπτεμβρίου.

Posted on 16 Οκτωβρίου 2019 by admin Δημοσιεύτηκε στο εφημερίδα

Με λαμπρότητα, ιεροπρέπεια  αλλά και σύμφωνα με τη μοναστική τάξη τελέστηκαν οι εορτές προς τιμήν της Παναγίας της Γιάτρισσας  στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, μεταξύ Καστάνιας Ανατολικής Μάνης και Μηλέας Δυτικής Μάνης, και η  κοινοβιακή Ιερά Μονή συγκέντρωσε πλήθος προσκυνητών όχι μόνο από την Μάνη, αλλά και από άλλες περιοχές της πατρίδος μας.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, στον Δισαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, έλκων την καταγωγή του από την Μάνη, συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου, πλαισιωμένων από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. 

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας  Λειτουργίας ο  Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ιλίου κ. Αθηναγόρα και Μάνης κ. Χρυσοστόμου.

Στη συνέχεια ακολούθησε λιτανευτική περιφορά της Εικόνας της Παναγίας Γιάτρισσας, υπό τους ήχους του μοναχικού ταλάντου και της φιλαρμονικής του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο τελέσθηκε η αρτοκλασία, εψάλει ο Εθνικός Ύμνος και ρίφθηκαν τιμητικές βολές από μανιάτικα όπλα, από τους άνδρες του Σώματος Απόδοσης Τιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Τέλος, το μεσημέρι της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου προσφέρθηκε, από την μοναστική αδελφότητα, τράπεζα σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό

Η Βασιλική Λαζαράκου* νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, ο διορισμός της, μανιάτικης καταγωγής διακεκριμένης δικηγόρου, Βασιλικής Λαζαράκου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Κατά τη σχετική με τη διαδικασία ακρόαση ενώπιον των μελών της Επιτροπής της Βουλής, η κ. Λαζαράκου, αναπτύσσοντας τις προτεραιότητες της, τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η προστασία των επενδυτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, άρα, όπως είπε, χρειάζεται ένα ενισχυμένο διαφανές πλαίσιο εποπτείας της εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η κ. Λαζαράκου αναφέρθηκε στο τρίπτυχο εκσυγχρονισμός, ενίσχυση και οργάνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και έδωσε έμφαση στους γρηγορότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους, καθώς και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.

«Πρέπει να προγραμματίσουμε τις νέες συνθήκες και να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές, να έχουν χρηματοδοτική βοήθεια», σημείωσε.

———————-

*Κοιτίδα της  οικογένειας Λαζαράκου  αποτελούσε η περιοχή του Κατωπαγκίου του τέως δήμου Μέσσης στη Μέσα Μάνη. Με την πάροδο των δεκαετιών πολλά μέλη της οικογένειας μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του τέως δήμου Τευθρώνης, στο Γύθειο και στο λεκανοπέδιο Αττικής

Πάνω από 550.000 ευρώ μέχρι τώρα από το Κληροδότημα Λυκούργου Σκιά* σε υποτροφίες φοιτητών

Τις επιταγές που αντιστοιχούν στις υποτροφίες από τα έσοδα του Κληροδοτήματος Λυκούργου Σκιά του Δήμου Καλαμάτας παρέλαβαν πρόσφατα οι δικαιούχοι ή εκπρόσωποί τους. Το ποσόν που αντιστοιχεί σε κάθε υπότροφο αριστούχο φοιτητή, ανέρχεται σε 4.800 ευρώ ετησίως. Οι φοιτητές που ενισχύονται για την περίοδο 9ος 2018 – 8ος 2019 είναι 9 παλιοί υπότροφοι και 2 καινούργιοι, όλοι με εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Τις επιταγές επέδωσαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας, ο Αντιδήμαρχος και εκλεγείς Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και άλλοι αιρετοί του Δήμου Καλαμάτας.

Πριν την επίδοση των επιταγών, ο Παν. Νίκας ανέφερε τα εξής: «Ο Λυκούργος Σκιάς γεννήθηκε το 1912, πέθανε το 2000, ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος και όλη την περιουσία του την έδωσε στο Δήμο Καλαμάτας, με την προϋπόθεση τα έσοδα από αυτή την περιουσία να γίνονται υποτροφίες, να υποστηρίζονται με υποτροφίες τα παιδιά που έχουν καλές επιδόσεις στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.  Η επιλογή γίνεται από μία επιτροπή, στην οποία μετέχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Η δουλειά του Δήμου είναι να αξιοποιεί τα ακίνητα που διαθέτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να μαζεύει δηλαδή όσο γίνεται περισσότερα χρήματα και να τα διαθέτει σε σας, ώστε να μπορείτε να σπουδάσετε».  Η προσπάθεια αυτή «ξεκίνησε το 2008, όταν ήμουνα ενάμιση χρόνο περίπου Δήμαρχος και ξέρετε πόσα χρήματα έχουμε δώσει, παιδιά, από το 2008 μέχρι σήμερα; 550.000 ευρώ έχει διαθέσει ο Δήμος Καλαμάτας, με την καλή διαχείριση του κληροδοτήματος», επεσήμανε ο Π. Νίκας.  Ο Δήμαρχος ευχήθηκε «να είναι αιωνία η μνήμη του Λυκούργου Σκιά και να θυμόμαστε πάντα τους ευεργέτες». Ευχήθηκε, επίσης, να υπάρξουν μιμητές του αειμνήστου δωρητή Λυκούργου Σκιά και ζήτησε από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να θυμούνται ότι «βρέθηκε ένας άνθρωπος και διέθεσε την περιουσία του για σας, για να σας βοηθήσει για την πορεία σας στη ζωή».

Ο Δήμαρχος έδωσε ευχές για καλή συνέχιση των σπουδών τους στους υποτρόφους, οι οποίοι είναι οι εξής: 1. Ζέρβα Μαρία του Δημητρίου, 2. Σπηλιόπουλος Απόστολος του Αναστασίου, 3. Παρασκευόπουλος Παναγιώτης του Φωτίου, 4. Ζυγουράκη Ελένη – Άννα του Διονυσίου, 5. Φαν Νίκερκ Ναταλία του Ιωάννη, 6. Μπούχαλης Βασίλειος του Ευαγγέλου, 7. Ηλιοπούλου Μαρία του Αγγέλου, 8. Σαραντοπούλου Δανάη-Ευσταθία του Δημητρίου , 9. Σεντεμέντε Μαγδαληνή του Βασιλείου, 10. Μπιτσάνη Κωνσταντίνα του Γρηγορίου (νέα υπότροφος), 11. Πετρομιχελής Δημήτριος του Παναγιώτη (νέος υπότροφος).

*Ο Λυκούργος Σκιάς καταγόταν από την Παλιόχωρα Αβίας, μέλος σημαντικής οικογένειας της περιοχής που ανέδειξε πολλούς αγωνιστές του 1821, αλλά και επιφανείς προσωπικότητες κατά τη χρονική περίοδο που ακολούθησε την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

 

Συνάντηση εικαστικών καλλιτεχνών μανιάτικου ενδιαφέροντος στον Κότρωνα

Στις 3 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν στον Κότρωνα τα εγκαίνια ομαδικής έκθεσης με τίτλο «Συνάντηση Εικαστικών 2019».

Δέκα καλλιτέχνες με διαφορετικές  τεχνικές, υφές, τεχνοτροπίες και θέματα, με κοινό σημείο τους δεσμούς τους με τη Μάνη, οι: Γεωργαρίου Γιάννης, Γεωργαρίου Πέτρος, Γεωργιάκου Όλγα, Κάσσης Ηλίας, Κάσσης Μιχάλης, Μανιατάκος Ιωάννης, Μιχαλάκος Λεωνίδας, Σερεμετάκης Γρηγόρης, Σισμάνης Αθανάσιος, Σκουρόγλου Αλέξανδρος, παρουσίασαν τα έργα τους στο Πολιτιστικό Κέντρο Κότρωνα (πρ. Δημοτικό Σχολείο), μέχρι τις 20 Αυγούστου 2019.

 

Πετυχημένη για 8η χρονιά η έκθεση: « Άρτος – Οίνος –Έλαιον» στην Καλαμάτα.

Πραγματοποιήθηκε  στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας,  το τριήμερο 23-25 Αυγούστου, για 8η χρονιά η έκθεση: « Άρτος – Οίνος –Έλαιον». Κατά το τριήμερο προβλήθηκαν σε δεκάδες εκθετικούς χώρους  τα ποιοτικά προϊόντα αγροδιατροφής της  ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με εκδηλώσεις εμπνευσμένες από  το λαϊκό πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα και τις τοπικές παραδόσεις, μέσω παράλληλων καλλιτεχνικών παραστάσεων με ελεύθερη είσοδο.

Κατά τη διάρκεια της τριημέρου πραγματοποιήθηκαν και μαγειρικές επιδείξεις διακεκριμένων σεφ με επικεφαλής την Μαρία Εκμετσίογλου.

Seatrac σε 4 παραλίες του Δήμου Δυτικής Μάνης

Μετά την τοποθέτηση, από το δήμο Δυτικής Μάνης,  4 Seatrac σε αντίστοιχες παραλίες  των ακτών του, θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν το μπάνιο τους σ` αυτές άτομα με αναπηρίες ή κινητικά προβλήματα. Αυτές τις μέρες εγκαταστάθηκαν οι ειδικές ράμπες στις παραλίες του Αγίου Νικολάου [παραλία Πανταζή],   της Στούπας, στην Καρδαμύλη [παραλία Ριτσά] και στο Ακρογιάλι. Η προμήθεια και τοποθέτησή τους είχε προγραμματιστεί από το 2018, που ο δήμος Δυτικής Μάνης χρηματοδοτήθηκε με 211.000 ευρώ, από πόρους του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία υποδομών που θα εξασφαλίζουν αυτόνομη πρόσβαση σε θαλάσσιους χώρους κολύμβησης και παραλίες για τα ΑμΕΑ.

 

Προαναγγελία επενδυτικών πρωτοβουλιών στη  Λακωνία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ( ΙΣΝ), σε εκδήλωση στη Βαμβακού.

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ Ιουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) βρέθηκαν για ακόμη μία φορά εκτός Αθηνών, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, ταξιδεύοντας μαζί με πλήθος φίλων τους στη δυτική πλευρά του Πάρνωνα, τη Βαμβακού Λακωνίας, γενέτειρα της οικογένειας Νιάρχου.  Στο πλαίσιο των ΔΙΑΛΟΓΩΝ , το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιουλίου, οι ομιλητές αντάλλαξαν με το κοινό εμπειρίες και ιδέες για τη στήριξη απομακρυσμένων και αδρανών, συν τω χρόνω, περιοχών μέσα από νέα μοντέλα βιωσιμότητας, μιλώντας, παράλληλα, για τον ρόλο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας και της τεχνολογίας σε αυτά. Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, μίλησε θερμά για την προσπάθεια των πέντε μελών της ομάδας ‘’Vamvakou Revival’’, που βρέθηκαν μαζί στο πάνελ της συζήτησης. Επεσήμανε δε ότι, «δεν υπάρχει η πίεση του χρόνου ή των αριθμών» και πως, το εγχείρημα της αναβίωσης της Βαμβακούς – ένα «πείραμα ζωής» – έχει κατά κάποιο τρόπο ήδη πετύχει το στόχο του, καθώς έχει ξεκινήσει πια το ταξίδι, κατά την Καβαφική Ιθάκη. «Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε συμβάλει ώστε να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό, πιο ανθρώπινο, μέσα στη φύση, κάτι που δημιουργεί τα δικά του ταξίδια για πολλούς ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος.

Προς το τέλος των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε πως, με αφορμή το έργο της Αναβίωσης της Βαμβακούς, το ΙΣΝ διερευνά εκ νέου τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε στην πρόθεση του ΙΣΝ να προχωρήσει σε δωρεές για τη δημιουργία νέου Νοσοκομείου στη Σπάρτη, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, καθώς και για την ανέγερση και τον εξοπλισμό Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, σε συνεργασία με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο. Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε, ακόμη, σε συζητήσεις του ΙΣΝ με τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με το ενδεχόμενο να στηρίξει το ΙΣΝ το υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ώστε αυτό να «παραμείνει ένα πραγματικό διαμάντι», καθώς και στην υπό υλοποίηση δωρεά του Ιδρύματος για τη δημιουργία Μουσείου Ψηφιδωτών, μία πρωτοβουλία του κ. Ι. Βαρβιτσιώτη, και πάλι στην πόλη της Σπάρτης.

Κολυμβητικοί αγώνες Oceanman Greece 2019 στον κόλπο του Οιτύλου

1000 κολυμβητές, επαγγελματίες κι ερασιτέχνες, από 34 χώρες του κόσμου, βρέθηκαν στις 29 και 30 Ιουνίου στο πανέμορφο Λιμένι, προκειμένου να πάρουν μέρος στο κορυφαίο διεθνή αγώνα ανοιχτής θάλασσας (open water), το Oceanman Greece.

Το αγωνιστικό μενού, ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 29/6  με την εξαιρετικά δημοφιλή απόσταση των 2 χιλιομέτρων. Περισσότεροι από 100 αθλητές πήραν μέρος στο αγώνισμα με την Natalia Khudiakova να κόβει το νήμα στη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 00:31:01 και ακολούθησε με ελάχιστη διαφορά ο Δημήτρης Θεοφίλου (00:31:03) που ήταν κι ο πρώτος στη κατηγορία των ανδρών.

Στη συνέχεια, κι αφού το κοινό είχε «ζεσταθεί» για τα καλά, ήταν η ώρα των ομάδων να μπουν στη θάλασσα και να «μονομαχήσουν» για μια θέση στο βάθρο. Συνολικά, 29 ομάδες αποτελούμενες από 87 αθλητές, συμμετείχαν στο OceanTeam. Πρώτη ομάδα αναδείχτηκε εκείνη του Swimmingshop.gr (Παναγιώτης Δημόπουλος, Γρηγόρης Σουβατζόγλου, Σπύρος Χρυσικόπουλος) καλύπτοντας τα 3Χ500 σε χρόνο 00:15:49. Στη κατηγορία των γυναικών, στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι «Μελανούρες» (Μυρτώ Στρατάκου, Σύλβια Σουμελίδη, Χριστίνα Γονίδη), ενώ στη μεικτή, την καλύτερη επίδοση σημείωσε η «Squardra Caratarista» (Emanuele Andreotti, Massimiliano Colombi, Alice Balducci) απο την Ιταλία με 00:17:08.

Την Κυριακή 30/6, ήταν η σειρά των ολυμπιακών αποστάσεων, των 5 και 10 χιλιομέτρων να έρθουν στο προσκήνιο και να δοκιμάσουν τις αντοχές των αθλητών. Με τον καιρό να είναι σύμμαχός τους, οι περίπου 140 κολυμβητές, που συμμετείχαν στα 10 χιλιόμετρα, μπήκαν πρώτοι στο νερό. Με τους καλύτερους Έλληνες και ξένους αθλητές μεγάλων αποστάσεων να κοσμούν με τη παρουσία τους τη διοργάνωση, η αγωνία είχε χτυπήσει «κόκκινο», για όσους παρακολουθούσαν τη «μάχη» των κολυμβητών, από τις εγκαταστάσεις του Mani Watersports.

Oceanman Greece 2019 αναδείχθηκε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος με 2:17:34 και Oceanwoman η Κατερίνα Θωμαδάκη (2:20:14).

Στην απόσταση των 5km (half oceanman) τις εντυπώσεις έκλεψε ο 16χρονος αθλητής από τη Καλαμάτα, Αναστάσης Αθανασουλάκης, που έκοψε πρώτος το νήμα στη γραμμή του τερματισμού σε χρόνο 01:06:52. Να σημειωθεί ότι στη περυσινή διοργάνωση ο αθλητής είχε τερματίσει δεύτερος στην ίδια απόσταση. Στις γυναίκες, πρώτη απ την αψίδα πέρασε η Ιωάννα Βαρέλα με το χρονόμετρο να σταματά στη 1:17:23.

Η νέα διοίκηση του Συνδέσμου των Απανταχού Λακώνων  «Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ»

Τα νεοεκλεγέντα μέλη του Συνδέσμου των Απανταχού Λακώνων  «Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ» κατά τις αρχαιρεσίες της Κυριακής 16 Ιουνίου 2019 είναι τα εξής: Διοικητικό Συμβούλιο: ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ξεπαπαδάκος Αντώνιος, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:         Καλαποθαράκος Ιωάννης, ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:   Σουρδάκος Παναγιώτης, ΤΑΜΙΑΣ:                        Σκορπιδέας Ηλίας, ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ντούβας Νικόλαος, ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ:  Σούμπαση Σοφία,  ΕΦΟΡΟΣ ΥΛΙΚΩΝ:  Δεμοιράκος Γεώργιος, ΜΕΛΗ:  Αβούρης Μιχαήλ και Μπουφούνου Βούλα. ΑΝΑΠΛ/ΚΟ ΜΕΛΟΣ:  Παυλάκος Ιωάννης.  Εξελεγκτική Επιτροπή: ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Χριστακοπούλου Αντιγόνη, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:            Καπουρελάκος Γεώργιος, ΜΕΛΟΣ:   Πουλημενάκου Τζούλια, ΑΝΑΠ/ΚΟ ΜΕΛΟΣ:     Ξεπαπαδάκου Πελαγία.

Έφυγε από τη ζωή ο συμπατριώτης μας ζωγράφος Βαγγέλης Δημητρέας

Έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουνίου, σε ηλικία 85 ετών, ο ζωγράφος Βαγγέλης Δημητρέας, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Βαγγέλης Δημητρέας, με οικογενειακή καταγωγή από τα Σωτηριάνικα της Δυτικής Μάνης, γεννήθηκε στο Μελίσσι Κορινθίας το 1934. Σπούδασε με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας, στο εργαστήριο του Μόραλη (1958-1963). Τα χρόνια της δικτατορίας εργάστηκε στο Παρίσι (1967-1975), όπου, παράλληλα με τη ζωγραφική, παρακολούθησε μαθήματα κοινωνιολογίας της τέχνης στη Σορβόννη και συμμετείχε, καλλιτεχνικά και πολιτικά, στις εκδηλώσεις του παρισινού Μάη του ’68.

Η πρώτη ατομική έκθεσή του στην Αθήνα έγινε το 1969 (Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών). Ακολούθησαν ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τα πρώτα έργα του τον ενδιέφεραν οι εκφραστικές δυνατότητες μίας πειθαρχημένης γραφής, με αναγνωρίσιμες μορφές, αλλά χωρίς νατουραλιστικές ευκολίες. Επεξεργάστηκε το εικαστικό ιδίωμά του επιμένοντας στις αυστηρά δομημένες συνθέσεις και στην ακρίβεια του σχεδίου. Αρχικά απέφευγε το χρώμα και προτιμούσε την καθαρή γραφή του μαύρου πάνω στο άσπρο, που ταιριάζει και με το κριτικό περιεχόμενο των έργων του. Αργότερα στράφηκε προς τις τρισδιάστατες κατασκευές με διάφορα υλικά. Στην πιο πρόσφατη ζωγραφική του ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν την ιστορική μνήμη και τις προσωπικότητες που διαμόρφωσαν το πρόσφατο παρελθόν.

Η παρουσία του δεν περιορίστηκε στην εκθεσιακή δραστηριότητά του. Η θεωρητική του κατάρτιση του επέτρεπε από παλιά να συμμετέχει σε συνέδρια με καλλιτεχνικό ή φιλοσοφικό θέμα, να δίνει διαλέξεις και να δημοσιεύει άρθρα και μελέτες σε διάφορα έντυπα. Το ενδιαφέρον του για την κοινωνική λειτουργία της τέχνης εκφράστηκε επίσης από νωρίς, με τη συμμετοχή του στην Ομάδα Τέχνης Α και αργότερα στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, στην Ομάδα 4+ και στην Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη.

Δίδαξε αρχικά (1965 -1967) στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΚΤΕ). Επιστρέφοντας από το Παρίσι, δίδαξε σχέδιο στη Σχολή Βακαλό και στην ΑΣΚΤ (1981-1985). Το 1984 εκλέχτηκε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και από το 2002 ήταν ομότιμος καθηγητής της.

Στα βραβεία World Travel  Awards 2019 κυρίαρχη θέση έχει και πάλι η Μάνη!

Η απονομή των βραβείων World Travel  Awards 2019 (των επικαλούμενων  «βραβεία Όσκαρ τουρισμού») πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Ιουνίου, στη Μαδέρα της Πορτογαλίας, με την Ελλάδα να αποσπάει πολυάριθμες διακρίσεις.

Από τις βραβεύσεις σε επίπεδο Ελλάδας, ξεχωρίζει η διάκριση της Μάνης ως κορυφαίου προορισμού της ελληνικής ενδοχώρας, των Κυκλάδων ως κορυφαίου νησιωτικού προορισμού και των Χανίων ως κορυφαίου προορισμού εμπειριών επισκέπτη. Να υπενθυμίσουμε ότι και η Σαντορίνη βραβεύτηκε ως κορυφαίος προορισμός παγκοσμίως για το 2019!

Σε εργολάβο η βελτίωση της οδού που συνδέει την Κάτω με την Άνω Βέργα

Στον ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου «Βελτίωση τοπικής οδού Άνω – Κάτω Βέργας, τμήμα έργου διάνοιξης οδού στη Δημοτική Κοινότητα Βέργας (άνω τμήμα)» ο εργολήπτης  Ιωάννης  Παν. Τσούσης προσέφερε τη μεγαλύτερη έκπτωση (52,57% επί προϋπολογισμού 800.000 € με το ΦΠΑ) και με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Καλαμάτας κατακυρώθηκε σ` αυτόν το πιο πάνω έργο. Πρόκειται για δρόμο συνολικού μήκους περίπου 2.850 μ., από τα οποία τμήμα 400 μέτρων είναι σήμερα τσιμεντοστρωμένο, ενώ θα κατασκευασθεί τμήμα 2.450 μέτρων, το οποίο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ ασφαλτόδρομου και τσιμεντόδρομου. Η πράξη, μέσω της οποίας χρηματοδοτείται το έργο,  έχει ενταχθεί στο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ( Π.Α.Α) 2014-2020», ενώ η κάλυψη της δαπάνης είναι πλήρης, δηλαδή ο δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί οικονομικά, για το πιο πάνω έργο που θα αποφέρει σημαντική βελτίωση της συγκοινωνίας με την Άνω Βέργα, με προφανή οφέλη για την ανάπτυξη του οικισμού, καθώς η πρόσβαση σε αυτόν – σε συνδυασμό με προηγηθείσες παρεμβάσεις – θα γίνεται από τη Βέργα, σε λίγα λεπτά και όχι με κύκλο, μέσω της 1ης επαρχιακής οδού προς Μάνη

 Μικροβελτιώσεις στην Εθνική Οδό Σπάρτης – Γυθείου 1.350.000 ευρώ.

Υπεγράφη, στα μέσα Μαϊου από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον ανάδοχο εκπρόσωπο της εταιρεία Κων. Μιλτ. Λαλιώτης που μειοψήφησε στο σχετικό διαγωνισμό,  η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: “Βελτίωση – αναβάθμιση της με αρ. 39 Εθνικής Οδού στο τμήμα Τρίπολης – Σπάρτης – Γυθείου”, αρχικού προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ. Η σύμβαση, μετά την έκπτωση  65,37%.επί των τιμών του προϋπολογισμού του έργου που έδωσε η μειοδότρια εταιρεία ανέρχεται στο ύψος των 377 022,01 € (πλέον ΦΠΑ 24%). Η  χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η επίβλεψη θα γίνει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Στη μελέτη του έργου προβλέπονται εργασίες συντήρησης σε διάφορες θέσεις της Εθνικής Οδού Σπάρτης – Γυθείου που έχουν υποστεί φθορές, καθώς και βελτίωση της κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης κατά μήκος της.

Άλλη μια φορά που επιλέγονται μικροχρηματοδοτήσεις για μικροσυντηρήσεις υψηλής προτεραιότητας αυτοκινητόδρομων και ιδιαίτερα, στην περίπτωση αυτή, επιπέδου Εθνικών Οδών. Και μάλιστα όταν έχει μείνει στάσιμη για πάνω από δέκα χρόνια η μελέτη για ριζική επαναχάραξη της συγκεκριμένης οδικής αρτηρίας που συνδέει την πρωτεύουσα της Λακωνίας με τη Μάνη.

 

Εγκαίνια βιολογικού καθαρισμού Γυθείου.

Την  Κυριακή 21 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Γυθείου στην περιοχή  Λίμνη Γυθείου. Μετά το τέλος της τελετής πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους  των εγκαταστάσεων.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, δεδομένου ότι χρειάστηκαν τρεις δεκαετίες και πάνω από την πρώτη χρηματοδότηση του έργου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού της πόλης του Γυθείου, λόγω εγγενών εμποδίων.

Έκθεση έργων του συμπατριώτη μας ζωγράφου Λεωνίδα Μιχαλάκου στη Σπάρτη.

Στην Πνευματική Εστία Σπάρτης ο συμπατριώτης μας ζωγράφος, από τον Κότρωνα, εξέθεσε τα έργα του από τις 19 έως τις 25 Απριλίου. Η έκθεση είχε τίτλο: Scriptorium ή ο κόσμος της σιωπής. Ο συγγραφέας Αριστείδης Κυριαζής αναφερόμενος στον καλλιτέχνη συμπατριώτη μας γράφει: Ο Λεωνίδας, με ευαισθησία και σεβασμό στην πλούσια παράδοση της ηρωικής Μάνης και ιδιαίτερα στο από χιλιετίες αξεπέραστο μοιρολόι της, με κυρίαρχο εργαλείο την πανέμορφη “βυζαντινή μικρογράμματη επισεσυρμένη γραφή”, συνθέτει επιδέξια στο τελάρο το χρώμα των λέξεων, παρουσιάζοντάς μας μια πρωτότυπη εξαίρετη δημιουργία όπου τα σχήματα των γραμμάτων δεν εκφράζουν μόνο φθόγγους αλλά επεκτείνονται σε συμβολικές μεταμορφώσεις που μας οδηγούν στην καλλιτεχνική συγκίνηση που προκαλείται από τον απαλό ρυθμό, τον έντονο ψυχισμό, τη θαυμαστή ποίηση και την ελευθερία της έκφρασης του λαϊκού ή έντεχνου λόγου.

Επιστημονικό συνέδριο: Γιάννης Ρίτσος: ο ποιητής της Ρωμιοσύνης πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο.

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Γιάννης Ρίτσος: ο ποιητής της Ρωμιοσύνης” διοργάνωσε ο δήμος Ανατολικής Μάνης σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Γυθείου, κατά το διήμερο 13 και 14 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Στο συνέδριο έλαβε μέρος και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος που, στο ποιητικό του έργο, έχει εμπνευστεί από το Γιάννη Ρίτσο (φωτο ).

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Γύθειο 1920-1930”, με έργα από την προσωπική συλλογή του συλλέκτη Κώστα Δρογκάρη.

Ο Γιάννης Ρίτσος συνδέεται με το Γύθειο λόγω της καταγωγής της μητέρας του αλλά και λόγω της φοίτησης σε σχολεία του.

Ο Μανιάτης  Ανάργυρος Μαριόλης   γενικός γιατρός της χρονιάς 2019 για την Ευρώπη.

Ο  Έλληνας Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, είναι  ο  βραβευμένος από την WONCA Γενικός Γιατρός της Χρονιάς για όλη την Ευρώπη.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Οικογενειακών Ιατρών (WONCA) είναι μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική επαγγελματική οργάνωση που εκπροσωπεί οικογενειακούς ιατρούς και γενικούς ιατρούς από όλες τις περιοχές του κόσμου. Η αποστολή της WONCA είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των λαών του κόσμου μέσω υψηλών προτύπων φροντίδας στη γενική πρακτική / οικογενειακή ιατρική.

Ο βραβευθείς συμπατριώτης μας θα παραλάβει το βραβείο στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας στο συνέδριο της WONCA.

Εκδήλωση: «Οι δρόμοι του μπαρουτιού» και φέτος στον Αλμυρό Βέργας Δυτικής Μάνης.

Πραγματοποιήθηκε και φέτος το Σάββατο 16 Μαρτίου, στον Αλμυρό της Βέργας, η καθιερωμένη πιά εκδήλωση με την ονομασία «δρόμοι του μπαρουτιού», σε ανάμνηση του φορτίου με μπαρούτι και μολύβι, που έφθασε εκεί προερχόμενο από τη Σμύρνη. Τη μεταφορά αυτή είχε αποφασίσει η Φιλική Εταιρεία, ορίζοντας υπεύθυνο για την προμήθεια και τη μεταφορά το Γρηγόριο Δικαίο – Παπαφλέσσα. Ακολουθώντας τις εντολές του Παπαφλέσσα, ο Ποριώτης καπετάν Χριστόδουλος Μέξης φόρτωσε, με απόλυτη μυστικότητα και μεγάλη προσοχή, στη σκούνα του Ποριώτη Φιλικού Μάνεση Χατζηαναστάση τα πολεμοφόδια (270 βαρέλια των 12 οκάδων μπαρούτι και έξι καντάρια ==6Χ 57= 342  κιλά μολύβι). Το πλοίο του «ΔΗΜΗΤΡΑ» κατάφερε και πέρασε όλα τα θαλάσσια μπλόκα και αγκυροβόλησε  αρχικά στην Καρδαμύλη, όπου ξεφόρτωσε μέρος του φορτίου του. Στις 17 Μαρτίου, ο καπετάν Μέξης αγκυροβόλησε τελικά στο λιμανάκι του Αλμυρού, που ήταν και μανιάτικος τελωνιακός σταθμός. Το μπαρούτι κατέφτασε μέσα στη νύχτα πάνω σε μουλάρια, από τον Αλμυρό της Βέργας στη Μονή Μαρδακίου στη Νέδουσα, για να ετοιμάσουν φυσέκια για τον Αγώνα.

Γιάννης  Μπεχράκης (1960-2019)

Ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ  Γιάννης Μπεχράκης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε φωτογραφία στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ από το 1987 στο πρακτορείο Reuters, του οποίου κατείχε τη θέση του προϊστάμενου του φωτογραφικού τμήματος στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είχε βραβευτεί με πολλά διεθνή βραβεία και είχε εκθέσει δουλειά του σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις. Τον Δεκέμβριο του 2015 η εφημερίδα Guardian τον ανακήρυξε “φωτογράφο της χρονιάς”, για τη φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο και στην ελληνική ενδοχώρα. Τον Απρίλιο του 2016, η φωτογραφική ομάδα του πρακτορείου Reuters  μοιράστηκε το κορυφαίο, διεθνώς, βραβείο Pulitzer/Κατηγορία φωτογραφίας “έκτακτης επικαιρότητας”, με τη φωτογραφική ομάδα της εφημερίδας The New York Times , «για τις καθηλωτικές τους φωτογραφίες, καθεμιά με τη δική της φωνή, που ακολουθούν κινούμενους πρόσφυγες μέσα από εκατοντάδες μίλια αβέβαιων συνόρων προς άγνωστους προορισμούς”. Έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαρτίου 2019 σε ηλικία 59 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Η οικογένεια Μπεχράκη είχε αρχική εστία και μόνιμη κατοικία, μέχρι το 19ο αιώνα ,τον οικισμό Τριανταφυλλιά της Μέσα Μάνης. Κατά τις επόμενες δεκαετίες άρχισε η σταδιακή μετοίκηση μελών της στο λεκανοπέδιο Αττικής και στην Καλαμάτα, αλλά και σε κοντινότερες πόλεις της Λακωνίας, το Γύθειο, τη Σπάρτη και την Αρεόπολη. Πολλά μέλη της διακρίθηκαν ή/ και διακρίνονται  στον επιστημονικό και στον επιχειρηματικό χώρο αλλά και στην πολιτική.

Λεωφορειακά δρομολόγια από πρωτεύουσες Νομών της Πελοποννήσου προς και από Θεσσαλονίκη.

Από τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, ξεκινά η νέα καθημερινή υπεραστική γραμμή Πελοπόννησος – Θεσσαλονίκη από τη Σύμπραξη – Συνεργασία 4  ΚΤΕΛ Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα δρομολόγια αναχώρησης από τις πρωτεύουσες των Νομών Αργολίδας – Αρκαδίας – Κορινθίας και Λακωνίας θα ξεκινούν από τους Σταθμούς τις εξής ώρες:

Από ΣΠΑΡΤΗ (ΚΤΕΛ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε.): Στις 8.30 το πρωί. Από ΤΡΙΠΟΛΗ (ΚΤΕΛ Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ Α.Ε.): Στις 9.45 το πρωί. Από ΝΑΥΠΛΙΟ (ΚΤΕΛ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Α.Ε.): Στις 9.00 το πρωί κάθε Δευτέρα και στις 9.30 από Τρίτη έως Κυριακή. Από ΑΡΓΟΣ: Στις 9.15 το πρωί κάθε Δευτέρα και στις 9.45 από Τρίτη έως Κυριακή. Από ΚΟΡΙΝΘΟ (ΚΤΕΛ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Α.Ε.) από Ισθμό: Στις 11.00 το πρωί.

Η επιστροφή από τον Υπεραστικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης προς Πελοπόννησο θα ξεκινά καθημερνά στις 11.00 το πρωί.

Εξ` άλλου εξακολουθούν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας προς και από Θεσσαλονίκη, ως εξής: Καλαμάτα –Θεσσαλονίκη Κυριακή και Πέμπτη 9.30 πμ και Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα Δευτέρα 9.30πμ  και Παρασκευή  13.00.

 

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος στη Μάνη (στον Άγιο Νικόλαο και την Αρεόπολη).

Μετά από τέσσερις ημέρες παραμονής στο Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) συνέχισαν το ταξίδι τους με προορισμό τη νότια Πελοπόννησο, πραγματοποιώντας δύο στάσεις, στον Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια την Αρεόπολη.

Συγκεκριμένα, οι ΚΙΜ προσέφεραν δωρεάν ιατρική φροντίδα στους κατοίκους του Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης και στη γύρω περιοχή για τρεις ημέρες, από το Σάββατο 2 έως την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, και στην Αρεόπολη, από την Τετάρτη 6 έως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης των ΚΙΜ, οι κάτοικοι του Άγιου Νικολάου, της Αρεόπολης και των ευρύτερων περιοχών είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων (ακτινολόγου, παθολόγου, γενικού χειρουργού, γυναικολόγου, καρδιολόγου, νευρολόγου, οδοντίατρου, ορθοπαιδικού, οφθαλμίατρου, παιδίατρου, ωτορινολαρυγγολόγου, διαιτολόγου, ψυχολόγου και μαζί με τις επισκέπτριες Υγείας και τους νοσηλευτές) και να υποβληθούν σε μία σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων, όπως υπέρηχους, μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ, ηλεκτροκαρδιογραφήματα και μετρήσεις πυκνότητας οστών. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1383 εξετάσεις σε 1018 κατοίκους. Επιπλέον, στην Αρεόπολη παιδιά και ενήλικες παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως παιχνίδια μπάσκετ και ξιφασκίας, που συντονίστηκαν από την Ομάδα του Sports Excellence. Προπονητές του Προγράμματος Sports Excellence προσέφεραν επίσης συμβουλές στους συμμετέχοντες σχετικά με την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). Σε κάθε αποστολή τους σε νησιά της άγονης γραμμής και σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες συνοδεύονται από επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται, μεταξύ άλλων, από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, καταρτισμένο νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και φοιτητές της ιατρικής σχολής.

 

Κοπή πίτας του Συλλόγου Μανιατών Μεσσηνίας.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας το βράδυ του Σαββάτου 26-1-2019 στο κέντρο «Κουκούτσης».

Την πίτα έκοψε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αμαλία Ρουτζούνη – Νίκα στέλνοντας τις ευχές του Συλλόγου για τη νέα χρονιά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε στην Πρόεδρο του Συλλόγου «Καθαρή Μάνη» γιατρό κ. Σοφία Χριστοφιλοπούλου, τιμητική πλακέτα για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύλλογος για την καθαριότητα της περιοχής, δίνοντας τις αναγκαίες συμβουλές για την ανακύκλωση και τον περιορισμό των σκουπιδιών.

Τυχερή της βραδιάς η κ. Παναγιώτα Βουληγέα στην οποία έτυχε το φλουρί παραλαμβάνοντας έναν πίνακα του γνωστού ζωγράφου κ. Σ. Τζαμουράνη.

Παρών στην εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές κ. Παναγιώτα Κοζομπόλη και Δημήτριος Κουκούτσης, ο προηγούμενος Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτριος Γιαννημάρας και πολλοί άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι Καλαμάτας, δίνοντας το παρών της υποψηφιότητάς τους.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο και το κέφι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 46 ετών ο Αρχιμανδρίτης  Δημήτριος Κουβαράκης, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Γυθείου.

Ο αρχιμανδρίτης  Δημήτριος Κουβαράκης γεννήθηκε το 1973. Ήταν απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Διάκονος χειροτονήθηκε το 2003, πρεσβύτερος το 2006 και έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη το 2007, από το μακαριστό Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο . (Με το Μακαριστό Μητροπολίτη Χρυσόστομο που είχε μπάσα φωνή αποτελούσε λόγω της οξείας χροιάς της φωνής του χαρακτηριστικό ντουέτο όταν, κατά τις δημόσιες εκδηλώσεις των επετείων, τραγουδούσαν τον  «΄Υμνο της Μάνης»).  Από της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο διακόνησε σε αρκετές ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης έως το 2011 όπου διορίστηκε προϊστάμενος στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Γυθείου, όπου υπηρέτησε έως της τελευτής του.

Την περίοδο 2011 – 2013 εκτέλεσε καθήκοντα Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης.

Έφυγε από τη ζωή ο παλιός ακοντιστής Χρήστος Πιερράκος

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Πιερράκος έχοντας νωρίτερα διαγράψει λαμπρή διαδρομή στον αθλητισμό. Πρόκειται για έναν από τους αθλητές, που άφησαν το στίγμα τους στη δεκαετία του 1960 και ξεχώρισαν σε εντός και εκτός συνόρων διοργανώσεις.

Ο άλλοτε πρωταθλητής του ακοντισμού, καταγόμενος από την οικογένεια των Πιερράκων Μαυρομιχαλαίων, γεννήθηκε στη Σκάλα Λακωνίας στις 25 Ιανουαρίου του 1940 και ξεκίνησε την ενασχόληση του με τον αθλητισμό το 1958 αρχικά με το ύψος κι έπειτα με τον ακοντισμό, ως αθλητής της Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στον ακοντισμό έξι φορές (1962, 1963, 1964, 1965, 1966 και 1968) και βελτίωσε τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ Ανδρών με αποκορύφωμα το 77,30 μ., που ήταν το ατομικό του ρεκόρ. Το 1964 μετά τη νίκη του στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου ήλθε 10ος στον τελικό.

Από το 1972 μέχρι το 1989 ασχολήθηκε με την προπονητική, ενώ από το 1986 επέστρεψε στα στάδια και ως αθλητής, αφού συμμετείχε σε αγώνες Βετεράνων κατακτώντας μάλιστα ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η κηδεία του έγινε το Σάββατο 12/1  στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στον Γέρακα.

KATERINA’S MARKETS και στην Καλαμάτα

Ένα νέο κατάστημα της αλυσίδας KATERINA’S MARKETS – Σωτήρη Σαραντέα και Σία ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Καλαμάτα (Φαρών και Σωκράτους παλιά ΚΥΨΕΛΗ), το 5ο στη σειρά.

Πρόκειται για μια άρτια επένδυση στην εξέλιξη και  την πρωτοπορία με έμφαση στην ποιότητα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από παρόμοιες επιχειρήσεις.

Το Νέο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας που προέκυψε από τις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 2018. Η σύνθεσή του είναι η εξής: Πρόεδρος Δημήτρης Τζωρτζίνης, αντιπρόεδρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, γενικός γραμματέας Ηλίας Μανδηλάρης, ταμίας Δημήτρης Γκότσης και μέλη οι Χρυσούλα Γεωργακαράκου – Τσιλιβαράκη, Νίκος Γιουρτούμας, Κώστας Διπλάρης, Στυλιανή Μπακολέα, Σταύρος Σφήκας, Δημήτρης Σωφρονάς και Ηλίας – Νεκτάριος Τσίχλης.

Με μανιάτικη συμμετοχή η εκδήλωση στην Πάργα στο μνημείο Κυριακούλη Μαυρομιχάλη

Αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με επικεφαλής τη δημοτική σύμβουλο κα Ελένη Δρακουλάκου, συμμετείχε και φέτος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Πάργας προς τιμήν του οπλαρχηγού Κυριακούλη – Πιέρρου Μαυρομιχάλη, αποδίδοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Ήρωα Μανιάτη Πολεμιστή.

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης προσέφερε τα μέγιστα στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, συμμετέχοντας στις επαναστατικές εκστρατείες σε Αττική, Εύβοια και Ήπειρο. Σκοτώθηκε στις 4 Ιουλίου του 1822 στη Σπλάντζα Φαναρίου, παραλία κοντά στην Πάργα και το Σούλι, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους αποκλεισμένους Σουλιώτες ως επικεφαλής δικού του στρατιωτικού σώματος 500 Μανιατών αντιμετωπίζοντας 3.000 Τουρκαλβανούς.

Ο Δήμος Πάργας στο λόφο της Αγίας Ελένης, στη Σπλάντζα, εκεί όπου ο Ήρωας Μανιάτης έδωσε τη ζωή του για τον απελευθερωτικό αγώνα, ανήγειρε Μνημείο Θυσίας προς τιμήν του. Με αισθήματα βαθειάς συγκίνησης τελέστηκε για πρώτη φορά στο Μνημείο επιμνημόσυνη δέηση το Σάββατο 6 Οκτωβρίου.

To νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Λαγκαδιωτών Δυτικής Μάνης,     

αποτελείται από τους: Φώτη Λιοκαρέα πρόεδρο, Μαίρη Νταλάκου αντιπρόεδρο, Ελένη Μελέα γραμματέα, Τάκη Ζαχαρέα ταμία, Διακουμή Κωνσταντινέα, σύμβουλο δημοσίων σχέσεων, Αικατερίνη Κωνσταντινέα σύμβουλο και Αθανασία Ζαχαρέα σύμβουλο.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιου του Λαογραφικού Μουσείου Εξωχωρίου ,

που εκλέχτηκε στις 20.8.2018,  είναι: Ιωάννης Κουμεντέας Πρόεδρος – Παναγιώτης Γιαννακουρέας Αντιπρόεδρος – Ρεβέκκα Μπεσμπέα Γραμματέας- Αντωνία Λαμπρινίδου Ταμίας -Μαρία Πατριαρχέα Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων- θεόδωρος Μπασέας Μέλος και Ιφιγένεια Χριστοδουλέα-Χατζοπούλου Μέλος.

Αποκαλυπτήρια ανάγλυφου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη στα Κυβέλεια Μηλέας Δυτικής Μάνης

Την  Κυριακή 5 Αυγούστου σε μια λιτή εκδήλωση, στο χωριό Κυβέλεια της Τοπικής Κοινότητας Μηλέας Δυτικής Μάνης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανάγλυφου πορτρέτου του  Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του  Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Την όλη εκδήλωση οργάνωσε ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ηρακλείου Αττικής «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» κ. Νίκος Παρασκευόπουλος (φωτο) με την  οικονομική στήριξη  ομογενών Αρκάδων Αυστραλίας.

Το 1780 ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης πολέμησε  μαζί με όλη την οικογένειά του στον πύργο Παναγιώταρου Βενετσανάκη στη Μικρή Καστάνια εναντίον πολλών χιλιάδων Οθωμανών που πολεμούσαν να τον καταλάβουν. Μετά από πολυήμερη αντίσταση οι πολιορκούμενοι επιχείρησαν ηρωική έξοδο κατά την οποία ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης πληγώθηκε θανάσιμα από μια σπαθιά. Πληγωμένος θανάσιμα και με πυρετό, ετοιμοθάνατος, σύρθηκε για αρκετή απόσταση.  Το σώμα του εντοπίστηκε μετά από αρκετές ημέρες και ενταφιάστηκε στη Μηλιά της Μάνης, στον οικισμό Κυβέλεια, όπου σώζεται ο τάφος του, λίγα μέτρα από την πλατεία του χωριού. Η σύζυγός του Ζαμπέτα και ο μικρός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σώθηκαν κατά την έξοδο παρέμειναν στο χωριό για δυο χρόνια.

Ο «Σύλλογος προς Διάδοσιν των Γραμμάτων»

που εδρεύει στην Καλαμάτα, μετά τις αρχαιρεσίες του που έγιναν στις 25 Ιουνίου 2017, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος Μαρία Γερανέα, Α’ Αντιπρόεδρος Ελένη Ξενογιάννη, Β΄Αντιπρόεδρος Νικόλαος Χρονόπουλος, Γραμματέας Αναστάσιος Ροβολής, Ταμίας Ραφαήλ Ρούσης, Έφορος Αικατερίνη Τζαμουράνη, μέλος  Χρήστος Κορομηλάς. Επίσης κατά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ομόφωνα εξέλεξαν Επίτιμο Πρόεδρο τον Πάνο Κοσμόπουλο, σε ανταπόδοση για τις προσφερθείσες υπηρεσίες του, ως μέλους και ως Προέδρου του Δ.Σ. επί σειρά ετών.

Αντιμετωπίστηκε συντονισμένα η φωτιά στο δάσος Βασιλικής Ταϋγέτου

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της 10ης Ιουλίου  στο δάσος της Βασιλικής, στην εδαφική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Εξωχωρίου του δήμου Δυτικής Μάνης κοντά στα όρια με την Τοπική Κοινότητα Σπαρτιάς του δήμου Σπάρτης, ανατολικά του εκκλησσιδίου του Αγίου Δημητρίου.  Η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή (ρεματιά) με χορτολιβαδική βλάστηση, γεγονός που έκανε πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης

Άμεσα ξεκίνησε η μάχη με τις φλόγες, με τα πρώτα οχήματα να είναι από την περιπολία της περιοχής Ακολούθησαν τα οχήματα της Εθελοντικής Οργάνωσης Πυρόσβεσης ΓΑΙΑ Δυτικής Μάνης, ενώ όσο περνούσε η ώρα έφθαναν δυνάμεις και από άλλες περιοχές, μεταξύ αυτών της Καλαμάτας, της Σπάρτης και της Αρεόπολης. Στο σημείο έφθασαν σύντομα και πεζοπόρα τμήματα από την Τρίπολη, καθώς και μέλη της ΓΑΙΑ. Πέρα από την επίγεια μάχη, στο σημείο έσπευσαν δύο canadair, πέντε PZL και ένα ελικόπτερο, τα οποία επιχειρούσαν μέχρι να πέσει ο ήλιος.

Λίγο πριν από το βράδυ η φωτιά ήταν υπό έλεγχο ενώ έκαψε 15 με 20 στρέμματα δασικής έκτασης.

Ο Λεωνίδας Μιχαλάκος εκθέτει τα έργα του στον Κότρωνα.

Η συλλογή έργων του συμπατριώτη μας ζωγράφου Λεωνίδα Μιχαλάκου «η Εμή Μάνη», αφού ξεκίνησε να εκτίθεται από το 2011, αρχικά στην Αρεόπολη, στη συνέχεια στην Αθήνα – ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στο Παρίσι – γκαλερί Δεσμός- επιστρέφει στην πάτρια γη, στον Κότρωνα.

Με έναρξη στις 5 Αυγούστου τα έργα του θα εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο του  Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους 11.00 –  12.30 το πρωί και 17.00 – 22.00 το απόγευμα μέχρι τις 25 Αυγούστου.

 

ΠέΘανε η τηλεπαρουσιάστρια Κέλλυ Σακάκου.

Η Κέλλυ Σακάκου, παρουσιάστρια του προγράμματος της ΕΡΤ τη δεκαετία του ’80, άφησε την τελευταία της πνοή, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση την Κυριακή.

Η παρουσιάστρια ήταν τον τελευταίο καιρό κλινήρης μετά από εγχείριση στο ισχίο. Σε πρόσφατες δηλώσεις της, είχε εμφανιστεί υπό μεγάλη ψυχολογική πίεση έπειτα από τον θάνατο του συζύγου της.

Η Κέλλυ Σακάκου, με οικογενειακή καταγωγή από την Αρεόπολη της Μέσα Μάνης γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Ήταν αριστούχος στην «Ευαγγελική Σχολή» της Νέας Σμύρνης ενώ στη συνέχεια αποφοίτησε από τη σχολή «Κατσέλη» όπου σπούδασε ηθοποιός.

Σπούδασε δραματική τέχνη και δημοσιογραφία και εργάστηκε στην Τηλεόραση, στο Ραδιόφωνο, στη Διαφήμιση και στον Τύπο.

Συμπλήρωσε 30 χρόνια στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) και συμμετείχε σε πολλές εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης.  Η παρουσία της στην ΕΡΤ σφράγισε τις δεκαετίες 1970 και 1980. Ήταν μία από τις πιο αναγνωρίσιμες παρουσιάστριες της Ελληνικής τηλεόρασης.

 Η πρωτογρονιάτικη πίτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσηλίου Δυτικής Μάνης.                                                            Στις 14-01-2017, ημέρα Σάββατο και ώρα έξι το απόγευμα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσηλίου μας προσκάλεσε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του, στο Δημοτικό σχολείο.

Ένα πέτρινο κτήριο με μεγάλο προαύλειο για να παίζουν τα παιδιά στα διαλείμματα, τότε που υπήρχαν παιδιά, τότε που υπήρχαν δάσκαλοι, τότε που λειτουργούσε το σχολείο.

Η πίτα κόπηκε, το φαγητό σερβιρίστηκε,το γλέντι άρχισε. Η Δ.Ε.Η. θέλησε να μας χαλάσει το κέφι με τη διακοπή ρεύματος, αλλά κανένας δεν πτοήθηκε. Άρχισε το τραγούδι υπό το φως των κεριών,  της γεννήτριας στη συνέχεια, μέχρι που ξανάρθε το ρεύμα και το γλέντι “άναψε ” πραγματικά.

Ενώ άλλοι τραγουδούσαν και χόρευαν, το μυαλό μου άρχισε να τρέχει στο παρελθόν. Περίπου  45 χρόνια πίσω. Τότε που μικρά παιδιά ερχόμαστε εδώ για να μάθουμε γράμματα.

Το θρανίο μου δίπλα στο παράθυρο, η έδρα της δασκάλας στη μέση, δίπλα ο μαυροπίνακας και στην άκρη η ξυλόσομπα.

“Ποιος θα το φανταζόταν, ότι εδώ που άλλοτε ερχόμαστε για μάθημα, τώρα συγκεντρωνόμαστε για τέτοιες εκδηλώσεις”, με επανέφερε στο παρόν η φωνή ενός συνδαιτημόνα.

Και είχε δίκιο. Ο χώρος αυτός δεν θα ξαναλειτουργήσει σαν σχολείο. Έχει όμως ανακαινιστεί, με χρήματα του συλλόγου και την προσωπική εργασία των παιδιών που συμμετέχουν σ’ αυτόν.

Θέλω να τους εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και τις ευχαριστίες μου που δεν άφησαν το σχολείο να ρημάξει.

Εύχομαι να έχετε τη δύναμη, την επιμονή και την υπομονή να συνεχίσετε το έργο σας.

Διαμαντέα Δήμητρα – Εκπαιδευτικός

 

Ο Σύλλογος Βαχιωτών Λακωνίας                                                                                                                                                                  την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποίησε με επιτυχία την ετήσια κοπή πίτας στο Βαχό, μετά την καθιερωμένη Κυριακάτικη Λειτουργία.

Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής στη συμβολή παραλιακής οδού Καλαμάτας και 1ης Επαρχιακής οδού Μεσσηνίας

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας υπέγραψε πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής από απαλλοτριωθέντα , από τη δεκαετία του ΄60, τμήματα ιδιοκτησιών, στην οδό Ναυαρίνου και στο τμήμα από το Filoxenia μέχρι την 1η Επαρχιακή Οδό (Καλαμάτα  – Καρδαμύλη – Αρεόπολη), με σκοπό την αύξηση του πλάτους του δρόμου και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, τα οποία τμήματα οι ιδιοκτήτες δεν παρέδωσαν σε κοινή χρήση. Με  την οριστική παραχώρηση όλων των τμημάτων ιδιοκτησιών, για τα οποία οι ιδιοκτήτες έχουν αποζημιωθεί και παρανόμως τα κατέχουν, ο  Δήμος Καλαμάτας, θα εγκαταστήσει εργολαβία για ικανοποιητική και ασφαλή είσοδο στην Καλαμάτα από την ανατολική πλευρά.

Η συμπατριώτισσά μας αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη,

μετά τις πρόσφατες κρίσεις  κρίθηκε διατηρητέα στην υπηρεσία και τοποθετήθηκε ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΕΝΩΣΗΣ των ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ

H ΕΝΩΣΗ των ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίττα της , την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στο «Σπίτι του Μανιάτη» στον Πειραιά7. Ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Σταύρος Μπαζάκος, στο σύντομο χαιρετισμό του πρόσθεσε και λίγα λόγια για το πολύ ενδιαφέρον έργο του Συλλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση απανταχού Μανιατών έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης προς συνανθρώπους μας, αδιακρίτως, που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και το μέλος της Ένωσης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου. Επίσης και οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά Κυριάκος Σιγαλάκος, Σταύρος Βοϊδονικόλας και Στέλιος Γαϊτανάρος.

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου και διήρκεσε έως τις 30 του ίδιου μήνα. Οι προβολές έγιναν στην Καλαμάτα στο αμφιθέατρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” του Εργατικού Κέντρου, ενώ μέρος τους φιλοξενήθηκαν στο Γύθειο, τη Σπάρτη, το Άργος και την Αμαλιάδα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ένα πανόραμα 25 ελληνικών και 50 ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας.

Η κοπή της πίτας του Συλλόγου Μανιατών Καλαμάτας

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο κέντρο “Κουκούτσης” η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου Μανιατών. Τιμώμενο πρόσωπο ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου “Διάζωμα”, πρώην Υπουργός. Παρευρέθηκαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Γ. Κατρούγκαλος, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης Μαρία Οικονομάκου και Γιώργος Κομπότης αντίστοιχα και πολλοί Μανιάτες και φιλομανιάτες.

Στον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο και στους βουλευτές τέθηκε το θέμα των δασικών χαρτών και δόθηκαν δεσμεύσεις για παρεμβάσεις προς όφελος των αδικούμενων.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Αμαλία Ρουτζούνη – Νίκα  ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους και την υποστήριξη των σκοπών του Συλλόγου.