ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Εξειδίκευση προστασίας αρχιτεκτονικών στοιχείων στον παραδοσιακό οικισμό των Αλτομιρών Δυτικής Μάνης

Ως μνημείο χαρακτηρίσθηκε, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, διώροφο κτίσμα που βρίσκεται στα Αλτομιρά του Δήμου Δυτικής Μάνης. Σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, το διώροφο κτίσμα φερόμενης ιδιοκτησίας Ulf Backmeyer, που βρίσκεται στα Αλτομιρά, πρόκειται για αγροτική κατοικία, χαρακτηριστικό δείγμα του κτηριακού τύπου παραδοσιακής (λαϊκής) κατοικίας της εποχής, με χαρακτηριστική τυπολογία, μορφολογία και κατασκευαστική δομή. Αποτελεί δε τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής στα τέλη του 19ου αιώνα από αρχιτεκτονική, οικονομική, πολιτισμική και πολιτιστική άποψη.

Η απόφαση αυτή έρχεται στη συνέχεια του χαρακτηρισμού ως μνημείων του καλντεριμιού στο Μπίλιοβο που οδηγεί στον οικισμό και τις οικίας Μαργέλη που εξειδικεύουν συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία των Αλτομιρών, που λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα ως αξιόλογος χώρος αγροκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

9 τιμητικές διακρίσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο πλαίσιο της ΟΤΑ Awards 2019 – 2023.

Tην Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου και στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των «Βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023» υπό  την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Περιφερειαρχών (ΕΝΠΕ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής. Τα Βραβεία Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023 – OTA AWARDS 2023, είναι τα μοναδικά βραβεία που υπάρχουν στη χώρα και τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά στους Πρωτοβάθμιους & Δευτεροβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας δράσεις και έργα για την Καινοτομία, τη Βιωσιμότητα, την Ποιότητα Ζωής των Πόλεων αλλά και τις Υπηρεσίες προς τον Πολίτη για το σύνολο της θητείας εκλογής των εκπροσώπων τους.

Περισσότεροι από 100 Δήμοι και αρκετές Περιφέρειες από ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσαν συμμετοχή στα βραβεία, με αρκετές υποψηφιότητες σε κατηγορίες όπως, οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση, παιδεία, αστικός σχεδιασμός, καθαριότητα, υποδομές, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, βιώσιμη κινητικότητα, μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον, πολιτική προστασία κ.ά.  παρουσιάζοντας τα έργα που πραγματοποίησαν για το σύνολο της τετραετίας 2019-2023.

Στην κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου, Αναπληρώτρια Διοικήτρια Εθνικής Αρχής Διαφάνεια, συμμετείχαν άνθρωποι με πολύχρονη εμπειρία αλλά και βαθιά γνώση του αντικειμένου των υποψηφιοτήτων, από τον Ακαδημαϊκό, Επιχειρηματικό και Πολιτικό χώρο καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διακρίθηκε και απέσπασε τα αντίστοιχα βραβεία, για τις εξής δράσεις της:

– Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

– Δομή διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης στο Γεράκι

– Δράσεις για την Πολιτική Προστασία

– Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

– Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πελοποννήσου

– Destination Management System, ΤΒEΧ

– Δράσεις πρόληψης και προστασίας από την Covid – 19

– Πρόγραμμα σίτισης και προώθησης της υγιεινής διατροφής στα σχολεία

– Ενέργειες και δράσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Aegean: Επανέναρξη δρομολογίου Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα

Την επανέναρξη του δρομολογίου Θεσσαλονίκη‑Καλαμάτα από την 1η Νοεμβρίου 2023, με 3 εβδομαδιαίες συχνότητες, ανακοίνωσε η AEGEAN, με την στήριξη της Τ.Ε.ΜΕΣ (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας) του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

Ειδικότερα, η AEGEAN, μετά από σχετική συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ για την υποστήριξη του δρομολογίου και έχοντας πάντα ως κύριο γνώμονα την ανάγκη για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, προχωρά σε επανεκκίνηση των πτήσεων, “μοιράζοντας το βάρος” στήριξης του συγκεκριμένου δρομολογίου κατά τη χειμερινή περίοδο, για να καλύψουν το κενό, έως ότου ο σχετικός διαγωνισμός δημόσιας υπηρεσίας ολοκληρωθεί επιτυχώς από τις αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι, το συγκεκριμένο δρομολόγιο εκτελείται  από την Olympic Air και είχε διακοπεί την 31η  Αυγούστου, αφού ο πρόσφατος διαγωνισμός δημόσιας υπηρεσίας κρίθηκε άγονος.

Συνάντηση εργασίας στην Καρδαμύλη με θέμα:  Διεθνείς Τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές   –

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο DIAPORI SUITES ΗΟΤΕΛ KARADAMYLI, η συνάντηση εργασίας με θέμα “Διεθνείς Τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές – Από τη Θεωρία στην Πράξη”. Η διοργάνωση ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου). Oi εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων της Δυτικής Μάνης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν το παρόν, σε μια συνάντηση που πραγματικά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αφενός λόγω της θεματικής της αφετέρου λόγω των εξαιρετικών ομιλητών και επίτιμων καλεσμένων. Επίτιμος καλεσμένος, ήταν ο καταξιωμένος chef Λευτέρης Λαζάρου. Από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ομιλήτρια ήταν, η καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης), Κωνσταντίνα Κοτταρίδη και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας (Τμήμα Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας), Αναστάσιος Κώτσιρας, Καλεσμένοι ομιλητές ήταν, επίσης, ο ερευνητής & συγγραφέας γαστρονομικού τουρισμού, Χαρίλαος Καλπίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γίαννης Κολοβός, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, Δημήτρης Πατριαρχέας και η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνταντακόπουλου, Κέλλυ Δημητρούλια.

Λευτέρης Πετρούνιας: Ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

O συμπατριώτης μας, με καταγωγή από τη Λάγια της Ανατολικής Μάνης, Λευτέρης Πετρούνιας δεν κατάφερε αυτή τη φορά να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αμβέρσας, το οποίο είναι το 4ο της καριέρας του στη διοργάνωση, ενώ παράλληλα εξασφάλισε και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Ο Πετρούνιας εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμά του, το οποίο είχε συντελεστή δυσκολίας 6.30, αλλά τελικά αρκέστηκε στη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο, με τον Γιανγκ Λιού από την Κίνα να παίρνει το χρυσό. Ο Λιού είχε βαθμολογία 15.233 και ο Έλληνας πρωταθλητής 15.066, με τον Χάο Γιού, επίσης από την Κίνα, να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο με 14.833 βαθμούς.