ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Αύγουστος 2021

Τιμές στον ηγέτη της Κλεφτουριάς στην Πελοπόννησο Κωνσταντή Κολοκοτρώνη

Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Δυτικής Μάνης την Κυριακή 18 Ιουλίου εορταστικές εκδηλώσεις στα Κυβέλεια της Τοπικής Κοινότητας Μηλέας, στη μνήμη του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του ήρωα της Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Κωνσταντή που βρίσκεται επί του κοινοτικού κοιμητηρίου και έμπροσθεν του ηρώου της κεντρικής πλατείας του χωριού, που κατασκευάστηκε με δαπάνες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Μελβούρνης Αυστραλίας και άλλων πολιτιστικών φορέων.

Τον πανηγυρικό εκφώνησε η κ. Ελένη Παρασκευοπούλου, θυγατέρα του επίτιμου Προέδρου Αρκάδων Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, εξαίροντας τις αρετές και την πατριωσύνη του τιμώμενου.

Κατατέθηκαν στέφανοι έμπροσθεν του ηρώου, η φιλαρμονική του Δήμου έπαιξε δημοτικά, πατριωτικά τραγούδια και μέλη χορευτικού συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.  

Α.Ρ

Χρυσός ο Λευτέρης Πετρούνιας στη Ντόχα – Πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο «βασιλιάς» των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής της Ντόχα και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αφού κατάφερε να πετύχει στον τελικό μία βαθμολογία πάνω από 15,334.

Εκτελώντας άψογα το πρόγραμμά του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενόργανης γυμναστικής της Ντόχα, ο Έλληνας αθλητής πήρε το χρυσό μετάλλιο και το κυριότερο συγκέντρωσε τους βαθμούς που χρειαζόταν (15.500) για να δώσει το «παρών» στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι δεύτερος ήταν στον τελικό ο Βραζιλιάνος Αρτούρ Ζανέτι με 14.933 βαθμούς και τρίτος ο Ιρανός Μαχντί Αχμάντ Κοχάνι με 14.800 βαθμούς.

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Σε λειτουργία τέθηκε  τα ξημερώματα του Σαββάτου 2 Ιουλίου η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου και το νησί ηλεκτροδοτείται πλέον και από το ηπειρωτικό σύστημα. Η λειτουργία της διασύνδεσης επισπεύστηκε από τον ΑΔΜΗΕ (τη θυγατρική της ΔΕΗ που έχει αρμοδιότητα για την ηλεκτρική ενέργεια υψηλής τάσης) ύστερα από αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ (τη θυγατρική της ΔΕΗ που έχει αρμοδιότητα για την ηλεκτρική ενέργεια μεσαίας τάσης) προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού που διαταράχθηκε εξαιτίας βλάβης που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα Χανιά.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Ιουλίου γίνονταν εκ περιτροπής διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος. Η θέση της διασύνδεσης σε λειτουργία ομαλοποιεί την κατάσταση μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης στο σταθμό της ΔΕΗ.

Μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, καλό είναι να αρχίσουν να μειώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ των πολιτών και οι κρατήσεις που γίνονται για την πληρωμή μέρους της δαπάνης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση πετρελαίου.

Οι «ΟΜΟΙΟΙ της ΜΑΝΗΣ» ανακήρυξαν την πρώην υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου σε επίτιμο μέλος τους.

Η ανακήρυξη αυτή έγινε σε αναγνώριση της μεγάλης  προσφορά της Βουλευτού Επικρατείας της Ν.Δ. και Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στην Παιδεία, στην Υγεία και στην κοινωνία γενικότερα. Η τιμητική εκδήλωση έλαβε χώρα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΝΟΕ) την Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2021.

Αποδίδοντας τιμές προς την κ. Γιαννάκου, νέο επίτιμο μέλος, ο πρόεδρος των «Ομοίων της Μάνης», καθηγητής Ιατρικής κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης τόνισε την σημασία της κοινωνικής δράσης και της συλλογικής προσπάθειας, αξίες που αποτελούν το κριτήριο επιλογής τόσο των επίτιμων όσο και των τακτικών μελών. Ο ιατρός και προσωπικός φίλος της τιμώμενης, κ. Νικόλαος Κυλάκος, μίλησε για το έργο και την προσωπικότητα της κ. Γιαννάκου ενώ παρουσίασε ένα σύντομο βίντεο με στιγμιότυπα από την πορεία της.

Σε ανάμνηση της εκδήλωσης προσφέρθηκε στην κ. Μαρριέτα Γιαννάκου πλακέτα με το έμβλημα των Ομοίων της Μάνης το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Λεωνίδας Μιχαλάκος.

Επιτυχημένες η έναρξη και οι προγραμματισμένες παραστάσεις του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Επιτυχημένη υπήρξε η πρεμιέρα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιουλίου 2021, στο αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας. Φίλοι της τέχνης και του χορού, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη θεαματική παράσταση Möbius της ομάδας ακροβατών και χορευτών Compagnie XY από τη Γαλλία, σε χορογραφία του Rachid Ouramdane, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα.

Νωρίτερα, στο Μέγαρο Χορού, το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής που από φέτος έχει ονομαστεί Black Box, παρουσίασε τέσσερα μικτά ντουέτα χορευτών με και χωρίς αναπηρία, υπό τον γενικό τίτλο Mixed Doubles, σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, εντυπωσιάζοντας το κοινό.

Στην Καλαμάτα, κατά την έναρξη του Φεστιβάλ εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση βρέθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, από την πρώτη ημέρα της έναρξής του μέχρι και την τελευταία παράστασή του, τηρεί πιστά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αυτά περιγράφονται στις επικαιροποιημένες αποφάσεις των αρμοδίων Αρχών.