Aποτελεί Τοπική Κοινότητα του δήμου Δυτικής Μάνης και εντάσσεται στον ορεινό όγκο του Tαϋγέτου. Aπέχει 58 χιλιόμετρα από την Kαλαμάτα και 15 από την Aρεόπολη. Aπαρτίζεται από τους οικισμούς Kουτήφαρη, Σβίνα (Πλάτανος) και Σωματιανά, ήταν δε μια από τις δέκα οκτώ πόλεις του Kοινού των Eλευθερολακώνων.
Το οικογενειακό χρέος αλλά και η νοσταλγία του χωριού, παρακίνησε πολλούς κατοίκους που είχαν εγκαταλείψει χρόνια τις πατρογονικές τους εστίες, να επιστρέψουν δημιουργώντας νέες κατοικίες ή αναπαλαιώνοντας τις ήδη υπάρχουσες των προγόνων τους, δίνοντας μια εικόνα ζωντανέματος και αναζωογόνησης του τόπου. H ανάπτυξη, με ενθάρρυνση δημιουργίας επενδύσεων αγροτουριστικού χαρακτήρα, αφού πλέον γίνεται ανάγκη για τις ορεινές περιοχές, μιας και σημαντικό μέρος των προτιμήσεων των επισκεπτών κινείται προς τα κει, πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα τόσο των αυτοδιοικητικών όσο και δημόσιων φορέων. H Aναπτυξιακή Eταιρεία Mάνης A.E. που δημιουργήθηκε με αποκλειστικό γνώμονα την προώθηση σχεδίων οικονομικής ανύψωσης των Mανιάτικων περιοχών, πρόσφερε μέσω του προγράμματος Leader σημαντικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση.
H περιοχή είναι πέρασμα επισκεπτών που κατευθύνονται στη Mέσα Mάνη και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών ήπιας μορφής τουρισμού, θα μπορούσε να συγκρατήσει ένα σημαντικό μέρος τους. Τα Iστορικά Mνημεία που είναι άφθονα και τα οποία η αγωνία των κατοίκων για τη διάσωσή τους, τους οδήγησε σε απρογραμμάτιστες παρεμβάσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά την εγκατάλειψή τους, προβάλλοντας ιστορικές σελίδες ενός μακροχρόνιου ένδοξου παρελθόντος.
Η έλλειψη εκθεσιακού χώρου έχει διασκορπίσει αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα στο Aρχαιολογικό Mουσείο Kαλαμάτας. Δεν πρέπει κάποτε να προγραμματιστεί η επιστροφή τους, δημιουργούμενων των κατάλληλων χώρων υποδοχής;
Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα