Με μεγάλη συμμετοχή η 18η Γιορτή Κάστανου στην Άρνα.
Τριήμερες ήταν και φετινές εκδηλώσεις «Γιορτή του Κάστανου» στην Άρνα της Λακωνίας, το χωριό που βρίσκεται στα υψίπεδα της ανατολικής πλευράς του Κεντρικού Ταϋγέτου. Άρχισαν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου. Με τη συνδρομή της καλοκαιρίας ολόκληρος ο φυσιολατρικός και πολιτισμικός προγραμματισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι πολυπληθείς επισκέπτες απόλαυσαν τις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος του Ταϋγέτου, τα νόστιμα φαγητά των τοπικών εστιατορίων, μην παραδοσιακή μουσική και τους δημοτικούς χορούς και βρήκαν την ευκαιρία να προμηθευτούν τα φθινοπωρινά φρούτα από τους υπαίθριους πάγκους που προσφέρονταν. Η εκδήλωση, που επαναλαμβάνεται στις ίδιες ημερομηνίες το τελευταίο τριήμερο του Οκτωβρίου, οργανώνεται με επιτυχία για 18η χρονιά από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Άρνας του Δήμου Σπάρτης και τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.
«Δημόσιο και με δωρεάν πρόσβαση το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ», όπως τονίστηκε κατά την πρόσφατη διαβούλευση στη Σπάρτη.
Στις 3 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, του Πολιτιστικού Κέντρου Γεωργίου και Χρυσαυγής Σαϊνοπούλου, στη Σπάρτη, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), επιθυμώντας να διατηρήσει ανοιχτή επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, εν όψει της έναρξης της κατασκευής των τριών, νέων, δημοσίων νοσοκομείων ΙΣΝ.
Στη συζήτηση συμμετείχε μέσω ζωντανής σύνδεσης ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος και με φυσική παρουσία ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Στην εν λόγω συνάντηση παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα για το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ, ενώ λύθηκαν και όλες οι απορίες των πολιτών αναφορικά με το εμβληματικό έργο, που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις υπηρεσίες Υγείας στη Λακωνία και όχι μόνο.
Ανάμεσα σε όσα σημαντικά ειπώθηκαν, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, κόντρα στη φημολογία που αναπτύχθηκε, το νέο νοσοκομείο θα ανήκει στο ΕΣΥ, θα είναι δημόσιο και η πρόσβαση των πολιτών σε αυτό θα είναι δωρεάν, όπως διαβεβαίωσε και ο κύριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του υπάρχοντος νοσοκομείου θα μεταφερθεί στο καινούργιο. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς είναι υποχρέωση και δέσμευση της Πολιτείας να προχωρήσει σε προσλήψεις τον 1ο, τον 3ο και τον 5ο χρόνο λειτουργίας του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ. Για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτόν τον τομέα, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί νέο πακέτο κινήτρων για τους γιατρούς, για τους οποίους θα αποτελεί ισχυρό θέλγητρο και το ίδιο το νοσοκομείο, το οποίο θα συγκαταλέγεται σε ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. Επιπλέον, σημαντική ήταν η ενημέρωση από τον κύριο Θεμιστοκλέους για τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου που οδηγεί στο Νοσοκομείο, την οποία επίσης θα αναλάβει η Πολιτεία, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η διαβεβαίωση ότι το Νοσοκομείο Μολάων θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.
Καίρια ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέα Δρακόπουλου, ο οποίος ανέφερε εισαγωγικά ότι στα 28 χρόνια λειτουργίας του το ΙΣΝ έχει προχωρήσει σε δωρεές 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 130 χώρες. Περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν ακυρώθηκε το έργο, παρά μόνο η διαδικασία του διαγωνισμού, καθώς οι προσφορές που έδωσαν οι εταιρείες είχαν διαφορά 100 εκατομμυρίων ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό.
Εγκαίνια ολοκληρωμένης λειτουργίας της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας εγκαινίασε στις 8 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια σπουδαία μέρα που αλλάζει τη ζωή της Πελοποννήσου. Ο ίδιος τόνισε πως η διαχείριση των απορριμμάτων λύνει ένα διαχρονικό πρόβλημα της περιοχής, που δεν απαλλάσσει μόνο την Περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αλλά προσφέρει και οικονομική ανακούφιση, απαλλάσσοντας τη χώρα από τα πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση λόγω της λειτουργίας των χωματερών ταφής σκουπιδιών .Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου προέβλεπε την κατασκευή και λειτουργία: – – – τριών (3) Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και τριών (3) Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τν/έτος – τριών (3) Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) – δύο (2) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία.
Η Μονάδα της Αρκαδίας ήταν η πρώτη που λειτούργησε σε μεταβατικό στάδιο, πριν ενάμιση περίπου χρόνο, ενώ τον Σεπτέμβριο τέθηκε επισήμως σε λειτουργία και η τρίτη μονάδα διαχείρισης στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας. Η Μονάδα της Παλαιοχούνης, στην ολοκληρωμένη φάση της που εγκαινιάστηκε, εξυπηρετεί την Αρκαδία (πλην δύο δήμων), την Κορινθία και την Αργολίδα.
Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος έκανε λόγο για μια σημαντική μέρα για την Περιφέρεια, αλλά και συνολικά για την Ελλάδα. “Κάναμε ένα μεγάλο βήμα στην Πελοπόννησο, με τη δημιουργία των τριών μονάδων διαχείρισης. Μεγάλο βήμα, γιατί χωρίς τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη σε οποιονδήποτε τομέα, ιδιαίτερα στον τουρισμό”. Όπως πρόσθεσε, το βήμα υποστηρίχθηκε κόντρα στις αντιδράσεις και στους κινδύνους να μείνει μετέωρο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλε τις Περιφερειακές Ενότητες.
Στην Αρεόπολη παράρτημα της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου. Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής δημιούργησε παράρτημα στην Αρεόπολη, Τα εγκαίνια του παραρτήματος έγιναν την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στο Διοικητήριο του δήμου Ανατολικής Μάνης στην Αρεόπολη, όπου μετά τα εγκαίνια διεξήχθη και ημερίδα για την παρουσίαση των δράσεων της Μονάδας.
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, αφού με το παράρτημα αυτό ενδυναμώνεται η Μονάδα Προστατευόμενων Περιοχών της Νότιας Πελοποννήσου (αυτές είναι: α) ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΜΙΔΙ Β) ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥΣΤΟΥ ΜΟΝΗ ΕΛΟΝΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΔΡΑ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΙΜΝΗ, γ) ΟΡΟΣ ΠΑΡΝΩΝΑΣ (ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΛΕΒΗΣ), δ) ΟΡΗ ΓΙΔΟΒΟΥΝΙ, ΧΙΟΝΟΒΟΥΝΙ, ΓΑΪΔΟΥΡΟΒΟΥΝΙ, ΚΟΡΑΚΙΑ, ΚΑΛΟΓΕΡΟΒΟΥΝΙ, ΚΟΥΛΟΧΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ ΤΡΥΠΑ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟΣ ΑΓ ε) ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ, στ) ΕΚΒΟΛΕΣ ΕΥΡΩΤΑ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΟΝΤΑΜΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΚΩΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ, ζ) ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΡΥΠΗΣ, η) ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΕΚΒΟΛΩΝ ΕΥΡΩΤΑ, θ) NOTIA MANΗ Ι) ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ ΝΟΤΙΑΣ ΜΑΝΗΣ, ια) ΦΑΡΑΓΓΙ ΝΕΔΟΝΤΑ (ΠΕΤΑΛΟΝ – ΧΑΝΙ), ιβ) ΟΡΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΡΑΧΗΛΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΑΤΣΙΝΙΔΙ, ιγ) ΟΡΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ – ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΡΥΠΗΣ, ιδ) ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ – ΠΡΑΣΣΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΣ. ιε) ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΥΘΗΡΩΝ: ΠΡΑΣΣΟΝΗΣΙ, ΔΡΑΓΟΝΕΡΑ, ΑΝΤΙΔΡΑΓΟΝΕΡΑ, ιστ) ΝΗΣΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ, ιζ) ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΔΕΣ: ΠΡΑΣΣΟΝΗΣΙ, ΔΡΑΓΟΝΕΡΑ, ΑΝΤΙΔΡΑΓΟΝΕΡΑ, ΑΥΓΟ, ΚΑΠΕΛΛΟ, ΚΟΥΦΟ ΚΑΙ ΦΙΔΟΝΗΣΙ και ιη) ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΥΘΗΡΩΝ