Αρχείο κατηγορίας ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Εξειδίκευση προστασίας αρχιτεκτονικών στοιχείων στον παραδοσιακό οικισμό των Αλτομιρών Δυτικής Μάνης

Ως μνημείο χαρακτηρίσθηκε, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, διώροφο κτίσμα που βρίσκεται στα Αλτομιρά του Δήμου Δυτικής Μάνης. Σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, το διώροφο κτίσμα φερόμενης ιδιοκτησίας Ulf Backmeyer, που βρίσκεται στα Αλτομιρά, πρόκειται για αγροτική κατοικία, χαρακτηριστικό δείγμα του κτηριακού τύπου παραδοσιακής (λαϊκής) κατοικίας της εποχής, με χαρακτηριστική τυπολογία, μορφολογία και κατασκευαστική δομή. Αποτελεί δε τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής στα τέλη του 19ου αιώνα από αρχιτεκτονική, οικονομική, πολιτισμική και πολιτιστική άποψη.

Η απόφαση αυτή έρχεται στη συνέχεια του χαρακτηρισμού ως μνημείων του καλντεριμιού στο Μπίλιοβο που οδηγεί στον οικισμό και τις οικίας Μαργέλη που εξειδικεύουν συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία των Αλτομιρών, που λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα ως αξιόλογος χώρος αγροκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

9 τιμητικές διακρίσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο πλαίσιο της ΟΤΑ Awards 2019 – 2023.

Tην Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου και στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των «Βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023» υπό  την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Περιφερειαρχών (ΕΝΠΕ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής. Τα Βραβεία Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023 – OTA AWARDS 2023, είναι τα μοναδικά βραβεία που υπάρχουν στη χώρα και τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά στους Πρωτοβάθμιους & Δευτεροβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας δράσεις και έργα για την Καινοτομία, τη Βιωσιμότητα, την Ποιότητα Ζωής των Πόλεων αλλά και τις Υπηρεσίες προς τον Πολίτη για το σύνολο της θητείας εκλογής των εκπροσώπων τους.

Περισσότεροι από 100 Δήμοι και αρκετές Περιφέρειες από ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσαν συμμετοχή στα βραβεία, με αρκετές υποψηφιότητες σε κατηγορίες όπως, οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση, παιδεία, αστικός σχεδιασμός, καθαριότητα, υποδομές, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, βιώσιμη κινητικότητα, μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον, πολιτική προστασία κ.ά.  παρουσιάζοντας τα έργα που πραγματοποίησαν για το σύνολο της τετραετίας 2019-2023.

Στην κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου, Αναπληρώτρια Διοικήτρια Εθνικής Αρχής Διαφάνεια, συμμετείχαν άνθρωποι με πολύχρονη εμπειρία αλλά και βαθιά γνώση του αντικειμένου των υποψηφιοτήτων, από τον Ακαδημαϊκό, Επιχειρηματικό και Πολιτικό χώρο καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διακρίθηκε και απέσπασε τα αντίστοιχα βραβεία, για τις εξής δράσεις της:

– Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

– Δομή διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης στο Γεράκι

– Δράσεις για την Πολιτική Προστασία

– Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

– Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πελοποννήσου

– Destination Management System, ΤΒEΧ

– Δράσεις πρόληψης και προστασίας από την Covid – 19

– Πρόγραμμα σίτισης και προώθησης της υγιεινής διατροφής στα σχολεία

– Ενέργειες και δράσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Aegean: Επανέναρξη δρομολογίου Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα

Την επανέναρξη του δρομολογίου Θεσσαλονίκη‑Καλαμάτα από την 1η Νοεμβρίου 2023, με 3 εβδομαδιαίες συχνότητες, ανακοίνωσε η AEGEAN, με την στήριξη της Τ.Ε.ΜΕΣ (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας) του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

Ειδικότερα, η AEGEAN, μετά από σχετική συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ για την υποστήριξη του δρομολογίου και έχοντας πάντα ως κύριο γνώμονα την ανάγκη για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, προχωρά σε επανεκκίνηση των πτήσεων, “μοιράζοντας το βάρος” στήριξης του συγκεκριμένου δρομολογίου κατά τη χειμερινή περίοδο, για να καλύψουν το κενό, έως ότου ο σχετικός διαγωνισμός δημόσιας υπηρεσίας ολοκληρωθεί επιτυχώς από τις αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι, το συγκεκριμένο δρομολόγιο εκτελείται  από την Olympic Air και είχε διακοπεί την 31η  Αυγούστου, αφού ο πρόσφατος διαγωνισμός δημόσιας υπηρεσίας κρίθηκε άγονος.

Συνάντηση εργασίας στην Καρδαμύλη με θέμα:  Διεθνείς Τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές   –

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο DIAPORI SUITES ΗΟΤΕΛ KARADAMYLI, η συνάντηση εργασίας με θέμα “Διεθνείς Τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές – Από τη Θεωρία στην Πράξη”. Η διοργάνωση ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου). Oi εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων της Δυτικής Μάνης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν το παρόν, σε μια συνάντηση που πραγματικά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αφενός λόγω της θεματικής της αφετέρου λόγω των εξαιρετικών ομιλητών και επίτιμων καλεσμένων. Επίτιμος καλεσμένος, ήταν ο καταξιωμένος chef Λευτέρης Λαζάρου. Από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ομιλήτρια ήταν, η καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης), Κωνσταντίνα Κοτταρίδη και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας (Τμήμα Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας), Αναστάσιος Κώτσιρας, Καλεσμένοι ομιλητές ήταν, επίσης, ο ερευνητής & συγγραφέας γαστρονομικού τουρισμού, Χαρίλαος Καλπίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γίαννης Κολοβός, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, Δημήτρης Πατριαρχέας και η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνταντακόπουλου, Κέλλυ Δημητρούλια.

Λευτέρης Πετρούνιας: Ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

O συμπατριώτης μας, με καταγωγή από τη Λάγια της Ανατολικής Μάνης, Λευτέρης Πετρούνιας δεν κατάφερε αυτή τη φορά να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αμβέρσας, το οποίο είναι το 4ο της καριέρας του στη διοργάνωση, ενώ παράλληλα εξασφάλισε και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Ο Πετρούνιας εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμά του, το οποίο είχε συντελεστή δυσκολίας 6.30, αλλά τελικά αρκέστηκε στη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο, με τον Γιανγκ Λιού από την Κίνα να παίρνει το χρυσό. Ο Λιού είχε βαθμολογία 15.233 και ο Έλληνας πρωταθλητής 15.066, με τον Χάο Γιού, επίσης από την Κίνα, να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο με 14.833 βαθμούς.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

Άρτος – Οίνος – Έλαιον: 10η Παρουσίαση  Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων στην Καλαμάτα. Κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου

Παρά τον άστατο καιρό, καθ’ όλη τη διάρκεια της 10ης παρουσίασης αγροτικών και τοπικών προϊόντων «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, επισκέφτηκε το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στην Καλαμάτα, γνωρίζοντας από κοντά τοπικές επιχειρήσεις και τα ποιοτικά αγροδιατροφικά τους προϊόντα, αλλά και συμμετέχοντας στις δράσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Η έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια. Πρόκειται για ένα θεσμό που μετεξελίσσεται σε Φεστιβάλ Αγροδιατροφικών Προϊόντων και Γαστρονομίας, με σκοπό την προβολή των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεών (μουσικά συγκροτήματα, θέατρο σκιών (καραγκιόζης), συναυλία δημοτικής φιλαρμονικής, δράσεις μαγειρικής μία με τίτλο «Μαγειρεύοντας ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές», όπως και άλλη δράση με τίτλο «Η ελιά στη γαστρονομία της Πελοποννήσου»).

Μεγάλοι χορηγοί ήταν η Συκική και η Ένωση Μεσσηνίας, ενώ την παρουσίαση υποστήριξαν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Καλαμάτας.

Ασήμαντες σε έκταση και καταστροφές οι φωτιές Ιουλίου και Αυγούστου 2023 σε περιοχές της Μάνης.

Φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής 14/7 έξω από τη Γαρδενίτσα του δήμου Ανατολικής Μάνης. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι φλόγες έκαψαν αγροτοδασική έκταση χωρίς να απειλείται οικιστικό κομμάτι στην περιοχή. Για τον περιορισμό του μετώπου επιχείρησαν 25 πυροσβέστες με 8 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις τρία αεροσκάφη. Η φωτιά ελέγχθηκε σύντομα.

Φωτιά ξεκίνησε στις 14.00 ώρα σε δασική έκταση στο Λάγιο Λακωνίας, που συνορεύει με τα νοτιοανατολικά όρια του δήμου Ανστολικής Μάνης. Στην περιοχή επιχείρησαν 19 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 6 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν 2 αεροσκάφη και η φωτιά σύντομα ελέγχθηκε.

Φωτιά ξέσπασε στις 27 Αυγούστου κοντά στη Μηλιά Δυτικής Μάνης σε δασική και δύσβατη χορτολιβαδική περιοχή ανατολικά του δρόμου Πλάτσας – Μηλέας. Αντιμετωπίστηκε με ρίψεις νερού από αεροσκάφος Πετζετέλ για να ενισχύσει την πυρόσβεση. Σύντομα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Το θετικό είναι πως στην περιοχή ναι μεν φυσούσε αλλά κατά περιόδους σημειωνόταν ψιλόβροχο, ενώ η φωτιά γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο.

Ακόμα μια δασική πυρκαγιά ξέσπασε στις 27 Αυγουστου λίγο πριν τις 10 το πρωί, από κεραυνό στον Ταΰγετο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε δέντρο στο δάσος της Βασιλικής σε δύσβατο σημείο νότια της κορυφής του Προφήτη Ηλία. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν από την αρχή ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ ρίψεις έκανε και αεροσκάφος τύπου PZL

Υποτονικός ο φετινός εορτασμός της Παναγίας Γιάτρισσας στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου.

Αρνητικές συγκυρίες, με κυριότερη την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών που παρά το σταμάτημα των βροχοπτώσεων παρέμειναν οι άνεμοι ισχυρής έντασης, περιόρισαν τη συμμετοχή του κοινού στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις κατά τον Εσπερινό της 7ης Σεπτεμβρίου και τη λειτουργία της 8ης Σεπτεμβρίου. Περιορισμένη ήταν και η συμμετοχή των πολιτικών, δεδομένου εκτός από την κακοκαιρία και η χρονική συγκυρία του Σεπτεμβρίου προσδιοριζόταν μετά την ολοκλήρωση του πολιτικού κύκλου Μαΐου – Ιουνίου. Παρ` όλα αυτά η υπήρξε προσέλευση σημαντικού αριθμού προσκυνητών, ιδιαίτερα από τα κοντινά χωριά της ανατολικής και δυτικής πλευράς του Ταϋγέτου, Η χοροστασία κατά τη λειτουργία διεξήχθη από το Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο επικουρούμενο από τον Ηγούμενο και τους μοναχούς της Μονής καθώς και κληρικούς των γειτονικών ενοριών της Μάνης.

Σταδιακή λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Λακωνίας, στην περιοχή της Σκάλας από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου η σταδιακή λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Λακωνίας, στην περιοχή της Σκάλας. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.), στην Σπάρτη, όπου μετείχαν εκπρόσωποι των δήμων της Λακωνίας, υπηρεσιακοί παράγοντες από την Π.Ε. καθώς και εκπρόσωποι από την διαχειρίστρια εταιρεία.

“Νιώθω εξαιρετική χαρά και ικανοποίηση για το γεγονός ότι πλέον λειτουργεί και η τρίτη μονάδα που προέβλεπε ο σχεδιασμός της κεντρικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα η Λακωνία να έχει πια την δυνατότητα να διαχειρίζεται τα απορρίμματα των δήμων της” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε ότι οι δήμοι της Λακωνίας, για περίπου ένα μήνα, δεν θα καταβάλουν αντίτιμο για την διάθεση των απορριμμάτων τους στην πιο πάνω μονάδα – αλλά και για το εναπομένον διάστημα που κάποιοι από τους λακωνικούς δήμους θα εξυπηρετούνται στην Παλαιόχουνη. 

Προγραμματική σύμβαση για εκπόνηση μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης της Μονής Δρυάλου

Στις 11 Σεπτεμβρίου  ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας υπέγραψε προγραμματική σύμβαση, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ, με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών για την συντήρηση και αποκατάσταση της Μονής Φανερωμένης στον Δρύαλο, της Δημοτικής Ενότητας Οιτύλου του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Η εν λόγω προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη χρηματοδότηση, του υπουργείου Πολιτισμού για την εκπόνηση και της Μητρόπολης Μάνης ως φορέα υπαγωγής της Μονής.

Σεπτέμβριος 2023

Στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά το φετινό βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας”

Στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά για το βιβλίο του “Ακόμα και με δανεικό στυλό γράφεται η Ιστορία”, απονέμεται το φετινό βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας” για βιβλίο δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού, το οποίο προκήρυξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη μνήμη του πρώτου αιρετού νομάρχη Μεσσηνίας και επί σειρά ετών γενικού γραμματέα στο υπουργείο Πολιτισμού Παναγιώτη Φωτέα.

Στη σχετική απόφαση κατέληξε η υπό την ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου κριτική επιτροπή στην μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασή της σήμερα, Παρασκευή 30 Ιουνίου, στην οποία μετείχαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, η επίκουρη καθηγήτρια του ίδιου Ιδρύματος Σοφία Καπετανάκη, το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντιπρόεδρος ε.τ. του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Μηλιώνης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το βραβείο, που συνίσταται σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, προγραμματίζεται να απονεμηθεί την τελευταία εβδομάδα του ερχόμενου Αυγούστου.

* Ο Γιώργος Γεννηματάς υπηρέτησε σε κρίσιμες και σημαντικές θέσεις για πάνω από 40 χρόνια. Εχει διατελέσει πρέσβης της χώρας μας στη Συρία, την Πορτογαλία και την Τουρκία, ενώ έχει υπηρετήσει σε εξ ίσου σημαντικές θέσεις στη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Ρωσία. Επίσης, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και γενικός γραμματέας και γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών.

Έργο του Οργανισμού «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) για ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας

Το έργο που, μετά από παρέμβαση του δημάρχου Καλαμάτας Αθανασίου Βασιλόπουλου εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Οργανισμού «Κτιριακές Υποδομές», στη συνέχεια δημοπρατήθηκε. Προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε  ο Οικονομικό Φορέα με την επωνυμία: «3ΝΚ ENGINEERS AND ARCHITECS ΙΚΕ», που προσέφερε ποσοστό έκπτωσης: 21,14%) επί συνολική δαπάνης του έργου με τον ΦΠΑ: 283.879,65€.

Υπογράφηκε η σύμβαση για το νέο νοσοκομείο Σπάρτης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Με τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, με τελικό ανάδοχο τον Όμιλο ΑΒΑΞ, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα και στην Κύπρο, υπογράφηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023 η σύμβαση για την έναρξη της κατασκευής του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής – ΙΣΝ, του Νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – ΙΣΝ και του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης – ΙΣΝ. Η αύξηση του προϋπολογισμού για τα συγκεκριμένα έργα διαμορφώνει τη συνολική επένδυση του ΙΣΝ για τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) σε ποσό άνω του ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων, με τα τρία νέα νοσοκομεία, τα οποία θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένα στο Ελληνικό Δημόσιο, να αποτελούν περίπου το ήμισυ (500 εκατομμύρια δολάρια) του συνολικού προϋπολογισμού του. «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και καμιά φορά τα μέσα αγιάζονται προς όφελος του σκοπού. Η δέσμευσή μας για στήριξη της δημόσιας υγείας, επέκταση της πρόσβασης στις υπηρεσίες της, ενίσχυση της ποιότητας της περίθαλψης για όλους και ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής είναι ακλόνητη ακόμα και στις ιδιαίτερα δύσκολες, τωρινές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ. «Η νέα συμφωνία για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων μας γεμίζει υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη, αποδεικνύοντας πως ενώ οι πόροι μας δεν είναι αστείρευτοι, είναι αστείρευτη η δύναμη και η αφοσίωσή μας προς όφελος της κοινωνίας». «Tα τρία αυτά νοσοκομεία καθιερώνουν τη σημασία της επιστημονικής καινοτομίας αγκαλιάζοντας, ταυτόχρονα, τις ανθρωπιστικές αξίες» είπε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας των έργων Renzo Piano. «Η οπτική και φυσική επαφή με το περιβάλλον, το φυσικό φως και η ομορφιά, η αρχέγονη ομορφιά, είναι τα βασικά δομικά στοιχεία αυτού του έργου. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου σημείου αναφοράς για την αρχιτεκτονική της υγειονομικής περίθαλψης που αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει την περιβαλλοντική ευθραυστότητα του πλανήτη μας».

Όταν ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, θα ενημερώσομε τους αναγνώστες της ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Πέθανε ο συμπατριώτης μας πρώην βουλευτής Ηλίας Ι. Βουγιουκλάκης.

Γεννήθηκε στη Λάγια Λακωνίας το 1945 και σε μικρή ηλικία η οικογένειά του μετανάστευσε στον Πειραιά. Στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε στο Δήμο Πειραιώς, στα ΕΛΤΑ, στον ΟΤΕ, ακόμα και στους φούρνους του Γυαλαδίκου των λιπασμάτων. Κατόρθωσε, παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες να σπουδάσει πολιτικές και νομικές επιστήμες και να αποδειχθεί ένας από τους καλύτερους ποινικολόγους της Ελλάδας.

Στα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε μεγάλη συνδικαλιστική δράση και έγινε Πρόεδρος των Λακώνων φοιτητών και της Φοιτητικής Πνευματικής Εστίας Πειραιώς και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Επίσης μετά την αποφοίτησή του, διετέλεσε πρόεδρος της Παλλακωνικής Ενώσεως, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Γηγενών Πειραιωτών κλπ.

Κατά την δικτατορία είχε ιδρύσει την Οργάνωση “Ελεύθεροι Αετοί” και υπερασπίστηκε δωρεάν άλλους αγωνιστές σε έκτακτα στρατοδικεία.

Το 1969 νυμφεύθηκε την Ματίνα Κωνσταντογιάννη  Εκλεγόταν  βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Πειραιά από το 1974 μέχρι και το 1993.

Ολοκληρώθηκε η α’ φάση του έργου «Αναδιάταξη – Αναδιοργάνωση Πλατείας 23ης Μαρτίου Καλαμάτας» – Σε κυκλοφορία ο δρόμος

Οι εργασίες για την α’ φάση του έργου «Αναδιάταξη – Αναδιοργάνωση Πλατείας 23ης Μαρτίου Καλαμάτας » ολοκληρώθηκαν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί και ο δρόμος δόθηκε σε κυκλοφορία. Ο ρυθμός υλοποίησης του έργου είναι καλός, κάτι που επεσήμανε εμφανώς ικανοποιημένος σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023, όπου και δόθηκε εκ νέου σε κυκλοφορία για τα οχήματα ο δρόμος.  Η εν λόγω περιοχή αρχίζει να αλλάζει (έχουν προηγηθεί εργασίες που αφορούν τα υπόγεια δίκτυα), με κύριο χαρακτηριστικό μέχρι στιγμής τα μεγάλα πεζοδρόμια και τους κυβόλιθους στο οδόστρωμα.

Και από το Δήμο Καλαμάτας πρόταση για αναβάθμιση περιπατητικών διαδρομών, μεταξύ των οποίων και εκείνων στην εδαφική περιοχή της Βέργας

Υπεβλήθη από το Δήμο Καλαμάτας αίτηση χρηματοδότησης για το έργο «Αναβάθμιση και εμπλουτισμός υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών του Δήμου Καλαμάτας», προϋπολογισμού Προτεινόμενης Πράξης 494.996,95 €,  Στην πρόταση περιλαμβάνεται και οι διαδρομές: α) Κάτω Βέργα – Άνω Βέργα, μήκους 2,82 χλμ., β) Άνω Βέργα = Προφήτης Ηλίας, μήκους 2,85 χλμ., γ) Άνω – Βέργα από χωματόδρομο που οδηγεί στο δρόμο Αλτομιρά – Πηγάδια, μήκους 5,18χλμ., και δ) όρος Καλάθι κεντρικά, μήκους 3,93 χλμ..

Αύγουστος 2023

Οι Μανιάτες βράβευσαν στη Νέα Υόρκη το γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ

Η Ένωση των Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», η οποία έλκει στους κόλπους της πάνω από τέσσερα χιλιάδες μέλη από όλον τον κόσμο, βράβευσε τον φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η βράβευσή του έγινε κατά την διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης σε ομογενειακό εστιατόριο στο Μανχάταν από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Γεωργόπουλο και τον επιχειρηματία Σταύρο Βουγιουκλάκη, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την ηγεσία της Ένωσης.

Πρόκειται για μια διπλή και συνάμα ευχάριστη έκπληξη για τον γερουσιαστή Μενέντεζ. Η πρώτη σχετίζονταν με την  απρόσμενη για τον ίδιο βράβευση και η δεύτερη με το βραβείο αυτό καθ΄ εαυτό, το κέντρισε την περιέργεια και προκάλεσε την ευαρέσκεια όχι μόνο του αποδέκτη του, αλλά και όλων των συνδαιτυμόνων. Ήταν ένα πραγματικό έργο τέχνης σε χαλκό, το οποίο σμίλευσε με περισσή αγάπη ο διακεκριμένος γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου και το οποίο ήταν αφιερωμένο στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και στον Όρκο των Μανιατών της 17ης Μαρτίου 1821 και ο οποίος έχει ως εξής: «Ορκίζομαι, εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού, εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδος, να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου, υπέρ πίστεως και Πατρίδος. Ορκίζομαι, να μη βλέψω εις τα όπισθεν εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος και της Θρησκείας μου. Ορκίζομαι, «Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος» υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», Ζήτω η 17η Μαρτίου 1821, Ζήτω η Μάνη, Ζήτω η Ελλάς!

Οι κ.κ. Γιώργος Γεωργόπουλος και Σταύρος Βουγιουκλάκης ενημέρωσαν τον κ. Μενέντεζ για την Ένωση των Απανταχού Μανιατών και μετέφεραν την ευγνωμοσύνη της προέδρου της Δήμητρας Κούβαρη και όλων των στελεχών για την αδιάλειπτη υποστήριξη που ο κ. Μενέντεζ προσφέρει στον αγώνα της ομογένειας για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως.

Στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά το φετινό βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας”

Στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά για το βιβλίο του “Ακόμα και με δανεικό στυλό γράφεται η Ιστορία”, απονέμεται το φετινό βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας” για βιβλίο δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού, το οποίο προκήρυξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη μνήμη του πρώτου αιρετού νομάρχη Μεσσηνίας και επί σειρά ετών γενικού γραμματέα στο υπουργείο Πολιτισμού Παναγιώτη Φωτέα.

Στη σχετική απόφαση κατέληξε η υπό την ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου κριτική επιτροπή στην μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασή της σήμερα, Παρασκευή 30 Ιουνίου, στην οποία μετείχαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, η επίκουρη καθηγήτρια του ίδιου Ιδρύματος Σοφία Καπετανάκη, το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντιπρόεδρος ε.τ. του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Μηλιώνης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το βραβείο, που συνίσταται σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, προγραμματίζεται να απονεμηθεί την τελευταία εβδομάδα του ερχόμενου Αυγούστου.

* Ο Γιώργος Γεννηματάς υπηρέτησε σε κρίσιμες και σημαντικές θέσεις για πάνω από 40 χρόνια. Εχει διατελέσει πρέσβης της χώρας μας στη Συρία, την Πορτογαλία και την Τουρκία, ενώ έχει υπηρετήσει σε εξ ίσου σημαντικές θέσεις στη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Ρωσία. Επίσης, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και γενικός γραμματέας και γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών.

Πέθανε ο Μανιάτης Παναγιώτης Μελάς, πρώην βουλευτής Πειραιά της ΝΔ και των ΑΝΕΛ

Έφυγε από τη ζωή, στα τέλη Ιουνίου, σε ηλικία 78 ετών ο Παναγιώτης Μελάς, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Πειραιά..

Ο Παναγιώτης Μελάς γεννήθηκε στην Κοκκάλα Μάνης (23/01/1945) και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ήταν το 7ο παιδί πολύτεκνης οικογένειας, από πατέρα Ιερέα και μητέρα αγρότισσα. Από το γάμο του με την Ελευθερία Κουκά, συμβολαιογράφο απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιάννη και τον Αντώνη.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε την ειδικότητα του Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου και υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Το διάστημα 1983-1987 ήταν αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Στις 17/11/1994 αντικατέστησε στη Βουλή, ως πρώτος επιλαχών στην Α΄ περιφέρεια Πειραιά, τον παραιτηθέντα βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο.Εξελέγη βουλευτής της Α΄ Πειραιώς στις εκλογές του 1996, του 2000, του 2004 και του 2007. Στις 07/10/2010 αντικατέστησε στη Βουλή τον παραιτηθέντα του βουλευτικού αξιώματος Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Το 2012 ο Παναγιώτης Μελάς προσχώρησε στο κίνημα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου και εκλέχτηκε βουλευτής στις εκλογές που ακολούθησαν.

2 αποσύρσεις « Γαλάζιας Σημαίας σε ακτές της Ανατολικής Μάνης. 

Συνολικά 13 βραβευμένες ακτές από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» έχασαν το βραβείο τους για το 2023 επειδή δεν οργανώθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος. Οι 2 βρίσκονται στην Ανατολική Μάνη. Σύμφωνα με τη διαδικασία του Προγράμματος, οι διαχειριστές οφείλουν να οργανώσουν εγκαίρως τις ακτές και να στείλουν τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης της Γαλάζιας Σημαίας ήταν η 1η Ιουλίου. Μέχρι και σήμερα στις εν λόγω ακτές δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωσή τους σύμφωνα με τα κριτήρια που αφορούν: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού. Η απόσυρση στις εν λόγω ακτές γίνεται για λόγους πλημμελούς οργάνωσης ενώ η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, κατά τα πρότυπα του Προγράμματος, εξαιρετική. Σύμφωνα με την «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης», οι 2 ακτές της Μάνης, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής: Ακτή Σκουτάρι, Δήμος Ανατολική Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας και Ακτή Γύθειο 2/Σελινίτσα, Δήμος Ανατολική Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας.

29ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έκανε πρεμιέρα στις 14 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με την ομάδα χορού Tao Dance Theater από την Κίνα και την πολυβραβευμένη παράσταση 11. Στην έναρξη παρευρέθησαν ακόμη, εκτός του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη, αντιπεριφερειάρχες και αρκετοί αυτοδιοικητικοί.

Το φεστιβάλ είναι 10ήμερο και οι παραστάσεις γίνονται στο Μέγαρο Χορού και υπαίθριες.

Αφυπηρέτησε ο για πολλές δεκαετίες διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας

Η μακρά και ευδόκιμη υπηρεσία στη δημόσια υπηρεσία τεχνικών έργων της Μεσσηνίας του συμπατριώτη μας από την Καρδαμύλη Παναγιώτη Γιαννακέα του Αντωνίου και της Βενέτως ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου που καταλείφθηκε από το όριο ηλικίας.

Παιδί αγροκτηνοτροφικής οικογένειας μεγάλωσε με τα ιδανικά της Μάνης και του φυσικού χώρου του Ταϋγέτου, κατόρθωσε να ξεπεράσει τα εμπόδια στις σπουδές που δημιουργούνταν κατά τις δεκαετίες 1970- 80, λόγω των περιορισμένων οικονομικών των οικογενειών τους, και να σπουδάσει στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είχε, για την 4ετία 1990 -94 εκλεγεί Κοινοτικός Σύμβουλος Καρδαμύλης με το συνδυασμού του αείμνηστου Προέδρου Βασίλη Ταταρέα.

Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Λιακέα προϊσταμένη της Διοικητικής-Οικονομικής Υπηρεσίας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καλαμάτας και έχουν αποκτήσει τρεις θυγατέρες. Του ευχόμαστε το ίδιο παραγωγικός να είναι και ο νέος κύκλος ζωής του.

Έργο του Οργανισμού «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) για ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας

Το έργο που, μετά από παρέμβαση του δημάρχου Καλαμάτας Αθανασίου Βασιλόπουλου εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Οργανισμού «Κτιριακές Υποδομές», στη συνέχεια δημοπρατήθηκε. Προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε  ο Οικονομικό Φορέα με την επωνυμία: «3ΝΚ ENGINEERS AND ARCHITECS ΙΚΕ», που προσέφερε ποσοστό έκπτωσης: 21,14%) επί συνολική δαπάνης του έργου με τον ΦΠΑ: 283.879,65€.

Ιούλιος 2023

Πέθανε ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος έφυγε από τη ζωή στις 2 Ιουνίου σε ηλικία 67 ετών. Τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Μιχαήλ Κωσταράκος ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ από την 1η Νοεμβρίου του 2011 μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη και είχε καταγωγή από τον Κότρωνα της Ανατολικής Μάνης. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1974 και αποφοίτησε ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού το 1978. Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών. Μιλούσε αγγλικά και γαλλικά.

Πέθανε η Νόνικα (Αντιγόνη) Γαληνέα

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα σε ηλικία 84 ετών, λίγες ημέρες πριν γιορτάσει τα γενέθλιά της. Πατέρας της ήταν ο Πέτρος Γαληνέας, δικηγόρος που γεννήθηκε στο Εξωχώρι της Δυτικής Μάνης και διετέλεσε διευθυντής των Μύλων Αγίου Γεωργίου Πειραιά.  Μητέρα της ήταν η Θεοδοσία Καραϊωσηφόγλου.

Η Νόνικα Γαληνέα φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο Μακρή για το δημοτικό σχολείο και στην ηλικία των 14 ετών μεταγράφηκε σε σχολεία της Φλωρεντίας και στη συνέχεια της Ελβετίας. Στην ηλικία των 18 εγγράφηκε στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο και κατόπιν σπούδασε στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art.

Παντρεύτηκε τον Νίκο Μουτούση, νευρολόγο στην Ελλάδα, και έζησαν στο Παρίσι για 5 χρόνια όπου έκαναν τρία παιδιά, τις δίδυμες Αλεξία και Αριέττα (γ.1957) και την Μαρία-Αμαλία (γ.1961). Σύντροφός της για αρκετά χρόνια υπήρξε ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης, τον οποίο γνώρισε στο Θέατρο Μετροπόλιταν, όπου συμπρωταγωνιστούσαν. Με τον Αλεξανδράκη χώρισαν το 1990, μετά από 21 χρόνια σχέση.

Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε το 1963 με εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης, όπου η πρώτη της παράσταση ήταν οι Όρνιθες του Αριστοφάνη. Συνεργαζόταν με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.ά. Από το 1969 έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μαζί, δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο ενώ παράλληλα έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο.

Έχει μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία της σε βιβλίο με τίτλο Η ζωή μου (εκδόσεις Λιβάνη 2005) όπως και το βιβλίο Επέστρεφε (εκδόσεις Ιανός, 2007). Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη» για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα που έχει 50 χρόνια συνεχή παρουσία στο θέατρο, η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που ερμήνευσε στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου στην αγγλική γλώσσα και η μόνη που έχει πρωταγωνιστήσει 6 φορές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σε πλήρη εξέλιξη το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο μετά τη Βέργα στην ανατολική είσοδο της Καλαμάτας

Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσονται τα έργα διευθέτησης στα ρέματα Πολιτέικο Ι & ΙΙ και Κερεζένια στην ανατολική Καλαμάτα μετά τη Βέργα για τον εισερχόμενο στην Καλαμάτα από τη Μάνη, με φορέα το Δήμο Καλαμάτας, που εκτελείται από την Κοινοπραξία ΜΟΡΕΑΣ. Οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου της σύμβασης παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου «Μορέας» και αφορούν παρεμβάσεις σε μήκος περίπου 2,5 χιλιομέτρων, με το κόστος να ξεπερνά τα 17 εκατ. €. Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023, κατά τη διάρκεια αυτοψίας στο μεγάλο έργο, ανέφερε τα εξής: «Ένα πολύ σημαντικό έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ανατολικής πόλης, που επί της ουσίας με μια σήραγγα 2,5 χλμ., ένα έργο προϋπολογισμού 14 εκατ. € συν το ΦΠΑ, που ξεπερνά λοιπόν τα 17 εκατομμύρια €, θα διαχειριστεί τα όμβρια ύδατα των ρεμάτων Πολιτέικο Ι & ΙΙ, οδηγώντας τα στο ρέμα Κερεζένια, και αυτά θα οδηγηθούν στη θάλασσα. Ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που έρχεται ως συνέχεια του αυτοκινητοδρόμου και ως συν

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Ονοματοδοσία πλατείας προς τιμή του Πέτρου Μαυρομιχάλη και τοποθέτηση ανδριάντα του στη Βούλα Αττικής                                                                                                                                Τη «δική» του πλατεία στη Βούλα απόκτησε ο ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης από τη Μάνη Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Την πλατεία επί της οδού Καστελλορίζου, η οποία μετονομάστηκε σε πλατεία Πέτρου Μαυρομιχάλη κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, όπου έγιναν την Κυριακή 7 Μαΐου και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του σπουδαίου αγωνιστή. Το έργο, που έχει ύψος 2,20 μέτρα και κατασκευάστηκε από ορείχαλκο, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Μπάρδης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το άγαλμα έχει τοποθετηθεί πάνω σε βράχο που ταξίδεψε από την Αρεόπολη στη Βούλα γι’ αυτό το σκοπό. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα (στη φωτο με το δήμαρχο Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο), ενώ το δήμο Ανατολικής Μάνης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Δρακουλάκου.

Ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας  Την Τρίτη 9 Μαΐου ξεκίνησε, με σημαντική καθυστέρηση πολλών μηνών, τη λειτουργία της η Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης στην Καλλιρόη Μεσσηνίας, με την άφιξη των πρώτων απορριμματοφόρων, σηματοδοτώντας την απαρχή της άρτιας και ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μεσσηνία, ενώ ανοίγεται ο δρόμος για την έναρξη της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης εντός των επόμενων 14 μηνών. «Μετά από αρκετά και σοβαρά εμπόδια και προβλήματα, που ξεπεράστηκαν όμως, άρχισε η λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, στην Καλλιρρόη, όπου θα εξυπηρετούνται οι 6 δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Το ξεκίνημα αυτής της μονάδας δίνει τέλος στην αγωνία των δημοτικών αρχών της Μεσσηνίας ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, αλλά και στο δυσάρεστο φαινόμενο -κυριότατα από περιβαλλοντικής, αλλά και αισθητικής, άποψης- των ανεξέλεγκτων χώρων εναπόθεσης και τους σωρούς των σκουπιδιών σε διάφορες περιοχές», ανέφερε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου -τον οποίον συνόδευε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς- και τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου Σταύρο Αργειτάκο ενημέρωσαν επί τόπου για τον τρόπο λειτουργίας της Μονάδας οι υπεύθυνοι της της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που διαχειρίζεται το «όλον» έργο.

5 οι Γαλάζιες Σημαίες στη Μάνη και φέτος                                                                                        Ανακοινώθηκαν οι παραλίες της χώρας στις οποίες απονεμήθηκαν το 2023 Γαλάζιες Σημαίες. Σ` αυτές περιλαμβάνονται μόνο πέντε σε παραλίες της Μάνης, δύο στη δυτική Μάνη (στην περιοχή που έχει ενταχθεί διοικητικά στο δήμο Καλαμάτας – ανά μία στις παραλίες Αλμυρού και Μικρής Μαντίνειας) – και τρεις στη διοικητική περιοχή του δήμου Ανατολικής Μάνης στις δύο παραλίες του Γυθείου: 1. Μαυροβούνι και 2. Σελινίτσα και μία στο Σκουτάρι.

Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987, σε ακτές που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους – απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων. Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές. Σε αυτά περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουόμενων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Ο μικρός αριθμός των παραλιών με Γαλάζιες Σημαίες στη Μάνη αποτελεί «καμπανάκι κινδύνου», απευθυνόμενο κυρίως στους αιρετούς εκπροσώπους, ιδιαίτερα των παραλιακών περιοχών και της κεντρικής διοίκησης των δήμων. Οι παραλίες απαιτούν ποιοτικού χαρακτήρα έργα ουσίας, ώστε το περιβάλλον, χερσαίο και υδάτινο, να παραμένει στη φυσική του κατάσταση. Οι επιπόλαιες και επιφανειακές παρεμβάσεις δεν αποτελούν ριζική λύση που να οδηγεί σε μόνιμα ποιοτική κατάσταση.

Και μικρά τμήματα στην αρχή του δρόμου Καλαμάτα – Καρδαμύλη στη μεγάλη εργολαβία των 3,1 εκατομμυρίων Ευρώ για τις Επαρχιακές Οδούς Μεσσηνίας.                                                          Στη σύμβαση των 3,1 εκ ευρώ για το έργο βελτίωσης -κυρίως του εθνικού, αλλά και του επαρχιακού- οδικού δικτύου της Μεσσηνίας, με χρηματοδότηση που προέρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπόγραψε πρόσφατα με τον ανάδοχο του έργου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας, περιλαμβάνονται με τμήματα στην αρχή της Επαρχιακής Οδού Καλαμάτας – Καρδαμύλης, στις πιο κάτω θέσεις: Α) Τμήμα 1: Χιλιομετρική θέση (Χ.Θ.) 4+800 έως Χ.Θ. 4+890, εντός του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Καλαμάτας (περιοχή Βέργας). Β) Τμήμα 2: Χ.Θ. 7+400 έως Χ.Θ. 7+738, στην περιοχή της Βέργας και Γ) Τμήμα 3: Χ.Θ. 10+600 έως Χ.Θ. 11+080.

Προς συασιοποίηση το έργο: «Συντήρηση οδικού δικτύου Άρνας – Αγίου Νικολάου -Καστάνιας».                                                                                                                        Μετά την έγκριση και του 2ου Πρακτικού ελέγχου των δικαιολογητικών κατακύρωσης του προσωρινού αναδόχου του έργου : «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΝΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ», προϋπολογισμού 250.000€ (συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α  και την κατακύρωση της σύμβασης, από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον οικονομικό φορέα «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠ. ΜΑΛΗΣ» με μέση τεκμαρτή έκπτωση 26,16%, αναμένεται σύντομα να υπογραφεί η σύμβαση και να αρχίσει η εκτέλεση του έργου.

Προσφυγή σε διαιτησία από «Αβαξ»,«Ακτωρ», ΤΕΡΝΑ για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος της Κοινοπραξίας «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ»

Στη διαιτησία οδηγήθηκαν η κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου και το Δημόσιο για την αναπροσαρμογή του κόστους του έργου. Η κοινοπραξία ζητάει συνολική αναθεώρηση, ενώ το Δημόσιο υποστηρίζει ότι δεν αιτιολογείται κάτι τέτοιο. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το μεσαίο τμήμα του έργου, ευθύνης της «Ακτωρ», παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση, αλλά το υπουργείο Υποδομών εκτιμά ότι θα απορροφηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Η μεγάλη άνοδος του κόστους της ενέργειας αλλά και των τιμών των υλικών τέθηκε στο υπουργείο Υποδομών από την κοινοπραξία Αβαξ – Ακτωρ – ΤΕΡΝΑ ήδη από το 2021. Το Δημόσιο απέρριψε το αίτημα της κοινοπραξίας, υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση υπεγράφη μόλις το 2019 και δεν μπορεί να αιτιολογηθεί αναπροσαρμογή του κόστους του έργου. Μετά την απόρριψη του αιτήματός της, η κοινοπραξία προσέφυγε σε διαιτησία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία ζητάει την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού του έργου, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες άλλαξαν άρδην από το 2019 και δεν υπήρχε τρόπος αυτό να προβλεφθεί και να συμπεριληφθεί στα περιθώρια ρίσκου που έχει κάθε σύμβαση παραχώρησης. Η κοινοπραξία δεν φέρεται να κατέθεσε «ποσοτικοποιημένο» αίτημα (δηλαδή συγκεκριμένη αύξηση υλικών και εργασιών), αλλά αυτό θα συμβεί ανάλογα με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου (η υπόθεση δεν έχει ακόμη εκδικαστεί).

Oσον αφορά την πρόοδο του έργου, αυτή βρίσκεται σήμερα στο 13,76%. Ωστόσο, τα τρία τμήματα του έργου παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς: το πιο προχωρημένο είναι το τμήμα Γαστούνης – Πύργου, το οποίο έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ και βρίσκεται στο 24,8%. Το πρώτο τμήμα του έργου, από Μιντιλόγλι έως Καρέικα, βρίσκεται στο 12,1%. Τέλος, τη χαμηλότερη πρόοδο παρουσιάζει το μεσαίο τμήμα, από Καρέικα έως Γαστούνη, που βρίσκεται μόλις στο 6,4%.

Μάιος 2023

Εξαγορά της αλυσίδας Katerina’s Market στη Δυτική Μάνη από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

Στην εξαγορά των supermarket Katerina’s Market στη Μεσσηνιακή Μάνη προχώρησε η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, συνεχίζοντας την επέκταση του δικτύου της.

“H ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, μένοντας πιστή στο όραμά της να προσφέρει σε όλο και περισσότερες γειτονιές της Ελλάδας πρόσβαση στην ποιότητα, με οικονομία και υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυό της με την εξαγορά των supermarket Katerina’s Market”, αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

“Πρόκειται για μία ενέργεια που σηματοδοτεί την είσοδο του δικτύου των supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ στη Δυτική Μάνη, μέσω μίας τοπικής, επώνυμης αλυσίδας με ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία στην περιοχή, πολυετή και εδραιωμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές της. Η εξαγορά περιλαμβάνει την απόκτηση τεσσάρων εταιρικών καταστημάτων, σε Καλαμάτα, Στούπα, Άγιο Νικόλαο και Κάμπο. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, η οποία έχει ως στόχο την παρουσία της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ σε ακόμα περισσότερες γωνιές της Ελλάδας. Στηρίζοντας ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, την τοπική αγορά, τους τοπικούς παραγωγούς και τις τοπικές κοινωνίες και υπηρετώντας έμπρακτα σε όλα τα επίπεδα την υπόσχεση ‘κάθε μέρα δίπλα σας'”.

Τα «Katerinas Market» αποτελούν δημιούργημα του επιχειρηματία, Σωτήρη Σαραντέα, ενώ παρέμειναν μέχρι τέλους μια οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία έχουν εργαστεί και εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι.

Το τελευταίο εγχείρημα του Σωτήρη Σαραντέα, στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με τα super market, ήταν η δημιουργία του «Katerinas Market» στην οδό Φαρών, στο χώρο που φιλοξενούσε ένα από τα πρώτα super market της Καλαμάτας, την «Κυψέλη».

Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Σύλλογο Μανιατών με έδρα την Καλαμάτα.

Τη Τετάρτη 29 Μαρτίου στα νέα γραφεία του Συλλόγου Μανιατών, Αριστοδήμου 80 στη Καλαμάτα και μετά από τις αρχαιρεσίες της Κυριακής 26/3, συγκροτήθηκε ύστερα από ψηφοφορία το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος: Νίκα-Ρουτζούνη Αμαλία

Α΄ Αντιπρόεδρος: Χρυσομάλλη-Κουράκλη Μαρία

Β΄ Αντιπρόεδρος: Ζαγάκος Ανδρέας

Γραμματέας: Κακαρούκας Γρηγόρης

Ταμίας: Γυφτέα Γεωργία

Δημόσιες Σχέσεις: Ταβουλαρέας Γιάννης

Υπεύθυνος δραστηριοτήτων: Αναστασέας Γιώργος

Μέλη: Μπασέας Θόδωρος και Σάμιτας Παναγιώτης.

Εξελεγκτική Επιτροπή: Μπαζίγος Παναγιώτης και Ξερέα Μαίρη.

Δύο φορές τη βδομάδα δωρεάν μεταφορά επιβατών από και προς Γύθειο ή Αρεόπολη από τα χωριά του Δήμου Ανατολικής Μάνης

Άρχισε, από τις  10 Απριλίου 2023, δωρεάν συγκοινωνία σε όλα τα χωριά του Δήμου Ανατολικής Μάνης για κατοίκους και επισκέπτες από λεωφορεία του ΚΤΕΛ Λακωνίας. Το μέτρο αφορά τη μετακίνηση μεταξύ των Δημοτικών Κοινοτήτων από και προς το Γύθειο (έδρα) και την Αρεόπολη (ιστορική έδρα), με συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα,  .

Η δημοτική συγκοινωνία του Δήμου Ανατολικής Μάνης περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαδρομές:

Α. Ημέρες Δευτέρα και Παρασκευή

1η Διαδρομή πρωί: Νιοχώρι – Καρυούπολη – Παρασυρός – Σκουτάρι – Καλύβια – Καμάρες – Βαθύ – Σκαμνάκι – Άγιος Βασίλειος – Γύθειο. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Γύθειο.

