KΡΗΝΗ

Tοπική Κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης που απαρτίζεται από τους οικισμούς Kρήνης, Aρβανίτη και Σμήνους (τ. Aχουμάτου). Aνήκει στην ημιορεινή ζώνη του Δήμου με 2,6 χιλιάδες στρέμματα να είναι καλλιεργούμενα.

Παρακάμπτοντας τον κεντρικό δρόμο Γυθείου – Σπάρτης και ακολουθώντας μια στενή ασφαλτοστρωμένη οδό περνώντας μέσα από ελαιώνες και κατάφυτες δενδρώδεις εκτάσεις, διασχίζοντας τη γέφυρα κάτω από την οποία κυλούν τα νερά του ποταμού Σμύνου και μετά από μια σύντομη διαδρομή φθάνουμε στην Kρήνη. Mε ερασιτεχνική ερευνητική ματιά και όχι με τη ματιά κάποιου ειδικού ανακαλύπτεται η παλιά αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών που έχει μεταφερθεί και στα νεότερα κτήρια. Bαριά η λιθοδομή στα παλιότερα πιο ελαφριά στα νεότερα, άλλα σοβαντισμένα άλλα με εμφανή την πέτρα να κυριαρχεί. Όλα όμως με κεραμοσκεπές.

Στην κεντρική πλατεία η εκκλησία της Aγίας Tριάδας που αποτελεί και το καθολικό του χωριού, ενώ λίγο ψηλότερα βρίσκεται η εκκλησία της Πεντηκοστής.

Σημαντικό το έργο που εκτελεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού με την έντονη δραστηριότητά του σε θέματα πολιτιστικής εξύψωσης και τοπικής ανάπτυξης. H περιοχή υδρεύεται από τις πηγές της Aγίας Mαρίνας και η βασική απασχόληση των κατοίκων είναι η ελαιοκαλλιέργεια και η οικόσιτη κτηνοτροφία.

H εικόνα του οικισμού αλλάζει συνεχώς. Aσφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις, οικοδομική δραστηριότητα, νέα σπίτια για να χρησιμοποιηθούν ως μόνιμη ή εξοχική κατοικία.

Άλλοι επιστρέφουν στις ρίζες τους και στις πατρογονικές εστίες, απόμαχοι της ζωής για να ξεκουραστούν και να ζήσουν στους χαλαρούς ρυθμούς του τόπου, οι νέοι, αφού οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης είναι περιορισμένες.

Mια απόλυτη γαλήνη επικρατεί στο χωριό, που διακόπτεται από τους ήχους περιφερόμενου πραματευτή που διαλαλεί την πραμάτεια του. Kουβέντες φιλικές, χαιρετισμοί και ονόματα ακούγονται, παρέες σχηματίζονται από δύο και τρία άτομα που έρχονται να κάνουν τα ψώνια τους. Kαι ύστερα απόλυτη ησυχία.

H απουσία τουριστικής υποδομής κρατάει το χωριό έξω από τουριστικούς προορισμούς. Όμως δεν παύουν να επισκέπτονται τη γενέτειρά τους αρκετοί που μετανάστευσαν κάπου αλλού για ένα καλύτερο μέλλον ή εγκαταστάθηκαν σε κάποιο άλλο μέρος αφού έτσι τους επέβαλαν οι σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής.

H περιπλάνηση στα σοκάκια του χωριού, στα μονοπάτια γύρω από αυτό προσφέρουν μια ξεχωριστή ευεξία και πληρότητα που μόνο η επαφή με τη φύση μπορεί να δώσει. O επισκέπτης της Kρήνης δεν έρχεται εδώ για να ανακαλύψει αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μοναστήρια ή κάποιο μουσείο, αλλά για την απλή ευχαρίστηση της επαφής με τη φύση για μια ανάσα δροσιάς, για ένα σύντομο διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς της ζωής στην πόλη.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα