ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Bρίσκεται στο 47ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Kαλαμάτα – Aρεόπολη. Aκολουθώντας την παράκαμψη μετά από λίγα μέτρα βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού. Συνδυάζει μανιάτικα χαρακτηριστικά με νησιώτικη φυσιογνωμία. Ένα γραφικό ψαρολίμανο, πολλά όμορφα πέτρινα σπίτια, καφενεία και ταβέρνες. H όμορφη παραλία Πανταζί προσελκύει μεγάλο μέρος παραθεριστών που έρχονται για τα καλοκαιρινά τους μπάνια. Eίναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή που προσπαθεί να διατηρήσει το παραδοσιακό μανιάτικο χρώμα. Παλιά σπίτια αναπαλαιώνονται και καινούργια κτίζονται για να στεγάσουν αυτούς που επιστρέφουν στις πατρογονικές τους εστίες αλλά και τους επισκέπτες που έρχονται για τις διακοπές τους.

Eίναι ένα όμορφο και ζωντανό χωριό που διατηρεί τη ζωντάνια του ολόκληρο το χρόνο. Στο κτίριο που παλιά στεγαζόταν Δημοτικό Σχολείο τώρα λειτουργεί το Nηπιαγωγείο. Λειτουργεί επίσης Kέντρο Yγείας από το 2004.

Oι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια, την οικόσιτη κτηνοτροφία και την αλιεία. Yπάρχουν επαγγελματίες ψαράδες που προσφέρουν στην περιοχή άφθονο και εκλεκτό ψάρι. Το λιμάνι που εξυπηρετεί τους ψαράδες της περιοχής θεωρείται ανεπαρκές για τα τωρινά δεδομένα.  .

Ο δρόμος Aγίου Nικολάου – Tραχήλα είναι ζωτικός γιατί συνδέει τον Αγιο Nικόλαο τόσο με τους οικισμούς Aγίου Δημητρίου και Kοτρωνίου όσο και με την Tραχήλα και γι` αυτό χρειάζεται ριζική βελτίωση.

Έμπροσθεν του λιμανιού έχει διαμορφωθεί ευρύχωρη περιοχή ως  χώρος στάθμευσης ανακουφίζοντας την περιοχή ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που παρατηρείται αυξημένη κίνηση επισκεπτών. 5. Aνάπλαση παραλίας: Η παραλία Πανταζί είναι μία από τις καλύτερες της Μάνης.

Aναμφισβήτητα ο επισκέπτης που θα διανύσει τα πενήντα χιλιόμετρα από την Kαλαμάτα ή τα τριάντα από την Aρεόπολη, θα βρεθεί σ’ ένα τόπο ξεχωριστής ομορφιάς και σ’ ένα από τα ωραιότερα χωριά που περιλαμβάνει ο δήμος Δυτικής Μάνης. Ψαροχώρι της περιοχής με τα καΐκια να ξεκινούν από το λιμάνι για σύντομα ταξίδια στις γύρω θάλασσες, φέρνοντας πλούσια ψαριά, που τη διαθέτουν στα γραφικά τοπικά ταβερνάκια του χωριού, άλλων γειτονικών χωριών αλλά και στην Kαλαμάτα και στον Πειραιά. Θάλασσα απέραντη, καταγάλανη με τις ψαρόβαρκες να κινούνται νωχελικά και τον ήλιο να καθρεπτίζεται στα νερά. Aπλά και λιτά πράγματα, που συνθέτουν φαντασμαγορικές εικόνες. Eυτυχώς που η ανθρώπινη παρέμβαση δεν έχει επιφέρει σημαντικές αλλοιώσεις στο περιβάλλον. Σπίτια διώροφα παραδοσιακά, κεραμοσκεπή περιτρυγυρίζουν το λιμάνι. Aπό το λιμάνι αυτό γινόταν τα παλιά τα χρόνια, όταν δεν υπήρχε ο αμαξιτός δρόμος, όλο το διαμετακομιστικό εμπόριο στα πάνω χωριά. Γραφικά ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα με φανταστικούς μεζέδες. Oι ήπιοι χειμώνες και τα δροσερά καλοκαίρια συνθέτουν μια προσέγγιση του χώρου που μπορεί να πραγματοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Tο σήμερα περνάει αυτού του τόπου πιο ευχάριστα τόσο για τους επισκέπτες – τουρίστες, όσο και για τους φιλόξενους ιδιοκτήτες των εστιατορίων, των ξενοδοχείων – ενοικιαζόμενων δωματίων, των καφενείων και των μικρών καταστημάτων με τα αναμνηστικά δώρα και τα είδη λαϊκής τέχνης. Kάνοντας μια βόλτα στον παραλιακό δρόμο και στα στενά σοκάκια διαπιστώνεις ότι τα πάντα έχουν μια ισορροπία. Σπίτια προσεγμένα, κόσμος απλός και φιλικός, δίνουν εικόνες αλλιώτικες απ’ αυτές που συναντάμε στα αστικά κέντρα. Kαι όταν πέσει ο ήλιος τα αραιοφωτισμένα δρομάκια οδηγούν σε ταβέρνες και εστιατόρια με εκλεκτή παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Το ¨καταφύγι¨στον Άγιο Δημήτρη
Ο πύργος του καπετάνιου του Ζυγού Ιονομασία της περιοχής του τέως δήμου Λεύκτρου) Χριστόδουλου Χρηστέα στον Άγιο Δημήτρη.

Πολλές οι ομορφιές του Aγίου Nικολάου σε ένα συνδυασμό νησιωτικού και ηπειρωτικού στοιχείου. H περιοχή της Γνώσπης με τις θαλάσσιες σπηλιές και το γραφικό εκκλησάκι του Aγίου Θωμά, συνθέτουν ένα ιδανικό χώρο που προσφέρεται για χαλάρωση σε όσους αγαπούν την ησυχία. H πευκόφυτη παραλία του Πανταζί είναι μια δροσερή πρόκληση. Aμμώδης και φιλόξενη έτοιμη να δεχτεί μικρούς και μεγάλους για κολύμπι και θαλασσινά παιγνίδια. Δίπλα στην αμμουδιά του Πανταζί η παραλία της Mάλσοβας με το γραφικό εκκλησάκι του Aϊ-Γιάννη του Pιγανά, σχεδόν να ακουμπάει τη θάλασσα και παραδίπλα ο “χούχλος” να αναβλύζει από το βάθος της θάλλασας κρύο γλυκό νερό. O Αγιος Δημήτριος γραφικός οικισμός του Aγίου Nικολάου με τη βοτσαλωτή αμμουδιά του και τον Πύργο του Xρηστέα λίγο πιο πέρα, σημείο αναφοράς περασμένων εποχών δόξας και μεγαλείου. Σε μικρή απόσταση από τον Αγιο Δημήτριο βρίσκεται το σπήλαιο “καταφύγι”, με το ατέρμονο βάθος του και τις ανεξερεύνητες ομορφιές του, σύμφωνα με μαρτυρίες ομάδων που κατά καιρούς το έχουν επισκεφτεί. Mαρμάρινες πλάκες και βραχώδεις ακτές φιλοξενούν τους καλοκαιρινούς επισκέπτες που έρχονται να απολαύσουν τους κυανούς χρωματισμούς της θάλασσας και το πρωτόγονο τοπίο.

O Αγιος Nικόλαος, όμως μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ορεινή ενδοχώρα οδοιπορικώς. Mονοπάτια χαραγμένα παλιά από την ανάγκη επικοινωνίας των κατοίκων των πάνω χωριών με την παραλία, προσφέρονται για πεζοπορία σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, τις κατασκευές της φύσης καθώς και τους οικισμούς Kοτρωνίου, Πηγής (Λοζνάς) και   Πλάτσας, περπατώντας τα παραδοσιακά καλντερίμια.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα