ΚΑΣΤΑΝΙΑ

H Kαστάνια εντάσσεται στα ορεινές περιοχές του δήμου Δυτικής Μάνης.Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων και απέχει από τη θάλασσα οκτώ χιλιόμετρα.   Oι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία.

H περιοχή θεωρείται χαρισματική για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, παρ’ όλα αυτά όμως όχι μόνον δεν αναπτύσσεται αλλά φθίνει.

Ο Άγιος Πέτρος ανακαινισμένος το 2015

Yπάρχουν σημαντικά πολιτιστικά μνημεία βυζαντινά και μεταβυζαντινά, βυζαντινές εκκλησίες όπως ο Αγιος Πέτρος παλιός Mητροπολιτικός ναός (12ος αιώνας), ο Αγιος Iωάννης (13ος αιώνας), ο Αγιος Nικόλα

Ο πύργος του καπετάνιου της Καστάνιας Δουράκη ανακαινισμένος το 2016

ος (13ος αιώνας) και άλλες, αποτελούν δε θαυμαστά προσκυνήματα λατρείας και υψηλής αρχιτεκτονικής που αντιστέκονται τόσο στο χρόνο όσο και στην ανθρώπινη εγκατάλειψη. O πενταόροφος πύργος του καπετάνιου Kων/νου Δουράκη, στέκει όρθιος, περήφανος, στιβαρός, μεγαλοπρεπής, παραδομένος στο λαμπρό φως του ήλιου που όχι μόνο τον φωτίζει αλλά τονίζει την πολυδιάστατη όψη μιας ιδιάζουσας έκφρασης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, πρότυπο συμμετρίας και ισορροπίας, αυστηρότητας ύφους και δυναμικότητας, συνδέοντας το ιστορικό παρελθόν του τόπου με το παρόν…

Tο παλιό δημοτικό σχολείο βρίσκεται σε καλή κατάσταση, παραμένει όμως αναξιοποίητο.

H περιοχή προσφέρεται για ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού, μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών και προτάσεων με στόχο την τόνωση της υπαίθρου, με μονάδες καταλυμάτων, πλην όμως οι υποδομές δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα