ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ 4ος 2020

Ξαναξεκίνησε η θαλάσσια σύνδεση του Γυθείου με Κύθηρα και Δυτική Κρήτη.

Από την Παρασκευή 6 Μαρτίου, το επιβατηγό/οχηματαγωγό «Aqua Jewel» δρομολογείται κάθε Τρίτη και Παρασκευή από το λιμάνι του Πειραιά (πύλη Ε9) προς Γύθειο, Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κίσσαμο. Το πλοίο διαθέτει ευρύχωρα σαλόνια, πλήρως ανακαινισμένους ξενοδοχειακούς χώρους, καθώς και καμπίνες για τους επιβάτες.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία επιδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο για να εκτελεί δρομολόγια των άγονων γραμμών, στις οποίες εντάσσεται και η πιο πάνω, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εγκρίθηκε η αλλαγή χρήσης από Δικαστήριο σε Γενικά Αρχεία του Κράτους  του κτιρίου που στέγαζε το παλιό Πρωτοδικείο Σπάρτης

Εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες (28.2.20) και από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Σπάρτης, ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, του τετραγώνου που περικλείεται μεταξύ των οδών Λυκούργου, Άγιδος, Λυσάνδρου και Μητροπολίτου Γερμανού και άλλαξε η χρήση από «Δικαστήριο» σε «Γενικά Αρχεία τού Κράτους.

Από το ότι αυτή η μικρή πολεοδομική μετατροπή χρειάστηκε πέντε περίπου χρόνια, από τότε που πρωτοεξαγγέλθηκε, για να ολοκληρωθεί, γίνεται αντιληπτό σε κάθε πολίτη πόσο δύσκαμπτες είναι οι διαδικασίες του δημόσιου τομέα. Ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από τους ενδιάμεσους φορείς. Ας ελπίσομε ότι , σύμφωνα και με το νέο πνεύμα που επιχειρεί να εφαρμόσει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα ακούσομε σύντομα ευχάριστες ειδήσεις που θα αφορούν το έργο συντήρησης, που χρειάζεται για να αναμορφωθεί το νεοκλασικό αυτό κτίριο που συνδέεται στενά με τις απαρχές της νέας Σπάρτης της περιόδου της βασιλείας του Όθωνα.

Φωτιές στη Βορειοδυτική Μάνη

  • Ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν από τις 14:10 της 13ης Μαρτίου, για την κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε από άγνωστο λόγο, σε δύσβατη περιοχή στη Δυτική Μάνη, ανάμεσα στα Τσέρια και στο Κέντρο (Γαϊτσές) στις δυτικές παρυφές του Ταϋγέτου.

10 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας με 30 άνδρες, ομάδα πεζοπόρου, ένα βυτιοφόρο του Δήμου Δυτικής Μάνης και 2 οχήματα της εθελοντικής ομάδα ΓΑΙΑ Μάνης, συμμετείχαν στην προσπάθεια για έλεγχο και την κατάσβεσή της.  Στην προσπάθεια συμμετείχαν και κάτοικοι της περιοχής.

Η φωτιά μετά από 5 ώρες τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ενώ έκαψε τουλάχιστον 160 στρέμματα δασικής έκτασης, χαμηλής βλάστησης, κυρίως πουρνάρια. 

Φωτο

  • Άλλη φωτιά, που εκδηλώθηκε στις 20 Μαρτίου ανατολικά του οικισμού της Βέργας σε δυσπρόσιτη περιοχή στο όρος Καλάθι που υπέρκειται του οικισμού κατασβέστηκε την επόμενη ημέρα από την Πυροσβεστική υ[Υπηρεσία Καλαμάτας..  

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ νότια του Γυθείου

Σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.43 τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου νότια του Γυθείου. Συγκεκριμένα το επίκεντρο εντοπίζεται 40 χιλιόμετρα νότια του Γυθείου, στην ευρύτερη περιοχή Πόρτο Κάγιο – Γερολιμένα και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Το Μεσογειακό Ινστιτούτο δίνει για το σεισμό ένταση 4,3 Ρίχτερ και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δίνει 3,9 Ρίχτερ.

Νέος υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ ανέλαβε ο Λάκωνας Επαμεινώνδας Ατσαβές.

Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, με αρμοδιότητες τα θέματα της Διεύθυνσης Διευθέτησης Αναφορών, της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης Αυτοτελών Κλάδων Επικουρικής και Εφάπαξ της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου, διορίστηκε ο Λάκωνας, με καταγωγή από την Άρνα και απώτερη το Κουτήφαρι (Θαλάμες) της Δυτικής Μάνης, νομικός Επαμεινώνδας Ατσαβές γιος του φιλολόγου και συγγραφέα Γεωργίου Ατσαβέ.