Όλα τα άρθρα του/της admin

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ

Αγαπημένε μου αδελφέ Παναγιώτη, γεννήθηκες στο Πραστείο, σ`ένα πανέμορφο  Ορθόδοξο και Ιστορικό χωριό, με τους πολλούς επιστήμονες, με τέσσερις αρχιμανδρίτες και έντεκα επισκόπους, με καλλιτεχνικές σχολές και βιοτεχνίες. Κατάγεσαι από την οικογένεια Οικονομέων, εννέα γενεών δασκάλων βυζαντινών. Ανέτειλες στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, στις 10 Μαρτίου 1941. Έφυγες από το χωριό μικρό παιδί για τον Πειραιά όπου μεγάλωσες. Εκεί πήγες στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο, όπου ήσουν κατ` επανάληψη σημαιοφόρος. Εκπλήρωσες τη στρατιωτική σου θητεία ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός, αφήνοντας άριστες αναμνήσεις στους στρατιώτες. Με την απόλυσή σου μπήκες στην Τράπεζα Πίστεως, υπηρέτησες σε νεοσύστατα υποκαταστήματα και επανήλθες στον Πειραιά ως υποδιευθυντής, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και εκεί σε συναδέλφους σου και πελάτες.

Ενυμφέφθης με την Ευδοξία Μιχαλέα και αποκτήσατε τρεις κόρες και πέντε εγγόνια. Λάτρης της θάλασσας όλα τα χρόνια, αθλητής και προπονητής ιστιοπλοΐας, ήσουν κοντά στο κότερο του τότε διαδόχου του ελληνικού θρόνου και μετέπειτα βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου.

Με την πάροδο της ηλικίας σου, περίπου στας δυσμάς του βίου σου, πάλεψες με την ασθένειά σου με πολύ κουράγιο και υπομονή, με τη μεγάλη προσοχή των παιδιών σου και την άοκνο επιμέλεια της συζύγου σου, μέχρι που οι δυνάμεις σου σε εγκατέλειψαν. Ήμουν δίπλα σου, και τα αδέλφια μας και η οικογένειά σου, όταν άφησες την τελευταία σου πνοή, ώρα 11 και 20 και 12 δεύτερα, 26 Νοεμβρίου 2023, εορτή του Αγίου Στυλιανού. Η οικογένειά σου, τα αδέλφια σου, φίλοι και συγγενείς και εγώ παρόντες για το στερνό αντίο.

Η μητέρα σου Ελένη και ο πατέρας σου Απόστολος έδωσαν εντολή να διαβαστείς στους Αγίους Αποστόλους, να τον παραλάβομε από εκεί Παναγιώτης και Αλεξάνδρα και οι τέσσερις μαζί. Καλό σου κατευόδιο με σκάφος γερό με μπρούτζινο κατάρτι και ξάρτια, ποδάρι και σκότα δυνατά, πηδάλιο καινούργιο, λαγουδέρα βαριά, το πανί λευκό, να περάσεις τον ωκεανό με ούριο άνεμο, μπάτη δροσερό. Όταν φθάσεις στη πύλη του Άδη, λαλεΙ «αποδός τα πορθμεία» και ο αδελφός σου με δραχμή τα πληροί. Και ο Αρχάγγελος την πύλη ανοίγει και σε οδηγεί στην πρώτη οδό της Παραδείσου, ήσυχο και δροσερό. Ελαφρύ σου το χώμα.

Ο αδελφός σου

Γεώργιος Αποστόλου Οικονομέας

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Προγραμματική σύμβαση για έκδοση άδειας το υδατοδρόμιου στο Γύθειο

Στις 28 Δεκεμβρίου 2023 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ανατολικής Μάνης, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση της «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ & ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΓΥΘΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ». Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης είναι δέκα (10) ημερολογιακοί μήνες. Κύριος και Φορέας Διαχείρισης του έργου είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ανατολικής Μάνης και με τη σύμβαση ορίζονται η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως Φορέας Υλοποίησης του έργου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου ως Φορέας Χρηματοδότησης του έργου και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ως Φορέας Παρακολούθησης του έργου.

Αεροπορικό δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο τον συμπατριώτη μας επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα.

Αεροπορικό δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο τον μοναδικό επιβαίνοντα του εκπαιδευτικού αεροσκάφους συνέβη στις 27 Δεκεμβρίου 2023, όταν το αεροσκάφος κατέπεσε κατά την προσγείωσή του στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών.

Ο Επαμεινώνδας Κωστέας καταγόταν από τη Μεγάλη Μαντίνεια του δήμου Δυτικής Μάνης, όπου και ετάφη. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέδωσε  μεταθανάτιες τιμές στον πεσόντα σε ώρα υπηρεσίας ανώτερο αξιωματικό και τον προήγαγε μετά θάνατο στο βαθμό του αντιπτεράρχου.

O συμπατριώτης μας Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος αναλαμβάνει διοικητής της 1ης Στρατιάς.

Κατά τις κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που έγιναν τον Ιανουάριο, μεταξύ εκείνων των Αντιστράτηγων που κρίθηκαν διατηρητέοι συγκαταλέγεται και ο συμπατριώτης μας Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος που αναλαμβάνει ανώτερη θέση, τη διοίκηση της 1ης Στρατιάς.

Ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος γεννήθηκε το 1966 στο Γύθειο Λακωνίας. Εισήλθε το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Πεζικού. Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες Εκστρατείας με τα καθήκοντα του Διμοιρίτη και του Διοικητή Λόχου. Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του. Το 2000 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και το 2002 φοίτησε στη Διακλαδική Σχολή Επιτελών Εθνικής Άμυνας (Δ.Σ.Ε.Α). Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε στην 96 ΑΔΤΕ. Το 2005 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή του 572 ΕΤΠ. Ακολούθως υπηρέτησε ως επιτελής στο ΓΕΣ.

Με την προαγωγή του σε Συνταγματάρχη το 2012, φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (Σ.ΕΘ.Α.). Ακολούθως το 2013 μετατέθηκε στο ΓΕΣ. Το 2015 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή του 1/38 ΔΤΕ, με έδρα τη Ρόδο. Το 2016 μετατέθηκε στο ΓΕΣ αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υποδιευθυντή  ΔΠΖ. Το 2017 προάγεται σε Ταξίαρχο και του ανατίθενται τα καθήκοντα του Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ«ΧΙΟΣ», με έδρα τη Χίο. Το 2018 τοποθετείται στο ΓΕΣ με τα καθήκοντα του Διευθυντή ΔΙΔΕΚΠ.

Το 2019 έχοντας προαχθεί σε Υποστράτηγο, τοποθετείται Διοικητής στη ΙΙ M/K MΠ «ΕΛΑΣΣΩΝ». Το 2020 τοποθετήθηκε στο ΓΕΣ με τα καθήκοντα του Υποδιοικητή ΓΕΠΣ-ΔΙΔΙΟΕ και ακολούθως το 2021 του ΔΑ’Κ.To 2022 προήχθη σε Αντιστράτηγο και ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη ΓΕΣ. Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 17 Ιανουαρίου 2023 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ».

Του έχουν απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων από το βαθμό του Παράσημων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών Τίτλων Applied Strategy and International Security του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ και στις Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γνώστης της Αγγλικής γλώσσας. Είναι νυμφευμένος και έχει 2 τέκνα.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΛΕΥΚΤΡΟΝ»

Αδελφών Γιάννη και Γιώργου Θεοδωρακέα                                                                          Στη Στούπα Δυτικής Μάνης

Στο γραφικό χωριουδάκι «Στούπα» της Δυτικής Μάνης στην δεκαετία του 1960, τίποτα δεν προμήνυε τι επρόκειτο να συμβεί στον τομέα του τουρισμού στα επόμενα είκοσι χρόνια. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960 με το κίνημα των Χίπις κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι «τουρίστες», οι οποίοι έμεναν σε σκηνές ή σε «Φρατζάτες» ( πρόχειρες κατασκευές με κλαδιά και ξύλα). Στις αρχές του 1970 έρχονται οι πρώτοι Αθηναίοι για να «παραθερίσουν», οι οποίοι νοικιάζουν δωμάτια στα σπίτια των ντόπιων κατοίκων. Τότε αρχίζει να εμφανίζεται επιτακτικά η ανάγκη για τουριστικά καταλύματα στην περιοχή. Το γεγονός αυτό ώθησε τα αδέλφια Γιάννη & Γιώργο Θεοδωρακέα, να κατασκευάσουν ένα τουριστικό κατάλυμα. Έτσι λοιπόν το 1976,στο χώρο που παλιότερα οι κάτοικοι «αλώνιζαν» τα στάχυα, θεμελιώθηκε το κατάλυμα που σήμερα ονομάζεται «Ξενοδοχείο Λεύκτρον». Τα πρώτα χρόνια λειτούργησε σαν «Πανσιόν». Το κτίριο επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε αρκετές φορές μέχρι να πάρει την σημερινή του μορφή. Είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που στήθηκε με πολύ κόπο και προσωπική εργασία από όλα τα μέλη των οικογενειών του Γιώργου και του Γιάννη. Η προσωπική παρουσία των μελών της οικογένειας και η καθημερινή επαφή  με τους πελάτες μας καθώς και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, μετά από σαράντα χρόνια λειτουργίας, μας έχουν καθιερώσει στον τουριστικό χάρτη της περιοχής  με μια επαναλαμβανόμενη πελατεία 60% και άνω.

Το ξενοδοχείο «ΛΕΥΚΤΡΟΝ» απέχει 45 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, 55 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και μόλις 100 μέτρα από την γραφική παραλία της Στούπας. Προσφέρει 32 δωμάτια με πλήρως ανακαινισμένα WC-ντους, 12 από τα οποία ανακαινίστηκαν πλήρως το 2019.  Όλα τα δωμάτια είναι κλιματιζόμενα με ιδιωτικό WC-ντους, τηλέφωνο, ψυγείο και τηλεόραση με θέα προς την θάλασσα, τον Ταΰγετο, την πισίνα, τον κήπο και το χωριό γενικότερα. Το ξενοδοχείο διαθέτει ιδιωτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και πρωινό μπουφέ με  Μανιάτικα προϊόντα. Η οικογενειακή ατμόσφαιρα, η καθαριότητα, η ευγένεια, η εξυπηρέτηση, το πλούσιο και ποιοτικό πρωινό μας, εγγυώνται  αξέχαστες και χαλαρωτικές  διακοπές.

Μαρία Θεοδωρακέα

                                                               

POLITICAL TIME AND ITS IMPLICATIONS FOR THE FUTURE OF NATIONS AND SPECIFIC REGIONS

Time is continuous. We humans segment it so that we can regulate issues that concern us, starting from the length of our own lives and encompassing almost all matters related to life, including our own, that of our relatives, our nation, and even humanity. Within these matters, political time plays a crucial role in the progress of societies. This is because the political system directing each society leads it to progress or to stagnate, depending on how it approaches political time. Political time is a dynamic entity, and the evaluation of the events of each period depends on their impact on future periods. Since the dynamics of the evolution of modern societies are rapid and uncertain, political time becomes very dense, requiring political planning with a much greater time depth. Otherwise, the resulting developments will not be controllable.

In democratic systems where governments are elected through universal suffrage, politicians are authorised to make decisions with a long-term perspective to function in an international reality that evolves very rapidly. Given that political time for producing stable and fruitful results for critical issues, such as, for example, promoting national goals at the central level or ensuring continuous progress and prosperity at the local level, is much longer than the terms of elected representatives, a substantial conflict arises between the broad and narrow views of political time. Unfortunately, citizens, who are called upon to renew or terminate the terms of elected representatives through universal suffrage, are, to a large extent, influenced by the narrow view of political time. They evaluate politicians based on the short-term impacts of these decisions, hindering politicians from shaping their policies with a broad time perspective. Overcoming this opposition can only be achieved through persuasive, analytical, and well-documented arguments. This approach, in conjunction with the overall acceptance climate of those in power at the central or local level, can influence the conscience of citizens, leading them to directly correlate the immediate and individually beneficial with the long-term and generalised social result. This is a challenging endeavour for politicians, given that its failure leads to election losses, and few dare to undertake it. Since the preceding analysis includes many theoretical considerations and general concepts, I will attempt to make it more understandable with two examples, one at the central and one at the local level. In these examples, the negative effects of the narrow view of political time during the critical decision-making period have manifested and been documented by the citizens.

  1. Those among us who are older remember the first example, at the central level. It was the pension reform attempted by the Simitis government in 2001, aiming to maintain the ability of pension funds to provide pensions for their members over the next two decades. The party trade unionists and the great majority of the party’s politicians organised strong protests, and the bill was withdrawn. The political pressure led to the loss of power by the party in the subsequent elections, the weakening of trade unions, and eventually economic bankruptcy and internal devaluation of the incomes of all workers through drastic cuts imposed by the agreements of understanding (μνημόνια).
  • Τhe second example, at the local level, dates back to 1998, when local government was redesigned with the abolition of Communities and the creation of Municipalities. In our area, the proposal to revive the old municipalities (which in Western Mani used to be Avia, Kardamyli and Lefktro) faced strong political opposition, because of the exclusion of certain communities. During the crucial preparatory period, the Regional Councils that were established cut off the communities of Verga and Mikri Mantineia, despite the opposition of the majority of the representatives of these two communities. In order to overcome these obstacles, it was proposed that the seat of the new municipality of Avia should not be Kampos (as it used to be), but Verga, a proposal that would have been universally accepted by the citizens of these two communities. However, the Regional Council of Kampos did not even want to discuss the proposal… The results, 25 years later, are the abolishment of the municipality of Avia with Kampos as its seat, the underrepresentation of Verga in the city of Kalamata, and the struggle for population numbers in the newly-created municipality of Western Mani.

From these examples, it is evident that the effectiveness of long-term management of political time is crucial both for state and local affairs.

                                                                                                                                       THE EDITORIAL BOARD

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Ολοκληρώθηκαν οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου Καλαμάτας από την εταιρία Hellenic Seaplanes:

Άρχισε η κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου Καλαμάτας και συγκεκριμένα η τοποθέτηση του σταθμού επιβατών στο μεσσηνιακό λιμάνι από την εταιρία Hellenic Seaplanes . Το πρώτο βήμα που ολοκληρώθηκε περιελάβανε την τοποθέτηση του κτιρίου εξυπηρέτησης επιβατών του υδατοδρομίου στον εσωτερικό λιμένα. Ο σταθμός εξυπηρέτησης επιβατών υδροπλάνου προβλέπεται να εξυπηρετεί ταξιδιώτες όλον τον χρόνο, καθώς μέσα σε αυτόν θα μπορούν:

– να κάνουν επιτόπου έκδοση νέων εισιτηρίων

– να τσεκάρουν τα εισιτήρια πριν την πτήση τους

– να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι πριν το ταξίδι τους

– να παραμένουν στην αίθουσα αναμονής μέχρι να ξεκινήσει η πτήση τους.

Η συνέχεια περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των υδάτινων εγκαταστάσεων με την τοποθέτηση της πλωτής προβλήτας πρόσδεσης όπου θα γίνεται η επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: “Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να δούμε τα πρώτα υδροπλάνα να πετούν στην πόλη μας, στο λιμάνι της Καλαμάτας… “. Μαζί με τις κατασκευές στο καλαματιανό λιμάνι δημιουργείται και η ψηφιακή ταυτότητα του έργου και η επίσημη σελίδα του υδατοδρομίου παρέχοντας όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται το επιβατικό κοινό για να ενημερωθεί για το προφίλ του έργου, τις εγκαταστάσεις, τις παροχές του και τα εν δυνάμει δρομολόγια και πτήσεις των υδροπλάνων από/προς αυτό. Η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη μέσω του www.hellenic-waterairports.com, την ενημερωτική πλατφόρμα του δικτύου υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes στην Ελλάδα

Στο πρόγραμμα της ίδιας εταιρίας περιλαμβάνεται βιώσιμο δίκτυο υδατοδρομίων Πελοποννήσου από τα υδατοδρόμια Πάτρας, Κυλλήνης, Καλαμάτας, Ερμιονίδας, Μονεμβασιάς, Ναυπλίου, Νέας Κίου και Γυθείου.

4ήμερο  Προληπτικής Ιατρικής και Εξειδικευμένης Ιατρικής Φροντίδας στην Αρεόπολη

Στη συνέχεια αυτού του προγράμματος, που άρχισε από το 2019 να προωθείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες επισκέφθηκαν για τρίτη φορά την Αρεόπολη από την  Παρασκευή 30 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023.Η υλοποίηση του προγράμματος οργανώθηκε από το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης με συντονιαμό του διευθυντή του Ανάργυρου Μαριόλη.

Το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που συμμετείχε σε αυτή τη δράση επιδόθηκε με αλτρουισμό και ζήλο σε ένα έργο ανιδιοτελούς προσφοράς φροντίδας σε ανθρώπους που χρήζουν προσοχής και βοήθειας. Έργο όλων μας συνιστά η προαγωγή της υγείας του πληθυσμού μέσα από δράσεις πρόληψης αλλά και έγκαιρης παρέμβασης, έτσι ώστε η υγεία ως πανανθρώπινο αγαθό να αποδεσμεύεται από όρους οικονομικούς, γεωγραφικούς ή κοινωνικούς και να εξασφαλίζεται αδιαπραγμάτευτα ότι η ζωή προσφέρεται σε όλους με αξιοπρέπεια.

Εξειδικευμένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων εξέτασαν συνολικά 1151 πολίτες και πραγματοποιήθηκαν 997 παρακλινικές εξετάσεις, προσφέροντας δωρεάν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατάλληλα τόσο οξείες όσο και χρόνιες παθήσεις. Διενεργήθηκαν μεταξύ άλλων μικροχειρουργικές επεμβάσεις, τεστ Παπανικολάου, μαστογραφίες, μετρήσεις οστικής πυκνότητας, υπερηχογραφήματα και ακτινογραφίες. Οι επαγγελματίες υγείας όλων των ειδικοτήτων παρείχαν εμπεριστατωμένη συμβουλευτική και άρτια φροντίδα στους κατοίκους της Μάνης.

Οι νέες τιμές διοδίων από 1η Ιανουαρίου 2024 στον Αυτοκινητόδρομο ΜΟΡΕΑΣ

Όπως ανακοίνωσε η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου 2023 προς Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024, τα διόδια τέλη στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα/Σπάρτη για τα επιβατηγά αυτοκίνητα διαμορφώνονται ως ακολούθως (σε €),  κατά τη διέλευση από τους πιο κάτω σταθμούς διοδίων:: Σπαθοβουνίου 2,70,  Νεστάνης 2,60, Γέφυρας Μάναρη 2,10, Βελιγοστής 1,35, Καλαμάτας 2,05, Πετρίνας 3,15,  Πλευρικοί Παραδεισίων  0,80, Πλευρικοί Αρφαρών 0,80, Πλευρικοί Θουρίας 0,50.

Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Αρεόπολη και Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα: Δύο μελέτες οδικών έργων μανιάτικου ενδιαφέροντος, σε …βραδεία εξέλιξη

Και οι δύο μελέτες ενδιαφέρουν τη Μάνη, η μία άμεσα και η άλλη έμμεσα. Η πρώτη, που αφορά την επαρχιακή οδό: Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Αρεόπολη βελτιώνει ολόκληρο το κύριο οδικό δίκτυο της Μάνης για να χρησιμοποιείται με ασφάλεια από τους ντόπιους και τους επισκέπτες αλλά και συμβάλει στη χρονική επαναπροσέγγιση της Μέσα Μάνης με τη μεγαλούπολη της Καλαμάτας που έχει ατονήσει όταν οι θαλάσσια επικοινωνία αντικαταστάθηκε με την οδική. Η δεύτερη, που αφορά τη νέα χάραξη της εθνικής οδού Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, επιτρέπει τη γρήγορη μετακίνηση επισκεπτών από τη δυτική Ελλάδα στη νότια, συμπεριλαμβανομένης και της Μάνης.

Η μελέτη που αφορά την επαρχιακή οδό Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Αρεόπολη και ειδικότερα βελτιώσεις στα τμήματα από τη Βέργα μέχρι τα Σωτηριάνικα μήκους πέντε χιλιομέτρων περίπου, από την Πλάτσα μέχρι τη Λαγκάδα μήκους εφτά χιλιομέτρων περίπου και από τον Άγιο Νίκωνα μέχρι το Οίτυλο μήκους επίσης εφτά χιλιομέτρων περίπου, καθώς και η παράκαμψη της Καρδαμύλης. Η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Πελοποννήσου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 899 000 ευρώ.

Μετά το υπό κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος του αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού, προχωρούν και οι μελέτες τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα που είναι το τελευταίο για να ολοκληρωθεί. Η αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο του οδικού άξονα Πύργος (Ποταμός Αλφειός) – Καλό Νερό – Τσακώνα μήκους 76,5 χλμ., ολοκληρώνει το μεγάλο οδικό δακτύλιο της Πελοποννήσου Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα-Τρίπολη-Κόρινθος. Τις μελέτες πραγματοποιεί η Ολυμπία Οδός μέσω υπουργικής απόφασης του 2022 όπου και δόθηκε η σχετική εντολή στον Παραχωρησιούχο ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ.

Τα προβλήματα με τις μελέτες είναι ότι έχουν μακρό χρόνο εξέλιξης, δεδομένου ότι οι αμοιβές των μελετητών μεγαλώνουν μέσω των παρατάσεων και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ασκούν περιορισμένες πιέσεις λόγω της μη αμεσότητας του αποτελέσματός τους. Κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει πότε θα ολοκληρωθούν, ποιες από τις προτάσεις που καταλήγουν θα υιοθετηθούν και πότε θα χρηματοδοτηθούν και πότε θα ολοκληρωθούν τα αντίστοιχα έργα. Ας σημειωθεί ότι η μελέτη για τον οδικό άξονα Σπάρτη – Γύθειο που αποφασίστηκε το 2006 δεν έχει τελειώσει ακόμα…

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στην Καρδαμύλη

Επί του Επαρχιακού δρόμου Καλαμάτας – Αρεόπολης στο κέντρο της Καρδαμύλης βρίσκεται το φαρμακείο της Κωνσταντίνας Θεοδωροπούλου. Σπούδασε Φαρμακολογία στο Πανεπιστήμιο Μεσσήνας της Σικελίας και αφού τελείωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Καρδαμύλη. Είναι εγκατεστημένη στην περιοχή πέραν της 20ετίας και γνωρίζει «πρόσωπα και πράγματα» σ` αυτή. ¨όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει δυναμικά την επιχειρηματική της δραστηριότητα επεκτείνοντας το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πελατών της, παρέχοντας πέραν της φαρμακευτικής αγωγής και χρήσιμες πληροφορίες για εμφανιζόμενα νοσήματα που δεν που δεν απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευση. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα σε ομάδες υπερηλίκων, είναι στις προτεραιότητές της. Σημαντικό ρόλο ασκεί στην υποβοήθηση του έργου της το καταρτισμένο προσωπικό του φαρμακείου. Προσφέρει διαχρονική συνέπεια και σχέσεις εμπιστοσύνης όχι μόνο φαρμακευτικής αγωγής αλλά και προσωπικής υγιεινής, περιποίησης του σώματος με κρέμες και καλλυντικά που αναζωογονούν την επιδερμίδα και δημιουργούν ευδιαθεσία στο υγιές σώμα.

Αντώνης Ρουμανέας

POLITICAL TIME AND ITS IMPLICATIONS FOR THE FUTURE OF NATIONS AND SPECIFIC REGIONS

Time is continuous. We humans segment it so that we can regulate issues that concern us, starting from the length of our own lives and encompassing almost all matters related to life, including our own, that of our relatives, our nation, and even humanity. Within these matters, political time plays a crucial role in the progress of societies. This is because the political system directing each society leads it to progress or to stagnate, depending on how it approaches political time. Political time is a dynamic entity, and the evaluation of the events of each period depends on their impact on future periods. Since the dynamics of the evolution of modern societies are rapid and uncertain, political time becomes very dense, requiring political planning with a much greater time depth. Otherwise, the resulting developments will not be controllable.

In democratic systems where governments are elected through universal suffrage, politicians are authorised to make decisions with a long-term perspective to function in an international reality that evolves very rapidly. Given that political time for producing stable and fruitful results for critical issues, such as, for example, promoting national goals at the central level or ensuring continuous progress and prosperity at the local level, is much longer than the terms of elected representatives, a substantial conflict arises between the broad and narrow views of political time. Unfortunately, citizens, who are called upon to renew or terminate the terms of elected representatives through universal suffrage, are, to a large extent, influenced by the narrow view of political time. They evaluate politicians based on the short-term impacts of these decisions, hindering politicians from shaping their policies with a broad time perspective. Overcoming this opposition can only be achieved through persuasive, analytical, and well-documented arguments. This approach, in conjunction with the overall acceptance climate of those in power at the central or local level, can influence the conscience of citizens, leading them to directly correlate the immediate and individually beneficial with the long-term and generalised social result. This is a challenging endeavour for politicians, given that its failure leads to election losses, and few dare to undertake it. Since the preceding analysis includes many theoretical considerations and general concepts, I will attempt to make it more understandable with two examples, one at the central and one at the local level. In these examples, the negative effects of the narrow view of political time during the critical decision-making period have manifested and been documented by the citizens.

  1. Those among us who are older remember the first example, at the central level. It was the pension reform attempted by the Simitis government in 2001, aiming to maintain the ability of pension funds to provide pensions for their members over the next two decades. The party trade unionists and the great majority of the party’s politicians organised strong protests, and the bill was withdrawn. The political pressure led to the loss of power by the party in the subsequent elections, the weakening of trade unions, and eventually economic bankruptcy and internal devaluation of the incomes of all workers through drastic cuts imposed by the agreements of understanding (μνημόνια).
  • Τhe second example, at the local level, dates back to 1998, when local government was redesigned with the abolition of Communities and the creation of Municipalities. In our area, the proposal to revive the old municipalities (which in Western Mani used to be Avia, Kardamyli and Lefktro) faced strong political opposition, because of the exclusion of certain communities. During the crucial preparatory period, the Regional Councils that were established cut off the communities of Verga and Mikri Mantineia, despite the opposition of the majority of the representatives of these two communities. In order to overcome these obstacles, it was proposed that the seat of the new municipality of Avia should not be Kampos (as it used to be), but Verga, a proposal that would have been universally accepted by the citizens of these two communities. However, the Regional Council of Kampos did not even want to discuss the proposal… The results, 25 years later, are the abolishment of the municipality of Avia with Kampos as its seat, the underrepresentation of Verga in the city of Kalamata, and the struggle for population numbers in the newly-created municipality of Western Mani.

From these examples, it is evident that the effectiveness of long-term management of political time is crucial both for state and local affairs.

                                                                                                                                        THE EDITORIAL BOARD

ΗΛΙΑΣ ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ

Ένας άνθρωπος υπόδειγμα ζωντάνιας, εξωστρέφειας και κοινωνικότητας. Θαρρετός με όσους συναναστρεφόταν στη δουλειά του στο Τεχνικό Τμήμα του ΟΤΕ, συναδέλφους και πελάτες, προωθητικός των ιδεών του στο χώρο του αθλητισμού και των τοπικών υποθέσεων, υποδειγματικός στην αξιοποίηση της σημαντικής αγροτικής περιουσίας του. Πάνω από όλα όμως ήταν υποδειγματικός οικογενειάρχης, σπουδάζοντας τις δύο θυγατέρες που απέκτησαν με την άξια εκπαιδευτικό σύζυγό του Μαρία Μυταρέα και συμβάλλοντας στην αποκατάστασή τους, χαρούμενος που είδε τη βιολογική προέκτασή του με εγγόνια.

Τον γνώρισα πριν από 20 χρόνια όταν εντάχθηκε στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και συνέβαλε από τότε στην προώθηση στην κοινωνία των ιδεών της μέσω προσωπικών επαφών και προώθησης των εκδόσεών της.

Τη ζωντάνια του διοχέτευσε από μικρή ηλικία στον αθλητισμό, με διακρίσεις στα γήπεδα αλλά και ως αθλητικός παράγοντας στη συνέχεια της Αθλητικής Ένωσης Μάνης. Αυτή τη ζωντάνια κατάφερνε να την μεταφέρει στους ποδοσφαιριστές συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στις πολλές νίκες της Ομάδας κατά τα τελευταία χρόνια.

Με γενετικές ρίζες  από το Νιοχώρι, δισέγγονός του παπά – Δημήτρη Λουκαρέα που ένας του γιός παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στα Ρίγκλια, αποτελούσε ισχυρή προσωπικότητα στην ανθρώπινη κοινωνία αυτού του χωριού, αλλά και του γειτονικού Αγίου Νικολάου και των Γιαννιτσανίκων που είχε ιδιόκτητη οικογενειακή κατοικία.

Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, στις αρχές Δεκεμβρίου, μου είπε ότι βρίσκεται σε νοσοκομείο της Αθήνας για να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας και ότι θα συναντιόμαστε με την επιστροφή του, αλλά δυστυχώς οι απρόβλεπτες εξελίξεις οδήγησαν στο σιωπηρό μονομερή αποχαιρετισμό του…

Νίκος Ευστρ. Μαραμπέας