ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

Διπλάσια αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Αυξημένη κατά 15,5% εμφανίζεται η κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας «Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ειδικότερα, φέτος οι διεθνείς αφίξεις το μήνα Ιανουάριο ήταν μηδενικές, το Φεβρουάριο 389 και το Μάρτιο 1.507. Τα παραπάνω νούμερα μεταφράζονται σ’ ένα γενικό 1.896. Αντίθετα, το 2016 η κίνηση τον αντίστοιχο μήνα Ιανουάριο ήταν, επίσης, μηδενική, το Φεβρουάριο έφτασε τις 220 διεθνείς αφίξεις και το Μάρτιο στις 1.421, γενικό σύνολο 1.641. Πάντως, μεταξύ των δύο ετών, ο μήνας Φεβρουάριος του 2017 ήταν αυτός που σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (76,8%), ενώ το Μάρτιο ήταν μόλις 6,1%.

Η αύξηση των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας ήταν η διπλάσια με το μέσο όρο (6,6%),των αφίξεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι διακινούμενοι επιβάτες στην Ελλάδα ήταν 5.980.112 έναντι 5.611.578, δηλαδή περισσότεροι κατά 328.534 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Εγκαίνια Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού στην Πετρίνα της Ανατολικής Μάνης

 Πραγματοποιήθηκαν στις 12 Μαΐου 2017, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου ΠΣ Βασιλείου Καπέλιου, τα εγκαίνια του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β΄ Τάξης στην Τοπική Κοινότητα Πετρίνας του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Για την λειτουργία του Σταθμού παραχωρήθηκε χώρος από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης ενώ στελεχώνεται από 28 εθελοντές πυροσβέστες.

Στα εγκαίνια χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος. Στη συνέχεια διαβάστηκε η Ημερήσια Διαταγή από τον Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου Αντιπύραρχο Χριστόδουλο Παπαμιχαήλ.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Δήμου Ανατολικής Μάνης Παναγιώτης Τσιριγώτης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας του Μαυροβουνίου Γυθείου.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017  με πρωτοβουλία του Γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος  (HELMEPA)και του Λιμεναρχείου Γυθείου, καθώς και με συμβολή του Δήμου Ανατολικής Μάνης καθαρισμός της παραλίας του Μαυροβουνίου.

Στην εν λόγω εθελοντική δράση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού έτους 2017, συμμετείχαν εκτός από τα στελέχη της Λιμεναρχείου Γυθείου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γυθείου (με έδρα το Μαυροβούνι) και εθελοντές δημότες της πόλης του Γυθείου.

Από τον καθαρισμό της παραλίας, ο οποίος εκτός από τον πρακτικό χαρακτήρα της αποκομιδής απορριμμάτων είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και απώτερο σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών στο θέμα της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων,  ανασύρθηκαν και καταγράφηκαν διαφορετικού είδους απορρίμματα (συσκευασίες τροφίμων, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια, πλαστικές σακούλες, αποτσίγαρα, είδη ρουχισμού, σχοινιά, δίχτυα) τα οποία και παραδόθηκαν σε όχημα καθαριότητας. Η

HELMEPA συντονίζει και το έτος 2017 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού 2017» η οποία καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την ανάδειξη του σημαντικού προβλήματος της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος με απορρίμματα και την άμεση ανάγκη για μια περισσότερο περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους.

Διαπλατύνεται το δυτικό πεζοδρόμιο  στο δρόμο που ενώνει τις δύο εξόδους της Καλαμάτας προς τη Μάνη.

Στις 2 Μαΐου 2017 υπογράφηκε  σύμβαση μεταξύ του δήμου Καλαμάτας και του αναδόχου του έργου «Εργασίες διαπλάτυνσης δυτικού πεζοδρομίου οδού Ναυαρίνου από «Φιλοξένια» έως «Φωτεινή», ύψους 7.132 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Με το έργο θα εκτελεσθούν, σε συνέχεια προηγούμενης επέμβασης, εργασίες σε συγκεκριμένες ιδιοκτησίες για την καθαίρεση περιφράξεων, μαντρότοιχων κ.λπ. με σκοπό την απόκτηση της γης, που είχε απαλλοτριωθεί στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Θα κατασκευασθούν, επίσης, νέες περιφράξεις στα ορθά όρια, ενώ θα πραγματοποιηθεί σκυροδέτηση πεζοδρομίου στο πλάτος της απαλλοτριωμένης ζώνης. Το έργο αυτό αποτελεί προπομπό άλλου που θα ακολουθήσει για να εξασφαλιστεί ικανοποιητική και ασφαλής είσοδος  στην Καλαμάτα από τη Μάνη, που θα περιλάβει την κατασκευή κόμβου στο σημείο σύνδεσης της παραλιακής οδού Ναυαρίνου με την 1η επαρχιακή οδό (προς Μάνη) και την οδό Λακωνικής.

Στις  φετινές «Γαλάζιες Σημαίες» και αρκετές ακτές της Μάνης.

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρίνων. Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες.  Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών.

Φέτος, χρόνια που έχει χαρακτηρισθεί από το Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού για την Ανάπτυξη, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα. Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρίνων της χώρας μας πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου στην Αθήνα.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Κατά τη φετινή διαδικασία εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα αυτό και οι πιό κάτω ακτές της Μάνης:

Δήμος Ανατολικής Μάνης: Σκουτάρι, Μαυροβούνι 1, Μαυροβούνι 2, Βαθύ/Belle Helene Hotel, Γύθειο 2/Σελινίτσα

Δήμος Καλαμάτας: Μικρή Μαντίνεια, Ανατολ. Καλαμάτα 2/Τέρμα Ναυαρίνου, Βέργα-Αλμυρός.

Νέος Πρόεδρος της Ένωσης  Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος».

Μετά την παραίτηση του κ. Χάρη Βασιλάκου από τη θέση του προέδρου η νέα σύνθεση τού Διοικητικού Συμβουλίου, είναι:

Πρόεδρος: Διαμαντάκος Δημήτρης

Αντιπρόεδρος: Δημακόγιαννης Γιώργος

Γεν. Γραμματέας: Μπούρτζινου Ουρανία

Ταμίας: Μηνακάκη Μιμίκα

Υπεύθυνη Καλλιτεχνιμού Τμήματος: Ζήτη-Βλάχου Άννα

Υπεύθυνη Λογοτεχνικού Τμήματος: Τζικάκου Ελένη

Υπεύθυνος Τύπου και Ενημέρωσης: Βεκράκος Τάσος.

 

Ημερίδα για την πρόληψη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 

Ημερίδα για την πρόληψη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 12 Μαϊου στο Πνευματικό Κέντρο Γυθείου.. Τη διοργάνωση είχαν η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης,  σε συνεργασία με τη   Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας,

Στόχος της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση των πολιτών κάθε ηλικίας για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γονείς και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν με πρακτικά παραδείγματα, τόσο για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο όσο και για το πώς μπορούν να χειρίζονται τις εφαρμογές τους με ασφάλεια.

Στο χώρο όπου ανασυστάθηκε η πύλη του παλαιού στρατοπέδου Παπαφλέσσα,

(στην οδό Λακωνικής της Καλαμάτας), το οποίο απετέλεσε την ιστορική έδρα του 9ου Συντάγματος Πεζικού, μεταφέρθηκε η προτομή του Διοικητή του Συνταγματάρχη (τότε) Βενετσάνου Κετσέα, που καταγόταν από τους Δολούς της Δυτικής Μάνης. Ο Θρ. Κετσέας  οδήγησε το Σύνταγμα νικηφόρο στην πρώτη γραμμή του μετώπου, εναντίον των ιταλικών δυνάμεων, το 1940 – 1941 και το επανέφερε συγκροτημένο στην Καλαμάτα την άνοιξη του 1941.

 

Βράβευση αστυνομικών

Σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας βραβεύτηκαν δύο αστυνομικοί που υπηρετούν στην Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) Μεσσηνίας για εξαιρετικές πράξεις.

Οι δύο αστυνομικοί είναι οι αρχιφύλακες Παναγιώτης Γιαννουλέας και Σωτήριος Μαρκόπουλος οι οποίοι την 7-9-2016 στα έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαν επικρατήσει στην περιοχή, ευρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία δίκυκλης αστυνόμευσης απεγκλώβισαν πέντε πολίτες από τις πλημμυρισμένες κατοικίες τους στην Καλαμάτα.

Διαχείριση μπαζών

Σύμβαση μεταξύ του δήμου Δυτικής Μάνης και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ανακύκλωση Αδρανών Νοτίου Ελλάδας» (ΑΑΝΕΛ) υπογράφηκε για την οικολογική διαχείριση των μπαζών και των προϊόντων εκσκαφής.

Σύμφωνα με τη σύμβαση η Εταιρεία είναι υποχρεωμένη να φροντίζει ότι κάθε ποσότητα μπαζών και προϊόντων εκσκαφής θα διοχετεύεται «προς τις πλέον ενδεδειγμένες εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης με τη χρησιμοποίηση καθαρών τεχνογνωσιών» και να μην εγκαταλείπεται παράνομα σε δημοτικούς χώρους

Παρουσίαση βιβλίου

Την Τετάρτη 10 Μαΐου στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Στασινάκη (Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη), «Καζαντζάκης – Ζορμπάς μια αληθινή φιλία».

Το βιβλίο παρουσίασαν η Ιωάννα Σπηλιοπούλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και ο Ιωάννης Σόλαρης (φιλόλογος – θεολόγος) ενώ παρέστη ο ίδιος ο συγγραφέας όπου μίλησε για το έργο του. Συντονίστρια της βιβλιοπαρουσίασης ήταν η δημοσιογράφος Πέπη Αλευρά.

Η Αθλητική Ένωση Μάνης στην Α1 κατηγορία

Την Κυριακή 7 Μαΐου στο γήπεδο της Καρδαμύλης πραγματοποιήθηκε η γιορτή της Αθλητικής Ένωσης Μάνης για την κατάκτηση του τίτλου στον 1ο Όμιλο της Β’ Τοπικής και την άνοδό της στην Α1 κατηγορία. Η απονομή του Κυπέλλου του πρωταθλητή και των μεταλλίων στους ποδοσφαιριστές έγινε από τον Πρόεδρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας Λεωνίδα Οικονομίδη.

Η εορταστική εκδήλωση περιελάμβανε φιλικό παιχνίδι μεταξύ των ομάδων Νέων και Παλαιμάχων. Ακολούθησε γλέντι για τα μέλη και τους φίλους της ομάδας.

Να σημειωθεί ότι η Α.Ε. Μάνης πέτυχε 20 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες σε 24 παιχνίδια. Σημείωσε 56 γκολ και δέχτηκε 14. Προηγήθηκε, κατά εννέα βαθμούς, της δεύτερης κατά σειρά ομάδας, της Α.Ε. Γαργαλιάνων.