Μάρτιος 2024

Προγραμματισμός πτήσεων προς Αθήνα και Ηράκλειο από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Νέα πτήση προγραμματίζει από την 1η Ιουνίου η Aegean-Olympic Air που θα συνδέει το Ηράκλειο με την Καλαμάτα δυο φορές την εβδομάδα. Εξ` άλλου οι πτήσεις από και προς την Αθήνα θα αρχίσουν στις 4 Απριλίου. Οι προγραμματισμένες πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να πραγματοποιούνται.Μέσω αυτών των αεροπορικών συνδέσεων επιδιώκεται το δίκτυο της Aegean Airlines και της Star Alliance να δημιουργεί αεροπορικές διασυνδέσεις με όλη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού διορίστηκε Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ο Γιώργος Σπίνος.

Ο Γιώργος Σπίνος γεννήθηκε το 1967, στην πόλη της Καλαμάτας. Η οικογένεια Σπίνου αναφέρεται σε κατάλογο οικογενειών της Επαρχίας Ζαρνάτας κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (1685 -1715) που δημοσίευσε ο Καθηγητής Σωκράτης Κουγέας ( Lia Cutifari Spino (Σπίνος) ως ανήκουσα στη μεγάλη γενιά των Κουτηφαριάνων. Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με ειδίκευση στην κατεύθυνση του Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού. Απέκτησε σημαντική εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο καθώς, για πολλά χρόνια, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και πιο συγκεκριμένα στο αντικείμενο της μελέτης και επίβλεψης τεχνικών έργων.

Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και πολιτικός Προϊστάμενος του Σχεδίου Πόλης του Δήμου Καλαμάτας.

Δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ως ο βασικός εταίρος της εταιρείας «Γεώργιος Φ. Σπίνος Ε.Ε.» η οποία εξειδικεύεται στην επεξεργασία και συσκευασία καφέ.

Είναι παντρεμένος με τη Λευκή Σταθοπούλου και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της περιφέρειας έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες :

α. Υπογράφει τις αποφάσεις χορήγησης αδειών με ή χωρίς αποδοχές και μετακίνησης εκτός έδρας στο εσωτερικό και εξωτερικό των υπαλλήλων της περιφέρειας.

β. Παρέχει οδηγίες, δίνει κατευθύνσεις και, γενικότερα, συντονίζει τις υπηρεσίες της περιφέρειας κατά την άσκηση του έργου τους.

γ. Προβαίνει στη μελέτη και εισήγηση μέτρων για τη βελτίωση και προαγωγή των λειτουργιών της περιφέρειας.

δ. Μεριμνά για την επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες των θεμάτων που είναι προς συζήτηση ενώπιον του περιφερειακού συμβουλίου ή των οικείων Επιτροπών σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.

ε. Παρακολουθεί τη διαδικασία εφαρμογής των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου και των οικείων επιτροπών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας.

στ. Μεριμνά για την έγκαιρη ετοιμασία των περιοδικών απολογισμών δράσης της περιφέρειας, σύμφωνα προς τα αντίστοιχα προγράμματα ή τις συγκεκριμένες αποφάσεις και ενημερώνει σχετικά το περιφερειακό συμβούλιο και τις οικείες επιτροπές.

ζ. Μεριμνά για τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικής δράσης των υπηρεσιών της περιφέρειας, την προσαρμογή της λειτουργίας τους στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τη βελτίωση της απόδοσης του στελεχικού δυναμικού και των τεχνικών μέσων της περιφέρειας.

η. Οργανώνει κάθε νέα υπηρεσία που δημιουργείται στην περιφέρεια.

Επιμνημόσυνες δεήσεις μπροστά στους αδριάντες του Παναγιώτη Βλαχάκου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας παραβρέθηκε το πρωί της Κυριακής 28/1 στην επιμνημόσυνη δέηση, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή του Πειραιά, μπροστά στον αδριάντα του αντιναυάρχου, που έχασε τη ζωή του τον Ιανουάριο του 1996 κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης στα Ίμια.

Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Δήμος Ανατολικής Μάνης την Τετάρτη 31η Ιανουαρίου 2024 στον άλλο αδριάντα του πεσόντος συμπατριώτη μας που βρίσκεται στην πλατεία της Λάγιας Ανατολικής Μάνης από όπου κατάγεται η οικογένεια Βλαχάκου. 

Πέθανε ο πρώην βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος

Ï áíáðëçñùôÞò õðïõñãüò Õãåßáò Ëåùíßäáò ÃñçãïñÜêïò äßíåé óõíÝíôåõîç Ôýðïõ óå äéáðéóôåõìÝíïõò äçìïóéïãñÜöïõò ôïõ õðïõñãåßïõ, ÁèÞíá ÄåõôÝñá 7 Éïõëßïõ 2014. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ

Γεννήθηκε στη Σπαρτιά (Κοτσαντίνα) του παλιού δήμου Φελίας Λακωνίας το 1953. Ήταν από το 1978 πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1983 έλαβε την ειδικότητα της Πνευμονολογίας. Μετά την ειδικότητα και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο Σεπτέμβριος 1983 – Μάιος 1984 εργαζόταν ως αναπληρωτής Προϊστάμενος Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ .Από τον Ιούνιο του 1984 μετεκπαιδεύτηκε στο Kaplan Medical Education Center και στο Cook County Hospital ICU – University of Illinois-Chicago έως τον Νοέμβριο του 1985,ενώ παράλληλα την ίδια εποχή παρακολούθησε και ολοκλήρωσε μαθήματα Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Roosvelt, Chicago.

Το διάστημα Νοέμβριος 1985 – Απρίλιος 1986 διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΚΑΒ σε θέματα Άμεσης Βοήθειας. Η δημιουργία και η οργάνωση του ΕΚΑΒ σε ανεξάρτητο οργανισμό εθνικής εμβέλειας είναι το αντικείμενο του Διδακτορικού του. Η πρόταση αυτή, για δημιουργία του ΕΚΑΒ σε όλη την επικράτεια, έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση. Το 1988 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με βαθμό “Άριστα’’.

Από το 1986 μέχρι το 1995 εργάστηκε στο ΕΣΥ στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΜΕΘ-ΚΑΑ) και στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΝΝΘΑ. Το 1994 έλαβε τον τίτλο Ειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία και το 1996 έγινε Συντονιστής Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κ.Α.Τ.( θέση που κατείχε μέχρι τον Ιούνιο του 2019), ενώ τον Νοέμβριο του 1998 όντας Συντονιστής Διευθυντής της ΜΕΘ Κ.Α.Τ. πήγε για  Μετεκπαίδευση στη ΜΕΘ University of Maryland, Shock Trauma.

Το 1987-1989 διετέλεσε πρόεδρος του νοσοκομείου “Ελπίς”, το 1989-1993 πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου “Σωτηρία”, το 1993-1994 πρόεδρος του Νοσοκομείου “Αγία Όλγα” και το 1995-1996 πρόεδρος του Νοσοκομείου “Έλενα Βενιζέλου”.

Το 2001 εκλέχθηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2018 στη βαθμίδα Καθηγητή του τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο “Εντατική Θεραπεία – Μηχανική Υποστήριξη της Αναπνοής”.

Από το 1974 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ. με το οποίο είχε εκλεγεί Βουλευτής Λακωνίας το 2000, το 2004, το 2007, το 2009, το Μάιο 2012, τον Ιούνιο 2012, τον Ιανουάριο 2015, το Σεπτέμβριο 2015. Από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο 2013 διετέλεσε Ε΄ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων. Από τον Ιούνιο 2013 μέχρι τον Ιανουάριο 2015 διετέλεσε Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών και Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας.

Ήταν παντρεμένος με την Σοφία Ανδριτσοπούλου και απέκτησαν δύο κόρες, τη Νάγια, βουλευτή Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Μαρκέλλα. Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών στις 9 Φεβρουαρίου 2024.