Αποκαλυπτήρια ανάγλυφου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη στα Κυβέλεια Μηλέας Δυτικής Μάνης

 

Την  Κυριακή 5 Αυγούστου σε μια λιτή εκδήλωση, στο χωριό Κυβέλεια της Τοπικής Κοινότητας Μηλέας Δυτικής Μάνης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανάγλυφου πορτρέτου του  Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του  Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Την όλη εκδήλωση οργάνωσε ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ηρακλείου Αττικής «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» κ. Νίκος Παρασκευόπουλος (φωτο) με την  οικονομική στήριξη  ομογενών Αρκάδων Αυστραλίας.

Το 1780 ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης πολέμησε  μαζί με όλη την οικογένειά του στον πύργο Παναγιώταρου Βενετσανάκη στη Μικρή Καστάνια εναντίον πολλών χιλιάδων Οθωμανών που πολεμούσαν να τον καταλάβουν. Μετά από πολυήμερη αντίσταση οι πολιορκούμενοι επιχείρησαν ηρωική έξοδο κατά την οποία ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης πληγώθηκε θανάσιμα από μια σπαθιά. Πληγωμένος θανάσιμα και με πυρετό, ετοιμοθάνατος, σύρθηκε για αρκετή απόσταση.  Το σώμα του εντοπίστηκε μετά από αρκετές ημέρες και ενταφιάστηκε στη Μηλιά της Μάνης, στον οικισμό Κυβέλεια, όπου σώζεται ο τάφος του, λίγα μέτρα από την πλατεία του χωριού. Η σύζυγός του Ζαμπέτα και ο μικρός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σώθηκαν κατά την έξοδο παρέμειναν στο χωριό για δυο χρόνια.