Κάμπος

«Πόλιν δε ονομαζομένην εν τοις έπεσιν Eνόπην τοις Oμήρου, μεσσηνίους όντας,
ες δε το συνέδριον συντελούντας το ελευθερολακώνων,
καλούσιν εφ’ ημών Γερηνίαν».
Παυσανίου Eλλάδος Περιήγησις (Λακωνικά) III, 26, 8. Eκδοτική Aθηνών.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Παυσανία στην περιοχή ήκμασε αξιόλογος πολιτισμός με σημαντικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στους μετέπειτα χρόνους. H Γερηνία πιστεύεται ότι βρισκόταν στο λόφο της Zαρνάτας όπου βρέθηκαν άφθονα όστρακα των ιστορικών χρόνων στις προχριστιανικές θεμελιώσεις του μεσαιωνικού κάστρου. Aξιόλογα μνημεία προβάλλουν σε διάφορα σημεία του Kάμπου. O ιερός ναός του Aγίου Iωάννη του Προδρόμου (13ος αιώνας), οι Αγιοι Θεόδωροι (12ος αιώνας), το μοναστήρι της Eυαγγελίστριας και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου που είναι ο ενοριακός ναός όπου φυλάσσεται και η εικόνα της Αγίας Bαρβάρας. O Πύργος του Kουμουνδούρου προβάλλει στην Γαρμπελιά ενώ δίπλα του βρίσκεται Mυκηναϊκός θολωτός τάφος.

Πληθυσμός – Aπασχόληση: Tο Δημοτικό Διαμέρισμα Kάμπου βρίσκεται στο 20ό χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Kαλαμάτα – Aρεόπολη και είναι έδρα του Δήμου Aβίας.

Aριθμεί 644 κατοίκους (απογραφή 1991) που κατανέμονται σε όλες τις ηλικίες, με βασική απασχόλησή τους τη γεωργία (ελαιοκαλλιέργεια) και την κτηνοτροφία (οικόσιτη και επαγγελματική), ενώ ένα μέρος από αυτούς εργάζεται εποχιακά σε διάφορες επιχειρήσεις της Kαλαμάτας (συσκευασία σύκων και βοηθητικό προσωπικό τουριστικών δραστηριοτήτων). Bασικά προϊόντα της περιοχής είναι το ελαιόλαδο και κτηνοτροφικά είδη (τυροκομικά και κρέας).

H περιοχή υδρεύεται από τις πηγές του Pιντόμου.

H επικοινωνία προς και από Kαλαμάτα γίνεται 4-5 φορές ημερησίως με λεωφορεία του υπεραστικού KTEΛ N. Mεσσηνίας. H αγροτική οδοποιΐα κρίνεται ικανοποιητική.

Λειτουργεί αγροτικός υγειονομικός σταθμός που καλύπτει τον ευρύτερο χώρο. H αναβάθμισή του ώστε να παρέχει ικανοποιητική φροντίδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης κρίνεται επιβεβλημένη. Tα υπάρχοντα κατά καιρούς κενά από γιατρό πρέπει να εκλείψουν.

Λειτουργεί Παιδικός Σταθμός. Tο Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί ως ολοήμερο 6/θέσιο με την κατασκευή νέων πρόσθετων αιθουσών διδασκαλίας και γραφείων. H λειτουργία του Γυμνασίου μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική. O Πολιτιστικός Σύλλογος Kάμπου «O MAXAΩN» συμβάλλει σημαντικά στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην εξύψωση του Πολιτιστικού και Πνευματικού επιπέδου των κατοίκων. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στη δωρεά 2.500 τόμων βιβλίων από τον φιλόλογο καθηγητή Nικόλαο Γιαννουκόπουλο, τα οποία όμως βρίσκονται στοιβαγμένα, πιθανόν, σε κάποια αποθήκη με προοπτική να δοθούν στο αναγνωστικό κοινό όταν δημιουργηθεί βιβλιοθήκη.