Τοπική Κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης που απαρτίζεται από τους οικισμούς της Γέρμας και των Αβραμιάνικων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων . Συγκροτείται από δέκα μικροσυνοικισμούς που βρίσκονται στις πλαγιές του Ταϋγέτου. Υδρεύεται από πηγαία ύδατα και έχει κλίμα ξηρό και υγιεινό. Πλησίον της Γέρμας βρίσκεται το ερημωθέν επί Τουρκοκρατίας χωριό Κόλλιαζη με το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ,παλαιοχριστιανικό κτίσμα. Αξιόλογος είναι και ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου (11ος αιώνας) με εντοιχισμένα μάρμαρα και θαυμάσιες τοιχογραφίες.
Στο προαύλιο του ναού υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες της Γέρμας και δύο προτομές των Μακεδονομάχων καπετάν Γέρμα και καπετάν Λια. Σημαντική η προσφορά τους στον αγώνα κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Ο Νικόλαος Τσοτάκος (καπετάν Γέρμας) γόνος του χωριού υπηρετούσε ως ανθυπολοχαγός πεζικού στο σύνταγμα Τρικάλων. Εισήλθε στη Μακεδονία, με σώμα 50 ανδρών (κατά το πλείστον Μανιατών), με υπαρχηγό των επιλοχία Βασίλειο Τσιμπιδάρο (καπετάν Τσιμπίδα) και οπλαρχηγό τον λοχία Θεόδωρο Μαντούβαλο (καπετάν Ταΰγετο) για να εκδικηθεί το θάνατο του συμπολίτη του καπετάν Λίτσα (ανθ/γού Αντώνη Βλαχάκη). Συναντήθηκε με τον καπετάν Ζάκα (ανθυπολοχαγό Γρηγ. Φαληρέα) στη θέση Λόσνιτσα για να οργανώσουν τη δράση τους, αλλά η θέση τους προδόθηκε από τους Βουλγάρους στους Τούρκους, εναντίον των οποίων στη χαράδρα του Κολογερικού πολέμησαν ως οι Τριακόσιοι του Λεωνίδα. Στη σκληρή εκείνη μάχη της 16ης Ιουλίου 1907, έπεσαν υπέρ πατρίδος ο καπετάν Γέρμας, ο υπαρχηγός του Βασίλειος Τσιμπιδάρος και 23 συμπολεμιστές, ενώ συνελήφθησαν 11 βαριά τραυματισμένοι.
Ο καπετάν Γέρμας υπήρξε μια ηρωική φυσιογνωμία, η οποία δεν πρόφθασε να δημιουργήσει ιστορία αλλά σε μια ένδοξη στιγμή, οδήγησε τα εκλεκτά παλληκάρια της πατρίδος του Μάνης σε μια πράξη μεγάλης θυσίας. Προς τιμήν του Τσοτάκου η Λόσινιτσα μετονομάστηκε σε Γέρμα.
Η εφημερίδα “ΘΑΡΡΟΣ” της Καλαμάτας( φ. 2536, 24 Ιουλίου 1907) έγραψε μεταξύ άλλων με το άγγελμα του θανάτου Ζάκα και Γέρμα: «Μεγαλυτέραν λύπην, πλειότερον ψυχικόν άλγος δεν θα ησθάνθη άλλοτε η πόλις ημών -το κέντρον της Μεσσηνίας και Λακωνίας- αφ’ όσην διέχυσεν η είδησις του θανάτου τόσων παλληκαριών υπό τους αρχηγούς Ζάκαν και Γέρμαν. Η ως κεραυνός εξαίφνης φθάσασα είδησις κατασυνετάραξε πάντας και εφιλοδώρησε ψυχικόν κλονισμόν απροσδιορίστου εντάσεως και δυνάμεως, όχι τόσον δια το μέγεθος της απώλειας αλλά δια το απρόοπτον του συμβάντος. Πεντηκοντάς χρυσαετών του υπερήφανου Ταϋγέτου και της ενδόξου Ιθώμης εθερίσθησαν από τας τουρκικάς σφαίρας εν τη προασπίσει των καταπατωμένων δικαίων δούλων και αδελφών αυτών και τη περιφρουρήσει των ευγενέστερων ιδεωδών…».
Στην ίδια μάχη της Λόσνιτσας έλαβε μέρος και ο Ηλίας Χιονάκος (καπετάν Λίας) οπλαρχηγός του Μακεδόνικου αγώνα. Βαριά τραυματισμένος επέζησε λαμβάνοντας μέρος στους μετέπειτα πολέμους. Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποστρατήγου, τιμηθείς με πολλά μετάλλια και παράσημα για τη μεγάλη προσφορά του στους αγώνες του έθνους.
Νότια της Γέρμας και πριν την Κελεφά βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, που πρόσφατα ανακαινίστηκε, με την εκκλησία της Παναγίας όμοια αετοφωλιά, να βρίσκεται μέσα στα βράχια που περιστοιχίζουν το φαράγγι του Μυλολάγκαδου. Η πρόσβαση στο Μοναστήρι γίνεται μέσω αγροτικού δρόμου.
Το τοπίο είναι σπάνιου φυσικού κάλλους και οι όποιες ανθρώπινες παρεμβάσεις το μόνο που έκαναν ήταν να αναδείξουν το χώρο και να προσθέσουν επί πλέον κάλλος.
Η Γέρμα είναι ένας όμορφος τόπος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με άλλους πολυδιαφημισμένους τόπους. Πέρα από την εντυπωσιακή φύση που την περιβάλλει το ανθρώπινο στοιχείο αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα που πρωτοστατεί στην αναμόρφωση και στην αναζωογόνηση του τόπου. Άνθρωποι σοβαροί, ειλικρινείς με εκείνη την αξιοπρέπεια που χαρακτηρίζει ανθρώπους που η ζωή τους είναι άρρηκτα δεμένη με τη φύση και την αγροτική απασχόληση.
Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα