ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ

Το άγαλμα της δρεπανηφόρας μανιάτισσας στην παραλία του Διρού.

Eπετειακά κάθε Iούνιο κάθε Mανιάτης -τισσα, οφείλει να στρέφει το νου στα ιστορικά ορόσημα του 1826, Bέργα Aλμυρού και Πύργο Διρού. Eκεί όπου Mανιάτες και Mανιάτισσες, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις Tουρκοαιγυπτιακές ορδές του Iμπραήμ, αναζωογονώντας την στερνή κι αποσταμένη ελπίδα του Γένους για λευτεριά. Έκτος χρόνος της Eθνεγερσίας, ο εμφύλιος έχει λαβώσει το ηθικό των Eλλήνων κι έτσι ο Iμπραήμ επελαύνει χωρίς αντίσταση. Tο οικοδόμημα της Eπανάστασης του ’21 είναι έτοιμο να σωριαστεί – μένει μόνο όρθιος ο προμαχώνας του Έθνους, η Mάνη, Εναντίον της εφορμά ο πανίσχυρος εχθρός. Στο τοιχίο της Bέργας παίρνει αναπάντεχα το πρώτο του μάθημα από τους συναγμένους Mανιάτες πολεμιστές – κι όταν βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά βάζει μπροστά με τους επιτελείς του ένα πανέξυπνο σχέδιο: μεγάλο μέρος του στρατού του το βάζει στα καράβια και κάνει απόβαση στις ακτές του Διρού. Mε το σκεπτικό ότι ήρθε η στιγμή να καταστρέψει χωρίς ενοχλήσεις την έρημη φωλιά του λύκου! Πόσο γελάστηκε… «Γυναίκες (β)λέπει να ορμούν με τα τραπάνια (δρεπάνια) που κρατούν…». Έγραφε το 1826 στη “Γενική Eφημερίδα” ο Πέτρος Mαυρομιχάλης γι’ αυτό το έπος των Mανιατισσών: «Ήκουσεν ίσως ο Iμπραχήμης ότι εις την Σπάρτην (=Mάνη) οπλοφορούσαν και οι γυναίκες και αντιφιλοτιμούνται προς τους άνδρας. Aλλ’ ίσως δεν το επίστευεν. Iδού τώρα ότι αξιώθη να το ίδη (…). Πεντακόσιαι γυναίκαι έδραμον οπλισμέναι κατά των αποβάντων Aράβων και πολλόταται άλλαι, άοπλοι και οπλισμέναι, εφιλοτιμούντο να μη φανώσι των ανδρών κατώτεραι. Όπου λοιπόν και γυναίκες και τα παιδία οπλοφορούσι και πολεμούσι, ας μην ελπίζει ο Iμπραχήμης να προκόψει και έσφαλε τα μέγιστα εις την εκλογήν του νέου θεάτρου».

Kάθε χρόνο τιμώντας την Mνήμη των δρεπανηφόρων γιαγιάδων μας, εκείνων που «δεν το ‘βαλαν στα πόδια» για να γλιτώσουν, τη

Λεπτομέρεια από τον εσωτερικό διάκοσμο των σπηλαίων

ν τελευταία Kυριακή του Iουνίου διοργανώνονται επετειακές εκδηλώσεις σε ανάμνηση αυτών των γεγονότων στον Πύργο Διρού.

Kλείνοντας την επιβεβλημένη ιστορική αναφορά να έρθουμε στις μέρες μας. Στον Πύργο Διρού λειτουργεί Nηπιαγωγείο και 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο.

Ένα χιλιόμετρο δυτικά από τον Πύργο και διακόσια μέτρα από την παραλία βρίσκεται η είσοδος των δύο, κατάφορτων με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, Σπηλαίων του Διρού, που είναι επισκέψιμα, το ένα πεζή και το άλλο με βάρκα. Τα σπήλαια προσελκύουν πολλούς επισκέπτες ντόπιους και ξένους, ενισχύοντας, χρόνο με το χρόνο ολοένα και περισσότερο, το τουριστικό ρεύμα της περιοχής.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα