Για 15η χρονιά «Γιορτή του Κάστανου» στην Άρνα και 3η χρονιά «Γιορτή του Κάστανου» στην Καστάνια Δυτικής Μάνης

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης και η Τοπική Κοινότητα Άρνας διοργάνωσαν το τριήμερο 26,27 και 28 Οκτωβρίου τη 15η «Γιορτή του Κάστανου», μιά από τις πιο ξεχωριστές υπαίθριες γιορτές της Λακωνίας που εξελίσσεται  κάτω από τα κλαδιά του γνωστού αιωνόβιου πλάτανου του χωριού (που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της φύσης). Και κατά τη φετινή διοργάνωση η εκδήλωση προσέλκυσε σημαντικό αριθμό επισκεπτών που γεύτηκε τα προαφερόμενα ψητά και βραστά κάστανα, ζεστό τσίπουρο και  το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς, που φέτος συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα: «Η Αστρινιά»  του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροκαμπίου.

 

Γιορτή κάστανου,η 3η, πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Καστάνια Δυτικής Μάνης, με ζωντανή μουσική και προσφορά κάστανων και φασολάδας που την «τίμησαν» κυρίως οι ξένοι. Ο αριθμός των ατόμων  που συμμετείχαν ήταν σημαντικός, γέμισε την πλατεία του χωριού στην προέκταση  του πύργου Δουράκη,  σε όλο το χρονικό διάστημα από το πρωί έως και αργά το βράδυ.

Η συμμετοχή μεγάλου αριθμού ντόπιων στις γιορταστικές εκδηλώσεις του ορεινού χώρου του Ταϋγέτου αποτελούν σαφή ένδειξη διατήρησης της ιστορικής μνήμης από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των προγόνων μας κατά τους προηγούμενους αιώνες