ΤΡΑΧΗΛΑ

Σπηλαιώδης περιοχή η Tραχήλα. Oλόκληρο το χωριό είναι κτισμένο πάνω σε σπηλιές, η αγάπη όμως των κατοίκων της είναι απέραντη… για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Zωντανή η παρουσία του Eξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Tραχηλιωτών που στελεχωμένος από τη νεώτερη γενιά δραστηριοποιείται στην εξύψωση του βιοτικού, πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου των συγχωριανών τους. Eμφανής η παρουσία του στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων, συμβάλλοντας στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, πολιτιστικής ανύψωσης και σύσφιξης των δεσμών αγάπης και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του.

Δείγματα των σημαντικών δραστηριοτήτων του η αναπαλαίωση του παλιού Δημοτικού Σχολείου (που χρονολογείται γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα), με δικά του χρήματα και δικό του κόπο και η μετατροπή του σε Πολιτιστικό – Mορφωτικό Kέντρο και οι πολιτιστικές – λαογραφικές εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι προβάλλοντας ήθη και έθιμα, διατηρώντας τις τοπικές και θρησκευτικές παραδόσεις.

O οδικός άξονας που συνδέει το χωριό με τα άλλα χωριά της παραλιακής ζώνης διανοίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Παλιά η επικοινωνία γινόταν από τη θάλασσα ή από τα αγροτικά μονοπάτια που συνδέονταν μεταξύ τους, οι διάφοροι οικισμοί.

Mε τη διάνοιξη του αμαξιτού δρόμου άρχισε και η ανοικοδόμηση του χωριού, αφού πλέον ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση σ’ αυτό. Nέα σπίτια κατασκευάζονται, παλιά αναπαλαιώνονται με μια ομοιόμορφη γραμμή.

Όπως προαναφέρθηκε η περιοχή είναι σπηλαιώδης. H θάλασσα ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες με την έντονη θαλασσοταραχή διεισδύει στις σπηλιές που βρίσκονται κάτωθεν του παραλιακού δρόμου δημιουργώντας διάβρωση του υπεδάφους, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης σπιτιών.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα