Δυο φωτιές σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στον Γερολιμένα
Δύο εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν, με διαφορά ελάχιστης ώρας, πριν τις 9 το βράδυ της Δευτέρας (30/9) σε περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Η πρώτη φωτιά ξέσπασε κοντά στον Γερολιμένα και αντιμετωπίστηκε γρήγορα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή. Η δεύτερη εστία, η οποία εντοπίζεται στην περιοχή Γιαλιά, ανάμεσα σε Γερολιμένα και Άλικα, ήταν πιο δύσκολα διαχειρίσιμη.
Και οι δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση που όμως, ειδικά στα Γιαλιά, προκαλούνται δυσχέρειες στην κατάσβεση λόγω του δύσβατου χαρακτήρα του βραχώδους εδάφους. Οι πυροσβέστες επιχειρούσαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας για να τεθούν τελικά υπό έλεγχο και να κατασβηστούν πλήρως τα μέτωπα. Επί τόπου επιχειρούσαν δυνάμεις από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αρεόπολης και Γυθείου, επικουρούμενες από υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Μάνης και εθελοντές.
Για δεύτερη φορά πρόεδρος του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ ο Κυρ. Πιερρακάκης
Στη διήμερη Σύνοδο Παγκόσμιας Στρατηγικής, που θα διεξήχθη στην έδρα του Οργανισμού, στο Παρίσι, στις 15 και 16 Οκτωβρίου προέδρευσε ο συμπατριώτης μας υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Πρόκειται για τη δεύτερη Σύνοδο της οποίας προεδρεύει μετά το 2021, οπότε είχε συμμετάσχει με την ιδιότητα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Θέμα της φετινής Συνόδου είναι «Το Μέλλον της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ)» και οι εργασίες της θα εστιαστούν στις ραγδαίες αλλαγές που οι τεχνολογίες της ΤΝ επιφέρουν στις οικονομίες και κοινωνίες, αναζητώντας στρατηγικές συγκλίσεις στην παγκόσμια διακυβέρνηση της ΤΝ, καθώς επίσης και στον ρόλο του ΟΟΣΑ σε αυτό το πολυμερές οικοσύστημα.
Η Σύνοδος Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΟΟΣΑ -“Ομάδα Παγκόσμιας Στρατηγικής” όπως είναι γνωστή στον ΟΟΣΑ, προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τις επίσημες υπουργικές συνόδους- είναι η ετήσια κεντρική διοργάνωση του Οργανισμού, στην οποία τα 38 κράτη-μέλη του (και η Ευρωπαϊκή Ένωση), σε επίπεδο πρέσβεων και υψηλών κυβερνητικών αξιωματούχων, με όλη την ηγεσία του, συζητούν σε ανεπίσημο πλαίσιο, επί διήμερο, τις παγκόσμιες προκλήσεις και διλήμματα στρατηγικής του ΟΟΣΑ.
Για τη φετινή Σύνοδο, η Ελλάδα προσκάλεσε τον Καναδά να συμμετάσχει ως ισότιμη συμπροεδρεύουσα χώρα, δεδομένου του σημαντικού ρόλου της στις τεχνολογίες της ΤΝ, ιδρυτικού μέλους της Παγκόσμιας Σύμπραξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Global Partnership on AI). Επιπλέον, στη φετινή Σύνοδο θα συμμετάσχει αριθμός ρεκόρ 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Οργανισμού, 8 υποψήφιες προς ένταξη στον ΟΟΣΑ χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Περού, Ινδονησία, Ταϊλάνδη), καθώς και όλες οι χώρες-μέλη του Global Partnership on AI (GPAI), δηλαδή επιπλέον Ινδία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σενεγάλη. Η φετινή Σύνοδος χαρακτηρίζεται από τους εμπλεκόμενους “ιστορικής σημασίας” για τον ΟΟΣΑ, και όχι μόνο λόγω των 50 συμμετεχουσών χωρών. Αυτή η Σύνοδος συμπίπτει, επίσης, με μία περίοδο μεγάλης εξωστρέφειας του Οργανισμού, με 8 υποψήφια μέλη προς ένταξη, 3 εκ των οποίων (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία) αναμένεται να ενταχθούν το 2026. Σημειώνεται ότι από το Μάρτιο 2024 η Ελλάδα κατέχει πλέον και την προεδρία της Ομάδας Φίλων Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΟΟΣΑ.
Ο κ. Πιερρακάκης, ως πρόεδρος της Συνόδου, ανέδειξε τη σημασία υιοθέτησης διεθνών κανόνων για την ανάπτυξη της ΤΝ, στη βάση των αρχών του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, με την ιδιότητα του υπουργού Παιδείας, εστίασε στο είδος και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που προετοιμάζει τις νέες γενιές για έναν απαιτητικό κόσμο προηγμένων τεχνολογιών παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η αργή πορεία ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Καλαμάτας έκανε ένα ακόμα βήμα με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Μόνο μία υποβλήθηκε.
Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, υποβλήθηκε στο Υπερταμείο μία προσφορά για την 40ετή σύμβαση παραχώρησης. Η προσφορά υπεβλήθη από την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ FRAPORT AG – DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E. – ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε., αποτελούμενη από τις ακόλουθες εταιρείες: (α) τη γερμανική εταιρεία με την επωνυμία “FRAPORT AG FRANKFURT AIRPORT SERVICES WORLDWIDE”, (β) την ημεδαπή εταιρεία με την επωνυμία “DELTA AIRPORT INVESTMENTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ” και (γ) την ημεδαπή εταιρεία με την επωνυμία “ΠΗΛΕΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”] . Η αξιολόγηση της προσφοράς θα ξεκινήσει άμεσα, με στόχο η ανακήρυξη να γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να τροχοδρομήσουν τα έργα εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για το αεροδρόμιο, στο οποίο καταγράφεται μεγάλη κίνηση και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Σημειώνεται ότι το 2022 οι επιβάτες του αεροδρομίου “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” έφτασαν τους 350.000, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ως το τέλος του 2030 θα “αγγίξουν” τους 500.000. Η ανακήρυξη του παραχωρησιούχου θα “ξεκλειδώσει” μια σειρά από έργα, τα οποία θα αναβαθμίσουν τις υποδομές, θα εκσυγχρονίσουν την εικόνα του αεροδρομίου και θα αυξήσουν τη δυναμικότητά του, ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστικό και σύγχρονο. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.
Στις εκσκαφές – θεμελιώσεις ο νέο νοσοκομείο Σπάρτης «ΙΣΝιάρχος»
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες θεμελίωσης και σκυροδέσεων για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης–Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στα πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» που χρηματοδοτεί και κατασκευάζει μέσω των δικών του διοικητικών, τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών το Ίδρυμα.