2η Διαδρομή πρωί: Σιδηρόκαστρο  – Μυρσίνη – Καρβελάς  –  Μαραθέα -Κονάκια  – Λυγερέας  –  Κρήνη  – Πλάτανος – Γύθειο. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Γύθειο.

3η Διαδρομή πρωί:: Καστάνια – Σελεγούδι – Άγιος Νικόλαος – Κόκκινα Λουριά – Μέλισσα – Αρχοντικό – Γύθειο. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Γύθειο.

4η Διαδρομή πρωί: Παλαιόβρυση – Αγία Μαρίνα – Μελιτίνη – Προσήλιο – Πετρίνα – Αιγιές – Γύθειο. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Γύθειο.

Β. Ημέρες Τρίτη & Σάββατο

1η Διαδρομή πρωί: Λάγια – Πιόντες – Καινούργια Χώρα – Πόρτο Κάγιο – Μαρμάρι – Βάθεια – Άλικα – Άνω Μπουλαριοί – Πολεμίτα – Μίνα – Βρίκι – Βάμβακα – Δρύαλος – Αρεόπολη. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Αρεόπολη. 

2η Διαδρομή πρωί: Κεχριάνικα – Νέασσα – Οχιά – Δρυ – Κέρια – Ελιά – Κούνος – Κηπούλα – Άγιος Αθανάσιος – Καραβάς – Τροχάλακα – Παγγιά – Σταυρί – Ψίο – Άγιος Γεώργιος Κοίτας – Φωκαλωτό – Μέζαπο – Αρεόπολη. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Αρεόπολη.

 3η Διαδρομή πρωί:  Χωτάσια – Ελαιοχώρι – Οίτυλο- Κρυονέρι – Κάτω Καρέα – Καρέα – Γέρμα – Αρεόπολη. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Αρεόπολη.

4η Διαδρομή: Δροσοπηγή – Βαχός – Κελεφά – Σκάλα Βαχού – Αρεόπολη. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Αρεόπολη

5η διαδρομή πρωί: α) μόνο Τρίτη: Δημαρίστικα – Έξω Νύμφι (Κάτω) – Φλομοχώρι –  Λουκάδικα – Χειμάρρα – Πύρριχος – Αρεόπολη. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Αρεόπολη. β) μόνο Σάββατο: Άγιος Κυπριανός – Δημαρίστικα – Κοκκάλα – Έξω Νύμφι (Πάνω Χώρα)- Δρυμός (χωριό) – Φλομοχώρι – Βάτα – Κότρωνας – Λουκάδικα – Χειμάρρα – Πύρριχος – Αρεόπολη. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Αρεόπολη.

Δεν έγινε γνωστό, με τη σχετική ανακοίνωση, ο τρόπος χρηματοδότησης του ΚΤΕΛ για την κάλυψη της δαπάνης, δηλαδή αν αυτή έχει προκύψει από τη διεύρυνση της σύμβασης κράτους – ΚΤΕΛ για  τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία της περιοχής ή καλύπτεται από σύμβαση μεταξύ Δήμου – ΚΤΕΛ.

Ονοματοδοτήθηκε σε «Πλατεία Προέδρου Ευαγγέλου Ψαρρέα» η κεντρική πλατεία των Αλτομιρών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης σε πρόσφατη συνεδρίασή του, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Κοινότητας Αλτομιρών Σπύρου Κλείδωνα, αποφάσισε την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας του χωριού σε «πλατεία ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΨΑΡΡΕΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ» διατελέσαντος Προέδρου της Κοινότητας Αλτομιρών κατά το χρονικό διάστημα 1974  -1998, για τους πιο κάτω λόγους: Ανέλαβε την προεδρία της Κοινότητας κατά το έτος 1974, που επαναλειτούργησε μετά την κατάργησή της το 1971. Συντόνισε τις εργασίες διάνοιξης δρόμου από τα Σωτηριάνικα μέχρι τα Αλτομιρά με εθελοντική εργασία των κατοίκων και με παρεμβάσεις του σε κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς πέτυχε την τηλεφωνοδότηση και την ηλεκτροδότηση του χωριού, τη διάνοιξη αγροτικών δρόμων, την κατασκευή ποιμνιοστασίων και την κατασκευή κεντρικής υδατοδεξαμενής για την τροφοδοσία με νερό των σπιτιών του οικισμού.

Απρίλιος 2023

Τιμητικό βραβείο του ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης

Καλώντας «όλους τους εργαζομένους στο ΕΣΥ να δουν τους εαυτούς τους στα πρόσωπα εκείνων που θα βραβευτούν συμβολικά σήμερα» παρέδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τα πρώτα τιμητικά βραβεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) σε γιατρούς, στην ομώνυμη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», το απόγευμα της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου.

Τα «τιμητικά βραβεία ΕΣΥ» θα αποτελέσουν θεσμό, διαβεβαίωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συμβολικό όσο και ουσιαστικό για το σύστημα υγείας και τους ανθρώπους του.

«Βραβεύουμε και αναγνωρίζουμε την προσφορά, τη συνεργατικότητα, τις καλές πρακτικές των εργαζομένων. Η πανδημία μας έδειξε πως πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, να αλλάζουμε και να αλλάζει και η θεώρηση μας για τις ανάγκες στο πεδίο της υγείας» είπε κατά τον χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που εμπνεύστηκε και διοργάνωσε τον θεσμό των τιμητικών βραβείων ΕΣΥ.

Στην εκδήλωση εντάχθηκε, εκτός από τη βράβευση γιατρών των κλινικών covid των νοσοκομείων, και η βράβευση εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τα Κέντρα Υγείας Αρεόπολης, Πολυκάστρου, Καμμένων Βούρλων. Η απονομή από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Αθανασίου Πλεύρη, του βραβείου για το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης έγινε στο διευθυντή του Ανάργυρο Μαριόλη.

Χρυσός ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυμναστικής του Κότμπους.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας με επίδοση 14.966 πήρε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής “Turnier der Meister” του Κότμπους. Ιδανικό ξεκίνημα για το 2023. Ο Πετρούνιας κατέγραψε αυτή την επίδοση πραγματοποιώντας ένα πολύ καλό πρόγραμμα – το υψηλότερο σε βαθμό δυσκολίας-, το οποίο τον οδήγησε στην κορυφή της κατάταξης. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Κοχάνι από το Ιράν με 14.766 πόντους, ενώ την τριάδα του βάθρου έκλεισε ο Αβετισιάν από την Αρμενία με 14.533. (fvt

Ενεργειακή αναβάθμιση του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας

Ανοιχτό, επαναληπτικό, ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την προμήθεια και την εγκατάσταση υποδομών ενεργειακής αναβάθμισης για το Διοικητήριο της Σπάρτης, πραγματοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η δαπάνη ανέρχεται στις 235.000 ευρώ. Τα υλικά και οι εργασίες που περιλαμβάνονται στο διαγωνισμό είναι: Ηλιακά φωτοβολταϊκά στοιχεία, Θερμομονωτικά υλικά, Λαμπτήρες και φωτιστικά εξαρτήματα, Μετρητές ενέργειας, Εργασίες θερμομόνωσης, Ηλεκτρολογικές εργασίες εγκαταστάσεων μέσης τάσης, Ηλεκτρολογικές εργασίες εγκαταστάσεων χαμηλής τάσης.

Το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας στη Σπάρτη, είναι το δεύτερο που αναβαθμίζεται μετά από αυτό της Μεσσηνίας στην Καλαμάτα. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων εντάσσεται σ’ ένα πρόγραμμα που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση πολλών δημόσιων κτιρίων της χώρας.

Συνάντηση εκπροσώπων τοπικών φορέων και επέμβαση στο πεδίο στα πλαίσια του Έργου αποκατάστασης μονοπατιών στη Δυτική Μάνη.

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση τοπικών φορέων και η δράση εθελοντικού καθαρισμού στο πλαίσιο του Έργου «Φύλακες της Φύσης: Ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών στη Δυτική Μάνη – Ταΰγετος». Το Έργο υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα, Costas M. Lemos Foundation στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην οικία Leigh Fermor, στην Καρδαμύλη η συνάντηση τοπικών φορέων στην οποία συμμετείχαν 25 άτομα εκπροσωπώντας συλλογικούς φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής. Ο στόχος της συνάντησης ήταν να γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικές με το θέμα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές προτάσεις για την ανάδειξη των ορεινών μονοπατιών και το ρόλο που μπορούν να παίξουν στην τουριστική ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική προστασία της Δυτικής Μάνης. Ο χώρος της εκδήλωσης, η οικία Leigh Fermor, ένα μοναδικό τοπόσημο στην περιοχή της Μάνης, παραχωρήθηκε ευγενώς από το Μουσείο Μπενάκη το οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία. Θέρμες ευχαριστίες επίσης απευθύνουμε στην κα Καούκη για την αμέριστη και ευγενική υποστήριξη της εκδήλωσης.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικοτουρισμού (ΕΛΕΤΟΙΚ), κα Φούλη Παπαγεωργίου, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς για τη συμμετοχή τους και παρουσίασε τις δράσεις της ΕΛΕΤΟΙΚ και της πρωτοβουλίας “Φύλακες της Φύσης”. Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΕΤΟΙΚ κ. Κώστας Τενεκετζής παρουσίασε το έργο «Φύλακες της Φύσης: Ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών στη Δυτική Μάνη – Ταΰγετος». Στη συνέχεια, το  λόγο πήραν οι παρευρισκόμενοι. Στην πρώτη ενότητα, με θέμα την σημασία των ορεινών μονοπατιών για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων φύσης σε προστατευόμενες περιοχές, έγιναν παρεμβάσεις από τους: Κώστα Μαρκάκη – “Φίλοι της Βέργας”, Κωνσταντίνο Ξυδέα – Δίκτυο Εθελοντών ΓΑΙΑ, Βίλλυ Ανδροβιτσανέα – Σύλλογος Αγίου Νίκωνα, Τζούλια Ζαχαρέα – Σύλλογος Λαγκάδας, Δυτικής Μάνης. Στη Δεύτερη ενότητα έγινε στοχευμένη συζήτηση για το πώς μπορούν τα ορεινά μονοπάτια να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης του οικοτουρισμού, με κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Προτάσεις έκαναν οι Γιώργος Καραμπάτος- Δρόμοι της Ελιάς, Παύλος Γκραίκης – Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Γιάννης Αβραμέας – 2407 Mountain Activities / Σύλλογος Επαγγελματιών Καρδαμύλης, Θάνος Καρκατζούλης – Συμβολαιογράφος, Χριστίνα Κολοκοτρώνη – Αρχιτέκτονας, Βασίλης Κύβελος – Δήμος Δυτικής Μάνης, Κατερίνα Γεωργιλέα – Σύνδεσμος Καταλυματιών Δυτικής Μάνης. Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων πολιτών και εκπροσώπων τοπικών οργανώσεων και των τοπικών αρχών, και όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη ενός σωστού και αποτελεσματικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση και προστασία των μονοπατιών του Ταΰγετου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συνεχιστεί ο γόνιμος διάλογος μεταξύ των φορέων και η συνέργεια μεταξύ των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, αλλά  και των αρμόδιων αρχών, για την αποκατάσταση των μονοπατιών στη Δυτική Μάνη και την ανάδειξη τους σε πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής..

Την Κυριακή 12 Μαρτίου  πραγματοποιήθηκε  εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιού στο Φαράγγι Βυρού. Περίπου 20 εθελοντές συναντήθηκαν στην πλατεία Καρδαμύλης  και αφού ακολούθησαν την κυκλική διαδρομή 5 χλμ προς Πετροβούνι – Αγία Σοφία – Παλιά Καρδαμύλη, επέστρεψαν στην πλατεία Καρδαμύλης. 

Η δράση θα ολοκληρωθεί με την έκδοση δίγλωσσου φυλλαδίου για την ανάδειξη του δικτύου ορεινών μονοπατιών στον Ταΰγετο Δυτικής Μάνης το οποίο θα διανέμεται από τις τουριστικές μονάδες της περιοχής και θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες τους και τη δημιουργία και διαδικτυακή έκδοση του «Οδηγού Καλού Επισκέπτη» για τα ορεινά οικοσυστήματα. Η έκδοση με τη μορφή ηλεκτρονικού 12σελιδου booklet θα αναρτηθεί σε ιστοσελίδες επαγγελματιών στον τουριστικό τομέα της περιοχής αλλά και σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων ορεινού τουρισμού σε όλη τη χώρα.

Εκδηλώσεις στη Βέργα για τους «ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΥΤΙΟΥ».

Το Σάββατο 18 Μαρτίου, το απόγευμα, τελέστηκε, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αλμυρού, επιμνημόσυνη δέηση για τον Χριστόδουλο Μέξη, τον καπετάνιο του πλοίου που μετέφερε μπαρουτόβολα στη Μάνη από τη Σμύρνη το Μάρτη του 1821, καθώς και για όλους τους αγωνιστές του 1821. Ακολούθως στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε ομιλία με τίτλο: «Δρόμοι του Μπαρουτιού». Τη διοργάνωση είχε ο Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Επιμνημόσυνη δέηση στη Λάγια για τον πεσόντα Μανιάτη Ήρωα Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Μανιάτη Ήρωα Αντιπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν., που «έπεσε» στο καθήκον μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό, κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996.Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου, στη Λάγια, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου. Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο.

Κινητοποίηση για ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών του Ταϋγέτου στη Δυτική Μάνη

Δεν χρειάστηκαν πολλές διαδικασίες. Έφθασε η πιστοποίηση μιας οικολογικής εταιρείας τα βουνά της οροσειράς του(Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού (ΕΛΕΤΟΙΚ), η μακροχρόνια προσφορά στην τοπική κοινωνία και στη φύση ενός σωματείου (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης) και η επιτυχής διοργάνωση αθλητικών αγώνων δρόμου με επίκεντρο τον Ταΰγετο (εταιρεία «2407 Μountain Αctivities» με έδρα την Καρδαμύλη), για να προκύψει μια κινητοποίηση που θα «ημερέψει» «αγριεμένα» μονοπάτια εκείνα που, ξεκινώντας από την πεδινή ζώνη φθάνουν μέχρι τις παρυφές του βουνού από τη δυτική πλευρά του. Είναι απομεινάρια του παλιού τρόπου ζωής στη Μάνη και της στενής σχέσης των κατοίκων της με τον Ταΰγετο και τα βουνά της οροσειράς του.

Η μαγιά για την εκκίνηση της δράσης προήλθε από μια μικρή δωρεά (5000 ευρώ στο σωματείο ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης) από το Ίδρυμα “Costas M. Lemos Foundation” στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί. Με την πρωτοβουλία αυτή στόχος είναι η ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες λόγω της μεγάλης οικολογικής τους αξίας, όπως τα Εθνικά Πάρκα και οι περιοχές Natura.

Οι δράσεις οι οποίες προβλέπεται να υλοποιηθούν έως το τέλος του Φεβρουαρίου περιλαμβάνουν:

-Αποκατάσταση με εργασίες καθαρισμού τμήματος του υπάρχοντος δικτύου μονοπατιών σε μήκος 7 χλμ. μικτής διαδρομής (μονοπάτι, καλντερίμι, χωματόδρομος) στην περιοχή Φαράγγι Βιρού (από Τσέρια έως Αγία Σοφία). Η αποκατάσταση θα γίνει με τη συμμετοχή εθελοντών από τοπικά περιβαλλοντικά σωματεία και με την υποστήριξη του Δήμου Δυτικής Μάνης.

-Δράσεις προβολής και ανάδειξης του δικτύου ορεινών μονοπατιών στον Ταΰγετο Δυτικής Μάνης. Έκδοση δίγλωσσου φυλλαδίου για την ανάδειξη του δικτύου ορεινών μονοπατιών στον Ταΰγετο Δυτικής Μάνης. Διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών της περιοχής στον τουριστικό τομέα και άλλες επικοινωνιακές δράσεις προβολής τις οποίες θα υποστηρίξει η τοπική συνεταιριστική επιχείρηση A+A teleia Kalamata

-Ευαισθητοποίηση επισκεπτών ορεινών μονοπατιών. Δημιουργία και διαδικτυακή έκδοση του «Οδηγού Καλού Επισκέπτη» για τα ορεινά οικοσυστήματα.

 Είναι βέβαιο ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα στεφθούν από επιτυχία ώστε η φετινή διοργάνωση του ορεινού Μαραθώνιου Ταϋγέτου στο τέλος  Μαρτίου να βρει τις διαδρομές των αθλητών καθαρές. Μακάρι οι δράσεις να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, ώστε τα μονοπάτια να παραμένουν προσβάσιμα ολοχρονικά.

(Στοιχεία από δημοσίευμα στο ΘΑΡΡΟΣ Καλαμάτας).

Σε επικούρηση της ευχής που έκλεισε αυτό το κείμενο ήλθε η είδηση που ακολουθεί.

Σύσκεψη για την αναβάθμιση του δικτύου μονοπατιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σύσκεψη για την αναβάθμιση του δικτύου μονοπατιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στην έδρα της Περιφέρειας, στις 8 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη. Όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης, στην Περιφέρεια δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσει χρηματοδότηση συνολικού ύψους περί τα 4.000.000 ευρώ για τον πιο πάνω σκοπό, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα αναλογούν περί τις 800.000 ευρώ. Στην εν λόγω σύσκεψη τονίστηκε ότι η αναβάθμιση του περί τα 1.000 χιλιόμετρα συνολικού μήκους δικτύου μονοπατιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, βελτίωση γεωμετρικών στοιχείων και παρεμβάσεις – επιδιορθώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο, όπως και ενίσχυση της σήμανσης αλλά και της ασφάλειας του εν λόγω δικτύου, ενώ μέσα από την καταγραφή και τη σήμανση σε σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα θα δίνεται ψηφιακή πληροφόρηση στους επισκέπτες.

Ήδη προετοιμάζεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο σχετικός φάκελος με τα πιο πάνω στοιχεία” τόνισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι και οι δήμοι από την πλευρά τους έχουν την δυνατότητα να προτείνουν νέα μονοπάτια, που θα “κουμπώνουν” στο υφιστάμενο δίκτυο της Περιφέρειας.

Ας κινητοποιηθούν οι δύο δήμοι της Μάνης να υποβάλουν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις για χρηματοδότηση, δεδομένου ότι η περιοχή μας έχει το πιο εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών στην Πελοπόννησο. Και πάλι οι πρόγονοί μας με τα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν για τις αγροτο – κτηνοτροφικές εργασίες τους και τις επικοινωνίες τους μας δείχνουν το δρόμο…

Εκδήλωση με κοπή της πίτας του Συλλόγου Μανιατών Μεσσηνίας

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στο κέντρο Κουκούτση στη Βέργα και η κοπή της πίτας του Συλλόγου Μανιατών Μεσσηνίας, ύστερα από επιτυχή διοργάνωση από την πρόεδρο του Συλλόγου Αμαλία Νίκα-Ρουτζούνη και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Υπογράφηκε σύμβαση της παραχώρησης μικρού αεροδρομίου στη Σπάρτη, από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, στο ομώνυμο δήμο.

Στόχος της παραχώρησης είναι η χρήση του στον αεροπορικό τουρισμό, στην αεροπορική εκπαίδευση, μέσω της αξιοποίησης των μικρών αεροδιαδρόμων της περιφέρειας, αλλά και τις ανάγκες δασοπυρόσβεσης. Η παραχώρηση του αεροδρομίου Σπάρτης στο δήμο, έγινε για 12 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 12. Ο δήμος Σπάρτης, μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών του, θα ξεκινήσει, άμεσα τα βελτιωτικά έργα υποδομών. Βέβαια, απαιτούνται πολλές συμπράξεις για μετατροπές και αδειοδοτήσεις μέχρι να γίνει ενεργό.

ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Φεβρουάριος 2023

Με 45 μέλη το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που θα προκύψει από τις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές

Έξι συμβούλους λιγότερους -45 αντί των σημερινών 51- θα περιλαμβάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που θα αναδειχθεί από τις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σχετικά με τον μόνιμο πληθυσμό των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων -μετά την εθνική απογραφή που διενεργήθηκε το 2021-, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη του νόμου 4804/2021, ότι στις Περιφέρειες με πληθυσμό από 300.001 έως και 800.000 κατοίκους, εκλέγονται 45 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Η μείωση των συμβούλων που εκλέγονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί συνέπεια της μείωσης του μόνιμου πληθυσμού της, ο οποίος σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ανέρχεται συνολικά σε 538.366 κατοίκους.

Με βάση τα πιο πάνω, οι 45 περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται ως εξής, οι 12 από τη Μεσσηνία (μόνιμος πληθυσμός 144.920), οι 11 από την Κορινθία (138.144), οι 8 από την Αργολίδα (93.282), ενώ από 7 συμβούλους εκλέγουν η Λακωνία (84.469) και η Αρκαδία (77.551).

Τοποθέτηση υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας σε περιοχές του δήμου Ανατολικής Μάνης

Συνεχίστηκε τον Ιανουάριο η τοποθέτηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας. Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε σχετικά ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, τοποθετήθηκαν δεξαμενές στη Μυρσίνη και στη Λάγια της Ανατολικής Μάνης, χωρητικότητας 40 και 100 κυβικών μέτρων αντίστοιχα.

Εγκρίθηκε η κατασκευή δύο νέων μεγάλου προϋπολογισμού ξενοδοχείων σε περιοχές του δήμου Ανατολικής Μάνης (στο Έξω Νύμφι και στο Οίτυλο).

Η προσέλκυση επισκεπτών στη Μάνη οδηγεί σε επιχειρηματικές αποφάσεις για κατασκευή υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές της. Οι επιχειρηματίες επωφελούνται και από τα υψηλά ποσοστά επιδότησης, που προβλέπονται από τον Αναπτυξιακό Νόμο και τα Κοινοτικά Προγράμματα, εκπονούν και στη συνέχεια υποβάλλουν για συγχρηματοδότηση αξιόπιστες μελέτες. Ειδικότερα οι πρόσφατες εγκρίσεις αφορούν:

Α) Την επιχείρηση «ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΜΟΡΕΑΝ Α.Ε.», που έλαβε έγκριση για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4399/2016, όπως ισχύει, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων των άρθρων 59 έως 61 αυτού (A΄ κύκλος), του επενδυτικού της σχεδίου το οποίο αφορά την δημιουργία πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή Αρμακιά Έξω Νυμφίου της Δ.Ε. Ανατολικής Μάνης, του Δήμου Ανατολικής Μάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 26 δωματίων και 87 κλινών συνολικού επιλέξιμου κόστους, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 4.981.708,00 ευρώ. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το επενδυτικό πλάνο θα λάβει ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης ύψους 2.739.939,40 ευρώ ενώ οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της νέας επένδυσης ανέρχονται σε 4,00 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.

Β) Το επενδυτικό σχέδιο της υπό σύσταση επιχείρησης ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΣ ΜΟΝ ΙΚΕ, που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχείου στο Οίτυλο της Μάνης, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 1.203.927 ευρώ.

Βασιλόπιτες…

Η υποχώρηση των έντονων επιπτώσεων της πανδημίας λόγω του κορωνοϊού έδωσε τη δυνατότητα να επανέλθει σε λειτουργία το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας ως προωθητικό αίσιων και …τυχερών εξελίξεων κατά το Νέο Έτος. Πολλοί τοπικοί σύλλογοι χωριών της Μάνης προγραμμάτισαν και υλοποίησαν εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας. Μεταξύ αυτών ευρύτερη δημοσιότητα πήραν οι πιο κάτω:

α) Τη Βασιλόπιτα της νέας χρονιάς έκοψε το μεσημέρι της 8ης Ιανουαρίου ο Σύλλογος Γυναικών Μάνης – Παράρτημα Μεσσηνίας, σε μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση στο “Κεντρικόν” στην Καλαμάτα. Την Βασιλόπιτα ευλόγησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μάνης Χρυσόστομος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί Μανιάτες και φιλομανιάτες (από το Messinia Live).

β) Την πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς προς την κορυφή του Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου, με εκκίνηση από  το δάσος της Βασιλικής, η οποία συνδυάστηκε και με την κοπή της πίτας του βουνού στην κορυφή, πραγματοποίησε o Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας το διήμερο 7-8 Ιανουαρίου (στις 7 εκκίνηση από την Καλαμάτα – διανυκτέρευση στο καταφύγιο του δάσους της Βασιλικής – ανάβαση στην κορυφή και επιστροφή την επομένη).

Ο συμπατριώτης μας Δημόκριτος Κωνσταντάκος τοποθετήθηκε στην ευαίσθητη θέση του διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού

Στα πλαίσια των πρόσφατων κρίσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο συμπατριώτης μας Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος (έως σήμερα Επιτελάρχης ΓΕΣ) τοποθετήθηκε ως Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος γεννήθηκε το 1966 στο Γύθειο. Εισήλθε το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Πεζικού. Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες Εκστρατείας με τα καθήκοντα του Διμοιρίτη και του Διοικητή Λόχου. Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του. Το 2000 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και το 2002 φοίτησε στη Διακλαδική Σχολή Επιτελών Εθνικής Άμυνας (Δ.Σ.Ε.Α). Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε στην 96 Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ). Το 2005 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή του 572 Ειδικό Τάγμα Πεζικού (ΕΤΠ). Ακολούθως υπηρέτησε ως επιτελής στο ΓΕΣ. Με την προαγωγή του σε Συνταγματάρχη το 2012, φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (Σ.ΕΘ.Α.). Ακολούθως το 2013 μετατέθηκε στο ΓΕΣ. Το 2015 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή του 1/38 ΔΤΕ, με έδρα τη Ρόδο. Το 2016 μετατέθηκε στο ΓΕΣ αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υποδιευθυντή  Διεύθυνσης Πεζικού (ΔΠΖ). Το 2017 προάγεται σε Ταξίαρχο και του ανατίθενται τα καθήκοντα του Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ«ΧΙΟΣ», με έδρα τη Χίο. Το 2018 τοποθετείται στο ΓΕΣ με τα καθήκοντα του Διευθυντή της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΔΙΔΕΚΠ).

Το 2019 έχοντας προαχθεί σε Υποστράτηγο, τοποθετείται Διοικητής στη ΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΙΙ Μ/Κ ΜΠ «Ελασσών»). Το 2020 τοποθετείται στο ΓΕΣ με τα καθήκοντα του Υποδιοικητή της Γενικής Επιθεώρησης Στρατού – Διοίκησης Δογμάτων Εκπαίδευσης (ΓΕΠΣ-ΔΙΔΟΕ) και ακολούθως το 2021 του ΔΑ’Κ.

Στις 8 Μαρτίου 2022 προήχθη σε Αντιστράτηγο και με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη ΓΕΣ.

Είναι νυμφευμένος και έχει 2 τέκνα.

Του έχουν απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων από το βαθμό του Παράσημων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών Τίτλων Applied Strategy and International Security του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ και στις Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.