Αρχείο κατηγορίας ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2024

Ντοκιμαντέρ της Γαλλογερμανικής τηλεόρασης για το έργο του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη και στη Βάθεια,

Το κανάλι French Channel Arte της Γαλλογερμανικής τηλεόρασης ανέθεσε στην παραγωγό Olivia Dehez το γύρισμα ταινίας γύρω από τη ζωή του Patrick Leigh Fermor στη Μάνη. Τα σχετικά πλάνα γυρίστηκαν, εκτός από το σπίτι του συγγραφέα στην Καρδαμύλη, στο βιβλιοπωλείο Equinox όπου διατίθενται τα βιβλία του και στον οικισμό της Βάθειας για τον οποίο γίνονται αναφορές στο βιβλίο της του συγγραφέα ΜΑΝΗ. Αφηγήτρια κατά τη σύνδεση των εικόνων κατά τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, ήταν η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Equinox Πολυξένη Ρούσσου που φαίνεται στη συνοδευτική φωτογραφία από τα γυρίσματα στη Βάθεια

Φωτιές, μικρές αλλά  από νωρίς, στην Ανατολική Μάνη

Πρόωρα άρχισαν οι φωτιές στην Ανατολική Μάνη, πριν ακόμα αρχίσει η καλοκαιρινή περίοδος. Δύο σε δασικές εκτάσεις, η μία στο Μαυροβούνι και η δεύτερη στο γειτονικό Χωσιάρι, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες του Γυθείου, περιορίζοντας τα μέτωπα και συντονίζοντας  επίγειες και από τον αέρα ενέργειες.

Απευθείας πτήσεις Παρίσι – Καλαμάτα ξεκίνησε η Air France

Απευθείας πτήσεις από το Παρίσι προς την Καλαμάτα εντάσσει στο πρόγραμμά της η Air France για το φετινό καλοκαίρι, δείγμα του υψηλού ενδιαφέροντος των Γάλλων ταξιδιωτών για τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Με αφορμή την έναρξη του νέου δρομολογίου του γαλλικού εθνικού αερομεταφορέα, διοργανώθηκε στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Παρίσι εκδήλωση αφιερωμένη στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στην Μεσσηνία ως ιδανικού προορισμού βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Γαλλία, με την υποστήριξη της εταιρείας TEMES – Costa Navarino, και σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι των δύο γαλλικών αεροπορικών εταιρειών (Air France και Transavia), οι σημαντικότεροι Γάλλοι τουριστικοί πράκτορες, δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας, bloggers, καλλιτέχνες, καθώς και ο δημοφιλής Έλληνας δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας.                                                                                                                             Οι πτήσεις Παρίσι-Καλαμάτα της Air France ξεκίνησαν στις 6 Ιουλίου και θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο.

350.000€ από το «Πράσινο Ταμείο» στο Δήμο Σπάρτης για αντιπυρικές ζώνες

Ο Δήμος Σπάρτης εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για τη χρηματοδότηση έργων διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Σε πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου για χρηματοδοτήσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ, που εκδόθηκε πρόσφατα και αφορούσε στην «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024», ο Δήμος Σπάρτης κατέθεσε πρόταση για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών.

Η πρόταση του Δήμου συγκαταλέγεται στις 30 πρώτες που εγκρίθηκαν πανελλαδικά. Σύμφωνα με την απόφαση του Πράσινου Ταμείου ο Δήμος Σπάρτης θα χρηματοδοτηθεί με ποσό των 350.000 ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών προστασίας οικισμών. Πρόκειται για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών

ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

Πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους για 7η φορά ο συμπατριώτης μας Λευτέρης Πετρούνιας

Μετά από μια εκπληκτική προσπάθεια που χάρισε 15.000 βαθμούς ο, συμπατριώτης μας από τη Λάγια, Λευτέρης Πετρούνιας, κατέκτησε για 7η φορά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής που διεξάχθηκε στο Ρίμινι της Ιταλίαςτις τελευταίες ημέρες του Απριλίου.

Στις 21 Αυγούστου 2022 στη Γερμανία, ο Λευτέρης Πετρούνιας ισοφάρισε την επίδοση του Ούγγρου σπεσιαλίστα του πλάγιου ίππου Κρίστιαν Μπέρκι, ο οποίος κατείχε το απόλυτο ρεκόρ των έξι τίτλων στο ίδιο όργανο).

Στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο 33χρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού (από το 1955 μέχρι σήμερα). Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για το 2024 μετά από σπουδαία εμφάνιση στον τελικό των κρίκων και έφτασε τα εννέα μετάλλια στη διοργάνωση, εκ των οποίων 7 χρυσά και δύο χάλκινα.

Ο Έλληνας γυμναστής πέρασε με την καλύτερη επίδοση από τον προκριματικό (14,966 βαθμοί), στον τελικό συγκέντρωσε 15,000 ξεπερνώντας τον κύριο αντίπαλό του και περσινό πρωταθλητή Ευρώπης στην Αττάλεια, Αντέμ Ασίλ (Τουρκία), ο οποίος συγκέντρωσε 14,900 βαθμούς.Ο Πετρούνιας εκτέλεσε τελευταίος το πρόγραμμά του στον τελικό ανάμεσα στους οκτώ φιναλίστ, συγκέντρωσε 15,000 βαθμούς (βαθμός δυσκολίας: 6,300, βαθμός εκτέλεσης: 8,700) και επανήλθε θριαμβευτικά στην κορυφή της Ευρώπης! Ταυτόχρονα, έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς το Ευρωπαϊκό του Ρίμινι αποτέλεσε τον πρώτο και μοναδικό επίσημο φετινό αγώνα του πριν από το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού.

Δωρεά στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας η προσωπική βιβλιοθήκη του αείμνηστου Καθηγητή Πέτρου Θέμελη

Η προσωπική βιβλιοθήκη του αείμνηστου Καθηγητή αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, που συνέδεσε το όνομά του με την Αρχαία Μεσσήνη, θα αποτελεί στο εξής ένα σημαντικό τμήμα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.

Τα θαυμάσια αυτά νέα μετέφεραν στον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, σε επίσκεψή τους σήμερα, ο πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Πανάγος Φουρναράκης, η πρόεδρος της Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και επί σειρά ετών συνεργάτιδα του Π. Θέμελη, Εύη Λαμπροπούλου και το μέλος της ΕΜΑΣ, δικηγόρος Ανδρέας Σαρρής. Σημειώνεται ότι η δωρεά προέκυψε ως επιθυμία του αείμνηστου καθηγητή.

Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας φιλοξενεί τις προσωπικές βιβλιοθήκες αξιόλογων προσωπικοτήτων που δραστηριοποιήθηκαν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και συνδέονταν με την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και τη Μάνη.

Και η Aegean στην αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με το Ηράκλειο.

Από την 1η Ιουνίου η Καλαμάτα και το Ηράκλειο συνδέονται αεροπορικώς κάθε Τετάρτη και Σάββατο με πτήσεις της Aegean, με δρομολόγια προσδιορισμένα για όλη τη θερινή περίοδο μέχρι το  Σεπτέμβριο. Παράλληλα γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο δήμων για ενίσχυση της πληρότητας των δρομολογίων ώστε η σύνδεση να παραταθεί και για τους υπόλοιπους μήνες. 

Στη Μάνη η πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα

Στη Μάνη, και ειδικότερα στην περιοχή της Καρδαμύλης στο σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ, επέλεξε για να περάσει τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πέραν την περιήγησή της στην περιοχή, τη Μεγάλη Παρασκευή, η κα Σακελλαροπούλου παρέστη στην ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής στον ενοριακό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στην περιφορά του επιτάφιου που στους δρόμους της Καρδαμύλης. Από τη Μάνη αναχώρησε το Μεγάλο Σάββατο για την Αθήνα.

ΜΑΪΟΣ 2024

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης νέος πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου

Στα τέλη Μαρτίου συνεδρίασαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που εκπροσωπούν τους 16 δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και έχουν θεματική αρμοδιότητα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η εκλογή προέδρου. Δύο ήταν οι υποψήφιοι για την προεδρία, ο Γιάννης Σμυρνιώτης επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Τρίπολης  και ο Κώστας Τζιούμης δήμαρχος του ίδιου δήμου. Ψήφισαν 48 μέλη και πήραν 26 ψήφους ο Γιάννης Σμυρνιώτης και 22 ψήφους ο Κώστας Τζιούμης, αναδεικνύοντας έτσι τον Γιάννη Σμυρνιώτη πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ.

 Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε και ευτυχώς κατασβέστηκε έγκαιρα  στην εδαφική περιοχή της Άρνας Λακωνίας

Η φωτιά -που εκδηλώθηκε στο τέλος Μαρτίου, έκαψε δασική έκταση με καστανιές ενώ για την κατάσβεσή της συμμετείχαν 48 πυροσβέστες με 17 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος συνέδραμαν ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα. Η φωτιά που έκαιγε σε έδαφος  υψόμετρου 900 μέτρων δεν απείλησε κανένα οικισμό.

Προωθείται επέκταση του αρχαιολογικού χώρου της Καστάνιας Δυτικής Μάνης

Από το 2009 έχει οριοθετηθεί αρχαιολογικός χώρος στην Καστάνια Δυτικής Μάνης. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού: διότι εντός των ορίων του υφίσταται ο μεγαλύτερος αριθμός βυζαντινών ναών (7) από το 12ο έως το15ο αιώνα που απαντάται σε οικισμό της Δυτικής Μάνης και παράλληλα μεγάλος αριθμός σημαντικών μεταβυζαντινών μνημείων (6).  Αναλυτικότερα τα μνημεία που βρίσκονται εντός των ορίων του οικισμού της Καστάνιας είναι τα κάτωθι: 1. Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη: έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ’ αριθμ. 12524/9.12.1964ΦΕΚ 38/Β/19.1.1965 υπουργική απόφαση. 2. Ιερός Ναός Αγίου Πέτρου: έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ’ αριθμ. 12524/9.12.1964, ΦΕΚ 38/Β/19.1.1965 υπουργική απόφαση. 3. Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου του λεγόμενου Τρικάμπανου. 4. Ιερός Ναός Αϊ Νικολάκη. 5. Ιερός Ναός Κοίμησης Θεοτόκου. 6. Ιερός Ναός Αγίου Προκοπίου. 7. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου «στης Μαρούλαινας». 8. Πύργος Δουράκη: έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ’ αριθμ. 12524/9.12.1964, ΦΕΚ 38/Β/19.1.1965 υπουργική απόφαση. 9. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου. 10. Ιερός Ναός Παναγίας. 11. Ιερός Ναός Παντάνασσας. 12. Ιερός Ναός Αγίου Μάμα. 13. Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος.

Η νέα επέκταση που προωθείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας αποσκοπεί στο συμπεριληφθεί και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου η εκκλησία που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και χρονολογείται στον 13ο αιώνα  Δεδομένου ότι η προηγούμενη οριοθέτηση ήταν προσωρινή με τη νέα προωθούμενη απόφαση  επιδιώκεται να γίνει οριστική.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πριν την έκδοση απόφασης χρειάζεται να διατυπώσει γνώμη του δημοτικό συμβούλιο της περιοχής, το οποίο πρόσφατα γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της ανα – οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου.

Η προωθούμενη οριοθέτηση, όμως περιλαμβάνει στα όρια της και  περιοχή νοτίως του οικισμού, στην οποία, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος- Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, περιλαμβάνονται αλώνια τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικές παραδοσιακές κατασκευές της υπαίθρου. Δεδομένου ότι δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια το εύρος της περιοχής αυτής και η ένταξή του δημιουργεί ειδικό πολεοδομικό καθεστώς, καλό είναι οι αρμόδιοι του χωριού και του δήμου να πάρουν λεπτομερή πληροφόρηση των περιορισμών στη δόμηση που δημιουργεί η επέκταση του αρχαιολογικού χώρου και έξω από τον οικισμό και να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες των κτημάτων.

Πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς.

Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Elysian Luxury Hotel and Spa της Καλαμάτας το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς. Την οργάνωσή του είχε, όπως και κάθε χρόνο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας., με συνδιοργανωτή το δήμο Καλαμάτας και συμβολή της περιφέρειας Πελοποννήσου

Κατά την διάρκεια των εργασιών του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν εισηγήσεις σε θέματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια, καινοτόμες δράσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιουργείων, υγείας του καλλιεργήσιμου εδάφους, οι εξελίξεις σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ),τη συνεισφορά του ελαιόλαδου, της ελιάς  και των παράγωγων τους στη μεσσηνιακή οικονομία, και την περιβαλλοντική διάσταση των ελαιώνων ως συντελεστή δημιουργίας βιώσιμης ανάπτυξης.

Απρίλιος 2024

Παλιό Πρωτοδικείο Σπάρτης: ξεκινά η μελέτη για την ανακαίνισή του!

Το κτίριο αποτελεί τοπόσημο. Συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση στην ιστορία της νέας Σπάρτης, που αποφασίστηκε κατά την περίοδο του Όθωνα κατά τη δεκαετία του 1830. Λειτούργησε ως έδρα του Πρωτοδικείου της Σπάρτης για άνω από 150 χρόνια, έως ότου λόγω των παρατεταμένων φθορών να αντικατασταθεί από τη δικαστική χρήση με άλλο νεότερο κτίριο.

Με ενέργειες της, για πολλές δεκαετίες, διευθύντριας του Παραρτήματος Λακωνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Πέπης Γαβαλά αποφασίστηκε η διατήρησή του και μεταβιβάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων, με σκοπό την ανακαίνισή του και τη στέγαση των πολύτιμων ιστορικών αρχείων που αναφέρονται σε γεγονότα του παρελθόντος της Λακωνίας.

Έχουν περάσει δύο τουλάχιστο δεκαετίες από τότε και ακόμα ούτε καν μέχρι τη σύνταξη τεχνικο- οικονομικής μελέτης δεν έχει φθάσει η υπόθεση! Και αναγγέλλεται ως πρόοδος ότι, ανακηρύχθηκε μειοδότης για την επικαιροποίηση της μελέτης αποκατάστασης του παλαιού Πρωτοδικείου! Και κάθε καλόπιστος αναρωτιέται: πότε θα τελειώσει η τελική μελέτη και πότε θα χρηματοδοτηθεί, θα δημοπρατηθεί και θα υλοποιηθεί το έργο…

Με αργούς αλλά συντονισμένους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του Αεροδρόμιου Καλαμάτας

Μετά την προκήρυξη για υποβολή ενδεικτικών προτάσεων με βάση τους όρους που είχαν δημοσιοποιηθεί τέσσερις ομάδες εταιριών με τη μορφή κοινοπραξιών υπέβαλαν προτάσεις οι εξής κοινοπραξίες:

-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Egis – Aeroports de la cote d’Azur (Egis 45%, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις 45%, Aeroports de la cote d’Azur 10%)

-Fraport – Delta – Pileas (Fraport AG 51%, Delta Airport Investments 24,5%, Pileas 24,5%)

-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 51%, GMR Airports Limited 49%)

-Δ. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – Corporation America Airports (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 70%, Corporation America Airports 30%).

Και οι τέσσερις κοινοπραξίες συγκροτούνται μετά από συμπράξεις ντόπιων εταιριών μεγάλου οικονομικού εκτοπίσματος και τεχνικο – εμπορικών δραστηριοτήτων και ξένων εταιριών με μεγάλη διακρατική δραστηριότητα στους τομείς των μεταφορών και των τεχνικών έργων.

Ειδικότερα, η συμμετοχή στην τρίτη κοινοπραξία της ινδικής αεροπορικής εταιρίας GMR Airports Limited συζητήθηκε έντονα κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία. Η διεκδίκηση της μακροχρόνιας λειτουργίας του αεροδρομίου της Καλαμάτας, στη συνέχεια της ανάθεσης κατασκευής από την ίδια κοινοπραξία του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου Κρήτης, σημειώνεται ως ένδειξη του ινδικού οικονομικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις και τουριστικά ανοίγματα προς τη χώρα μας, με όλες τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν  για την ευρύτερη περιοχή

Μέχρι την Παρασκευή 15 Μαρτίου αναμενόταν η αποστολή σχολίων από τους 4 διεκδικητές, προκειμένου ο διαγωνισμός να εισέλθει στην τελική του φάση, την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Στόχος του Υπερταμείου που διαχειρίζεται το θέμα του διαγωνισμού είναι έως τα τέλη του έτους να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος που θα έχει το 90% των μετοχών, ενώ το Υπερταμείο θα διατηρήσει το 10%.

Η αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας που προωθείται αναμένεται ότι, παρά τις ιδιαιτερότητές του (συνύπαρξη με Πολεμική Αεροπορία), θα δώσει ισχυρή ώθηση στον τουρισμό, όχι μόνο της πόλης, αλλά και της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου, καθώς θα διευρύνει και αναβαθμίσει την αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με σημαντικές ταξιδιωτικές αγορές του εξωτερικού. Αυτονόητο είναι ότι και οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα κατασκευής και μακροχρόνιας διαχείρισης του αεροδρομίου θα απολαύσιυν σημαντικά κέρδη

Μάρτιος 2024

Προγραμματισμός πτήσεων προς Αθήνα και Ηράκλειο από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Νέα πτήση προγραμματίζει από την 1η Ιουνίου η Aegean-Olympic Air που θα συνδέει το Ηράκλειο με την Καλαμάτα δυο φορές την εβδομάδα. Εξ` άλλου οι πτήσεις από και προς την Αθήνα θα αρχίσουν στις 4 Απριλίου. Οι προγραμματισμένες πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να πραγματοποιούνται.Μέσω αυτών των αεροπορικών συνδέσεων επιδιώκεται το δίκτυο της Aegean Airlines και της Star Alliance να δημιουργεί αεροπορικές διασυνδέσεις με όλη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού διορίστηκε Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ο Γιώργος Σπίνος.

Ο Γιώργος Σπίνος γεννήθηκε το 1967, στην πόλη της Καλαμάτας. Η οικογένεια Σπίνου αναφέρεται σε κατάλογο οικογενειών της Επαρχίας Ζαρνάτας κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (1685 -1715) που δημοσίευσε ο Καθηγητής Σωκράτης Κουγέας ( Lia Cutifari Spino (Σπίνος) ως ανήκουσα στη μεγάλη γενιά των Κουτηφαριάνων. Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με ειδίκευση στην κατεύθυνση του Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού. Απέκτησε σημαντική εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο καθώς, για πολλά χρόνια, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και πιο συγκεκριμένα στο αντικείμενο της μελέτης και επίβλεψης τεχνικών έργων.

Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και πολιτικός Προϊστάμενος του Σχεδίου Πόλης του Δήμου Καλαμάτας.

Δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ως ο βασικός εταίρος της εταιρείας «Γεώργιος Φ. Σπίνος Ε.Ε.» η οποία εξειδικεύεται στην επεξεργασία και συσκευασία καφέ.

Είναι παντρεμένος με τη Λευκή Σταθοπούλου και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της περιφέρειας έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες :

α. Υπογράφει τις αποφάσεις χορήγησης αδειών με ή χωρίς αποδοχές και μετακίνησης εκτός έδρας στο εσωτερικό και εξωτερικό των υπαλλήλων της περιφέρειας.

β. Παρέχει οδηγίες, δίνει κατευθύνσεις και, γενικότερα, συντονίζει τις υπηρεσίες της περιφέρειας κατά την άσκηση του έργου τους.

γ. Προβαίνει στη μελέτη και εισήγηση μέτρων για τη βελτίωση και προαγωγή των λειτουργιών της περιφέρειας.

δ. Μεριμνά για την επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες των θεμάτων που είναι προς συζήτηση ενώπιον του περιφερειακού συμβουλίου ή των οικείων Επιτροπών σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.

ε. Παρακολουθεί τη διαδικασία εφαρμογής των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου και των οικείων επιτροπών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας.

στ. Μεριμνά για την έγκαιρη ετοιμασία των περιοδικών απολογισμών δράσης της περιφέρειας, σύμφωνα προς τα αντίστοιχα προγράμματα ή τις συγκεκριμένες αποφάσεις και ενημερώνει σχετικά το περιφερειακό συμβούλιο και τις οικείες επιτροπές.

ζ. Μεριμνά για τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικής δράσης των υπηρεσιών της περιφέρειας, την προσαρμογή της λειτουργίας τους στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τη βελτίωση της απόδοσης του στελεχικού δυναμικού και των τεχνικών μέσων της περιφέρειας.

η. Οργανώνει κάθε νέα υπηρεσία που δημιουργείται στην περιφέρεια.

Επιμνημόσυνες δεήσεις μπροστά στους αδριάντες του Παναγιώτη Βλαχάκου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας παραβρέθηκε το πρωί της Κυριακής 28/1 στην επιμνημόσυνη δέηση, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή του Πειραιά, μπροστά στον αδριάντα του αντιναυάρχου, που έχασε τη ζωή του τον Ιανουάριο του 1996 κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης στα Ίμια.

Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Δήμος Ανατολικής Μάνης την Τετάρτη 31η Ιανουαρίου 2024 στον άλλο αδριάντα του πεσόντος συμπατριώτη μας που βρίσκεται στην πλατεία της Λάγιας Ανατολικής Μάνης από όπου κατάγεται η οικογένεια Βλαχάκου. 

