Αρχείο κατηγορίας ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ -ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ “ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ” Γεωργίου Δημακόγιαννη στην Αρεόπολη

Το κατάστημα τής “Αδούλωτης Μάνης” στην Αρεόπολη, (εκδοτικός οίκος, βιβλιοπωλείο και πρακτορείο τύπου τής ευρύτερης περιοχής, είναι ανοικτό όλες αυτές τις άγιες ημέρες και με χαρά θα σας εξυπηρετήσουμε! Από εδώ μπορείτε να παραλάβετε δωρεάν και τον 32σέλιδο έγχρωμο έντυπο κατάλογο με τα περισσότερα είδη μας, βιβλία για την Μάνη και την Λακωνία, σημαίες, τοπικά λάβαρα & επιλεγμένα αναμνηστικά…

Αρχικά το όνομα “Αδούλωτη Μάνη” δόθηκε σε περιοδικό που κυκλοφόρησε το 1991, από το Γιώργο Π. Δημακόγιαννη, ένα μανιάτη φοιτητή 23 ετών, Αρχές του 1998 ο ίδιος δημιούργησε -για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής- το Βιβλιοπωλείο “Αδούλωτη Μάνη” στην  Αρεόπολης, που αποτελεί πνευματικό στέκι και πολιτιστικό εργαστήρι στην καρδιά της Μάνης. Συγκέντρωσε ό,τι έχει γραφτεί για την “πικρή, δοκιμασμένη κι αγέρωχη πέτρα” και πέραν αυτού ήρθε να καλύψει τις πνευματικές και πρακτικές ανάγκες των επισκεπτών, σε βιβλία πάσης φύσεως, χαρτικά, δώρα-αναμνηστικά, παροχή υπηρεσιών (φωτοτυπίες, χρήση fax) και πολλά – πολλά άλλα…

Στο χώρο του βιβλιοπωλείου που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο τηςΑρεόπολης, διατίθενται στους επισκέπτες του όλες οι εκδόσεις με τοπικά θέματα, χάρτες, επιλεγμένα αναμνηστικά για την Μάνη (σημαίες και λάβαρα, μπλουζάκια, πυργάκια, μπρελόκ,…).Διατίθενται, επίσης σε προσφορές βιβλία λογοτεχνικά και ιστορικά, λεξικά, παιδικά, σε μια τεράστια ποικιλία εκατοντάδων τίτλων για κάθε ανάγκη, προσανατολισμό ή γούστο! Το βιβλιοπωλείο αποτελεί και πρακτορείο τύπου, το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή.

Για όσους προγραμματίζουν τις βιβλιοαγορές τους διατίθενται πληροφορίες στα τηλέφωνα: 27330 53670 & 6978 991863 και ε-μάιλ: adoulotimani1991@gmail.com.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ – ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΛΙΟΚΑΡΕΑ Α.Ε. Στη Λαγκάδα Δυτικής Μάνης

Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε τη λειτουργία της η επιχείρηση Λιοκαρέα και χρόνο με το χρόνο αναπτύσσεται σε σημαντικό αναπτυξιακό φορέα της περιοχής. Είναι κατ` εξοχήν οικογενειακή με αποκλειστική δραστηριότητα την εμπειρία και τυποποίηση ελαιολάδου. Αναλαμβάνει την αγορά ελαιόκαρπου σε 25κιλες κλούβες από ντόπιους παραγωγούς, που έχει συλλεχτεί την ίδια ημέρα και στη συνέχεια γίνεται αυθημερόν και η έκθλιψή του σε δύο φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία, μένα στην Ανατολική και ένα στη δυτική Μάνη. ¨Εδρα της επιχείρηση, με έκθεση των προϊόντων είναι η Λαγκάδα Δυτικής Μάνης, ενώ η τυποποίηση γίνεται τόσο στη Λαγκάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τις ποσότητες που διατίθενται στις αγορές της. Επίκειται η  μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων της από τη Λαγκάδα στο Νομιτσή στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θαλαμών.

Οι τυποποιημένες συσκευασίες ανέρχονται σε διακόσιους και πλέον τόνους το χρόνο με υλικό που, εκτός από τη γεύση του λαδιού, περιέχει και και γεύσεις από λεμόνι, ή πορτοκάλι, η ντομάτα, ή ρίγανη, ή πράσο, ή σκόρδο και άλλες. Εξάγεται σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και άλλες χώρες και είναι περιζήτητη στις αγορές τους, ως προϊόν μεσογειακής διατροφής, πλούσιο σε βιταμίνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.  Ειδικότερα η ελαιοπαραγωγή στη Μάνη, λόγω της εδαφικής της σύστασης και του προσανατολισμού των εδαφών της, είναι άριστης ποιότητας όπως προκύπτει από τις ποιοτικές αναλύσεις και αντανακλάται στις διαμορφωμένες από την αγορά τιμές.

Αντώνης Ρουμανέας

ΚΑΦΕΝΕΙΟ «το KAFENIO»

στον οικισμό Αγίου Δημητρίου της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης

Μέσα στις αλλαγές που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια και καθόρισαν τη φυσιογνωμία της νεότερης Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, μόνο τα πανέμορφα χωριουδάκια της ελληνικής υπαίθρου βάσταξαν και συνεχίζουν να μας χαρίζουν την αυθεντική ελληνική ομορφιά συνδέοντάς μας με το παρελθόν, εναρμονισμένο με τη σύ γχρονη πραγματικότητα.

Πριν μερικούς μήνες άρχισε να λειτουργεί στο οικισμό Αγίου Δημητρίου ένα καφενείο «το KAFENENIO» που μας θυμίζει την αίγλη των παλιών καφενείων. Προσπαθεί να διατηρήσει, με σεβασμό στο παρελθόν, το χρώμα, τις μνήμες και το ύφος των καφενείων των παλιών εποχών ως τόπο συνάντησης ανταλλαγής απόψεων των ντόπιων κατοίκων, πίνοντας ένα ελληνικό ( ή ευρωπαϊκό) καφέ, ένα ποτό, απολαμβάνοντας ένα ιδιαίτερο πρωινό ή χειροποίητα γλυκά πολλαπλών γεύσεων.

Οι διαχειρίστριες του καταστήματος προσπαθούν με τις ενέργειές τους να δώσουν την ευκαιρία στους νέους, αλλά και στους αλλοδαπούς, που τις επισκέπτονται, να θαυμάσουν κάτι από τη γοητεία του παρελθόντος με την παλιά ζεστασιά της ελληνικής καθημερινότητας σε χώρους οικείους και απλούς, πιστεύοντας και ότι τα παλιά καφενεία συνεχίζουν να υπάρχουν και μαζί τους να υπάρχει η γοητεία της παλιάς γειτονιάς.        

Αντώνης Ρουμανέας                                      

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΛΕΥΚΤΡΟΝ»

Αδελφών Γιάννη και Γιώργου Θεοδωρακέα                                                                          Στη Στούπα Δυτικής Μάνης

Στο γραφικό χωριουδάκι «Στούπα» της Δυτικής Μάνης στην δεκαετία του 1960, τίποτα δεν προμήνυε τι επρόκειτο να συμβεί στον τομέα του τουρισμού στα επόμενα είκοσι χρόνια. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960 με το κίνημα των Χίπις κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι «τουρίστες», οι οποίοι έμεναν σε σκηνές ή σε «Φρατζάτες» ( πρόχειρες κατασκευές με κλαδιά και ξύλα). Στις αρχές του 1970 έρχονται οι πρώτοι Αθηναίοι για να «παραθερίσουν», οι οποίοι νοικιάζουν δωμάτια στα σπίτια των ντόπιων κατοίκων. Τότε αρχίζει να εμφανίζεται επιτακτικά η ανάγκη για τουριστικά καταλύματα στην περιοχή. Το γεγονός αυτό ώθησε τα αδέλφια Γιάννη & Γιώργο Θεοδωρακέα, να κατασκευάσουν ένα τουριστικό κατάλυμα. Έτσι λοιπόν το 1976,στο χώρο που παλιότερα οι κάτοικοι «αλώνιζαν» τα στάχυα, θεμελιώθηκε το κατάλυμα που σήμερα ονομάζεται «Ξενοδοχείο Λεύκτρον». Τα πρώτα χρόνια λειτούργησε σαν «Πανσιόν». Το κτίριο επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε αρκετές φορές μέχρι να πάρει την σημερινή του μορφή. Είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που στήθηκε με πολύ κόπο και προσωπική εργασία από όλα τα μέλη των οικογενειών του Γιώργου και του Γιάννη. Η προσωπική παρουσία των μελών της οικογένειας και η καθημερινή επαφή  με τους πελάτες μας καθώς και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, μετά από σαράντα χρόνια λειτουργίας, μας έχουν καθιερώσει στον τουριστικό χάρτη της περιοχής  με μια επαναλαμβανόμενη πελατεία 60% και άνω.

Το ξενοδοχείο «ΛΕΥΚΤΡΟΝ» απέχει 45 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, 55 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και μόλις 100 μέτρα από την γραφική παραλία της Στούπας. Προσφέρει 32 δωμάτια με πλήρως ανακαινισμένα WC-ντους, 12 από τα οποία ανακαινίστηκαν πλήρως το 2019.  Όλα τα δωμάτια είναι κλιματιζόμενα με ιδιωτικό WC-ντους, τηλέφωνο, ψυγείο και τηλεόραση με θέα προς την θάλασσα, τον Ταΰγετο, την πισίνα, τον κήπο και το χωριό γενικότερα. Το ξενοδοχείο διαθέτει ιδιωτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και πρωινό μπουφέ με  Μανιάτικα προϊόντα. Η οικογενειακή ατμόσφαιρα, η καθαριότητα, η ευγένεια, η εξυπηρέτηση, το πλούσιο και ποιοτικό πρωινό μας, εγγυώνται  αξέχαστες και χαλαρωτικές  διακοπές.

Μαρία Θεοδωρακέα

                                                               

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στην Καρδαμύλη

Επί του Επαρχιακού δρόμου Καλαμάτας – Αρεόπολης στο κέντρο της Καρδαμύλης βρίσκεται το φαρμακείο της Κωνσταντίνας Θεοδωροπούλου. Σπούδασε Φαρμακολογία στο Πανεπιστήμιο Μεσσήνας της Σικελίας και αφού τελείωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Καρδαμύλη. Είναι εγκατεστημένη στην περιοχή πέραν της 20ετίας και γνωρίζει «πρόσωπα και πράγματα» σ` αυτή. ¨όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει δυναμικά την επιχειρηματική της δραστηριότητα επεκτείνοντας το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πελατών της, παρέχοντας πέραν της φαρμακευτικής αγωγής και χρήσιμες πληροφορίες για εμφανιζόμενα νοσήματα που δεν που δεν απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευση. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα σε ομάδες υπερηλίκων, είναι στις προτεραιότητές της. Σημαντικό ρόλο ασκεί στην υποβοήθηση του έργου της το καταρτισμένο προσωπικό του φαρμακείου. Προσφέρει διαχρονική συνέπεια και σχέσεις εμπιστοσύνης όχι μόνο φαρμακευτικής αγωγής αλλά και προσωπικής υγιεινής, περιποίησης του σώματος με κρέμες και καλλυντικά που αναζωογονούν την επιδερμίδα και δημιουργούν ευδιαθεσία στο υγιές σώμα.

Αντώνης Ρουμανέας

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

… στον Κάμπο Αβίας

Το κατάστημα βρίσκεται στο κέντρο του κάμπου, επί του επαρχιακού δρόμου Καλαμάτας – Καρδαμύλης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από λίγους μήνες και έχει αποκτήσει μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία τροφοδοτώντας την ευρύτερη περιοχή αλλά και διερχόμενους με φρέσκα και εκλεκτά κρεατικά. Οι εγκαταστάσεις του, που είναι σύγχρονες και σε ένα νοικοκυρεμένο χώρο, εγγυώνται την καλή συντήρηση και υγιεινή προφύλαξη των υλικών.

Τα κρέατα που διαθέτει το κατάστημα προέρχονται κυρίως από ντόπια ζώα ελεύθερης βοσκής, ενώ ένα μέρος τους προμηθεύεται από κτηνοτρόφους του ευρύτερου μανιάτικου και μεσσηνιακού χώρου Διαθέτει επίσης σύγκλινα και λουκάνικα παρασκευασμένα σύμφωνα με παραδοσιακές μανιάτικες συνταγές που γίνονται ανάρπαστα από τους πελάτες του.

Ο Δημήτρης είναι γνώστης του επαγγέλματος αφού έχει προϋπηρεσία σε επιχειρήσεις αντίστοιχου αντικειμένου, αλλά και με νέες γνώσεις που απέκτησε σε επιμορφωτικά σεμινάρια που συμμετείχε, οργανωμένα από το Σύλλογο Επαγγελματιών και το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Νομού.

Χωρίς επιφύλαξη, τα κρέατα και τα παρασκευάσματά τους είναι άριστης ποιότητας και γι` αυτό περιζήτητα και πέραν των τοπικών ορίων.

Αντώνης Ρουμανέας

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ ΚΛΠ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΝΗΡΕΑ

 Στη Στούπα Δυτικής Μάνης

Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε να λειτουργεί το πλυντήριο αυτοκινήτων, μια επαγγελματική δραστηριότητα που έλειπε από την περιοχή. Το πλυντήριο βρίσκεται επί της Επαρχιακής Οδού Καλαμάτας – Αρεόπολης στη δεξιά πλευρά του ρεύματος προς Καλαμάτα λίγο μετά τη έξοδο Καλόγριας και σε μικρή παράκαμψή της, πάνω ακριβώς από τη μάντρα οικοδομικών υλικών του Πέτρου Κατσαρέα. Ο Δημήτρης κατάγεται από το Προάστιο και η αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του τον οδήγησε στην επιλογή αυτού του επαγγέλματος δεδομένου ότι έχει προϋπηρεσία δέκα και πλέον χρόνια σ` αυτό. Παράλληλα έχει και σημαντικές γνώσεις μηχανικού αυτοκινήτων λόγω εμπειρίας χωρίς να το έχει ασκήσει επαγγελματικά.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει αφορούν πλύσιμο και καθαρισμό επιβατηγών και φορτηγών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και σκαφών.

Η επιχείρηση είναι οικογενειακή και την ασκεί ο ίδιος με υποβοήθηση της συζύγου του.

Μπορεί ο χρόνος άσκησης αυτής της δραστηριότητάς του να είναι μικρός, όμως η επαγγελματική του ευσυνειδησία έχει εκτιμηθεί από την πελατεία του γεγονός που αντανακλά και στα οικονομικά της επιχείρησής του.

Αντώνης Ρουμανέας

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ¨ Νίκου Καπιτσίνου…στη Στούπα Δυτικής Μάνης

Επί του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από τον Επαρχιακό δρόμο στο εσωτερικό του οικισμού της Στούπας βρίσκεται το Φροντιστήριο του Νίκου Καπιτσίνου που κατάγεται από τη Λαγκάδα της Δυτικής Μάνης. Ο Νίκος Καπιτσίνος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και δραστηριοποιείται στη φροντιστηριακή διδασκαλία εδώ και 26 χρόνια. Η εγκατάστασή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μάνη, ήταν όνειρο ζωής Γι` αυτό αποφάσισε να το κάνει όχι ως συνταξιούχος αλλά ως παραγωγικό άτομο και το πραγματοποίησε πριν από 2 χρόνια, δημιουργώντας το Φροντιστήριο ¨Δημόκριτος¨ που το λειτουργεί παράλληλα με το φροντιστήριο που έχει στο Αιγάλεω της Δυτικής Αττικής.

Συνεργάζεται με δέκα εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων (φιλόλογους, μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς κλπ.). Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που υστερούν ή έχουν ελλείψεις γνώσεων που δεν μπορούν να καλυφθούν από τη Δημόσια Εκπαίδευση, μέσω συμπληρωματικής διδασκαλίας. Παράλληλα λειτουργούν τμήματα που προετοιμάζουν μαθητές για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, με ενδιάμεσα διαγωνίσματα και τεστ σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Λειτουργεί σε καθεστώς ανταγωνιστικό σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς. Η προσφορά του φροντιστηρίου ¨Δημόκριτος¨ στο Αιγάλεω είναι σημαντική και αυτό αποδεικνύεται  από τις μεγάλες επιτυχίες που έχουν οι μαθητές του στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Όλοι οι καθηγητές του Φροντιστηρίου αντιμετωπίζουν τους μαθητές φιλικότατα, όπως ορίζουν οι παιδαγωγικοί κανόνες. Αξιολογούνται σύμφωνα με τις ικανότητές τους, προσπαθώντας να καλυφθούν τα γνωστικά κενά στους αδύνατους μαθητές με συνεχείς επαναλήψεις ώστε να αφομοιώνουν τη διδασκόμενη ύλη στο σχολείο. Πολλοί μαθητές που πέρασαν από το φροντιστήριό μας, λέει ο ιδιοκτήτης του, είναι σήμερα επίλεκτα μέλη της κοινωνίας, αξιόλογοι επιστήμονες και χρηστοί πολίτες.

Αντώνης Ρουμανέας

ΤΑΒΕΡΝΑ – ΨΗΣΤΑΡΙΑ – ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «ΘΕΑ ΜΑΝΗΣ» Νικολάου Στ. Πτερνέα στο Νεοχώριο Δυτικής Μάνης

Η ιδέα για τη λειτουργία του καταστήματος ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια και πραγματοποιήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο. Το κατάστημα έχει πανοραμική θέα και δικαιολογεί πλήρως την ονομασία του ¨Θέα Μάνης”, αφού από τη μεγάλη ταράτσα του αγναντεύεις μέχρι την Καλαμάτα και μέχρι το Ταίναρο.

Στο χρονικό διάστημα της λειτουργίας του έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των ντόπιων πελατών αλλά και των διερχόμενων. Σερβίρονται πιάτα από αυθεντικές ελληνικές, και ειδικότερα, μανιάτικες συνταγές με ποιοτικά προϊόντα που μοσχομυρίζουν. Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο μενού του καταστήματος είναι μανιάτικο παρθένο ελαιόλαδο, κρέας από ντόπια ζώα, οπωροκηπευτικά από τη ντόπια αγορά, ντόπια τυριά κλπ.

Το κατάστημα εστιάζει στο βραδινό φαγητό. Τις καθημερινές ξεκινά τη λειτουργία του από τις πέντε το απόγευμα και σερβίρει μέχρι αργά τη νύχτα, ενώ τις Κυριακές και γιορτές ξεκινά από τις 12 το μεσημέρι.

Προσφέρονται στον πελάτη διαφορετικές γεύσεις και επιλογές ανάμεσα σε 5-6 πιάτα που καλύπτουν όλες τις τάσεις (χορτοφαγία, λαδερά, κρεατοφαγία κλπ.). Σκοπός του καταστήματος είναι να μην ¨κουράζονται¨ οι πελάτες από το ίδιο μενού κάθε μέρα και να νοιώθουν ότι τρώνε στο σπίτι τους.

Όπως μας είπε ο καταστηματάρχης το μαγαζί είναι οικογενειακό. Ποντάρει στην ποιότητα και έχει αποκτήσει το δικό του κοινό, ξεπερνώντας τις προσδοκίες του. Μπορεί η κουζίνα να είναι ελληνική αλλά απευθύνεται στους πάντες, που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί πελάτες να προέρχονται από άλλες χώρες και να ευχαριστούνται τρώγοντας «ελληνικά», εκτιμώντας έτσι τη σημασία της υγιεινής διατροφής και τη νοστιμιά της ντόπιας κουζίνας.

Αντώνης Ρουμανέας