ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Πάνω από 550.000 ευρώ μέχρι τώρα από το Κληροδότημα Λυκούργου Σκιά* σε υποτροφίες φοιτητών

Τις επιταγές που αντιστοιχούν στις υποτροφίες από τα έσοδα του Κληροδοτήματος Λυκούργου Σκιά του Δήμου Καλαμάτας παρέλαβαν πρόσφατα οι δικαιούχοι ή εκπρόσωποί τους. Το ποσόν που αντιστοιχεί σε κάθε υπότροφο αριστούχο φοιτητή, ανέρχεται σε 4.800 ευρώ ετησίως. Οι φοιτητές που ενισχύονται για την περίοδο 9ος 2018 – 8ος 2019 είναι 9 παλιοί υπότροφοι και 2 καινούργιοι, όλοι με εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Τις επιταγές επέδωσαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας, ο Αντιδήμαρχος και εκλεγείς Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και άλλοι αιρετοί του Δήμου Καλαμάτας.

Πριν την επίδοση των επιταγών, ο Παν. Νίκας ανέφερε τα εξής: «Ο Λυκούργος Σκιάς γεννήθηκε το 1912, πέθανε το 2000, ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος και όλη την περιουσία του την έδωσε στο Δήμο Καλαμάτας, με την προϋπόθεση τα έσοδα από αυτή την περιουσία να γίνονται υποτροφίες, να υποστηρίζονται με υποτροφίες τα παιδιά που έχουν καλές επιδόσεις στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.  Η επιλογή γίνεται από μία επιτροπή, στην οποία μετέχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Η δουλειά του Δήμου είναι να αξιοποιεί τα ακίνητα που διαθέτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να μαζεύει δηλαδή όσο γίνεται περισσότερα χρήματα και να τα διαθέτει σε σας, ώστε να μπορείτε να σπουδάσετε».  Η προσπάθεια αυτή «ξεκίνησε το 2008, όταν ήμουνα ενάμιση χρόνο περίπου Δήμαρχος και ξέρετε πόσα χρήματα έχουμε δώσει, παιδιά, από το 2008 μέχρι σήμερα; 550.000 ευρώ έχει διαθέσει ο Δήμος Καλαμάτας, με την καλή διαχείριση του κληροδοτήματος», επεσήμανε ο Π. Νίκας.  Ο Δήμαρχος ευχήθηκε «να είναι αιωνία η μνήμη του Λυκούργου Σκιά και να θυμόμαστε πάντα τους ευεργέτες». Ευχήθηκε, επίσης, να υπάρξουν μιμητές του αειμνήστου δωρητή Λυκούργου Σκιά και ζήτησε από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να θυμούνται ότι «βρέθηκε ένας άνθρωπος και διέθεσε την περιουσία του για σας, για να σας βοηθήσει για την πορεία σας στη ζωή».

Ο Δήμαρχος έδωσε ευχές για καλή συνέχιση των σπουδών τους στους υποτρόφους, οι οποίοι είναι οι εξής: 1. Ζέρβα Μαρία του Δημητρίου, 2. Σπηλιόπουλος Απόστολος του Αναστασίου, 3. Παρασκευόπουλος Παναγιώτης του Φωτίου, 4. Ζυγουράκη Ελένη – Άννα του Διονυσίου, 5. Φαν Νίκερκ Ναταλία του Ιωάννη, 6. Μπούχαλης Βασίλειος του Ευαγγέλου, 7. Ηλιοπούλου Μαρία του Αγγέλου, 8. Σαραντοπούλου Δανάη-Ευσταθία του Δημητρίου , 9. Σεντεμέντε Μαγδαληνή του Βασιλείου, 10. Μπιτσάνη Κωνσταντίνα του Γρηγορίου (νέα υπότροφος), 11. Πετρομιχελής Δημήτριος του Παναγιώτη (νέος υπότροφος).

*Ο Λυκούργος Σκιάς καταγόταν από την Παλιόχωρα Αβίας, μέλος σημαντικής οικογένειας της περιοχής που ανέδειξε πολλούς αγωνιστές του 1821, αλλά και επιφανείς προσωπικότητες κατά τη χρονική περίοδο που ακολούθησε την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

 

Συνάντηση εικαστικών καλλιτεχνών μανιάτικου ενδιαφέροντος στον Κότρωνα

Στις 3 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν στον Κότρωνα τα εγκαίνια ομαδικής έκθεσης με τίτλο «Συνάντηση Εικαστικών 2019».

Δέκα καλλιτέχνες με διαφορετικές  τεχνικές, υφές, τεχνοτροπίες και θέματα, με κοινό σημείο τους δεσμούς τους με τη Μάνη, οι: Γεωργαρίου Γιάννης, Γεωργαρίου Πέτρος, Γεωργιάκου Όλγα, Κάσσης Ηλίας, Κάσσης Μιχάλης, Μανιατάκος Ιωάννης, Μιχαλάκος Λεωνίδας, Σερεμετάκης Γρηγόρης, Σισμάνης Αθανάσιος, Σκουρόγλου Αλέξανδρος, παρουσίασαν τα έργα τους στο Πολιτιστικό Κέντρο Κότρωνα (πρ. Δημοτικό Σχολείο), μέχρι τις 20 Αυγούστου 2019.

 

Πετυχημένη για 8η χρονιά η έκθεση: « Άρτος – Οίνος –Έλαιον» στην Καλαμάτα.

Πραγματοποιήθηκε  στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας,  το τριήμερο 23-25 Αυγούστου, για 8η χρονιά η έκθεση: « Άρτος – Οίνος –Έλαιον». Κατά το τριήμερο προβλήθηκαν σε δεκάδες εκθετικούς χώρους  τα ποιοτικά προϊόντα αγροδιατροφής της  ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με εκδηλώσεις εμπνευσμένες από  το λαϊκό πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα και τις τοπικές παραδόσεις, μέσω παράλληλων καλλιτεχνικών παραστάσεων με ελεύθερη είσοδο.

Κατά τη διάρκεια της τριημέρου πραγματοποιήθηκαν και μαγειρικές επιδείξεις διακεκριμένων σεφ με επικεφαλής την Μαρία Εκμετσίογλου.