Πέθανε ο πρώην βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος

Ï áíáðëçñùôÞò õðïõñãüò Õãåßáò Ëåùíßäáò ÃñçãïñÜêïò äßíåé óõíÝíôåõîç Ôýðïõ óå äéáðéóôåõìÝíïõò äçìïóéïãñÜöïõò ôïõ õðïõñãåßïõ, ÁèÞíá ÄåõôÝñá 7 Éïõëßïõ 2014. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ

Γεννήθηκε στη Σπαρτιά (Κοτσαντίνα) του παλιού δήμου Φελίας Λακωνίας το 1953. Ήταν από το 1978 πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1983 έλαβε την ειδικότητα της Πνευμονολογίας. Μετά την ειδικότητα και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο Σεπτέμβριος 1983 – Μάιος 1984 εργαζόταν ως αναπληρωτής Προϊστάμενος Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ .Από τον Ιούνιο του 1984 μετεκπαιδεύτηκε στο Kaplan Medical Education Center και στο Cook County Hospital ICU – University of Illinois-Chicago έως τον Νοέμβριο του 1985,ενώ παράλληλα την ίδια εποχή παρακολούθησε και ολοκλήρωσε μαθήματα Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Roosvelt, Chicago.

Το διάστημα Νοέμβριος 1985 – Απρίλιος 1986 διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΚΑΒ σε θέματα Άμεσης Βοήθειας. Η δημιουργία και η οργάνωση του ΕΚΑΒ σε ανεξάρτητο οργανισμό εθνικής εμβέλειας είναι το αντικείμενο του Διδακτορικού του. Η πρόταση αυτή, για δημιουργία του ΕΚΑΒ σε όλη την επικράτεια, έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση. Το 1988 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με βαθμό “Άριστα’’.

Από το 1986 μέχρι το 1995 εργάστηκε στο ΕΣΥ στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΜΕΘ-ΚΑΑ) και στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΝΝΘΑ. Το 1994 έλαβε τον τίτλο Ειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία και το 1996 έγινε Συντονιστής Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κ.Α.Τ.( θέση που κατείχε μέχρι τον Ιούνιο του 2019), ενώ τον Νοέμβριο του 1998 όντας Συντονιστής Διευθυντής της ΜΕΘ Κ.Α.Τ. πήγε για  Μετεκπαίδευση στη ΜΕΘ University of Maryland, Shock Trauma.

Το 1987-1989 διετέλεσε πρόεδρος του νοσοκομείου “Ελπίς”, το 1989-1993 πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου “Σωτηρία”, το 1993-1994 πρόεδρος του Νοσοκομείου “Αγία Όλγα” και το 1995-1996 πρόεδρος του Νοσοκομείου “Έλενα Βενιζέλου”.

Το 2001 εκλέχθηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2018 στη βαθμίδα Καθηγητή του τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο “Εντατική Θεραπεία – Μηχανική Υποστήριξη της Αναπνοής”.

Από το 1974 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ. με το οποίο είχε εκλεγεί Βουλευτής Λακωνίας το 2000, το 2004, το 2007, το 2009, το Μάιο 2012, τον Ιούνιο 2012, τον Ιανουάριο 2015, το Σεπτέμβριο 2015. Από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο 2013 διετέλεσε Ε΄ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων. Από τον Ιούνιο 2013 μέχρι τον Ιανουάριο 2015 διετέλεσε Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών και Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας.

Ήταν παντρεμένος με την Σοφία Ανδριτσοπούλου και απέκτησαν δύο κόρες, τη Νάγια, βουλευτή Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Μαρκέλλα. Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών στις 9 Φεβρουαρίου 2024.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Προγραμματική σύμβαση για έκδοση άδειας το υδατοδρόμιου στο Γύθειο

Στις 28 Δεκεμβρίου 2023 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ανατολικής Μάνης, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση της «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ & ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΓΥΘΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ». Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης είναι δέκα (10) ημερολογιακοί μήνες. Κύριος και Φορέας Διαχείρισης του έργου είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ανατολικής Μάνης και με τη σύμβαση ορίζονται η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως Φορέας Υλοποίησης του έργου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου ως Φορέας Χρηματοδότησης του έργου και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ως Φορέας Παρακολούθησης του έργου.

Αεροπορικό δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο τον συμπατριώτη μας επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα.

Αεροπορικό δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο τον μοναδικό επιβαίνοντα του εκπαιδευτικού αεροσκάφους συνέβη στις 27 Δεκεμβρίου 2023, όταν το αεροσκάφος κατέπεσε κατά την προσγείωσή του στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών.

Ο Επαμεινώνδας Κωστέας καταγόταν από τη Μεγάλη Μαντίνεια του δήμου Δυτικής Μάνης, όπου και ετάφη. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέδωσε  μεταθανάτιες τιμές στον πεσόντα σε ώρα υπηρεσίας ανώτερο αξιωματικό και τον προήγαγε μετά θάνατο στο βαθμό του αντιπτεράρχου.

O συμπατριώτης μας Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος αναλαμβάνει διοικητής της 1ης Στρατιάς.

Κατά τις κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που έγιναν τον Ιανουάριο, μεταξύ εκείνων των Αντιστράτηγων που κρίθηκαν διατηρητέοι συγκαταλέγεται και ο συμπατριώτης μας Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος που αναλαμβάνει ανώτερη θέση, τη διοίκηση της 1ης Στρατιάς.

Ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος γεννήθηκε το 1966 στο Γύθειο Λακωνίας. Εισήλθε το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Πεζικού. Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες Εκστρατείας με τα καθήκοντα του Διμοιρίτη και του Διοικητή Λόχου. Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του. Το 2000 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και το 2002 φοίτησε στη Διακλαδική Σχολή Επιτελών Εθνικής Άμυνας (Δ.Σ.Ε.Α). Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε στην 96 ΑΔΤΕ. Το 2005 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή του 572 ΕΤΠ. Ακολούθως υπηρέτησε ως επιτελής στο ΓΕΣ.

Με την προαγωγή του σε Συνταγματάρχη το 2012, φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (Σ.ΕΘ.Α.). Ακολούθως το 2013 μετατέθηκε στο ΓΕΣ. Το 2015 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή του 1/38 ΔΤΕ, με έδρα τη Ρόδο. Το 2016 μετατέθηκε στο ΓΕΣ αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υποδιευθυντή  ΔΠΖ. Το 2017 προάγεται σε Ταξίαρχο και του ανατίθενται τα καθήκοντα του Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ«ΧΙΟΣ», με έδρα τη Χίο. Το 2018 τοποθετείται στο ΓΕΣ με τα καθήκοντα του Διευθυντή ΔΙΔΕΚΠ.

Το 2019 έχοντας προαχθεί σε Υποστράτηγο, τοποθετείται Διοικητής στη ΙΙ M/K MΠ «ΕΛΑΣΣΩΝ». Το 2020 τοποθετήθηκε στο ΓΕΣ με τα καθήκοντα του Υποδιοικητή ΓΕΠΣ-ΔΙΔΙΟΕ και ακολούθως το 2021 του ΔΑ’Κ.To 2022 προήχθη σε Αντιστράτηγο και ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη ΓΕΣ. Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 17 Ιανουαρίου 2023 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ».

Του έχουν απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων από το βαθμό του Παράσημων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών Τίτλων Applied Strategy and International Security του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ και στις Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γνώστης της Αγγλικής γλώσσας. Είναι νυμφευμένος και έχει 2 τέκνα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Ολοκληρώθηκαν οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου Καλαμάτας από την εταιρία Hellenic Seaplanes:

Άρχισε η κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου Καλαμάτας και συγκεκριμένα η τοποθέτηση του σταθμού επιβατών στο μεσσηνιακό λιμάνι από την εταιρία Hellenic Seaplanes . Το πρώτο βήμα που ολοκληρώθηκε περιελάβανε την τοποθέτηση του κτιρίου εξυπηρέτησης επιβατών του υδατοδρομίου στον εσωτερικό λιμένα. Ο σταθμός εξυπηρέτησης επιβατών υδροπλάνου προβλέπεται να εξυπηρετεί ταξιδιώτες όλον τον χρόνο, καθώς μέσα σε αυτόν θα μπορούν:

– να κάνουν επιτόπου έκδοση νέων εισιτηρίων

– να τσεκάρουν τα εισιτήρια πριν την πτήση τους

– να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι πριν το ταξίδι τους

– να παραμένουν στην αίθουσα αναμονής μέχρι να ξεκινήσει η πτήση τους.

Η συνέχεια περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των υδάτινων εγκαταστάσεων με την τοποθέτηση της πλωτής προβλήτας πρόσδεσης όπου θα γίνεται η επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: “Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να δούμε τα πρώτα υδροπλάνα να πετούν στην πόλη μας, στο λιμάνι της Καλαμάτας… “. Μαζί με τις κατασκευές στο καλαματιανό λιμάνι δημιουργείται και η ψηφιακή ταυτότητα του έργου και η επίσημη σελίδα του υδατοδρομίου παρέχοντας όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται το επιβατικό κοινό για να ενημερωθεί για το προφίλ του έργου, τις εγκαταστάσεις, τις παροχές του και τα εν δυνάμει δρομολόγια και πτήσεις των υδροπλάνων από/προς αυτό. Η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη μέσω του www.hellenic-waterairports.com, την ενημερωτική πλατφόρμα του δικτύου υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes στην Ελλάδα

Στο πρόγραμμα της ίδιας εταιρίας περιλαμβάνεται βιώσιμο δίκτυο υδατοδρομίων Πελοποννήσου από τα υδατοδρόμια Πάτρας, Κυλλήνης, Καλαμάτας, Ερμιονίδας, Μονεμβασιάς, Ναυπλίου, Νέας Κίου και Γυθείου.

4ήμερο  Προληπτικής Ιατρικής και Εξειδικευμένης Ιατρικής Φροντίδας στην Αρεόπολη

Στη συνέχεια αυτού του προγράμματος, που άρχισε από το 2019 να προωθείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες επισκέφθηκαν για τρίτη φορά την Αρεόπολη από την  Παρασκευή 30 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023.Η υλοποίηση του προγράμματος οργανώθηκε από το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης με συντονιαμό του διευθυντή του Ανάργυρου Μαριόλη.

Το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που συμμετείχε σε αυτή τη δράση επιδόθηκε με αλτρουισμό και ζήλο σε ένα έργο ανιδιοτελούς προσφοράς φροντίδας σε ανθρώπους που χρήζουν προσοχής και βοήθειας. Έργο όλων μας συνιστά η προαγωγή της υγείας του πληθυσμού μέσα από δράσεις πρόληψης αλλά και έγκαιρης παρέμβασης, έτσι ώστε η υγεία ως πανανθρώπινο αγαθό να αποδεσμεύεται από όρους οικονομικούς, γεωγραφικούς ή κοινωνικούς και να εξασφαλίζεται αδιαπραγμάτευτα ότι η ζωή προσφέρεται σε όλους με αξιοπρέπεια.

Εξειδικευμένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων εξέτασαν συνολικά 1151 πολίτες και πραγματοποιήθηκαν 997 παρακλινικές εξετάσεις, προσφέροντας δωρεάν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατάλληλα τόσο οξείες όσο και χρόνιες παθήσεις. Διενεργήθηκαν μεταξύ άλλων μικροχειρουργικές επεμβάσεις, τεστ Παπανικολάου, μαστογραφίες, μετρήσεις οστικής πυκνότητας, υπερηχογραφήματα και ακτινογραφίες. Οι επαγγελματίες υγείας όλων των ειδικοτήτων παρείχαν εμπεριστατωμένη συμβουλευτική και άρτια φροντίδα στους κατοίκους της Μάνης.

Οι νέες τιμές διοδίων από 1η Ιανουαρίου 2024 στον Αυτοκινητόδρομο ΜΟΡΕΑΣ

Όπως ανακοίνωσε η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου 2023 προς Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024, τα διόδια τέλη στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα/Σπάρτη για τα επιβατηγά αυτοκίνητα διαμορφώνονται ως ακολούθως (σε €),  κατά τη διέλευση από τους πιο κάτω σταθμούς διοδίων:: Σπαθοβουνίου 2,70,  Νεστάνης 2,60, Γέφυρας Μάναρη 2,10, Βελιγοστής 1,35, Καλαμάτας 2,05, Πετρίνας 3,15,  Πλευρικοί Παραδεισίων  0,80, Πλευρικοί Αρφαρών 0,80, Πλευρικοί Θουρίας 0,50.

Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Αρεόπολη και Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα: Δύο μελέτες οδικών έργων μανιάτικου ενδιαφέροντος, σε …βραδεία εξέλιξη

Και οι δύο μελέτες ενδιαφέρουν τη Μάνη, η μία άμεσα και η άλλη έμμεσα. Η πρώτη, που αφορά την επαρχιακή οδό: Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Αρεόπολη βελτιώνει ολόκληρο το κύριο οδικό δίκτυο της Μάνης για να χρησιμοποιείται με ασφάλεια από τους ντόπιους και τους επισκέπτες αλλά και συμβάλει στη χρονική επαναπροσέγγιση της Μέσα Μάνης με τη μεγαλούπολη της Καλαμάτας που έχει ατονήσει όταν οι θαλάσσια επικοινωνία αντικαταστάθηκε με την οδική. Η δεύτερη, που αφορά τη νέα χάραξη της εθνικής οδού Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, επιτρέπει τη γρήγορη μετακίνηση επισκεπτών από τη δυτική Ελλάδα στη νότια, συμπεριλαμβανομένης και της Μάνης.

Η μελέτη που αφορά την επαρχιακή οδό Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Αρεόπολη και ειδικότερα βελτιώσεις στα τμήματα από τη Βέργα μέχρι τα Σωτηριάνικα μήκους πέντε χιλιομέτρων περίπου, από την Πλάτσα μέχρι τη Λαγκάδα μήκους εφτά χιλιομέτρων περίπου και από τον Άγιο Νίκωνα μέχρι το Οίτυλο μήκους επίσης εφτά χιλιομέτρων περίπου, καθώς και η παράκαμψη της Καρδαμύλης. Η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Πελοποννήσου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 899 000 ευρώ.

Μετά το υπό κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος του αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού, προχωρούν και οι μελέτες τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα που είναι το τελευταίο για να ολοκληρωθεί. Η αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο του οδικού άξονα Πύργος (Ποταμός Αλφειός) – Καλό Νερό – Τσακώνα μήκους 76,5 χλμ., ολοκληρώνει το μεγάλο οδικό δακτύλιο της Πελοποννήσου Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα-Τρίπολη-Κόρινθος. Τις μελέτες πραγματοποιεί η Ολυμπία Οδός μέσω υπουργικής απόφασης του 2022 όπου και δόθηκε η σχετική εντολή στον Παραχωρησιούχο ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ.

Τα προβλήματα με τις μελέτες είναι ότι έχουν μακρό χρόνο εξέλιξης, δεδομένου ότι οι αμοιβές των μελετητών μεγαλώνουν μέσω των παρατάσεων και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ασκούν περιορισμένες πιέσεις λόγω της μη αμεσότητας του αποτελέσματός τους. Κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει πότε θα ολοκληρωθούν, ποιες από τις προτάσεις που καταλήγουν θα υιοθετηθούν και πότε θα χρηματοδοτηθούν και πότε θα ολοκληρωθούν τα αντίστοιχα έργα. Ας σημειωθεί ότι η μελέτη για τον οδικό άξονα Σπάρτη – Γύθειο που αποφασίστηκε το 2006 δεν έχει τελειώσει ακόμα…

Δεκέμβριος 2023

Με μεγάλη συμμετοχή η 18η Γιορτή Κάστανου στην Άρνα.

Τριήμερες ήταν και φετινές εκδηλώσεις «Γιορτή του Κάστανου» στην Άρνα της Λακωνίας, το χωριό που βρίσκεται στα υψίπεδα της ανατολικής πλευράς του Κεντρικού Ταϋγέτου. Άρχισαν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου. Με τη συνδρομή της καλοκαιρίας ολόκληρος ο φυσιολατρικός και πολιτισμικός προγραμματισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι πολυπληθείς επισκέπτες απόλαυσαν τις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος του Ταϋγέτου, τα νόστιμα φαγητά των τοπικών εστιατορίων, μην παραδοσιακή μουσική και τους δημοτικούς χορούς και βρήκαν την ευκαιρία να προμηθευτούν τα φθινοπωρινά φρούτα από τους υπαίθριους πάγκους που προσφέρονταν. Η εκδήλωση, που επαναλαμβάνεται στις ίδιες ημερομηνίες το τελευταίο τριήμερο του Οκτωβρίου, οργανώνεται με επιτυχία για 18η χρονιά από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Άρνας του Δήμου Σπάρτης και τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

«Δημόσιο και με δωρεάν πρόσβαση το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ», όπως τονίστηκε κατά την πρόσφατη διαβούλευση στη Σπάρτη.

Στις 3 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, του Πολιτιστικού Κέντρου Γεωργίου και Χρυσαυγής Σαϊνοπούλου, στη Σπάρτη, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), επιθυμώντας να διατηρήσει ανοιχτή επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, εν όψει της έναρξης της κατασκευής των τριών, νέων, δημοσίων νοσοκομείων ΙΣΝ.

Στη συζήτηση συμμετείχε μέσω ζωντανής σύνδεσης ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος και με φυσική παρουσία ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Στην εν λόγω συνάντηση παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα για το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ, ενώ λύθηκαν και όλες οι απορίες των πολιτών αναφορικά με το εμβληματικό έργο, που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις υπηρεσίες Υγείας στη Λακωνία και όχι μόνο.

Ανάμεσα σε όσα σημαντικά ειπώθηκαν, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, κόντρα στη φημολογία που αναπτύχθηκε, το νέο νοσοκομείο θα ανήκει στο ΕΣΥ, θα είναι δημόσιο και η πρόσβαση των πολιτών σε αυτό θα είναι δωρεάν, όπως διαβεβαίωσε και ο κύριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του υπάρχοντος νοσοκομείου θα μεταφερθεί στο καινούργιο. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς είναι υποχρέωση και δέσμευση της Πολιτείας να προχωρήσει σε προσλήψεις τον 1ο, τον 3ο και τον 5ο χρόνο λειτουργίας του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ. Για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτόν τον τομέα, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί νέο πακέτο κινήτρων για τους γιατρούς, για τους οποίους θα αποτελεί ισχυρό θέλγητρο και το ίδιο το νοσοκομείο, το οποίο θα συγκαταλέγεται σε ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. Επιπλέον, σημαντική ήταν η ενημέρωση από τον κύριο Θεμιστοκλέους για τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου που οδηγεί στο Νοσοκομείο, την οποία επίσης θα αναλάβει η Πολιτεία, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η διαβεβαίωση ότι το Νοσοκομείο Μολάων θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.

Καίρια ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέα Δρακόπουλου, ο οποίος ανέφερε εισαγωγικά ότι στα 28 χρόνια λειτουργίας του το ΙΣΝ έχει προχωρήσει σε δωρεές 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 130 χώρες. Περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν ακυρώθηκε το έργο, παρά μόνο η διαδικασία του διαγωνισμού, καθώς οι προσφορές που έδωσαν οι εταιρείες είχαν διαφορά 100 εκατομμυρίων ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Εγκαίνια ολοκληρωμένης λειτουργίας της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.     

                                           Τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας εγκαινίασε στις 8 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια σπουδαία μέρα που αλλάζει τη ζωή της Πελοποννήσου. Ο ίδιος τόνισε πως η διαχείριση των απορριμμάτων λύνει ένα διαχρονικό πρόβλημα της περιοχής, που δεν απαλλάσσει μόνο την Περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αλλά προσφέρει και οικονομική ανακούφιση, απαλλάσσοντας τη χώρα από τα πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση λόγω της λειτουργίας των χωματερών ταφής σκουπιδιών .Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου προέβλεπε την κατασκευή και λειτουργία:                          – – – τριών (3) Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και τριών (3) Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τν/έτος                 – τριών (3) Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)                          – δύο (2) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ                                                                                     Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία.

Η Μονάδα της Αρκαδίας ήταν η πρώτη που λειτούργησε σε μεταβατικό στάδιο, πριν ενάμιση περίπου χρόνο, ενώ τον Σεπτέμβριο τέθηκε επισήμως σε λειτουργία και η τρίτη μονάδα διαχείρισης στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας. Η Μονάδα της Παλαιοχούνης, στην ολοκληρωμένη φάση της που εγκαινιάστηκε, εξυπηρετεί την Αρκαδία (πλην δύο δήμων), την Κορινθία και την Αργολίδα.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος έκανε λόγο για μια σημαντική μέρα για την Περιφέρεια, αλλά και συνολικά για την Ελλάδα. “Κάναμε ένα μεγάλο βήμα στην Πελοπόννησο, με τη δημιουργία των τριών μονάδων διαχείρισης. Μεγάλο βήμα, γιατί χωρίς τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη σε οποιονδήποτε τομέα, ιδιαίτερα στον τουρισμό”. Όπως πρόσθεσε, το βήμα υποστηρίχθηκε κόντρα στις αντιδράσεις και στους κινδύνους να μείνει μετέωρο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλε τις Περιφερειακές Ενότητες.

Στην Αρεόπολη παράρτημα της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου.                                                                                                                                               Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  Νότιας Πελοποννήσου, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής δημιούργησε παράρτημα στην Αρεόπολη, Τα εγκαίνια του παραρτήματος έγιναν την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στο Διοικητήριο του δήμου Ανατολικής Μάνης στην Αρεόπολη, όπου μετά τα εγκαίνια διεξήχθη και ημερίδα για την παρουσίαση των δράσεων της Μονάδας.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, αφού με το παράρτημα αυτό ενδυναμώνεται η Μονάδα Προστατευόμενων Περιοχών της Νότιας Πελοποννήσου (αυτές είναι: α) ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΜΙΔΙ Β) ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥΣΤΟΥ ΜΟΝΗ ΕΛΟΝΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΔΡΑ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΙΜΝΗ, γ) ΟΡΟΣ ΠΑΡΝΩΝΑΣ (ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΛΕΒΗΣ), δ) ΟΡΗ ΓΙΔΟΒΟΥΝΙ, ΧΙΟΝΟΒΟΥΝΙ, ΓΑΪΔΟΥΡΟΒΟΥΝΙ, ΚΟΡΑΚΙΑ, ΚΑΛΟΓΕΡΟΒΟΥΝΙ, ΚΟΥΛΟΧΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ ΤΡΥΠΑ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟΣ ΑΓ ε) ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ, στ) ΕΚΒΟΛΕΣ ΕΥΡΩΤΑ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΟΝΤΑΜΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΚΩΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ, ζ) ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΡΥΠΗΣ, η) ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΕΚΒΟΛΩΝ ΕΥΡΩΤΑ, θ) NOTIA MANΗ Ι) ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ ΝΟΤΙΑΣ ΜΑΝΗΣ, ια) ΦΑΡΑΓΓΙ ΝΕΔΟΝΤΑ (ΠΕΤΑΛΟΝ – ΧΑΝΙ), ιβ) ΟΡΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΡΑΧΗΛΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΑΤΣΙΝΙΔΙ, ιγ) ΟΡΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ – ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΡΥΠΗΣ, ιδ) ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ – ΠΡΑΣΣΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΣ. ιε) ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΥΘΗΡΩΝ: ΠΡΑΣΣΟΝΗΣΙ, ΔΡΑΓΟΝΕΡΑ, ΑΝΤΙΔΡΑΓΟΝΕΡΑ, ιστ) ΝΗΣΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ, ιζ) ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΔΕΣ: ΠΡΑΣΣΟΝΗΣΙ, ΔΡΑΓΟΝΕΡΑ, ΑΝΤΙΔΡΑΓΟΝΕΡΑ, ΑΥΓΟ, ΚΑΠΕΛΛΟ, ΚΟΥΦΟ ΚΑΙ ΦΙΔΟΝΗΣΙ και ιη) ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Εξειδίκευση προστασίας αρχιτεκτονικών στοιχείων στον παραδοσιακό οικισμό των Αλτομιρών Δυτικής Μάνης

Ως μνημείο χαρακτηρίσθηκε, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, διώροφο κτίσμα που βρίσκεται στα Αλτομιρά του Δήμου Δυτικής Μάνης. Σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, το διώροφο κτίσμα φερόμενης ιδιοκτησίας Ulf Backmeyer, που βρίσκεται στα Αλτομιρά, πρόκειται για αγροτική κατοικία, χαρακτηριστικό δείγμα του κτηριακού τύπου παραδοσιακής (λαϊκής) κατοικίας της εποχής, με χαρακτηριστική τυπολογία, μορφολογία και κατασκευαστική δομή. Αποτελεί δε τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής στα τέλη του 19ου αιώνα από αρχιτεκτονική, οικονομική, πολιτισμική και πολιτιστική άποψη.

Η απόφαση αυτή έρχεται στη συνέχεια του χαρακτηρισμού ως μνημείων του καλντεριμιού στο Μπίλιοβο που οδηγεί στον οικισμό και τις οικίας Μαργέλη που εξειδικεύουν συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία των Αλτομιρών, που λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα ως αξιόλογος χώρος αγροκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

9 τιμητικές διακρίσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο πλαίσιο της ΟΤΑ Awards 2019 – 2023.

Tην Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου και στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των «Βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023» υπό  την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Περιφερειαρχών (ΕΝΠΕ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής. Τα Βραβεία Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023 – OTA AWARDS 2023, είναι τα μοναδικά βραβεία που υπάρχουν στη χώρα και τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά στους Πρωτοβάθμιους & Δευτεροβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας δράσεις και έργα για την Καινοτομία, τη Βιωσιμότητα, την Ποιότητα Ζωής των Πόλεων αλλά και τις Υπηρεσίες προς τον Πολίτη για το σύνολο της θητείας εκλογής των εκπροσώπων τους.

Περισσότεροι από 100 Δήμοι και αρκετές Περιφέρειες από ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσαν συμμετοχή στα βραβεία, με αρκετές υποψηφιότητες σε κατηγορίες όπως, οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση, παιδεία, αστικός σχεδιασμός, καθαριότητα, υποδομές, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, βιώσιμη κινητικότητα, μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον, πολιτική προστασία κ.ά.  παρουσιάζοντας τα έργα που πραγματοποίησαν για το σύνολο της τετραετίας 2019-2023.

Στην κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου, Αναπληρώτρια Διοικήτρια Εθνικής Αρχής Διαφάνεια, συμμετείχαν άνθρωποι με πολύχρονη εμπειρία αλλά και βαθιά γνώση του αντικειμένου των υποψηφιοτήτων, από τον Ακαδημαϊκό, Επιχειρηματικό και Πολιτικό χώρο καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διακρίθηκε και απέσπασε τα αντίστοιχα βραβεία, για τις εξής δράσεις της:

– Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

– Δομή διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης στο Γεράκι

– Δράσεις για την Πολιτική Προστασία

– Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

– Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πελοποννήσου

– Destination Management System, ΤΒEΧ

– Δράσεις πρόληψης και προστασίας από την Covid – 19

– Πρόγραμμα σίτισης και προώθησης της υγιεινής διατροφής στα σχολεία

– Ενέργειες και δράσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Aegean: Επανέναρξη δρομολογίου Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα

Την επανέναρξη του δρομολογίου Θεσσαλονίκη‑Καλαμάτα από την 1η Νοεμβρίου 2023, με 3 εβδομαδιαίες συχνότητες, ανακοίνωσε η AEGEAN, με την στήριξη της Τ.Ε.ΜΕΣ (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας) του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

Ειδικότερα, η AEGEAN, μετά από σχετική συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ για την υποστήριξη του δρομολογίου και έχοντας πάντα ως κύριο γνώμονα την ανάγκη για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, προχωρά σε επανεκκίνηση των πτήσεων, “μοιράζοντας το βάρος” στήριξης του συγκεκριμένου δρομολογίου κατά τη χειμερινή περίοδο, για να καλύψουν το κενό, έως ότου ο σχετικός διαγωνισμός δημόσιας υπηρεσίας ολοκληρωθεί επιτυχώς από τις αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι, το συγκεκριμένο δρομολόγιο εκτελείται  από την Olympic Air και είχε διακοπεί την 31η  Αυγούστου, αφού ο πρόσφατος διαγωνισμός δημόσιας υπηρεσίας κρίθηκε άγονος.

Συνάντηση εργασίας στην Καρδαμύλη με θέμα:  Διεθνείς Τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές   –

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο DIAPORI SUITES ΗΟΤΕΛ KARADAMYLI, η συνάντηση εργασίας με θέμα “Διεθνείς Τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές – Από τη Θεωρία στην Πράξη”. Η διοργάνωση ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου). Oi εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων της Δυτικής Μάνης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν το παρόν, σε μια συνάντηση που πραγματικά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αφενός λόγω της θεματικής της αφετέρου λόγω των εξαιρετικών ομιλητών και επίτιμων καλεσμένων. Επίτιμος καλεσμένος, ήταν ο καταξιωμένος chef Λευτέρης Λαζάρου. Από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ομιλήτρια ήταν, η καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης), Κωνσταντίνα Κοτταρίδη και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας (Τμήμα Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας), Αναστάσιος Κώτσιρας, Καλεσμένοι ομιλητές ήταν, επίσης, ο ερευνητής & συγγραφέας γαστρονομικού τουρισμού, Χαρίλαος Καλπίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γίαννης Κολοβός, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, Δημήτρης Πατριαρχέας και η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνταντακόπουλου, Κέλλυ Δημητρούλια.

Λευτέρης Πετρούνιας: Ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

O συμπατριώτης μας, με καταγωγή από τη Λάγια της Ανατολικής Μάνης, Λευτέρης Πετρούνιας δεν κατάφερε αυτή τη φορά να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αμβέρσας, το οποίο είναι το 4ο της καριέρας του στη διοργάνωση, ενώ παράλληλα εξασφάλισε και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Ο Πετρούνιας εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμά του, το οποίο είχε συντελεστή δυσκολίας 6.30, αλλά τελικά αρκέστηκε στη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο, με τον Γιανγκ Λιού από την Κίνα να παίρνει το χρυσό. Ο Λιού είχε βαθμολογία 15.233 και ο Έλληνας πρωταθλητής 15.066, με τον Χάο Γιού, επίσης από την Κίνα, να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο με 14.833 βαθμούς.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

Άρτος – Οίνος – Έλαιον: 10η Παρουσίαση  Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων στην Καλαμάτα. Κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου

Παρά τον άστατο καιρό, καθ’ όλη τη διάρκεια της 10ης παρουσίασης αγροτικών και τοπικών προϊόντων «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, επισκέφτηκε το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στην Καλαμάτα, γνωρίζοντας από κοντά τοπικές επιχειρήσεις και τα ποιοτικά αγροδιατροφικά τους προϊόντα, αλλά και συμμετέχοντας στις δράσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Η έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια. Πρόκειται για ένα θεσμό που μετεξελίσσεται σε Φεστιβάλ Αγροδιατροφικών Προϊόντων και Γαστρονομίας, με σκοπό την προβολή των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεών (μουσικά συγκροτήματα, θέατρο σκιών (καραγκιόζης), συναυλία δημοτικής φιλαρμονικής, δράσεις μαγειρικής μία με τίτλο «Μαγειρεύοντας ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές», όπως και άλλη δράση με τίτλο «Η ελιά στη γαστρονομία της Πελοποννήσου»).

Μεγάλοι χορηγοί ήταν η Συκική και η Ένωση Μεσσηνίας, ενώ την παρουσίαση υποστήριξαν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Καλαμάτας.

Ασήμαντες σε έκταση και καταστροφές οι φωτιές Ιουλίου και Αυγούστου 2023 σε περιοχές της Μάνης.

Φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής 14/7 έξω από τη Γαρδενίτσα του δήμου Ανατολικής Μάνης. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι φλόγες έκαψαν αγροτοδασική έκταση χωρίς να απειλείται οικιστικό κομμάτι στην περιοχή. Για τον περιορισμό του μετώπου επιχείρησαν 25 πυροσβέστες με 8 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις τρία αεροσκάφη. Η φωτιά ελέγχθηκε σύντομα.

Φωτιά ξεκίνησε στις 14.00 ώρα σε δασική έκταση στο Λάγιο Λακωνίας, που συνορεύει με τα νοτιοανατολικά όρια του δήμου Ανστολικής Μάνης. Στην περιοχή επιχείρησαν 19 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 6 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν 2 αεροσκάφη και η φωτιά σύντομα ελέγχθηκε.

Φωτιά ξέσπασε στις 27 Αυγούστου κοντά στη Μηλιά Δυτικής Μάνης σε δασική και δύσβατη χορτολιβαδική περιοχή ανατολικά του δρόμου Πλάτσας – Μηλέας. Αντιμετωπίστηκε με ρίψεις νερού από αεροσκάφος Πετζετέλ για να ενισχύσει την πυρόσβεση. Σύντομα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Το θετικό είναι πως στην περιοχή ναι μεν φυσούσε αλλά κατά περιόδους σημειωνόταν ψιλόβροχο, ενώ η φωτιά γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο.

Ακόμα μια δασική πυρκαγιά ξέσπασε στις 27 Αυγουστου λίγο πριν τις 10 το πρωί, από κεραυνό στον Ταΰγετο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε δέντρο στο δάσος της Βασιλικής σε δύσβατο σημείο νότια της κορυφής του Προφήτη Ηλία. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν από την αρχή ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ ρίψεις έκανε και αεροσκάφος τύπου PZL

Υποτονικός ο φετινός εορτασμός της Παναγίας Γιάτρισσας στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου.

Αρνητικές συγκυρίες, με κυριότερη την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών που παρά το σταμάτημα των βροχοπτώσεων παρέμειναν οι άνεμοι ισχυρής έντασης, περιόρισαν τη συμμετοχή του κοινού στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις κατά τον Εσπερινό της 7ης Σεπτεμβρίου και τη λειτουργία της 8ης Σεπτεμβρίου. Περιορισμένη ήταν και η συμμετοχή των πολιτικών, δεδομένου εκτός από την κακοκαιρία και η χρονική συγκυρία του Σεπτεμβρίου προσδιοριζόταν μετά την ολοκλήρωση του πολιτικού κύκλου Μαΐου – Ιουνίου. Παρ` όλα αυτά η υπήρξε προσέλευση σημαντικού αριθμού προσκυνητών, ιδιαίτερα από τα κοντινά χωριά της ανατολικής και δυτικής πλευράς του Ταϋγέτου, Η χοροστασία κατά τη λειτουργία διεξήχθη από το Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο επικουρούμενο από τον Ηγούμενο και τους μοναχούς της Μονής καθώς και κληρικούς των γειτονικών ενοριών της Μάνης.

Σταδιακή λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Λακωνίας, στην περιοχή της Σκάλας από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου η σταδιακή λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Λακωνίας, στην περιοχή της Σκάλας. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.), στην Σπάρτη, όπου μετείχαν εκπρόσωποι των δήμων της Λακωνίας, υπηρεσιακοί παράγοντες από την Π.Ε. καθώς και εκπρόσωποι από την διαχειρίστρια εταιρεία.

“Νιώθω εξαιρετική χαρά και ικανοποίηση για το γεγονός ότι πλέον λειτουργεί και η τρίτη μονάδα που προέβλεπε ο σχεδιασμός της κεντρικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα η Λακωνία να έχει πια την δυνατότητα να διαχειρίζεται τα απορρίμματα των δήμων της” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε ότι οι δήμοι της Λακωνίας, για περίπου ένα μήνα, δεν θα καταβάλουν αντίτιμο για την διάθεση των απορριμμάτων τους στην πιο πάνω μονάδα – αλλά και για το εναπομένον διάστημα που κάποιοι από τους λακωνικούς δήμους θα εξυπηρετούνται στην Παλαιόχουνη. 

Προγραμματική σύμβαση για εκπόνηση μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης της Μονής Δρυάλου

Στις 11 Σεπτεμβρίου  ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας υπέγραψε προγραμματική σύμβαση, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ, με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών για την συντήρηση και αποκατάσταση της Μονής Φανερωμένης στον Δρύαλο, της Δημοτικής Ενότητας Οιτύλου του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Η εν λόγω προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη χρηματοδότηση, του υπουργείου Πολιτισμού για την εκπόνηση και της Μητρόπολης Μάνης ως φορέα υπαγωγής της Μονής.