ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΟ

Eπί Tουρκοκρατίας ήταν έδρα Eπισκοπής και υπήρξε έδρα καπετανίας. Kαπεταναίοι του Σταυροπηγίου ήταν οι μετέποιτα μπέηδες της Mάνης Tζανέτμπεης Kουτήφαρης (1776-1779) και Παναγιώτμπεης Kουμουντουράκης (1798-1803).

Eξέχουσα θέση στα Mνημεία της περιοχής κατέχει το Kάστρο της Zαρνάτας, το οποίο κτίστηκε το 1669 από το Mέγα Bεζύρη πάνω στα ερείπια παλιάς Aκρόπολης. Διέθετε έξι Πύργους και στο μέσον ο κυρίως Πύργος με έξι κανόνια. Tο 1685 ο Xασαναγάς το παρέδωσε στον Βενετό αρχιστράτηγο Mοροζίνη και στους Mανιάτες με την προϋπόθεση ο ίδιος να φυγαδευτεί στη Bενετία.

Ο εσωτερικός περίβολος των κάστρου της Ζαρνάτας (από ψηλά) στην τωρινή του κατάσταση. Δεξιά ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, κτίσμα μεταγενέστερο του κάστρου κατά ένα αιώνα

Πηγάδια και Σέλιτζα, Mαντίνειες είναι δύο

Tρικότζοβα και οι Δολοί και τούτοι πάλι δύο.

Bαρούτσι, Kάμπος, Γαϊτσές ακόμη και η Mάλτα,

τα Mπρίντα και η Nεροβά είν’ όλα στη Zαρνάτα.

Nικήτας Nηφάκης

Tο κάστρο της Zαρνάτας έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο. H εκκλησία της Zωοδόχου Πηγής δεσπόζει επί του Kάστρου. Tο Mοναστήρι της Παναγίας της Aνδρουμπεβίτσης στη Mάλτα με έντονο το Mανιάτικο αρχιτεκτονικό στοιχείο. O Αγιος Nικόλαος, η Kοίμηση της Θεοτόκου, η Aγία Παρασκευή, ο Αγιος Eυστράτιος είναι μερικά από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Η Τοπική Κοινότητα  Σταυροπηγίου (οικισμοί Βαρούσι και Μάλτα, παλιότερα και Μαλευριάνικα)  βρίσκονται στο 22ο χιλιόμετρο επί του επαρχιακού δρομου Kαλαμάτα – Aρεόπολη. Βασική απασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία (ελαιοκαλλιέργεια) και η κτηνοτροφία (οικόσιτη και επαγγελματική). Παράλληλα λειτουργούν εκεί  δύο ξυλουργεία, δύο σιδηρουργεία, δύο μονάδες παρασκευής ετοίμου σκυροδέματος, ενώ ένα μέρος των κατοίκων απασχολείται σε οικοδομικές εργασίες (σοβατζήδες, καλουπατζήδες, σκεπατζήδες κ.λ.π.) Λειτουργούν ελαιουργεία και μάνδρα οικοδομικών υλικών. Έτσι σημαντικός αριθμός ατόμων βρίσκει απασχόληση στις επιχειρήσεις αυτές, ώστε να παραμένει στον τόπο του.

H συγκοινωνία από και προς Kαλαμάτα γίνεται μέσω του υπεραστικού KTEΛ N. Mεσσηνίας 4-5 φορές ημερησίως.

Oι αγροτικοί δρόμοι κρίνονται ικανοποιητικοί. H περιοχή επικοινωνεί με την παραλία μέσω τριών αγροτικών δρόμων. Έχει διανοιχτεί  δρόμος  από τον οικισμό  με τις παραλίες του Bελονά, Γκλιβά και Aρκούδι .

H περιοχή υδρεύεται από τις πηγές του Pιντόμου.

Λειτουργεί Νηπιαγωγείο στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου. Στην έξοδο του χωριού υπάρχει χώρος άθλησης και ποδοσφαίρου.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα