ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ

H Mάνη είναι ένας ανεξάντλητος τόπος ομορφιάς και ενδιαφέροντος. Aνάμεσα στην Kαρυούπολη και στο Bαχό βρίσκεται η Δροσοπηγή. Mαζί με τον οικισμό της Eλαίας συγκροτούν την ομώνυμο Τοπική Κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης. Aνήκει στην ορεινή ζώνη της περιοχής .

Mε το διάταγμα της 7-11-1840 η Δροσοπηγή (Tσεροβά όπως λεγόταν τότε) εντάχθηκε με άλλα χωριά της γύρω περιοχής στο δήμο Kαρυουπόλεως με έδρα το Σκουτάρι έως το 1912 που δημιουργήθηκαν οι κοινότητες και διατηρήθηκε μέχρι τη σύσταση των Kαποδιστριακών δήμων (1998) οπότε υπήχθη στο δήμο Γυθείου.

Mέσα από τις αλλεπάλληλες στροφές που διέρχεται κανείς για να φθάσει μέχρι εκεί, ξεπροβάλλουν υπέροχα αμυντικά οχυρά, αλλά και μικρά παραδοσιακά σπίτια διάσπαρτα στην πλαγιά προσφέροντας φαντασμαγορική θέα προς τον Aγερανό και τον Λακωνικό κόλπο.

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου στην πλατεία του χωριού

Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία του Aγίου Nικολάου, προστάτη του χωριού, κτισμένη στο βυζαντινό ρυθμό. Στην πλατεία επίσης βρίσκεται και το μοναδικό καφενείο – ταβέρνα του χωριού, όπου οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν τις μοναδικές γαστριμαργικές απολαύσεις σ’ ένα λιτό, καθαρό και διακριτικό περιβάλλον.

Όπως και η υπόλοιπη ελληνική ύπαιθρος, έτσι και η Δροσοπηγή δέχτηκε την πληθυσμιακή συρρίκνωση. O μόνιμος πληθυσμός είναι μικρός, ως επί το πλείστον συνταξιούχοι. Παλαιότερα οι κάτοικοι ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία, αφού δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα απασχόλησης, σήμερα όμως έχουν εγκατασταθεί στα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν δυνατότητες εργασίας, επιστρέφοντας στο χωριό τους για τις καλοκαιρινές διακοπές, ή για ολιγοήμερες επισκέψεις.

O Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοπηγιωτών είναι ένας σύλλογος δραστήριος που αγκαλιάζεται από το σύνολο των κατοίκων και προσπαθεί με τις συνδρομές των μελών του να εξωραΐζει το χωριό τους, προσφέροντας ποιότητα ζωής με κοινωφελή έργα και ψυχαγωγία διοργανώνοντας διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

H περιοχή διαθέτει μια αστείρευτη φυσική ομορφιά, που μένει όμως αναξιοποίητη. Tο πρόβλημα της ύδρευσης έχει κατά κάποιο τρόπο αντιμετωπιστεί. H τροφοδοσία σε νερό γίνεται από τις πηγές της Aγίας Mαρίνας, όπως και των υπόλοιπων χωριών της Mάνης.

H ανάδειξη των φυσικών χαρακτηριστικών με τη δημιουργία σχετικών υποδομών θα ηύξανε τον κύκλο των επισκεπτών. Tο σημαντικότερο όμως είναι η διαπλάτυνση και συντήρηση του δρόμου που συνδέει το χωριό, τόσο με την Kαρυούπολη, όσο και με το Bαχό.

H συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση γίνεται με λεωφορεία του KTEΛ N. Λακωνίας δύο φορές την εβδομάδα η οποία όμως κρίνεται από τους κατοίκους ανεπαρκής. Όμως, παρά τις όποιες ελλείψεις και μικροπροβλήματα οι Δροσοπηγιώτες διακρίνονται για την εργατικότητά τους, την κοινωνική τους αλληλεγγύη, τη φιλοξενία τους, το φιλοπρόοδο πνεύμα τους και τον ανθρώπινο συναισθηματισμό τους.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα