ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Δεκέμβριος 2020

Προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το υπουργείο Πολιτισμού για τη μελέτη αποκατάστασης του πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο Αβίας

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού για τη μελέτη αποκατάστασης του πύργου Κουμουνδούρου, στον Κάμπο Αβίας, του δήμου Δυτικής Μάνης υπογράφηκε στις 2.11. στο υπουργείο Πολιτισμού, μεταξύ του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και της υπουργού Λίνας Μενδώνη. Η δαπάνη που θα καταβάλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την εκπόνηση της μελέτης ανέρχεται σε 45.000 ευρώ.

Ο πύργος Κουμουνδούρου αποτελεί μετεξέλιξη του φρουρίου της Ζαρνάτας της βυζαντινής περιόδου, όπως αναφέρεται από τον ιστορικό του 15ου αιώνα Γεώργιο Φραντζή (η νεότερη Ζαρνάτα είναι οθωμανικό κτίσμα του 17ου αιώνα).

Η Μητρόπολη Μάνης προκήρυξε μαθητικό διαγωνισμό με θέμα τις ηρωικές μάχες Βέργας- Διρού- Πολυάραβου

Η Μητρόπολη Μάνης προκήρυξε Μαθητικό Διαγωνισμό Έκφρασης και Δημιουργίας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση 1821 – 2021 με θέμα τις ηρωικές μάχες της Μάνης (Βέργας – Διρού – Πολυαράβου).

Οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να δημιουργήσουν έργα στους τομείς: α) Ποίηση και Λογοτεχνία, β) Ζωγραφική, γ) Μουσική, δ) Ρομποτική και ε) Ψηφιακό Βίντεο

Τελική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και των έργων έχει ορισθεί η 30η  Μαρτίου 2021.  

Τα έργα θα αξιολογηθούν από Κριτική Επιτροπή.

Σε καθένα από τους πιο πάνω τέσσερις τομείς θα δοθούν Α΄ Β΄ και Γ΄ Βραβείο. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Τα βραβευθέντα έργα θα παρουσιασθούν στο  πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος Ιουνίου  2021.

Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 27330 22214 (εσωτ. 3) και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.im-manis.gr.

Άλλη μια θετική πρωτοβουλία της Μητρόπολης Μάνης, που θα δυναμώσει την ιστορική μνήμη στις ιδιαίτερα ευαίσθητες μαθητικές ηλικίες των σύγχρονων Μανιατόπουλων.

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας – Δήμου Δυτικής Μάνης για τον δρόμο Γαϊτσές – εκκλησία Παναγίας Καψοδεματούσας

Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα προγραμματική σύμβαση συνολικής δαπάνης 50.000 €. μεταξύ της Περιφέρειας και του δήμου Δυτικής Μάνης, με αντικείμενο τη συντήρηση και τη βελτίωση ορεινού δρόμου από τις Γαϊτσές (Κέντρο) Δυτικής Μάνης προς το φαράγγι του Ριντόμου και ειδικότερα μέχρι τη θέση που βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Καψοδεματούσας,

Η εν λόγω σύμβαση, την οποία εκ μέρους του δήμου υπέγραψε ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας, αφορά την βελτίωση της βατότητας του ορεινού δρόμου από τις Γαϊτσές ώς την Καψοδεματούσα, στον χείμαρρο του Ριντόμου, και ιδίως των τελευταίων 3,8 χιλιομέτρων που καταλήγουν στον χείμαρρο, καθώς πρόκειται για έναν επικίνδυνο δρόμο, με μεγάλες κλίσεις και επαναλαμβανόμενες αντίθετες στροφές.

Το εν λόγω έργο, πέρα από το ότι είναι απαραίτητο για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αλλά και για τους τουρίστες και τους ορειβάτες, θα συμβάλει και στην εξυπηρέτηση της πυροπροστασίας του φαραγγιού του Ριντόμου και της γειτονικής δασώδους περιοχής.