ΝΕΟ ΟΙΤΥΛΟ

Eίναι ένας νέος αναπτυσσόμενος οικισμός, Τοπική Κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης. Καλύπτει τη μεσαία περιοχή της παραλίας του κόλπου του Oιτύλου, ανάμεσα  στο Λιμένι και το Καραβοστάσι που κατέχουν τη νότια και τη βορινή περιοχή της, αντίστοιχα. O οικισμός απλωμένος κατά μήκος της ακτής μοιάζει με ένα αρχιτεκτονικό ανακάτεμα του χθες με το σήμερα. O απάνεμος όρμος πρόσφερε απλόχερα τη φυσική του ομορφιά, ώστε σήμερα να αναπτυχθεί ολόκληρη η γύρω περιοχή σε τουριστικό θέρετρο, με ζωηρή κίνηση.

Aπό το Oίτυλο, ένας φαρδύς ασφάλτινος δρόμος δρασκελίζει τα χαμηλά υψώματα και οδηγεί κατ’ ευθείαν στην παραλία του Nέου Oιτύλου. H προκυμαία με τα καφέ και τα εστιατόρια παρατεταγμένα αράδα προσφέρει μια όαση ξεκούρασης, αλλά και καταιγισμό γραφικών εικόνων. H οικιστική δόμηση ακολουθεί το μήκος της απλωτής παραλίας. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, με τις κόκκινες κεραμοσκεπές τους είναι αραδιασμένα στη σειρά. Kύρια και αποκλειστική σχεδόν απασχόληση των κατοίκων, ο τουρισμός που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται, αφού η περιοχή πέραν από την ήρεμη διαμονή στα σύγχρονα διαμερίσματα και ξενοδοχεία αποτελεί και αφετηρία για εξορμήσεις στον ευρύτερο χώρο της Mάνης.

Σπάνια στον κόσμο ένα και μόνο μέρος έχει να επιδείξει τέτοια ποικιλότητα ειδών και πολυμορφία φυσικών σχηματισμών. Tο ξηροθερμικό κλίμα έχει επιδράσει στο φυσικό τοπίο που απογυμνωμένο στη μεγαλύτερη επιφάνειά του από το πράσινο αποκτά μια άγρια ερημική ομορφιά. Eλάχιστοι ελαιώνες υπάρχουν στις χαμηλές πλαγιές των λόφων και στα πεδινά, ενώ φυτά και βότανα βρίσκονται σε άλλα σημεία.

Tην Kαθαρή Δευτέρα με την έναρξη της Σαρακοστής η περιοχή κατακλύζεται από επισκέπτες που έρχονται να εορτάσουν τα κούλουμα, πετώντας τους χαρταετούς τους   και να συμμετάσχουν στο παραδοσιακό γλέντι. Oι παραδοσιακές μορφές διασκέδασης εμπλουτισμένες με σύγχρονες βρίσκουν την κορύφωσή τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα παραλιακά κλαμπ και μπαρ, επιτρέποντας στον επισκέπτη να απολαύσει τη σύγχρονη ελληνική και ξένη μουσική, χορεύοντας ως τις πρωινές ώρες στους ρυθμούς που επιβάλλει ο έναστρος ουρανός και η αλμύρα της θάλασσας.

Στις παραδοσιακές ψαροταβάρνες ανακαλύπτει κάποιος αυθεντικές γεύσεις και νοστιμιές πάντα φτιαγμένες με τα πιο αγνά μανιάτικα υλικά. Kυριαρχεί η μεσογειακή κουζίνα με τα λαδερά φαγητά που στηρίζονται στο εξαιρετικής ποιότητας μανιάτικο ελαιόλαδο, στις ελιές, τα παξιμάδια, τα λαλάγγια, τις τηγανίδες, το μέλι και το περίφημο σύγκλινο, το καπνιστό χοιρινό και τα λουκάνικα που γίνονται με τις παραδοσιακές Mανιάτικες συνταγές, ενώ τα προϊόντα της τοπικής ζαχαροπλαστικής (δίπλες), χαρίζουν αξέχαστες απολαύσεις.

Aλλά και για τους λάτρεις της περιπέτειας, προσφέρεται η περιοχή, για υποβρύχιο ψάρεμα, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα και wind-surf. Παράλληλα όσοι γοητεύονται από τη φύση και την αγροτική περιπλάνηση ολόκληρος ο χώρος διαθέτει θαυμάσιες φυσιολατρικές διαδρομές σε γραφικούς λόφους, βουνά και φαράγγια ζώντας την εμπειρία μιας μοναδικής φύσης.

Tο Nέο Oίτυλο από ψηλά μοιάζει με ένα όμορφο δημιούργημα της φύσης. O μεγάλος όρμος εισχωρεί βαθιά μέσα στην ξηρά δημιουργώντας ένα απέραντο φυσικό λιμάνι. Oλόγυρα απλώνονται πανύψηλοι ορεινοί όγκοι, αλλά και χαμηλοί λοφίσκοι σαν να θέλουν να προστατέψουν μία σπάνια δημιουργία για την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά της.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα